Σοβαρές ενστάσεις στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την μη περικοπή των συντάξεων, αναφορικά με τη δυνατότητα που δίδεται στην ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) να απευθύνει «αυτοματοποιημένα» μαζικά αιτήματα παροχής πληροφοριών στα τραπεζικά ιδρύματα για δάνεια, λογαριασμούς πληρωμών και επενδυτικά προϊόντα φυσικών και νομικών προσώπων, διατυπώνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.
Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας, το επίμαχο άρθρο προβλέπει την συγκέντρωση όλων αυτών των στοιχείων σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, τα οποία διατηρούνται εκεί ως και τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για τη βεβαίωση των σχετικών απαιτήσεων.
Ωστόσο όπως γίνεται σαφές στην έκθεση οι αιτούμενες αυτές πληροφορίες είναι ευρείες και περιλαμβάνουν μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
«Το αίτημα προς τους οικείους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, κ.ά.) για την παροχή των ως άνω δεδομένων είναι γενικό, μαζικό, αφορά αόριστο αριθμό υποκειμένων των δεδομένων, και δεν συνάπτεται προς ειδική και εξατομικευμένη διαδικασία φορολογικού ελέγχου», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση και προσθέτει: «Ο χρόνος τήρησης των ως άνω δεδομένων δεν καθορίζεται ειδικώς και ορισμένως, παρά εντάσσεται αορίστως στον «χρόνο παραγραφής του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για τη βεβαίωση των σχετικών απαιτήσεων. Κατά την προαναφερθείσα διαδικασία δεν προβλέπεται σύμπραξη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».
Κάπως έτσι, η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, προειδοποιεί πως «δημιουργείται, προβληματισμός σχετικώς µε το αν η προτεινόμενη ρύθμιση είναι συμβατή προς τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ» (ΕΕL 119/4.5.2016, σελ. 1 επ.), ο οποίος συνιστά νομική πράξη που ισχύει αμέσως (από της 25ης Μαΐου 2018) σε όλα τα κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου