Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς... αύξηση φόρων

Φορολογικό νομοσχέδιο χωρίς... αύξηση φόρων

84_ypourgeio_oikonomikon.jpg

Υπουργείο Οικονομικών EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τα ζευγάρια, μετά τη δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων που έχουν από φέτος, αλλά και κίνητρα για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες προβλέπει φορολογικό νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Θα είναι το πρώτο με το οποίο θα κάνει «ποδαρικό» το 2019 και το πιο σημαντικό για τα νοικοκυριά είναι ότι δεν προβλέπει κανέναν νέο φόρο ή αύξηση στους ήδη υφιστάμενους. Γεγονός που σημαίνει ότι ο νέος χρόνος ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς.
Ιδιαίτερα δε αν ενσωματωθεί και η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από το 15% που ισχύει σήμερα στο 10%, θα είναι το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που κάνει ντεμπούτο με μειώσεις, διότι κάτι ανάλογο έχει να συμβεί από τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ευμάρειας…
Το νομοσχέδιο θα ενεργοποιεί την έκδοση του ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Αυτό θα είναι και το νέο στοιχείο των φορολογικών δηλώσεων του 2019 (οικονομικό έτος 2018), με στόχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η υποβολή να ξεκινήσει φέτος νωρίτερα.
Πιο συγκεκριμένα, καταβάλλεται προσπάθεια η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet να ανοίξει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για τον λόγο αυτό έχουν δοθεί από τώρα οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για να «τρέξουν» γρηγορότερα τις σχετικές διαδικασίες.
Ειδικά οι διευθύνσεις μισθοδοσίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχουν στείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδοχές και τις συντάξεις των φορολογούμενων.
Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.
Αναλυτικότερα, όμως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:
◼ Μείωση του ορίου συναλλαγής πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο, όπως είναι η πιστωτική, η χρεωστική κάρτα ή η πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και άποψη των επιτελών στο υπουργείο Οικονομικών είναι να μειωθεί τουλάχιστον στα 300 ευρώ.
◼ Αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.
◼ Εκδοση ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Με αυτόν τον τρόπο ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Αυτή είναι και η βασική αλλαγή, αφού ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό. Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος, ενώ αν δικαιούται επιστροφή θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν ληξιπρόθεσμα χρέη), ανεξάρτητα αν το εκκαθαριστικό του/της συζύγου είναι χρεωστικό.
Με την εφαρμογή του μέτρου, τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο, ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός τόσο των χρεωστικών όσο και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Αυτή τη στιγμή, ατομικά εκκαθαριστικά εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις των συζύγων, ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί κι αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.
Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου, αφού και σήμερα υπολογίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά του, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί.
Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του, ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών, κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

Δεν υπάρχουν σχόλια: