Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

9+1 εκκρεμότητες που περιμένουν τον νέο υπουργό Οικονομικών (από την πρώτη ημέρα)

9+1 εκκρεμότητες που περιμένουν τον νέο υπουργό Οικονομικών (από την πρώτη ημέρα)

Αξιολογήσεις και νέα χρονοδιαγράμματα από θεσμούς.


9+1 εκκρεμότητες που περιμένουν τον νέο υπουργό Οικονομικών (από την πρώτη

NORA CAROL PHOTOGRAPHY VIA GETTY IMAGES
Με μια «καυτή» δεκάδα εκκρεμοτήτων θα βρεθεί αντιμέτωπο το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Οι θεσμοί έχουν ήδη επισημάνει τις καθυστερήσεις και έχουν στείλει μήνυμα ότι μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα ξεκινήσουν επαφές προκειμένου να σχηματίσουν σαφή εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να συμφωνήσουν το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.

1. «Κόκκινα» δάνεια: Το «πρόβλημα» παραμένει καθώς η ολοκλήρωση των σχεδίων αντιμετώπισης καθυστερεί. Το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να εγκριθούν τα σχέδια που έχουν επεξεργαστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

2. Νέος νόμος Κατσέλη: Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ένταξη στο πλαίσιο προστασίας καθυστερεί και πλέον μεταφέρετε για τον Ιούλιο. Η Ε.Ε. προειδοποιεί ότι η καθυστέρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε παράταση της ισχύος του νέου πλαισίου, που λήγει στο τέλος του έτους.

3. Capital controls: Συνέχιση της χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίου στο χρονικό πλαίσιο που αναφέρει ο οδικός χάρτης. 

4. Πλεονάσματα: Οι Θεσμοί περιμένουν το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και την επιλογή του οικονομικού επιτελείου προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και το δημοσιονομικό αποτύπωμα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν πριν τις εκλογές. Η 3η μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να επηρεάζουν τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αντίθετα το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψή του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του 3,5% ΑΕΠ κατά 0,6 μονάδες δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. 

5. Ιδιωτικοποιήσεις: Η υλοποίηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει, ενώ αρκετές αναβολές και καθυστερήσεις προκάλεσε και η πρόωρων προκήρυξη εκλογών. Σε εκκρεμότητα παραμένουν μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων για τα ΕΛΠΕ, την Μαρίνα Αλίμου την Εγνατία ΑΕ, την ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ, και περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας κ.α.

Καθυστερήσεις υπάρχουν και για τις λιγνιτικές Μονάδες. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τη μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας για τις 15 Ιουλίου. Η αναβολή δόθηκε μετά από συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο.

6. Αντικειμενικές τιμές ακινήτων: Έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών για την ευθυγράμμιση τους με τις εμπορικές καθώς η δεύτερη φάση θα έπρεπε να γίνει μέχρι τα μέσα του 2019, έτσι ώστε το 2020 να υπάρξει πλήρης εξίσωση των εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. 

7. Ληξιπρόθεσμα χρέη: Συνεχίζει να προβληματίζει ο ρυθμός εκκαθάρισης του στοκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία θα πρέπει να μηδενιστούν.

8. Δημόσια διοίκηση. Η συμφωνία προέβλεπε ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τον Ιούνιο του 2019 και νομικές τροποποιήσεις έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

9.Υγεία - Clawbacks: Ολοκλήρωση της είσπραξης του clawback για το 2018. 

10.Κοινωνική προστασία: Τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας βάσει λειτουργικής αξιολόγησης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. 
Η εκ των υστέρων αξιολόγηση της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: