Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Το νέο χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων

Το νέο χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε επανασχεδιασμό του χρονοδιαγράμματος για τη συνολική μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με δεδομένη την ανάγκη από τη μια για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της μεταμνημονιακής περιόδου, αλλά και την ανάγκη  - από την άλλη - να τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για μείωση της φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο έχει σχεδιάσει ένα νέο χρονολόγιο για τις μειώσεις στη φορολογία που "απλώνεται" στο σύνολο της τετραετίας.


Η βασική αλλαγή σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς και προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πολύ πιθανή μεταφορά στο 2021 των παρεμβάσεων στους συντελεστές της κλίμακας φορολόγησης των φυσικών προσώπων. Στην παρούσα φάση τα δημοσιονομικά περιθώρια που προϋπολογίζονται για το 2020 μπορούν να χωρέσουν μόνο τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και αφορούν στη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% και του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αφορούν τα φετινά εισοδήματα αλλά δημοσιονομικά θα κάνουν "την εμφάνισή τους" το 2020 όταν και θα κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις των νομικών προσώπων για την τρέχουσα χρήση.

Ισχυρή πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι από την επόμενη χρήση να δοθούν και γερά κίνητρα για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της κτηματαγοράς συνολικά με δυο παρεμβάσεις: τη θέσπιση της έκπτωσης φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων και τη δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα αφορά πλέον μόνο μεσαίες και μεγάλες περιουσίες στις οποίες η φετινή μείωση ήταν 20% και 10% αντίστοιχα (στις μικρές η μείωση ολοκληρώθηκε με 30%). Η δεύτερη δόση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μόνο εφόσον έχει προκύψει το σχετικό δημοσιονομικό περιθώριο. Εφόσον δεν έχει προκύψει έως τα μέσα του 2020 τότε θα μεταφερθεί για το 2021 ή θα μοιραστεί σε δύο χρονιές.

Η διάταξη για την έκπτωση φόρου αναβάθμισης των ακινήτων σχεδιάζεται να ψηφιστεί φέτος με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα κατατεθεί το αργότερο έως τα μέσα Νοεμβρίου. Θα αφορά, όπως αναφέρθηκε, τη χρήση 2020 που σημαίνει ότι δημοσιονομικά θα "κοστίσει" το 2021 όταν και θα δηλωθούν οι σχετικές δαπάνες στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Το ποσοστό της έκπτωσης θα ανέρχεται στο 40% της δαπάνης και θα προσφέρεται είτε από τον φόρο εισοδήματος είτε από τον ΕΝΦΙΑ όταν ο φόρος εισοδήματος δεν επαρκεί για την παροχή της έκπτωσης στον ιδιοκτήτη.


Για τη χρήση 2020 υπάρχει η πρόθεση για τη δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Για τη χρήση 2021 μεταφέρεται, όπως αναφέρθηκε, και η θέσπιση της νέας φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 45%.

Για τις χρήσεις 2021-2022 σχεδιάζεται επίσης η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του κανονικού συντελεστή από το 24% στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%. Πρόκειται, ωστόσο, για παρεμβάσεις οι οποίες περισσότερο από τις υπόλοιπες συνδέονται με τη μείωση, έστω και σταδιακή, των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σε συμφωνία με τους εταίρους.

Συνολικά η μείωση της φορολογίας συνδέεται με την παραπάνω θετική εξέλιξη και εφόσον έρθει εντός της θητείας της παρούσας κυβέρνησης θα επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: