Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Πάγια ρύθμιση 48 δόσεων στο τραπέζι υπουργείου Οικονομικών και θεσμών

Πάγια ρύθμιση 48 δόσεων στο τραπέζι υπουργείου Οικονομικών και θεσμών

Του Σπύρου Δημητρέλη
Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και σκανάρουν την ελληνική οικονομία. Χθες πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές συναντήσεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου καθώς οι εμπειρογνώμονες των θεσμών συλλέγουν στοιχεία για όλες τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει αλλά και προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση στο πεδίο της φορολογίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr σημαντικό μέρος του χρόνου των συζητήσεων των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών αναλώθηκε χθες στην πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ριζικές αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών. Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να αποδεικνύει ότι πράγματι δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως 12 ή 24 δόσεις.
Οι εμπειρογνώμονες των θεσμών άκουσαν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών για τα σχέδια αύξησης του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης και ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με το πώς πηγαίνει η πάγια ρύθμιση. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι για πολλούς φορολογούμενους οι 12 δόσεις είναι λίγες για την εξόφληση οφειλών και ότι αυτό αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.
Στο τραπέζι κυβέρνησης και θεσμών έπεσαν και τα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων. Οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει απώλεια εσόδων της τάξης των περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, ενώ από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ επιχειρηματολογεί υπέρ της ρύθμισης εκτιμώντας ότι θα φέρει μια καθαρή βελτίωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου το ίδιο ποσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: