Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Μητσοτάκης και Βρούτσης βιάζονται να ισοπεδώσουν τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις

Μητσοτάκης και Βρούτσης βιάζονται να ισοπεδώσουν τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις

Επανέρχεται η κυριαρχία των επιχειρησιακών, έναντι των κλαδικών συμβάσεων με «ρήτρα εξαίρεσης» - Μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.
Με την εφαρμογή «ρήτρας εξαίρεσης» προτίθεται το υπουργείο Εργασίας να επαναφέρει την πρωτοκαθεδρία των επιχειρησιακών, έναντι των κλαδικών συμβάσεων. Σε διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη παρέμβαση, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτής και να αποφεύγουν να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση, με τις υψηλότερες αποδοχές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διάταξη θα ορίζει ότι, σε περίπτωση που μια επιχείρηση βρίσκεται στο όριο για να βάλει «λουκέτο» (πχ έχει κόκκινα δάνεια, βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης ή ακόμα χειρότερα, είναι κοντά στην πτώχευση), τότε θα έχει τη δυνατότητα να παρακάμψει την κλαδική σύμβαση που την δεσμεύει και να υπογράψει με τους εργαζόμενους επιχειρησιακή σύμβαση.
Προφανώς, η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των μισθών των εργαζομένων στην επιχείρηση. Άλλωστε το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνήθως προτάσσουν οι επιχειρήσεις για να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις, είναι οι αυξημένες αποδοχές που επιβάλλουν. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας θα ορίζει ότι θα μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη συμφωνίας με τους εργαζόμενους για χαμηλότερες αμοιβές (επιχειρησιακή σύμβαση), αλλά θα δεσμεύονται και με «ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης». Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, δεν θα μπορούν να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους.
Το μέτρο επεκτείνεται ακόμα περισσότερο και δίνει το δικαίωμα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρεμβαίνουν στη διαδικασία. Στη διάταξη θα ορίζεται ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων θα μπορούν να παρεμβαίνουν οι κοινωνικοί εταίροι και να παίρνουν «ρήτρα εξαίρεσης» για όλες τις εταιρίες μαζί. Αυτό θα συμβαίνει για νεοφυείς επιχειρήσεις, δηλαδή για εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιφέρειες της Ελλάδας, στις οποίες η ανεργία είναι υψηλότερη από τον πανελλαδικό μέσο όρο και για επιχειρήσεις της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα έχει «κόφτη» ως προς τις αποδοχές ο οποίος ορίζεται στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, μικτά. Άρα η οποιαδήποτε καταστρατήγηση μιας κλαδικής σύμβασης, θα δίνει το δικαίωμα υπογραφής μιας νέας, επιχειρησιακής, υπό την προϋπόθεση ότι οι αμοιβές δεν θα υποχωρούν από το συγκεκριμένο όριο.
Είναι ξεκάθαρο ότι με το συγκεκριμένο μέτρο, μια εμβληματική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, που όρισε την πρωτοκαθεδρία των κλαδικών συμβάσεων, παίρνει τέλος. Θα υπάρξει περαιτέρω πίεση στις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να μην κλείσουν επιχειρήσεις και προκύψει αύξηση της ανεργίας. Όμως, στον αντίποδα, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στους εργοδότες να κρατήσουν χαμηλά τους μισθούς και να μην εφαρμόσουν μια σειρά από άλλες, ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους, που συνήθως περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις (πχ ρεπό, ωράρια εργασίας κλπ)…  

Δεν υπάρχουν σχόλια: