Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Δείτε τι αλλάζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δείτε τι αλλάζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Share to MessengerMessengerShare to LinkedInLinkedInShare to GmailGmailShare to PrintFriendlyPrintFriendlyShare to Print

Αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση και θα παραμείνει προς σχολιασμό και παρατηρήσεις των πολιτών μέχρι 7.2.2020 το Σχέδιο Νόμου «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΟΣΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-Ε.Φ.Κ.Α.)» που θα φέρει τις αλλαγές στο Ν.4387/2016, σε συμμόρφωση με τις ακυρωτικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις επιλογές της Πολιτείας.

Σε προηγούμενη αρθρογραφία μας είχαμε αναφέρει με πίνακες τις νέες εισφορές, που επιβεβαιώνονται στο Σχέδιο Νόμου. Από την πρώτη επισκόπηση των ασφαλιστικών διατάξεων (και όχι των οργανωτικών για τις οποίες θα επανέλθουμε) προκύπτει σημαντική αλλαγή σχεδόν όλων των ασφαλιστικών διατάξεων του λεγόμενου και Νόμου Κατρούγκαλου. Πληθώρα διατάξεων κινείται στη σωστή κατεύθυνση (με κάποιες παρατηρήσεις που επισημαίνονται παραπλεύρως του πίνακα), ενώ μεγάλο "αγκάθι" που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, αλλά και με ομόφωνη απόφαση η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αποτελεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών από 1.1.2020. Προκύπτει δηλαδή επιβάρυνση περίπου 20% για ένα μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων που θα κληθούν να καταβάλουν ελάχιστη μηνιαία εισφορά 220 ευρώ, έναντι 185,18 ευρώ που κατέβαλαν έως 31.12.2019. Αυτονόητο είναι πως μια τέτοια αύξηση θα θέσει σημαντικά προβλήματα στους ασφαλισμένους αλλά και στην εισπραξιμότητα του Φορέα, καθόσον ένα σημαντικό ποσοστό (άνω του 30%) καλείται να καταβάλει και παλαιές οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με τις διατάξεις του ν.4611/2019. Προτείνεται έστω και την ύστατη στιγμή η διατήρηση για ένα μεταβατικό στάδιο των ασφαλιστικών εισφορών στο επίπεδο που είναι σήμερα και σε κάθε περίπτωση η επέκταση της ελάχιστης εισφοράς (νέων πενταετίας 136 ευρώ) σε όσους τα εισοδήματά τους ευρίσκονται πλησίον των ορίων της φτώχειας, δηλαδή δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.
Θεωρώντας πως η γνώση είναι η σημαντικότερη παράμετρος για τον ενεργό πολίτη και δη τον ασφαλισμένο, προσφέρουμε πιο κάτω αναλυτικό πίνακα με παράθεση τροποποιούμενων ασφαλιστικών διατάξεων του Τρίτου Κεφαλαίου του Σχεδίου Νόμου (ως έχουν σήμερα και προτεινομένων), ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να συγκρίνει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

Κατεβάστε το σχετικό pdf πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: