Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Νέο κύκλο επαφών ανοίγει η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα

Νέο κύκλο επαφών ανοίγει η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα

Και ημέρα Εuro Working Group.


Νέο κύκλο επαφών ανοίγει η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων στην

JOHN THYS VIA GETTY IMAGES
Ημέρα διαπραγματεύσεων και επαφών είναι η σημερινή για το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το βλέμμα όλων θα είναι στραμμένο από τη μια στις Βρυξέλλες όπου οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euro Working Group και από την άλλη στην πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του νέου Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ο οποίος πήρε τη θέση του Γάλλου Πιέρ Μοσκοβισί, έρχεται στην Αθήνα με την κυβέρνηση να προσδοκά να βρει και σε αυτόν, όπως και στον προκάτοχο του, ένα θερμό υποστηρικτή των Ελληνικών θέσεων.
Τα ανοιχτά ζητήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά, με κύριο αυτό της μείωσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2021.  Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει ακόμα ένα σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να βρεθεί (και μέσω της μείωσης των πλεονασμάτων) ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να προχωρήσει τη μείωση των φόρων.
Η επίσκεψη του νέου επιτρόπου ανοίγει έναν νέο κύκλο επαφών στην πορεία προς το κρίσιμο για την Ελληνική Οικονομία, Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Θα έχει μεσολαβήσει στις 5 Μαρτίου ένα ακόμα Euro Working Group,  στο οποίο θα προετοιμαστεί η ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν οι υπουργοί Οικονομικώνστο Eurogroup δέκα ημέρες μετά.

Ο δρόμος μέχρι τη συμφωνία

Οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται το Μάρτιο. Στο καλύτερο σενάριο οι επίσημες συζητήσεις να ξεκινήσουν τον Μάιο ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι, πριν τις διακοπές των υπουργών. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να έχει κινηθεί με επιτυχία στο παρασκήνιο, βρίσκοντας συμμάχους για να υποστηρίξουν τα αιτήματα της.
Βασικότερο όλων αίτημα η ταχύτερη σε σχέση με το χρόνο που ορίζουν οι συμφωνίες, μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η υλοποίηση αυτού του αιτήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για την μείωση των φόρων.
Σημαντικό στοιχείο θεωρείται και η αλλαγή των όρων χρήσης των υπερπλεονασμάτων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη «ευελιξία» στη αξιοποίηση τους. Επιδίωξη  είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη χρονιά από εκείνη που έχουν προκύψει, ώστε να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός με στόχο την ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων.
Σε αυτό το σκοπό θα βοηθήσει και η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης ( ANFAs και SMPs). Η κυβέρνηση δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να κατευθυνθούν μόνο σε παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, επιθυμεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει κεντρικό σχεδιασμό σε ένα σχετικό βάθος χρόνου.

Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων

Οι Θεσμοί δεν επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μόνο στα αιτήματα δημοσιονομικού χαρακτήρα τα οποία έχει υποβάλλει η κυβέρνηση. Για τους τεχνοκράτες των δανειστών την περίοδο αυτή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων που έχει συμφωνήσει η Αθήνα και θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου.  Άλλωστε τα στοιχεία αυτά εξετάστηκαν κατά την ολιγοήμερη παρουσία των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ η ανταλλαγή πληροφοριών συνεχίζεται.
Το Euro Working Group και κατ′ επέκταση οι υπουργοί Οικονομικών είναι εν αναμονή της έκθεσης που θα δώσουν οι Θεσμοί στη δημοσιότητα στο τέλος Φεβρουαρίου σχετικά με το αποτέλεσμα της 5ης μεταμνημονιακές αξιολόγησης. Για αυτό το λόγο και η Ελλάδα θα βρεθεί στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.
Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: