Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

ESM: Πέντε συστάσεις για το μέλλον της Ελλάδας μετά την οικονομική βοήθεια

ESM: Πέντε συστάσεις για το μέλλον της Ελλάδας μετά την οικονομική βοήθεια

«H σημαντική βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα από τον ESM βοήθησε ώστε να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, διατηρώντας την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης» είπε ο πρώην Επίτροπος και ανεξάρτητος αξιολογητής του ESM Χοακίν Αλμούνια κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά τη δημοσίευση της αξιολόγησης με τίτλο: «Μαθήματα από την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα».
H αξιολόγηση εκτιμά την οικονομική βοήθεια (στην Ελλάδα) στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητας, της βιωσιμότητας, της αποδοτικότητας και της συνεργασίας. Εστιάζει στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από 2015 έως το 2018, ενώ λαμβάνει υπόψη την ελληνική βοήθεια που προηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εκτιμά επίσης τις εξελίξεις μετά το πρόγραμμα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2019. Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας έκανε λόγο για μαθήματα που ελήφθησαν από την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα και θα είναι χρήσιμα για το μέλλον.
«Η Ελλάδα και οι πολίτες της υπέστησαν τις συνέπειες οκτώ ετών οικονομικής προσαρμογής» σημείωσε ο κύριος Αλμούνια προσθέτοντας ότι «τα ευρήματα της αξιολόγησης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λήψης αποφάσεων στο μέλλον και στην αύξηση της διαφάνειας και της ευθύνης των δραστηριοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας».
Με βάση την έκθεση ο Χοακίν Αλμούνια προχώρησε σε πέντε συστάσεις:
1. Τα μελλοντικά προγράμματα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας πρέπει να αναφέρουν ξεκάθαρα τους στρατηγικούς στόχους σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
2. Οι επιτροπές του ESM πρέπει να αναπτύξουν υψηλού επιπέδου καθοδήγηση στο σχεδιασμό του προγράμματος.
3. Οι επιτροπές του ESM πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση του προγράμματος θέτοντας ξεκάθαρα τις προσδοκίες και τις οδηγίες για τους θεσμούς ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα για βιώσιμα αποτελέσματα.
4. Οι θεσμοί, με τη στήριξη των αρχών της χώρας, πρέπει να συντονίσουν την προπαρασκευαστική εργασία και τα στάδια εφαρμογής του προγράμματος.
5. Είναι χρήσιμο ένα ισχυρό και με συνοχή πλαίσιο για την επιτήρηση μετά (την εφαρμογή) του προγράμματος με στόχο τη διασφάλιση όσων επιτεύχθηκαν και τη διαβεβαίωση της βιωσιμότητάς του.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας υπογράμμισε ότι η μη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα είχε αρνητικό αποτέλεσμα τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα πιο ισχυρή με βάση τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν. Η αξιολόγηση είναι η συνέχεια προηγούμενης έκθεσης που είχε δημοσιευτεί το 2017 και περιελάμβανε και τις πέντε χώρες που ήταν σε πρόγραμμα: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρο και το πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2014.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: