Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Πώς θα ισχύσει η έκπτωση 200% επί των δαπανών για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση

Πώς θα ισχύσει η έκπτωση 200% επί των δαπανών για πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση

Το φορολογικό κίνητρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση με την μορφή έκπτωσης σε ποσοστό συνολικά 200% των δαπανών αυτών ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός. Το κίνητρο θα ισχύσει για τρία έτη, για την περίοδο 2021-2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δαπάνες που θα πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση θα εκπίπτουν και από τα καθαρά κέρδη σε ποσοστό 100%, δηλαδή εξωλογιστικά με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η έκπτωση αυτή αποτελεί πρόσθετο κίνητρο, πέραν της συνήθους έκπτωσης των δαπανών αυτών που ήδη εφαρμόζεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις. Δηλαδή, συνολικά οι δαπάνες αυτές θα εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς σε ποσοστό 200% συνολικά.

Το είδος των δαπανών θα εξειδικευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με ΚΥΑ των συναρμόδιων Υπουργών (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και αφορούν είτε σε επενδύσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση είτε σε αγορά παγίων ή πραγματοποίηση άλλου είδους δαπανών από επιχειρήσεις άλλων κλάδων που σκοπό έχουν την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας, ενέργειας και ψηφιοποίησης.



Παραδείγματα
Για παράδειγμα, επιχείρηση προβαίνει, εντός του φορολογικού έτους 2021, σε πραγματοποίηση δαπανών για την ορθολογικότερη διαχείριση των αποβλήτων της στο πλαίσιο ενίσχυσης της πράσινης οικονομίας, ύψους 200.000 ευρώ. Τα καθαρά φορολογητέα κέρδη της ανέρχονται σε 800.000 ευρώ. Με βάση το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, η επιχείρηση καταβάλει φόρο ίσο με 192.000 ευρώ (800.000 Χ 24%), ενώ με το νέο πλαίσιο θα κληθεί να καταβάλει φόρο 144.000 ευρώ.  Η διαφορά αυτή αποτυπώνει το φορολογικό όφελος που θα έχει η επιχείρηση από το κίνητρο της υπέρ- έκπτωσης, το οποίο ανέρχεται σε 48.000 ευρώ (200.000 Χ 24%).

Ένα άλλο παράδειγμα είναι επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο τηλεπικοινωνιακό κλάδο επενδύει σε επέκταση του δικτύου των οπτικών ινών, το οποίο αποτελεί και πάγιο περιουσιακό στοιχείο της, εντός του φορολογικού έτους 2021, πραγματοποιώντας δαπάνες ύψους 800.000 ευρώ. Τα καθαρά φορολογητέα κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 1.500.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: