Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μαξίμου: «Δεν αποδεχθήκαμε τους όρους - Στείλαμε νέα πρόταση»

Μαξίμου: «Δεν αποδεχθήκαμε τους όρους - Στείλαμε νέα πρόταση»

  •  Print
Μαξίμου: «Δεν αποδεχθήκαμε τους όρους - Στείλαμε νέα πρόταση»
Προσθήκη σχολίου
(Upd 13:15) Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών και εξηγεί ότι εστάλη χθες νέα πρόταση, με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενό τους. Την ίδια ώρα πάντως με δηλώσεις του τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και Ευρωπαίος αξιωματούχος έσπευσαν να δηλώσουν ότι και το δεύτερο γράμμα Τσίπρα δεν ικανοποιεί και πως δεν υπάρχει η βάση για συμφωνία. 
«Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι χθες κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, «όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας».
Κατά το Μαξίμου, με τη νέα κυβερνητική πρόταση ζητείται μια συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, με τη νέα πρόταση της κυβέρνησης:
-Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
-Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
-Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
-Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
-Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Το Μαξίμου σπεύδει τέλος να ξεκαθαρίσει ότι «σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους».
Από την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε ότι η νέα πρόταση προς τους θεσμούς συνοδεύτηκε από επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα
Η αποκάλυψη και οι προτάσεις
Νωρίτερα δημοσίευμα των FT αποκάλυπτε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός "αποδέχεται όλους τους όρους των πιστωτών που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτό το Σαββατοκύριακο, με ελάχιστες μόνο αλλαγές". 
Όπως σημειώνουν οι FT, το γράμμα, δύο σελίδων, το οποίο εστάλη στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και το οποίο είναι στην κατοχή των Financial Times, συγκεκριμενοποιεί το αίτημα-έκπληξη της Τρίτης για την παράταση της, πια, λήξασας βοήθειας προς την Ελλάδα και για ένα τρίτο πακέτο βοηθείας αξίας 29.1 δισ.Οι FT εκτιμούν πως η επιστολή αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με το άρθρο του Peter Spiegel στους Financial Times, η Αθήνα θα δεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις για τον ΦΠΑ με μόνο μια αλλαγή: να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% για τα νησιά ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Όσον αφορά τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με τους FT, ο κ. Τσίπρας ζητά οι αλλάγες για την μεταφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη έως το 2022 να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο αντί άμεσα όπως ζητούν οι δανειστές. Ζητά επίσης, κατά τους FT το ΕΚΑΣ που χορηγείται στους φτωχότερους συνταξιούχους, για το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά έως τον Δεκέμβριο του 2019, να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από αυτούς που ζητάνε οι δανειστές.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης και της νέας (τρίτης) δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015» γράφει ο Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος».
Τα νέα του γράμματος σήμαναν ράλι για τις αγορές με την FTSE Eurofirst να παρουσιάζει άνοδο κατά 1.07%.
Το γράμμα εστάλη τη στιγμή που οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης ετοιμάζονταν να αυξήσουν κατά πολύ τις πιέσεις προς την Ελλάδα και τις τράπεζες, περιορίζοντας την πρόσβασή τους σε επείγοντα δάνεια, κάτι που θα οδηγούσε σε πιθανή κατάρρευση τράπεζας του Ελλαδικού χώρου.
Aν και επίσημα το πρόγραμμα βοήθειας έληξε στη 1 το βράδυ, και το οποίο σημαίνει πως μία επέκτασή του δεν είναι πια εφικτή, το νέο γράμμα του Αλέξη Τσίπρα το οποίο δείχνει πως είναι έτοιμος να παρατήσει τις προηγούμενες σκληρές στάσεις του, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα καινούριο πρόγραμμα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ πρόκειται να συζητήσουν τη νέα πρόταση του κ. Τσίπρα στις 6:30 το απόγευμα.
Η επιστολή 
Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού:
Προς τον πρόεδρο της Κομισιόν
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Μάριο Ντράγκι
Προς την διεθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ
Κριστίν Λαγκάρντ
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας όσον αφορά τη λίστα των Prior Actions (προαπαιτουμένων) της Staff Level Agreement όπως αυτή δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2015.
Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή το staff-level agreement (τεχνική συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων) που υπόκειται στις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή επεξηγήσεις, ως ένα τμήμα της επέκτασης του εκπνέοντος προγράμματος διάσωσης EFSF και της νέας δανειακής συμφωνίας για την οποία εστάλη αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνιου 2015
Όπως θα παρατηρήσετε οι προσθήκες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος.
ΦΠΑ
Να διατηρηθεί η έκπτωση του 30% στα νησιά επί των νέων συντελεστών που θα εφαρμοστούν
Δομικά δημοσιονομικά μέτρα
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής πληρωμής του ατομικού φόρου στο 100% και τη σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών (περιλαμβανομένης της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης) μέχρι το τέλος του 2017.
Περιορισμό των αμυντικών δαπανών στα 200 εκατ. ευρώ γα το 2016 και στα 400 εκατ. ευρώ για το 2017 μέσα από μια συγκεκριμένη ομάδα ενεργειών, περιλαμβανομένων της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και προμηθειών.
Συντάξεις
Θα εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση του 2010 αλλά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης του 2012 (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος) να αναβληθεί μέχρι να εφαρμοστεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση έως τον Οκτώβριο 2015
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019 αλλά χωρίς άμεση εφαρμογή για το 20% των δικαιούχων
Όλα τα έξοδα θα καταργηθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017 αρχής γενομένης της 31ης Οκτωβρίου 2015.
Εργασιακά
Το νέο εργασιακό πλαίσιο θα νομοθετηθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2015
5. Αγορές προϊόντων
Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από τον ΟΟΣΑ για τουριστικές ενοικιάσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικα δεοντολογίας για τα παραδοσιακά τρόφιμα και τους ευρωπαϊκούς κώδικες για τα οικοδομικά υλικά, απελευθέρωση επαγγελμάτων συμβολαιογράφων, αναλογιστών, και δικαστικών επιμελητών, η απελευθέρωση της αγοράς των γυμναστηρίων και η εξάλειψη ενός σημαντικού ποσοστού ενοχλητικών χρεώσεων.
Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μεταρρυθμίσεων συμπεριλαμβανομένων:
- Δημιουργία υπηρεσιών Οne-Stop-Shop (OSS) για επιχειρήσεις (ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών καθώς και έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας ο οποίος έχει ήδη δημιουργηθεί και ολοκληρωθεί με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ).
-Την άμεση διεξαγωγή μίας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρικό εμπόριο, γεωργικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κ.λ.π.) και υιοθέτηση των συστάσεων αναλόγως.
-Εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενάντια στις διεφθαρμένες επιχειρήσεις και στις πρακτικές τους, για παράδειγμα στο χώρο της σύναψης δημοσίων συμβάσεων (το πρόγραμμα έχει ήδη προετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).
Ο ΑΔΜΗΕ θα χωριστεί από τη ΔΕΗ σε ξεχωριστή νομική οντότητα υπό πλειοψηφική κρατική κυριότητα.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.
Αλέξης Τσίπρας


επιστολή1
επιστολή2

Δεν υπάρχουν σχόλια: