Κλείδωσε η συμφωνία για τους φόρους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Ο πιο καυτός μήνας μετά τον περασμένο Αύγουστο αναμένεται να αποδειχθεί όσον αφορά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ελληνική οικονομία ο Απρίλιος, ενώ αύριο ξεκινά στην Αθήνα ο νέος γύρος συνομιλιών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).
Ο Απρίλιος είναι ο μήνας μέσα στον οποίον αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όπως προέβλεψε άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ο μήνας μέσα στον οποίο προβλέπεται να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ενώ ανώτατος παράγοντας των Βρυξελλών εκτιμούσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι είναι εφικτό το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν από τις 12 Απριλίου, εφόσον υπάρχει "πολιτική βούληση".
Πέραν αυτών, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σειρά νομοθετημάτων ως απόρροια της συμφωνίας με τους δανειστές, από το ασφαλιστικό και την νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μέχρι τη μερική αμνηστία και φορολόγηση, με βάση την κλίμακα, όσων επαναφέρουν στην Ελλάδα τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν αποταμιεύσει στο εξωτερικό.
Η κυβέρνηση επιθυμεί, κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΔΝΤ, να λάβει τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των δανειστών αναφορικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης αυτού του κύκλου της αξιολόγησης και να ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, αρχής γενομένης από τη σύνοδο, και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Αναφορικά με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (τα οποία αναλύονται σε μέτρα 1% του ΑΕΠ από τους άμεσους φόρους, 1% από το ασφαλιστικό και 1% από ένα πακέτο κυρίως έμμεσων φόρων και μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί και σε νόμο του κράτους), πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγαλύτερη προσέγγιση υπάρχει στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Φορολογική κλίμακα
Ενιαία κλίμακα με ανώτερο συντελεστή 45% για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ προβλέπει η συμφωνία, όπως ανέφεραν πληροφορίες (βλ. πίνακα). Με την κλίμακα αυτή θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Να σημειωθεί πως για τους μισθωτούς και συνταξιούχους θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα ενώ τα εισοδήματα των επαγγελματιών θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα.
Εισφορά αλληλεγγύης
Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (φέτος δεν θα πληρωθούν περισσότερα από πέρυσι) που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ως εξής:
* 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.
* 5% από 20.001 έως και 30.000 ευρώ.
* 6,5% από 30.001 έως και 40.000 ευρώ.
* 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
* 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
* 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
Ενοίκια
Φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα θα εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς. Ειδικότερα, για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι τα 12.000 ευρώ, ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 11% στο 15%, για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου θα αυξηθεί από το 33% στο 35% και για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα αυξηθεί από το 33% στο 45%.
"Μάχη" για τα κόκκινα δάνεια
Στη μάχη για τη διαμόρφωση αναχώματος προστασίας όσο των δυνατόν περισσότερων δανειοληπτών που έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, αλλά και τον αποκλεισμό πώλησης εξυπηρετούμενων δανείων σε funds, ρίχνεται από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, οπότε ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση έστω για έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, π.χ. τριετίας, για τη μη πώληση κόκκινων δανείων σε funds, ώστε να μην υπάρξουν εκποιήσεις τόσο στεγαστικών και καταναλωτικών όσο και επιχειρηματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη καθώς γνωρίζουν καλά και στην κυβέρνηση ότι καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για το μείζον θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διαμορφώσει συνθήκες κρίσης και πάλι στο τραπεζικό σύστημα, που μόλις ανακεφαλαιοποιήθηκε.
"Κλείδωσε" η εθνική σύνταξη, στο επίκεντρο επικουρικές και εφάπαξ
"Κλειδωμένη" θεωρείται η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και θα χορηγείται στα είκοσι χρόνια ασφάλισης, ωστόσο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δανειστών υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν από αύριο Δευτέρα.
Το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται ανυποχώρητο στις κύριες συντάξεις αποκλείοντας νέες μειώσεις, ωστόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα όσον αφορά τις επικουρικές. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ανοιχτό είναι το θέμα ενοποίησης των ταμείων επικούρησης και εφάπαξ, ενδεχομένως και για να περιοριστούν οι μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που σε άλλη περίπτωση μπορεί να αγγίξουν και το 40%.
Σύμφωνα με το σενάριο της ενοποίησης τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ), που υπολογίζονται σε 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από τον νέο φορέα και θα χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας των επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑ) προκειμένου να μετριαστούν οι μειώσεις.
Στο άλλο μεγάλο θέμα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα και αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις, παρά τη διαφωνία του ΔΝΤ, οι δύο πλευρές δεν είναι μακριά. Τα ποσοστά αναπλήρωσης προσδιορίζονται στο 0,77% για 15 χρόνια εργασίας και στο 2% με τη συμπλήρωση 40 χρόνων.
Αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «πραγματικά αντανακλούν περιόδους ασφάλισης και κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα, επειδή έχουμε πρόβλημα ανεργίας και μικρά εισοδήματα, είναι πράγματι αυξημένα, δεν είναι ίδιο το ποσοστό σε κάθε περίπτωση».
Όπως συμπλήρωσε, "πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της φοροδοτικής του συνδρομής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου