ΠΩΣ ΤΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ... ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ
O κρυφός «άσος» της Αθήνας για τα «κόκκινα» δάνεια
Ενας από τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα για να κλείσει η συμφωνία.
Με το φορολογικό και το ασφαλιστικό να έχουν σχεδόν «κλείσει», σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης αλλά και των Θεσμών, το μόνο καυτό μέτωπο που μένει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής υπάρχει πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και δανειστών και το θέμα αναμένεται να προκαλέσει πολλές ακόμη έντονες διαφωνίες μέχρι να κλείσει. «Η διαφορά είναι χαώδης. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι... ημέρα με τη νύχτα», τονίζει στέλεχος που έχει άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο, η μεγάλη ελπίδα προκειμένου να κάνουν βήματα συμβιβασμού από τις ακραίες θέσεις τους οι δανειστές ακούει στο όνομα του Ντ. Κοστέλο, ο οποίος προερχόμενος από την Ιρλανδία γνωρίζει καλά τι συνέβη στη χώρα του τα τελευταία τρία χρόνια. Από τότε δηλαδή που εφαρμόστηκε το μοντέλο που επέβαλε η τρόικα για τα «κόκκινα» δάνεια των ιρλανδικών τραπεζών.
Το «ιρλανδικό μοντέλο», που εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, είναι ο «κρυφός άσος» της κυβέρνησης για να πείσει τους δανειστές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα η πλήρης απελευθέρωση των ληξιπρόθεσμων δανείων. Στην Ιρλανδία, και σε μια αγορά ακινήτων που «πετάει» μετά από τρία χρόνια εφαρμογής της συμφωνίας με την τρόικα το μόνο που συνέβη ήταν μια διαρκής αναταραχή καθώς επιχειρήθηκαν κατασχέσεις ακινήτων δανειοληπτών, δημιουργήθηκε κοινωνική ένταση ενώ από περίπου 100 χιλιάδες μη ενήμερα δάνεια, τα 75 χιλιάδες δεν εντάχθηκαν ποτέ στη ρύθμιση, αποδεικνύοντας ότι το μέτρο απέτυχε. Μάλιστα σε έξι στις δέκα περιπτώσεις οι τράπεζες έκαναν κατάχρηση των υπερεξουσιών που είχαν και προέβησαν σε κατασχέσεις χαρακτηρίζοντας τους δανειολήπτες «μη συνεργάσιμους».
Η ελληνική πλευρά θα ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το χαρτί της αποτυχίας της πλήρους απελευθέρωσης των «κόκκινων» δανείων στην πατρίδα του Ντ. Κοστέλο. Τους προηγούμενους μήνες οι δανειστές εμφανίζονταν αδιάλλακτοι και ζητούσαν πλήρη απελευθέρωση, η οποία για πολλούς θα οδηγούσε σε πτώχευση επιχειρήσεων, κατασχέσεις ακινήτων και μια αφόρητη κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση θα αποδείξει με στοιχεία ότι η ιδέα της απευθείας απελευθέρωσης των δανείων θα οδηγήσει στην αποτυχία της Ιρλανδίας, σκοπεύοντας έτσι να ρίξουν τις απαιτήσεις τους οι Θεσμοί.
Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό Ελληνας ειδικός σύμβουλος πήγε στην Ιρλανδία και μελέτησε το μοντέλο έχοντας όλα τα στοιχεία για να πειστούν οι δανειστές. «Μας έλεγαν ότι δεν θα συμβεί πουθενά, να που τελικά συνέβη. Απέτυχε η πλήρης απελευθέρωση και γι’ αυτό δεν πρέπει να ισχύσει στην ελληνική αγορά, η οποία μάλιστα βρίσκεται στο ναδίρ σε ό,τι αφορά τα ακίνητα», τονίζει στέλεχος της κυβέρνησης.
Στόχος της Ελλάδας είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για τα δάνεια κάπου στη μέση και εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία «πακέτο». Δηλαδή θα υποχωρήσουν κάπου οι Θεσμοί στα «κόκκινα» δάνεια και θα υποχωρήσει η ελληνική πλευρά σε άλλο φορολογικό ή ασφαλιστικό θέμα.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη σταδιακή απελευθέρωση των δανείων σε βάθος τριετίας, με τα στεγαστικά να είναι τελευταία. Η σταδιακή απελευθέρωση αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια άνω των 500 χιλ. ευρώ και απομειούμενα κατά 20% ετησίως. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης η πλήρης απελευθέρωση πώλησης δανείων που είναι συνδεδεμένα με πρώτη κατοικία (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά) αξίας κάτω των 200 χιλ. ευρώ.
Το σχέδιο
Τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν, και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι δανειστές γνώμη δεν αλλάζουν, αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής συμφωνίας. Επομένως οι όποιες λύσεις θα προωθηθούν από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης δηλαδή τη Δευτέρα και θα καταλήξουν με τη λήξη αυτής που πρέπει να συντελεσθεί μέσα στον Απρίλιο. Ποιο είναι το ζητούμενο: να δημιουργηθούν «καλάθια δανείων» στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια ενήμερα και μη. Ετσι θα υπάρξουν προϊόντα που θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση μια τιτλοποίησης.
Τα κόκκινα δάνεια θα αποτελέσουν, και αυτό είναι κάτι για το οποίο οι δανειστές γνώμη δεν αλλάζουν, αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής συμφωνίας. Επομένως οι όποιες λύσεις θα προωθηθούν από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης δηλαδή τη Δευτέρα και θα καταλήξουν με τη λήξη αυτής που πρέπει να συντελεσθεί μέσα στον Απρίλιο. Ποιο είναι το ζητούμενο: να δημιουργηθούν «καλάθια δανείων» στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται δάνεια ενήμερα και μη. Ετσι θα υπάρξουν προϊόντα που θα μπορέσουν να αποτελέσουν τη βάση μια τιτλοποίησης.
Οι τίτλοι που δυνητικά θα εκδοθούν αποτελούν προϊόντα τα οποία θα διαπραγματεύονται πιθανότατα σε εγχώριες και διεθνείς αγορές. Φυσικά αυτή η διαδικασία θα υλοποιηθεί σταδιακά και όχι από την πρώτη στιγμή. Η έκδοση τίτλων αυτομάτως μοχλεύει τη συγκεκριμένη αγορά που σημαίνει πως διαμορφώνει συνθήκες για την εύρεση περαιτέρω κεφαλαίων.
Εκείνο ωστόσο που σημειώνουν κύκλοι της αγοράς είναι ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας αγοράς μπορεί δυνητικά να βοηθήσει επί της ουσίας και την αγορά ακινήτων, αφού τα παραπάνω δάνεια αφορούν και ενέχυρα που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακίνητα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σαφές πως μπορεί να τονώσει τις τιμές στη συγκεκριμένη υπό κατάρρευση αγορά. Αυτό που αναμένεται τώρα είναι οι Θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση να συμφωνήσουν επί της ουσίας στη διαδικασία η οποία θα χρειαστεί χρόνο και γι’ αυτό η Αθήνα επιμένει στη σταδιακή απελευθέρωση ώστε να υπάρξει εξομάλυνση, τόσο της τραπεζικής αγοράς όσο και του real estate.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου