Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το ΔΝΤ φερνει εργασιακό χειμωνα μεσα στον καύσωνα

Το ΔΝΤ φερνει εργασιακό χειμωνα μεσα στον καύσωνα

Την επικείμενη...θύελλα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου «προετοίμασαν» εν μέσω καύσωνα οι τοποθετήσεις και τα κρυφά μηνύματα των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση.
to-dnt-fernei-ergasiako-xeimwna-mesa-ston-kauswna
 
Την επικείμενη...θύελλα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου «προετοίμασαν» εν μέσω καύσωνα οι τοποθετήσεις και τα κρυφά μηνύματα των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα από το συνέδριο του Economist.   
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για το χρέος. 

Η Ντέλια Βελκουλέσκου που μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο συνέδριο του Economist  είχε μήνυμα και για την ελληνική κυβέρνηση: θεωρεί ανεπαρκείς τις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ βλέπε μέτρα) που πέρασαν από την ελληνική Βουλή και εξέφρασε και πάλι την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα –το οποίο στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και όχι στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως είπε χαρακτηριστικά- απλά δεν βγαίνει.
Είχε και κάτι θετικό η ομιλία Βελκουλέσκου για την Ελλάδα: ζήτησε να αποφευχθούν οι υπερβολικά φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι γιατί σε ενδεχόμενη αποτυχία εκπλήρωσής τους, θα αυξηθεί το κόστος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.
Πρακτικά, η κυρία Βελκουλέσκου επανέλαβε αυτό που λέει το ΔΝΤ από τον Μάιο.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Και αν ακόμη το καταφέρει το 2018, δεν θα μπορέσει να το διατηρήσει για μακρά χρονική περίοδο.
Σε αυτό το θετικό για την Ελλάδα στοιχείο της ρητορικής του ΔΝΤ, έρχεται όμως να σηκωθεί το «τείχος» των ευρωπαϊκών θεσμών.
Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ και εκπρόσωπος του ESM στο Κουαρτέτο Νικολα Τζιαμαρόλι δεν ξέφυγε ούτε… μοίρα από τη γραμμή του επικεφαλής Κλαους Ρέγκλινγκ και δεν δίστασε να αδειάσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη όταν εκείνος εκδήλωσε την « προτίμηση» της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% μετά το 2018.      
Ο τροϊκανός μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Economist επανέλαβε ότι η δέσμευση για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% δεν ισχύει μόνο για το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα.
Ούτε ο κ. Τζιαμαρόλι διευκρίνισε μέχρι πότε θα πρέπει να ισχύσει αυτός ο στόχος.
Επί του θέματος, παρέπεμψε ξανά την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενώ για την ελληνική κυβέρνηση ανοίγει και επίσημα η διαδικασία της β’ αξιολόγησης –αμέσως μετά την αξιολόγηση εξπρές του Σεπτεμβρίου με τα 15 προαπαιτούμενα θα ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση με τα 40 προαπαιτούμενα και έπαθλο μια ακόμη εκταμίευση των 6,2 δις. ευρώ- η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί το χειμώνα μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»: Από τη μία οι Ευρωπαίοι θα πιέζουν για παράταση της λιτότητας –άγνωστο μέχρι πότε- με αντάλλαγμα τα μέτρα διευθέτησης του χρέους- και από την άλλη το ΔΝΤ θα θέτει το δίλημμα: ή ανακοινώνετε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ή δεν μετέχουμε στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για την Ελλάδα να βρεθεί μπλεγμένη σε έναν κύκλο παρατεταμένης λιτότητας.
Το ΔΝΤ –και σε αυτό συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση- εκτιμά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μια χώρα που έχει υποστεί ύφεση της τάξεως του 27% να επανέλθει σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να στηρίξει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.
Αν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμείνουν σε κάτι τέτοιο – με αντάλλαγμα τη θέσπιση του «κόφτη χρέους» ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τις προβλέψεις για ανάπτυξη- η Ελλάδα ουσιαστικά θα βρεθεί για μακρά χρονική περίοδο αντιμέτωπη με την απειλή νέων μέτρων αλλά και ενός δημοσιονομικού «κόφτη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: