Μεγάλα πρόστιμα, αλλά και σοβαρές κυρώσεις για υποθέσεις παραβίασης των capital controls δρομολογούν οι εποπτικές αρχές με τον κεντρικό ρόλο στην απόδοση των ευθυνών να τον έχει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αν και οι παραβιάσεις των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων δεν λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, ωστόσο είναι αρκετές. Η Δικαιοσύνη είχε εξαρχής ασχοληθεί με κάποιες εξ αυτών με τον Εισαγγελέα Εφετών Γιώργο Γεράκη να διενεργεί ήδη από τον Αύγουστο του 2015 προκαταρκτική έρευνα για το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Την τελευταία διετία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ απεκάλυψαν δεκάδες υποθέσεις επιχειρήσεων που διέθεταν στην εγχώρια αγορά POS που εκκαθάριζαν τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας. Πιο απλά χρέωναν κάρτες ελληνικών τραπεζών, αλλά έστελναν τα χρήματα αυτά σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η ΑΑΔΕ έχει επιβάλει πρόστιμα για φοροδιαφυγή στις περισσότερες εξ αυτών των περιπτώσεων.
Πηγή: EUROKIΝΙSSI
Μόλις προσφάτως αποκαλύφθηκε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος υπόθεση μεγάλης παραβίασης των capital controls στην οποία μάλιστα υπάρχει ανάμιξη και τραπεζικών στελεχών. Το πόρισμα για την υπόθεση αυτή έχει σταλεί ήδη στον εισαγγελέα, ενώ η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της κεντρικής τράπεζας έχει αναλάβει το έργο της επιβολής των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος.
Αυστηρές κυρώσεις
Να σημειωθεί πως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη θέσπιση περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων» (ΦΕΚ Α΄84, 18.7.2015) με την οποία επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί τον Ιούλιο του 2015, προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα capital controls.
Να τονιστεί πως η ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει πως η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των τραπεζών και να επιβάλλει σε αυτές για κάθε παράβαση πρόστιμο ύψους έως 1/10 του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής.
Στην περίπτωση που προαναφέρθηκε η παραβίαση των capital controls ξεπερνούσε τα 170 εκατ. ευρώ, ήτοι το πρόστιμο θα μπορούσε να διαμορφωθεί έως τα 17 εκατ. ευρώ.
Οι συναρμόδιες αρχές
Αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι η μόνη αρμόδια για το θέμα. Ειδική αρμοδιότητα έχει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη συμμόρφωση των εποπτευόμενων από αυτή ιδρυμάτων και φορέων και να επιβάλει όπου απαιτείται τις σχετικές κυρώσεις. Ομοίως, θα πρέπει να βεβαιώνει πως οι υποθέσεις θα γίνονται γνωστές στο επενδυτικό κοινό, ειδικά όταν επιβάλλονται από τις Αρχές μεγάλα πρόστιμα στις εποπτευόμενες εταιρείες.
Ειδικό ρόλο στην παρακολούθηση όλων των ελέγχων έχει η Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών οι επικεφαλής της οποία μετέχουν στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αν και η Επιτροπή αυτή έχει λειτουργήσει υποδειγματικά τα τελευταία δύο χρόνια, οι πρόσφατες αποκαλύψεις της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος κατέδειξαν πως ο έλεγχος της Επιτροπής δεν αρκεί για να σταματήσει έκνομες συμπεριφορές.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι προαναφερόμενες υποθέσεις έχουν φορτώσει με πολύ δουλειά τα εισαγγελικά γραφεία, τα οποία στη βάση των πορισμάτων που λαμβάνουν διεξάγουν τους δικούς τους ανεξάρτητους ελέγχους για τα κακώς κείμενα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου