Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Τρέχουν στην ΑΑΔΕ για τα προβλήματα στις φορο-συναλλαγές των ακριτών

Τρέχουν στην ΑΑΔΕ για τα προβλήματα στις φορο-συναλλαγές των ακριτών

8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Τρέχουν στην ΑΑΔΕ για τα προβλήματα στις φορο-συναλλαγές των ακριτών
Στη δημιουργία ειδικού κλιμακίου που θα καταγράψει και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών στις συναλλαγές τους με την εφορία προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η κινητοποίηση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του Capital.gr ότι ένας φορολογούμενος κάτοικος της Λέρου εξαναγκάσθηκε για μια απλή υποβολή φορολογικής δήλωσης να ταξιδέψει μέχρι την Κω όπου μάλιστα του επέβαλαν και πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή!
Μιλώντας στο 5th ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ,  ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής δήλωσε πως η Α.Α.Δ.Ε. κατανοεί τη διαφορετική λειτουργία και "νοοτροπία" κάθε εφορίας, η οποία μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν πυροσβεστικά και πλέον θα αντιμετωπιστεί συστηματικά, καθώς έχει ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό έργο για την καταγραφή υπηρεσιών και κινδύνων, που θα λειτουργήσει προς όφελος της λειτουργίας των εφοριών, αλλά και των πολιτών-φορολογούμενων. Με αφορμή αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην 10ημερη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου στο τέλος του μήνα σε Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι και Σύμη, προκειμένου να ακούσει και να καταγράψει τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στις συναλλαγές τους με το TAXIS. Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο εξωστρέφειας της Α.Α.Δ.Ε.  Κλείνοντας τη συζήτηση, σημείωσε ότι η Α.Α.Δ.Ε. στις άμεσες προτεραιότητές της δίνει έμφαση στη διεθνή της εξωστρέφεια με την συμμετοχή της σε διεθνή συνέδρια, αλλά και την πρόκληση από μέρους της διεθνών συζητήσεων όπως για την οικονομία του διαμοιρασμού, ενώ επισήμανε την έμφαση που δίνει η αρχή στην ανάπτυξη της πληροφορικής. Η σχετική υπηρεσία της Αρχής, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής είναι υποστελεχωμένη σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντς.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική τιμολόγηση σημείωσε ότι το θέμα των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει προχωρήσει και πριν μία εβδομάδα κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα, ενώ υπάρχει και συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών. 
Πώς ποινικοποιείται η εισαγωγή συναλλάγματος
Από την πλευρά του ο ειδικός σε θέματα φορολογικού δικαίου Γιώργος Μυλωνογιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,  στην αντιφατικότητα και στον προβληματικό χαρακτήρα των φορολογικών ελέγχων όπου, για παράδειγμα,  η εισαγωγή συναλλάγματος από το εξωτερικό αντί να επιβραβεύεται, καταδιώκεται διότι συνήθως ο εισάγων μπαίνει σε προτεραιότητα για έλεγχο. Επιπλέον η αποκάλυψη κεφαλαίων στο εξωτερικό παρατείνει την περίοδο της παραγραφής από πέντε σε δέκα χρόνια. Η επανατοποθέτηση μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, τα περίφημα μετρητά, που βρίσκονται "στα στρώματα" εφόσον κατατεθούν σε τράπεζες καταλήγουν σε φορολόγηση ως εξ αγνώστου πηγής προερχόμενα.
Οι μέθοδοι ελέγχου αυτού του τύπου, όπως είπε, προκαλούν διάχυτο φόβο για τη διενέργεια διατραπεζικών συναλλαγών. Ακόμα και το έμβασμα των γονιών για τη συντήρηση του φοιτητή υιού, κινδυνεύει να θεωρηθεί δωρεά σε μετρητά. Ακόμα και εισφορές μετόχων στην εταιρεία τους μπορεί να χαρακτηριστούν δωρεές υποκείμενες σε φόρο δωρεάς 40%!
Επισήμανε ότι μία πράξη φοροδιαφυγής για ποσό φόρου άνω των 150.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα την κακουργηματική καταδίκη του δράστη για φοροδιαφυγή, για νομιμοποίηση εσόδων από κακουργηματική εγκληματική δραστηριότητα , για πλημμεληματική μη καταβολή οφειλών στο Δημόσιο και για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είναι πλημμέλημα ή κακούργημα,  εφόσον ο δράστης της φοροδιαφυγής τυχαίνει να είναι και υπόχρεος υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες.
Πρόκειται σίγουρα για παγκόσμια πρωτοτυπία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στις ανταγωνιστικές οικονομίες όπως η Κύπρος και άλλες γειτονικές χώρες, έλεγχοι και κυρώσεις είναι προφανώς ηπιότερες με αποτέλεσμα να συνιστούν επενδυτικούς παραδείσους σε σχέση με την Ελλάδα, κατέληξε.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Κωνσταντίνος Β. Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της μεσαίας τάξης στην μετά μνημονίου εποχή, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχει σηκώσει μεγάλα φορολογικά βάρη που την οδήγησαν στην φτωχοποίησή της, η οποία έπληξε την ελληνική οικονομία. Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μείωση των φορολογικών συντελεστών και εισφορών και όσο ταχύτερα ψηφισθούν τα μέτρα για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, τόσο πιο γρήγορα θα βελτιωθεί η κατάστασή της, η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. 
Από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του ο κ. Βασίλειος Οικονομίδης, Μέλος της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,     αναφέρθηκε στον ρόλο του Επιμελητηρίου και σημείωσε ότι η φορολογία παραμένει ένα επίκαιρο θέμα που εξετάζει κάθε επενδυτής εγχώριος ή αλλοδαπός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: