Σχέδιο μείωσης οφειλών επαγγελματιών και αγροτών
Τον επανυπολογισμό των οφειλών που έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες εξαιτίας της κρίσης, με βάση το νέο σύστημα και τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που διαπραγματεύεται το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ο φάκελος με την ελληνική πρόταση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ήδη πραγματοποιείται διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είναι αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Αναλυτικά, στον φάκελο περιλαμβάνεται η πρόταση για διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους να υπαχθούν έως τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Ειδικά, λοιπόν, για τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και εκτιμώνται σε 15,8 δισ. ευρώ επί συνόλου 33,8 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Εργασίας έχουν επισημάνει εδώ και καιρό ότι το παλαιό σύστημα αποδεδειγμένα εκτίναξε τις οφειλές σε δυσθεώρητα ύψη, αφού τις επέβαλλε σε πλασματικά εισοδήματα που αυξάνονταν ανά τριετία βάσει των ετών ασφάλισης.
Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας να σηματοδοτήσει τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή –αλλά και έντονα προεκλογική– περίοδο. Μεταξύ, δε, των προτάσεων που τέθηκαν, είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων για όλους, η αύξηση του ακατάσχετου ορίου οφειλών για τους αγρότες στα 10.000 ευρώ, και η επέκταση της προστασίας της Α΄ κατοικίας για όλους.
Για τις οφειλές, οι προτάσεις αφορούν αφενός την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφετέρου τη θεσμοθέτηση ενός νέου πάγιου συστήματος ρύθμισης οφειλών προς Ταμεία και εφορία σε έως 120 δόσεις για όσους έχουν μείνει εκτός. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας στηρίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τον νέο τρόπο που ορίζεται στον νόμο Κατρούγκαλου ώστε το χρέος να μειωθεί σημαντικά, καθώς οι οφειλόμενες εισφορές θα υπολογιστούν στο 20% του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος. Μάλιστα, καθώς κατά τη διάρκεια που υπάρχουν οφειλές ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να κάνει χρήση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προτείνεται επίσης η αφαίρεση του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας (6,95%).
Ενα άλλο σενάριο, που αφορά κυρίως τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, προβλέπει τον υπολογισμό των οφειλών με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, όπως ορίζεται στον νόμο του 2016. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή η ένταξη χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών σε μια ρύθμιση η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται χωρίς να διαταραχθεί το αίσθημα δικαίου, καθώς οι συντάξεις προκύπτουν με βάση το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί.
Προσοχή. Ο υπολογισμός αφορά τις εισφορές όπως ορίζονται στον νόμο Κατρούγκαλου, ήτοι στο 20% του εισοδήματος και όχι τις νέες μειωμένες εισφορές (στο 13,3%) που αναμένεται να ισχύσουν για κύρια ασφάλιση, στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Βέβαια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην «Κ», ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει οι οφειλέτες να εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις που ήδη έχουν ενταχθεί, καθώς μια τέτοια συμπεριφορά θα τους βγάζει εκτός οποιασδήποτε μελλοντικής ευνοϊκότερης διάταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου