Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Γιατί «ξενιτεύονται» οι ελληνικές επιχειρήσεις

Γιατί «ξενιτεύονται» οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μετά τους νέους που δεν βρίσκουν δουλειά το δρόμο της… ξενιτιάς παίρνουν και μεγάλες ελληνικές εταιρείες.
Σταδιακά από το 2012, με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, προχωρούσαν στην αλλαγή της έδρας και στην αναζήτηση φθηνών κεφαλαίων χρηματοδότησης στο εξωτερικό.
Το ρίσκο της ελληνικής οικονομίας, το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους άλλος ένας εμβληματικός επιχειρηματικός όμιλος, ο Τιτάν, αφήνει τη χώρα μας, μεταφέροντας την έδρα του σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Είχαν προηγηθεί άλλες βιομηχανίες από τις ελάχιστες που έχουν απομείνει στη χώρα μας, όπως η ΦΑΓΕ, η Coca-Cola HBC και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των εταιρειών που αποχωρούν από την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βιομηχανίες που αναγκάστηκαν λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης στη χώρα να διεθνοποιήσουν με μεγαλύτερους ρυθμούς τις δραστηριότητές τους.
Το συντριπτικό μερίδιο του κύκλου εργασιών τους, πάνω από 70% και 80% πραγματοποιείται σε ξένες αγορές και οι ανταγωνιστές τους βρίσκονται εκτός συνόρων.
Το ρίσκο που κουβαλά η Ελλάδα μετά την προσφυγή της στους μηχανισμούς στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ παραμένει, με αποτέλεσμα οι ελληνικές πολυεθνικές να συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με άλλους όρους από τις κεφαλαιαγορές και τις ξένες τράπεζες.
Από τη μία μεριά, λοιπόν, είναι οι επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει τον μεγάλο όγκο των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό και πρέπει να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους αντίπαλους παίκτες. Από την άλλη πλευρά η κατάσταση στην ελληνική πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει.
Αβεβαιότητα, υπερφορολόγηση και φρενάρισμα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που διατηρούν την παραγωγική τους δραστηριότητα στη χώρα συνεχίζουν να φορολογούνται κανονικά, με βάση δηλαδή την ελληνική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: