Σχέδιο «κουρέματος» οφειλών προς τον ΕΦΚΑ
Αναδρομική εφαρμογή της «συνταγής Κατρούγκαλου» για να μειωθούν τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ εξαιτίας του ότι έχουν φορτωθεί ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες δεν υπολογίζονταν βάσει εισοδήματος αλλά με συγκεκριμένα ποσά τα οποία καταλογίζονταν με μοναδικό κριτήριο τα χρόνια ασφάλισης. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά ο νόμος Κατρούγκαλου, να υπολογιστούν εκ νέου οι ασφαλιστικές εισφορές βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος και αυτόματα να επαναπροσδιοριστεί το χρέος.
Aυτή είναι η πρόταση που μελετάει το υπουργείο Εργασίας, μια πρόταση η οποία ισοδυναμεί για την μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών με «κούρεμα». Και αυτό διότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων εμφανίζει επί σειρά ετών πολύ χαμηλό εισόδημα. Επίσης, τίθεται και ένα άλλο θέμα: οι οφειλέτες, επί σειρά ετών δεν είχαν πρόσβαση σε παροχές υγείας ακριβώς επειδή υπήρχαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο (ΟΑΕΕ και στη συνέχεια ΕΦΚΑ). Άρα είναι ένα λογικό αίτημα να διαγραφούν οι οφειλές από τις εισφορές υγείας (6,95% επί του καθαρού εισοδήματος) για όσο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε σχετική κάλυψη.
Το σχέδιο –το οποίο συζητείται ήδη με τους θεσμούς- έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση: τα ποσά των συσσωρευμένων οφειλών για τους περίπου ένα εκατομμύριο οφειλέτες αυταοαπασχολούμενους και αγρότες, να διαμορφωθεί σε «διαχειρίσιμα» επίπεδα ώστε με μια αίτηση στον εξωδικαστικό ή ακόμη και μέσα από τις 12 δόσεις να μπορεί να αποπληρωθεί εξασφαλίζοντας στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα βάρη του παρελθόντος. Όφελος θα υπάρξει και για τα ασφαλιστικά ταμεία δεδομένου ότι με το να υπάρχουν υπέρογκα χρέη στα χαρτιά δεν συμβάλλει παρά ελάχιστα στην εισπραξιμότητα των φόρων. Οι τελικές αποφάσεις, για τον επαναπροσδιορισμό των οφειλών αναμένεται να ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη διεύρυνση των δυνατότητων υπαγωγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου