Βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω επιδομάτων
της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σε στάση αναμονής παραμένει η ελληνική οικονομία, η οποία παρά τις αντιθέτου εξαγγελίες της Κυβέρνησης και τις ελπίδες που καλλιέργησε για έξοδο στις αγορές μετά την έξοδο από το τελευταίο πρόγραμμα, τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Αντιθέτως, όπως προκύπτει από την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Δεκέμβριο, στη βιομηχανία και στις κατασκευές καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, ενώ η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης –σ.σ. σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2015-, αποδίδεται στα κοινωνικά επιδόματα, σε άλλες παροχές, και στο γεγονός ότι παραδοσιακά τείνει να βελτιώνεται σε προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, σημειώνει το ΙΟΒΕ.
Αναφορικά με τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία, αυτός υποχώρησε εκ νέου τον Δεκέμβριο –σ.σ. για τέταρτο μήνα-, στις 96,4 μονάδες, όταν πριν ένα χρόνο ήταν στις 103 μονάδες. Από τις βασικές μεταβλητές, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση και ο δείκτης στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα επιδεινωθήκαν, ενώ το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησε εντονότερα.
Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις -17 μονάδα, με το 22% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες. Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο μεικτές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν οριακά (+13 από +11 μον.), όμως στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού σημειώθηκε επιδείνωση (-15 από -13 μον.), με τις προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες να περιορίζονται περαιτέρω (+4 από +9 μον. ο δείκτης).
Επιδείνωση καταγράφουν και οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες με το 12% (από 9%) να εκτιμά εκ νέου μείωσή τους.
Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης ενισχύθηκε στις -35 μονάδες. Παρά την οριακή ενίσχυση, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πλέον απαισιόδοξοι στην ΕΕ, ακολουθούμενοι από τους καταναλωτές της Βουλγαρίας (-29,5), της Ρουμανίας (-20,7), της Γαλλίας (-22) και της Ουγγαρίας (-10,4).
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες, παραμένουν τον Δεκέμβριο στο επίπεδο του Νοεμβρίου, με το σχετικό δείκτη στις -29,8 (από -29,6) μονάδες.
Ωστόσο το 44% των νοικοκυριών αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, το 12% προβλέπει μικρή βελτίωση ενώ το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι "μόλις τα βγάζει πέρα" διευρύνθηκε τον Δεκέμβριο στο 60% (από 57%).
Εν τω μεταξύ στο 13% (από 14%) διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ μειώθηκαν στο 14% (από 16%) του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι "έχουν χρεωθεί" κινούνται στο 12% (από 13%).
Την ίδια ώρα το 46% των καταναλωτών προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χωράς, ενώ ως προς τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου