Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Μόλις 19 ημέρες επαρκεί ο μισθός για ένα στα δύο νοικοκυριά

Μόλις 19 ημέρες επαρκεί ο μισθός για ένα στα δύο νοικοκυριά

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κάτι παραπάνω από ορατά είναι ακόμη τα σημάδια στην ελληνική κοινωνία από την πολυετή οικονομική κρίση και την εσωτερική υποτίμηση. Παρά την ελαφρά βελτίωση κάποιων δεικτών σε ό,τι αφορά το εισόδημα, τρία στα δέκα νοικοκυριά διαβιούν με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ σχεδόν τα μισά έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος τη σύνταξη.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα συμπεράσματα της έρευνας για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ). Πρόκειται για την έβδομη κατά σειράν έρευνα, αλλά την πρώτη που διεξάγεται ύστερα από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ειδικότερα, 43,9% των νοικοκυριών δήλωσαν ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν το 2018 σε σύγκριση με το 2017, ενώ στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγονται η σταθεροποίηση του εισοδήματος για το 48,9% (από 35,6% στην αντίστοιχη περυσινή έρευνα) και η αύξηση για το 7,1% των νοικοκυριών (από μόλις 2% πέρυσι). Την ίδια ώρα, παραμένει σημαντικό το ποσοστό των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, 31,7% το 2018 έναντι 34,2% το 2017.
Η μεγαλύτερη εισοδηματική κατηγορία είναι αυτή των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα πάνω από 10.000 και έως 18.000 ευρώ, αποτελώντας το 39,8% το 2018, έναντι 37,5% το 2017. Αυτό δείχνει μια μετατόπιση σε ανώτερη εισοδηματική κλίμακα όσων το 2017 είχαν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, όμως ώς ένα βαθμό δηλώνει και φτωχοποίηση νοικοκυριών που είχαν το 2017 εισόδημα πάνω από 18.000 ευρώ.
Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών βρίσκεται στις δύο χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες έχει ως αποτέλεσμα, αφενός, ένα 12,7% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψει ούτε τις βασικές του ανάγκες, αφετέρου, ότι για πάνω από τα μισά, το 52,5%, δεν επαρκούν για όλο τον μήνα, αλλά κατά μέσο όρο για 19 ημέρες. Στην περίπτωση των πολυμελών νοικοκυριών το παραπάνω ποσοστό αυξάνεται στο 62,6%.
Τα παραπάνω είναι εν πολλοίς αναμενόμενα εάν ληφθεί υπόψη ότι για το 49,1% των νοικοκυριών κύρια πηγή εισοδήματος είναι η σύνταξη, έστω και αν τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικά μειωμένη. Για ένα επιπλέον 15,5% των νοικοκυριών η σύνταξη αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος, ενώ για το 42,1% δεν υπάρχει δεύτερη πηγή εισοδήματος. Ο μισθός αποτελεί κυριότερη πηγή εισοδήματος για το 40,1% των νοικοκυριών και δεύτερη κυριότερη πηγή εισοδήματος για ένα επιπλέον 13,7%. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι περίπου δύο στα δέκα νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον μέλος που είναι άνεργο.
Το 18,9% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, όμως λιγότεροι από τους μισούς έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση (44%), ενώ το 6,1% είχε μπει σε ρύθμιση, αλλά την έχασε καθώς δεν κατάφερε να είναι συνεπές.
Οπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση αποτελεί ένδειξη ότι βρίσκονται σε πάγια αδυναμία εξυπηρέτησης οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: