Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Δεν πληρώνουν εισφορές περιμένοντας τη νέα ρύθμιση

Δεν πληρώνουν εισφορές περιμένοντας τη νέα ρύθμιση

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα φαίνεται πως κινούνται τα έσοδα του ΕΦΚΑ τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους βρίσκεται στην επικαιρότητα η κυβερνητική πρόθεση για υλοποίηση μιας νέας, άκρως ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών. Καθώς μάλιστα, βάσει των εξαγγελιών, η ρύθμιση των 120 δόσεων θα αφορά κατά κύριο λόγο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στα έσοδα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου των μη μισθωτών.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας, ειδικό στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, για τον Φεβρουάριο του 2019, ειδικά σε σχέση με τις βεβαιωμένες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η εισπραξιμότητα παρουσιάζεται μειωμένη και κινείται κοντά στο 54% με τα έσοδα να περιορίζονται στα περίπου 128 εκατ. ευρώ από 235 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί για τον ίδιο μήνα.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα έσοδα είναι χαμηλότερα κατά 18,5% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά περίπου 25% σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Ανάλογη μείωση παρουσιάζουν μάλιστα και τα έσοδα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), αφού από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα παρουσιάζεται μείωση στα μηνιαία έσοδα που ξεπερνάει το 30%. Οι αλλαγές στο ύψος των εισφορών για τους μη μισθωτούς με υψηλό δηλωμένο εισόδημα, η χειμερινή κόπωση στις πληρωμές που συνηθίζεται εν μέσω κρίσης αλλά και η σταδιακή εξάντληση στα περιθώρια αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, δικαιολογούν ένα μέρος της μείωσης.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κουτρουμάνης, η βασικότερη αιτία για τη μεγάλη μείωση των εσόδων, πέρα από τις αιτίες που αφορούν την κατάσταση της οικονομίας, είναι η προαναγγελθείσα και μη υλοποιηθείσα μέχρι σήμερα ρύθμιση των οφειλών.
Βάσει και της εμπειρίας, όταν αναγγέλλεται μια ρύθμιση υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση στις πληρωμές τρεχουσών εισφορών. Παράλληλα, παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και η μη καταβολή δόσεων για προηγούμενες ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Οταν μάλιστα «σέρνεται» για πολλούς μήνες η υπόσχεση για 120 δόσεις και καθυστερεί η υλοποίησή της, όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, θεωρείται πιθανό να μειωθούν αισθητά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε, μόλις πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στη ρύθμιση οφειλών που εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, θα είναι να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες βεβαιωμένες εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου.
Μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής για την παρακολούθηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να ψηφίσουν τη διάταξη που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν, στην πλειονότητά τους, εξαιτίας του προηγούμενου τρόπου υπολογισμού των εισφορών προ ΕΦΚΑ».
Τροπολογία για ΑΠΔ
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού καταργείται διάταξη με την οποία δεν γίνονταν δεκτές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για διαστήματα μισθολογικών περιόδων που οι εργοδότες δεν είχαν καταβάλει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Πρόκειται για ένα όπλο του ΚΕΑΟ στη μάχη κατά των κακοπληρωτών, που όμως σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόταν τροποποιήσεις ώστε να μη θίγονταν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Βέβαια, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε την κατάργηση της σχετικής διάταξης, που «μπλόκαρε» τις ΑΠΔ και υποχρέωνε τον εργοδότη να επισκεφθεί την αρμόδια υπηρεσία και παράλληλα με την υποβολή των ΑΠΔ να ρυθμίσει και την οφειλή του. Πλέον, θα εμφανίζεται κανονικά το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων, όπως βέβαια θα παραμένει και απλήρωτη η οφειλή.
Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται οριστικά η χρήση του έντυπου βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των μελών της οικογένειάς τους.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: