Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Ποιοι θα έχουν «δεύτερη ευκαιρία» έως την Τετάρτη - Ποιοι απομένει ακόμα να εξοφληθούν

 Λίγα 24ωρα προθεσμία έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στην υποβολή αιτήσεων για την τελική αποδοχή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7: Μέσα σε αυτό το διάστημα της παράτασης, την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις θα έχουν και όσοι επαγγελματίες υπέβαλαν αρχική αίτηση μεν, αλλά... ξέχασαν να την οριστικοποιήσουν δε. Με αυτόν τον κύκλο της Επιστρεπτέας «κλείνει» και η συγκεκριμένη πρακτική ενισχύσεων που αξιοποιήθηκε από την αρχή της πανδημίας. Με άλλα λόγια 8ος κύκλος δεν θα υπάρξει.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων –με την παράταση που δόθηκε να είναι και η τελευταία- λήγει την Τετάρτη 12 Μαΐου. Δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης –δηλαδή μια «δεύτερη ευκαιρία»- θα έχουν και όσοι δήλωσαν έως τις 19 Απριλίου στοιχεία εσόδων στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και δεν είχαν υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Πληρώθηκε το 95% των δικαιούχων της Επιστρεπτέας 7
Μέσω του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «μοιράστηκαν» 789,1 εκατ. ευρώ σε 282.302 δικαιούχους, καλύπτοντας έτσι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αίτηση χορήγησης. Με την καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 κλείνει και ένας κύκλος μιας μορφής ενισχύσεων που υιοθετήθηκε στις αρχές της πανδημίας και συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα.
Αυτή η μορφή ενισχύσεων θα αντικατασταθεί άμεσα από μία άλλη με την ονομασία «ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού», που όμως δεν θα αφορά γενικώς όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία, αλλά μόνον εκείνες που είτε συνεχίζουν να έχουν «κατεβασμένα ρολά» για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο, είτε ήταν κλειστές για κάποιο διάστημα μέσα σε αυτό το δίμηνο. Ο συγκεκριμένος χρηματοδοτικός μηχανισμός υπολογίζεται πως θα ενεργοποιηθεί μέσα στο β’ 10ήμερο του Μαΐου ώστε να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που είχαν κατεβασμένα ρολά –έστω και για λίγες ημέρες- τον Απρίλιο.

Έρχεται η «ενισχυμένη αποζημίωση»
Ουσιαστικά μιλάμε για το διάδοχο σχήμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που όμως δεν θα αφορά γενικώς σε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την πανδημία και κατέγραψαν συρρίκνωση τζίρου, αλλά μόνον σε εκείνες που παραμένουν σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή η απόφαση αφορά στην ενίσχυση –μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού- των επαγγελματιών που ήταν αναγκασμένοι από το Κράτος να διατηρήσουν «κατεβασμένα τα ρολά» τους είτε για ολόκληρο τον μήνα Απρίλιο ή για λίγες μέρες μέσα στον ίδιο μήνα.
Στα «σκαριά» είναι όμως η επέκταση του προγράμματος και για τις επιχειρήσεις με ανάλογα χαρακτηριστικά και τον μήνα Μάϊο, με άλλα λόγια θα ενισχυθούν μέσω του ίδιου μηχανισμού και εκείνες οι δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και τον τρέχοντα μήνα.

Ποσά έως και 4.000 ευρώ για τους «κλειστούς» επαγγελματίες
Τα ποσά που θα διατεθούν με αυτή την νέα «εξειδικευμένη» μορφή ενισχύσεων αρχίζουν από 1.000 και φτάνουν έως και 4.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

-1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
-2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
-4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Στο... μισό οι ενισχύσεις για όσους ήταν κλειστοί λιγότερο από μήνα
Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ. Αυτή η αποζημίωση:

-είναι μη επιστρεπτέα,
-είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
-δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
-δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ποιους κλάδους αφορά η ενισχυμένη αποζημίωση
Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000, για τον μήνα Απρίλιο. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους έχει ανασταλεί η δραστηριότητα με κρατική εντολή. Να σημειωθεί ότι έχει προβλεφθεί αυξημένη αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τον κλάδο της εστίασης. Η καταβολή της αποζημίωσης για τον μήνα Απρίλιο αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντα μήνα και αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.


Δεν υπάρχουν σχόλια: