Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Πώς η εφορία θα "ξεσκονίσει" τις δαπάνες για δάνεια και κάρτες


Πώς η εφορία θα "ξεσκονίσει" τις δαπάνες για δάνεια και κάρτες

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός, Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Οικονομικός Διευθυντής της PROSVASIS AEBE, Συγγραφέας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν, την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει επιτέλους το σύστημα και θα μπορούμε να αρχίζουμε να στέλνουμε φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων. Επειδή τα πράγματα έχουν «σφίξει» πλέον , θα θέλαμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να συμπληρωθούν σωστά οι φορολογικές δηλώσεις , και ειδικά το Ε1.
Πέρα από την σωστή συμπλήρωση του Πίνακα 6, με τα πληροφοριακά στοιχεία, (τόκοι, αμοιβές μελών Δ.Σ., αμοιβές εταίρων ΕΠΕ, δάνεια, μερίσματα από μετοχές και κέρδη νομικών προσώπων που έχουν φορολογηθεί στις εταιρίες κ.λπ), που για πρώτη φορά φέτος συμπληρώνεται υποχρεωτικά (ν.4110/23.1.2013), σωστά πρέπει να συμπληρωθούν και τα λοιπά στοιχεία που ζητούνται.
Έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές οι φορολογούμενοι να «ξεχνούν» να δηλώσουν δόσεις από δάνεια ή άλλες δαπάνες που ανεβάζουν τα τεκμήρια καθώς και έσοδα που εισπράττουν από κάποιες πρόσθετες εργασίες που κάνουν. Η αιτιολογία μέχρι τώρα ήταν «έλα τώρα ποιος θα τα βρει»!
Αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν , μιας και ο μεγάλος αδελφός καραδοκεί και διασταυρώνει.
Οι κωδικοί του «Αριθμός Παροχής Ρεύματος»
Τον συγκεκριμένο κωδικό τον είδαμε πρώτη φορά στις περσινές δηλώσεις και ειδικά στην κύρια κατοικία του Πίνακα 5.1  περ. α , που αφορούσε την αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης κατοικίας.
Μετά από αρκετές διαμαρτυρίες , η συμπλήρωση του κωδικού έγινε προαιρετική, και μεταξύ μας , ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολήθηκαν με αυτόν.
Στις δηλώσεις όμως του οικονομικού έτους 2013, δηλώσεις που σε λίγο θα κληθούμε να συμπληρώσουμε , ο σχετικός κωδικός «πολλαπλασιάστηκε». Εκτός από την κύρια κατοικία στο Ε1 τον είδαμε στα νέα έντυπα σε όλα τα ακίνητα του Ε1 αλλά και σαν βασική στήλη στο Ε2.
Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει το βιβλίο οδηγιών για την συμπλήρωση των φορολογιών εντύπων, ας μην ξεχνάμε ότι ο νόμος για το αν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση τα προστατευόμενα μέλη δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ μια και ψηφίστηκε την Κυριακή των Βαΐων, και δεν γνωρίζουμε αν θα είναι υποχρεωτική η προαιρετική η συμπλήρωση, αλλά ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η συμπλήρωση του.
Να μην ξεχνάμε ότι η ΓΓΠΣ έχει πλέον όλα τα στοιχεία μέσω του ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ), των ακινήτων που ηλεκτροδοτούνται και μπορεί να διασταυρώσει μέσω του Ε1 και Ε2 την ορθότητα των δηλούμενων στοιχείων.
Τι θα διασταυρώσει;
Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην ΔΕΗ, στο Ε1 και στο Ε2, σε πρώτη φάση και σε δεύτερη τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Ε9. 
Θα βγει κάποια άκρη;
Κατά την άποψη μας δεν θα βγει άκρη από αυτές τις διασταυρώσεις  σε πολλές περιπτώσεις. Έχοντας την εμπειρία από το ΕΕΤΗΔΕ, γνωρίζουμε αρκετά περιστατικά που:
Ένα ρολόι της ΔΕΗ αφορά περισσότερα από ένα διαμέρισμα.
Σε πολλές περιπτώσεις υποκαταστήματα της ΔΕΗ υπολόγιζαν στα τετραγωνικά των ακινήτων και τα μπαλκόνια ή άλλους αδόμητους χώρους που ηλεκτροδοτούνται με αποτέλεσμα να είναι περισσότερα τα τετραγωνικά.
Στους ηλεκτροδοτούμενους χώρους περιλαμβάνονται , πάντα για την ΔΕΗ και κήποι ή φράκτες ου ηλεκτροδοτούνται.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας έχουν αναφερθεί και ειδικά για παλιά ακίνητα και ακίνητα της περιφέρειας με στάβλους και κατώγια.
Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι περιπτώσεις που μπορούσαν να διορθωθούν , έγινε προσπάθεια και διορθώθηκαν αρκετές μέχρι σήμερα με το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
Να θυμίσουμε ότι ακόμη υπάρχει προθεσμία μέχρι 15 Μαΐου 2013, να διορθωθούν και άλλα λάθη, ώστε να μην πληρωθεί υπέρογκο χαράτσι για το 2013.
Τραπεζικά δάνεια
Ένα από τα λάθη που δίνει η ΓΓΠΣ, στα συχνότερα λάθη στην συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, είναι κάθε χρόνο η συμπλήρωση των κωδικών για τους τόκους δανείων πρώτης κατοικίες (κωδ. 071, 06 και 064, 069 και 070 στην τέταρτη σελίδα του Ε1), χωρίς να συμπληρώνονται οι κωδικοί για το τεκμήριο τοκοχρεολυτικής απόσβεσης δανείων και πιστώσεων (κωδ. 727 και 728 του πίνακα 5 περ.2 στην Τρίτη σελίδα του Ε1).
Στους κωδικούς αυτούς , 727 και 728, εκτός από το ποσό του τοκοχρεολυσίου για την εξόφληση δανείου πρώτης κατοικίας (και το κεφάλαιο και ο τόκος που πληρώσαμε μέσα στην χρονιά), πρέπει να γραφτούν και τα χρήματα που δώσαμε για την εξόφληση οποιουδήποτε δανείου και τα ποσά που πληρώσαμε μέσω πιστωτικών καρτών για την αγορά πάγιων αγαθών.
Δηλαδή αν αγοράσουμε μία μοτοσυκλέτα που κάνει 5.000 ευρώ με 2.000 μετρητά και 3.000 στην πιστωτική μας κάρτα , θα πρέπει να γράψουμε στον κωδ. 719 του Ε1 (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ οχημάτων) το ποσό των 2.000 και στον κωδικό 727 το ποσό που εξοφλήσαμε με την κάρτα μας.
Θα με ρωτήσετε που θα τα βρουν όλα αυτά τα στοιχεία.
Η απάντηση είναι ότι με βάση το άρθρο 82 του ΚΦΕ, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να στέλνουν στοιχεία κάθε χρόνο στην ΓΓΠΣ.
Την υποχρέωση αυτή δεν έχουν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον νόμο
«Τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα, τα Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα δημόσια θεραπευτήρια και οι κλινικές των ταμείων ασφάλισης, οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, οι πάροοχοι ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι εταιρείες ύδρευσης, υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος…»
Μάλιστα με την απόφαση ΠΟΛ.1077/26.3.2012 έχουν ζητηθεί ήδη στοιχεία για τις χρήσης 2012 και 2011.
Τι στοιχεία αποστέλλονται στην ΓΓΠΣ από τις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα πάντα με την παραπάνω απόφαση , η ΓΓΠΣ ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν τα παρακάτω στοιχεία.
«Τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα ιδρύματα πληρωμών διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε:
α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,
β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.
γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.
2.2. Αναφορικά με τα δάνεια προς πελάτες / κατοίκους (ιδιώτες και επιχειρήσεις), διαβιβάζονται:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος,
β) ΑΦΜ του δανειολήπτη,
γ) ΑΔΤ ή αριθμός διαβατηρίου, ημερομηνία, τόπος γεννήσεως και διεύθυνση κατοικίας δανειολήπτη, εφόσον δεν υπάρχει ΑΦΜ.
δ) Το είδος του δανείου,
• 01=στεγαστικό δάνειο
• 02=καταναλωτικό δάνειο
• 03=επιχειρηματικό δάνειο
ε) Ημερομηνία χορήγησης του δανείου,
στ) Νόμισμα τήρησης του δανείου, σε ISO code 4217,
ζ) Υπόλοιπο δανείου στην αρχή της περιόδου του έτους αναφοράς,
η) Υπόλοιπο δανείου στο τέλος της περιόδου του έτους αναφοράς,
θ) Σύνολο χρεώσεων που επιβαρύνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τόκων,
ι) Σύνολο πιστώσεων που μειώνουν το υπόλοιπο του δανείου κατά το έτος αναφοράς,
ια) Ένδειξη επιδότησης δανείων
• Ν=ΝΑΙ
• Ο=ΟΧΙ
ιβ) Ένδειξη δανείου α΄ κατοικίας
2.3. Αναφορικά με τα υπόλοιπα των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν διαβιβάζονται:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,
β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
γ) Αριθμός λογαριασμού,
δ) Υπόλοιπο λογαριασμού,
ε) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
στ) Ημερομηνία αναφοράς.
2.4. Αναφορικά με τις κινήσεις των λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή χρησιμοποιούνται ή έκλεισαν διαβιβάζονται:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος πληρωμών,
β) Ονοματεπώνυμο πρώτου δικαιούχου και συνδικαιούχων του λογαριασμού,
γ) Αριθμός λογαριασμού,
δ) Ημερομηνία συναλλαγής,
ε) Ονοματεπώνυμο τρίτου, σε σχέση με το δικαιούχο και τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, πληρωτή ή δικαιούχου,
στ) ΑΦΜ τρίτου, σε σχέση με το δικαιούχο και τους συνδικαιούχους του λογαριασμού, πληρωτή ή δικαιούχου (εφόσον υπάρχει η σχετική πληροφορία),
ζ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217,
η) Ποσό συναλλαγής.
2.5. Αναφορικά με κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων διαβιβάζονται:
α) Ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ.),
β) Κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα κ.λπ.),
γ) Ύπαρξη θυρίδων,
δ) Αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού. »
Όπως γίνεται κατανοητό υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διασταύρωση τόσο των τόκων για την αγορά πρώτης κατοικίας, που θα δηλωθούν φέτος τελευταία φορά ως φοροαπαλλαγή, αλλά και των δόσεων δανείων που έχουν εξοφληθεί.
Αν προσέξατε βέβαια με τα στοιχεία που ζητούνται μπορεί να γίνει και διασταύρωση των υπαρχόντων καταθέσεων με το εισόδημα που δηλώνεται ή ακόμη και των υπαρχόντων χρηματικών διαθεσίμων ώστε να μπορεί να προβεί η φορολογική αρχή σε κατασχέσεις χρημάτων εις χείρας τρίτων, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει  ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία.
Συναλλαγές πιστωτικών καρτών εκδοτών εκτός Ελλάδος
«10.1 Οι φορείς (τράπεζες κ.λπ.) εκκαθάρισης συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμών (πιστωτικών ή χρεωστικών) διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας.
10.2 Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι:
(α) Αριθμός Κάρτας
(β) Ημερομηνία συναλλαγής
(γ) Αξία συναλλαγών καρτών σε ευρώ για την περίοδο αναφοράς, βάσει της ημερομηνίας επεξεργασίας της συναλλαγής.
(δ) ΑΦΜ επιχείρησης (φορέα)
(ε) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία χρηματοδοτικού ιδρύματος/ ιδρύματος πληρωμών.
Στην αξία των συναλλαγών του στοιχείου (γ) αφαιρούνται τα ποσά των επιστροφών / ακυρώσεων από τα ποσά των αγορών (net balance). Στην αξία των συναλλαγών καταγράφεται το σύνολο του ποσού της αγοράς σε περιπτώσεις δόσεων (και όχι το ποσό της δόσης).»
Προσοχή και στους λοιπούς κωδικούς.
Όπως είδαμε , πέρα από τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρέωση να καταθέσουν ανάλογα στοιχεία έχουν και άλλες εταιρίες.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προσέξουμε και στους άλλους κωδικούς που αφορούν τις φοροαπαλλαγές,  που μας δίνονται για τελευταία φορά φέτος.
Για παράδειγμα οι ασφαλιστικές εταιρίες αποστέλλουν τα παρακάτω στοιχεία:
«Υποχρεώσεις επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης
5.1. Οι επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών, σε ηλεκτρονική κατάσταση, περιεχόμενο των βεβαιώσεων που χορηγούν στους πελάτες τους για να τύχουν της ωφέλειας της μείωσης φόρου που προβλέπεται από την περίπτωση δ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 9 του Ν. 2238/1994, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 του 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄).
5.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου,
β) Αριθμός συμβολαίου,
γ) Ποσό ασφαλίστρων που κατέβαλε ο υπόχρεος,
δ) Ημερολογιακό έτος είσπραξης.»
Άρα είναι πολύ επικίνδυνο πλέον κάποιος να εγγράψει στους αντίστοιχούς κωδικούς μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά έχει πληρώσει.
Η σωστή συμπλήρωση των κωδικών στις φορολογικές δηλώσεις μπορεί να σας γλυτώσεις από επιπλέον τρέξιμο και πάνω από όλα από μπλεξίματα με την φορολογική αρχή.
Μην ξεχνάμε ότι η φορολογική δήλωση αποτελεί ουσιαστικά υπεύθυνη δήλωση του κάθε φορολογουμένου και η μη ορθή συμπλήρωση της αποτελεί ανακριβή δήλωση, με όλες τις συνέπειες που επιφέρει αυτό.


Πηγή: Πώς η εφορία θα "ξεσκονίσει" τις δαπάνες για δάνεια και κάρτες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10726/pos-i-eforia-tha-xeskonisei-tis-dapanes-gia-daneia-kai-kartes#ixzz2ShAgil15

Δεν υπάρχουν σχόλια: