Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ :: ΕΛΛΑΔΑ

Ουρές σε ΔΕΗ, δήμους και εφορίες για το τέλος ακινήτων
Ουρές σε ΔΕΗ, δήμους και εφορίες για το τέλος ακινήτων
Απίστευτη ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες που ζητούν διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών
14/11/2011
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Σε μια ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, τα δημαρχεία και τις εφορίες υποβάλλονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες εξαιτίας λαθών στον τρόπο υπολογισμού του ειδικού τέλους ακινήτων. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, υπάρχουν εντονότατες διαμαρτυρίες από όλη τη χώρα για την επιβολή του έκτακτου φόρου σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα πρέπει να πληρωθεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δύο δόσεις μέχρι τον Ιανουάριο. Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι τα παράπονα έχουν να κάνουν τόσο με το δυσβάσταχτο μέτρο όσο και εξαιτίας σημαντικών λαθών που οδηγούν σε υπερβολικές χρεώσεις με παράλογα ποσά.
Υπόμνημα
Η Ομοσπονδία απέστειλε υπόμνημα στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Οικονόμου, και ζητά να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης των λαθών στους δήμους και στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, καθώς και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων.
Η ΠΟΜΙΔΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που βρήκαν τουλάχιστον επτά λάθη στον υπολογισμό του τέλους, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί στα ύψη το πληρωτέο ποσό. Τα λάθη είναι:
1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης. Δηλαδή είναι διαφορετικές οι τιμές σε κάποια περιοχή και άλλες αυτές που αναγράφονται στο λογαριασμό.
2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
3. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5. Επιβολή τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με ειδικό τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Η ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες ξεκινά από τη ΔΕΗ, καθώς οι υπάλληλοι τους παραπέμπουν στους δήμους για να υποβάλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι δήμοι, όμως, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις εφορίες για να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού. Με τη σειρά τους οι εφοριακοί στέλνουν τους πολίτες και πάλι στους δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Η ΠΟΜΙΔΑ παραθέτει δύο προβλήματα που έχει καταγράψει:
Πολλοί ενοικιαστές αποχωρούν αφήνοντας απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και ενώ έρχεται ο τελευταίος μαζί με το ειδικό τέλος ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τόσο το ποσό που βαρύνει τον ενοικιαστή όσο και το τέλος, αφού δεν μπορούν να διαχωριστούν τα δύο ποσά. Μοναδική διέξοδος είναι να μην πληρωθεί το ποσό, να διαβιβαστεί στη ΔΟΥ η οποία θα ζητήσει από τον ιδιοκτήτη να πληρώσει το φόρο, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον ενοικιαστή που άφησε απλήρωτους λογαριασμούς.
Χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα: Ο ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
Εν τω μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ απειλεί με συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης στις γειτονιές για να μην κοπεί το ρεύμα «στο σπίτι κανενός φτωχού και άνεργου», όπως τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: