Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι δηλώσεις και το νέο χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών

Οι δηλώσεις και το νέο χαράτσι | Εφημερίδα των συντακτών


Οι δηλώσεις και το νέο χαράτσι

Ακόμη και τα πολυτεκνικά επιδόματα θα δηλώνονται φέτος στο νέο έντυπο φορολογικής δήλωσης. Αυτό σοφίστηκαν οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών, που μεταξύ άλλων προβλέπει να δηλωθούν όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012, όπως τόκοι από καταθέσεις, μερίσματα, κέρδη από μετοχές, υπεραξίες ακινήτων, που έως πέρυσι η αναγραφή τους δεν ήταν υποχρεωτική. Το χαράτσι δηλαδή επεκτείνεται με πρόθεση… μονιμότητας. Ο μηχανισμός της ΔΕΗ αποδείχτηκε αποτελεσματικός. Από φέτος θα ισχύσει, εκτός από την κύρια κατοικία, και στα υπόλοιπα ηλεκτροδοτούμενα που κατέχουν οι φορολογούμενοι. Ο αριθμός παροχής δηλαδή θα συμπληρωθεί για κάθε κατοικία. Ετσι, θα διασταυρώνονται τα στοιχεία με τα έως τώρα αναγραφόμενα. Εάν υπάρξει απόκλιση σε τετραγωνικά (εάν δηλώνονταν λιγότερα) θα ακολουθήσουν πρόστιμα και αναδρομικές προσαυξήσεις.

Με τη δήλωση όλων ανεξαιρέτως των εισοδημάτων και εφ’ όσον αυτά υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ, αυξάνεται η εισφορά αλληλεγγύης. Αν κοιτάξει κανείς τους πίνακες 4 και 5 της φετινής δήλωσης, θα διαπιστώσει το οικονομίστικο τέχνασμα του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί δηλώνεται ρητά ότι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να αναγράψουν τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας (εξοχικά, αποθήκες κ.ά.). Αυτό σημαίνει ότι αμέσως θα μπορούν να γνωρίζουν εάν η επιφάνεια που δηλώνεται είναι ίδια μ’ αυτήν που έχουν κοινοποιήσει στη ΔΕΗ.

Εάν δεν αναγράφονται σωστά τα τετραγωνικά, καθίσταται αδύνατη η οποιαδήποτε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας.

Κάνουν το χαράτσι θεσμό και παγιώνουν μία εισπρακτική τακτική με μέλλον. Το ρεπορτάζ γράφει για τις οκτώ παγίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι και που πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά ώς τις 30 Ιουνίου.

Η νέα φορολογική δήλωση όντως κρύβει πολλές παγίδες, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες κυρίως, αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που καλούνται να δηλώσουν το ποσό που τους έχει παρακρατηθεί για ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αφού δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν τα μη ηλεκτροδοτούμενα μέσω της ΔΕΗ η «αρμοδιότητα» αυτή θα μεταβιβαστεί στον νέο νόμο περί ακίνητης περιουσίας.

Το ότι αυξάνεται από το παράθυρο το χαράτσι θα προκαλέσει νέους τριγμούς στην εμπιστοσύνη των πολιτών που, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέλημα των κυβερνώντων και των οικονομικών επιτελείων είναι η είσπραξη και όχι η γενικότερη διευθέτηση της φορολογικής κλίμακας, που είναι και το ζητούμενο σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
04/04/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: