Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα του 2016 τα φυσικά πρόσωπα στο Taxisnet. Κατά την συμπλήρωση της φετινής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν «παγίδες», που μπορεί να τους κοστίσουν ακριβά.
Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και συγκεκριμένα ο φόρος εισοδήματος για τα νοικοκυριά θα φθάσει τα 9,2 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενου έτους.
Oi περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι αμέσως μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα ότι έχει αυξηθεί ο φόρος εισοδήματος και  η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό γιατί η εκκαθάριση θα γίνει με τα νέα «κουρεμένα» αφορολόγητα όρια και τις νέες κλίμακες για το σύνολο των αποδοχών του έτους 2016.
Το νέο έντυπο Ε1
- Στις σημαντικότερες συμπεριλαμβάνονται αυτές που αφορούν ζευγάρια τα οποία έχουν διαφορετική φορολογική έδρα. Στις περιπτώσεις αυτές η εκκαθάριση των εισοδημάτων τους θα γίνει ξεχωριστά για τον καθένα δηλαδή, θα εκδοθεί διαφορετικό εκκαθαριστικό σημείωμα για τον υπόχρεο και την σύζυγο.
- Συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μία φόρμα.
- Νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.
Τι πρέπει να προσέξουν
*Σύζυγοι: Οι σύζυγοι, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματα τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικότερα, οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματα του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.
*Σύμφωνο συμβίωσης: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με δήλωση μεταβολής, δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ως υπόχρεος και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.