Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται αργότερα και με ποιο τρόπο Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Οι καταληκτικές ημερομηνίες, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2023.


 

Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται αργότερα και με ποιο τρόπο

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Οι καταληκτικές ημερομηνίες, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2023.

Αν και μένουν περίπου δυο μήνες από την λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων  και  σχεδόν ένας μήνας από τη καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης των νομικών προσώπων, οι δηλώσεις υποβάλλονται μετ’ εμποδίων και με ελλείψεις στα προσυμπληρωμένα στοιχεία.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που τα στοιχεία που υπάρχουν στην δήλωση δεν είναι αληθή, μιας και για παράδειγμα στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις έχει ενημερωθεί ο κωδικός που αφορά τους τόκους καταθέσεων για όλους όσους αναφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό, με το ίδιο ποσό. Δηλαδή αν ο τόκος είναι 10 ευρώ , αυτός δεν αναγράφετε μόνο στον φορολογούμενο που είναι πρώτο πρόσωπο, αλλά αν  π.χ. στο λογαριασμό είναι τέσσερα άτομα , αναγράφεται στις δηλώσεις και των τεσσάρων προσώπων.

Μπορεί τα ποσά να είναι μικρά αλλά για παράδειγμα αν σε ένα φοιτητή που έχει κοινό λογαριασμό με τους γονείς του, καταλογιστούν από το σύστημα της ΑΑΔΕ τόκοι καταθέσεων ενώ είναι δεύτερο όνομα και δεν έχει άλλο εισόδημα, τον υποχρεώνει να υποβάλει φορολογική δήλωση , διότι σύμφωνα με τον νόμο και τις οδηγίες :

«Υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση (έντυπο Ε1), έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς, κατά περίπτωση, φόρος».

 Άρα οι τόκοι αποτελούν εισόδημα για τον φοιτητή , ενώ στην πραγματικότητα είναι εισόδημα του γονέα που είναι πρώτο όνομα στον λογαριασμό.

Εδώ να υπενθυμίσουμε την οδηγία που έχουμε δώσει από την αρχή που γράφουμε σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ότι στους φοιτητές ανοίγουμε κοινό λογαριασμό με πρώτο όνομα έναν από τους γονείς , ώστε να μην του καταλογιστούν ως εισόδημα τόκοι καταθέσεων. Βέβαια αν εργάζεται και είναι υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση τότε το παιδί είναι υποχρεωμένο να κάνει φορολογική δήλωση, άρα δεν το επηρεάζουν οι τόκοι καταθέσεων .

Καταληκτικές ημερομηνίες

Στον πρόλογο του άρθρου μιλήσαμε για τον χρόνο που απομένει για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Στις φετινές δηλώσεις αυτή είναι λίγο μπερδεμένη.

Σύμφωνα με τον νόμο η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Ιουνίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους.

 

Με όσα ισχύουν σήμερα:

Φυσικά πρόσωπα: Με την καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη των φορολογικών δηλώσεων από την διοίκηση δόθηκε παράταση για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 26 Ιουλίου 2024.

Μέλη εταιριών με απλογραφικά: Τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία η καταληκτική ημερομηνία είναι και γι’ αυτούς η 26. Ιουλίου 2024.

Ο νόμος ορίζει ότι τα φυσικά πρόσωπα της παραπάνω παραγράφου, υποβάλουν δήλωση την δέκατη πέμπτη ημέρα από την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

Η ημερομηνία αυτή για τα νομικά πρόσωπα είναι η 28 Ιουνίου 2024, διότι η παράταση που δόθηκε από την διοίκηση αφορά μόνο τα ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ και όχι τα ΝΟΜΙΚΑ. (Α.1062/2024)

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου»  της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.

Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Ειδικότερα:

α) μέχρι την Δευτέρα 1/7/2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

β) από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνσή τους, στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

• τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και

• το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Φορολογία Νομικών Προσώπων

Μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν έχει δώσει καμία παράταση για τα νομικά πρόσωπα. Συνεπώς η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουνίου , δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 28.6.2024.

Ειδικές δηλώσεις:  

1)      Δηλώσεις κληρονόμων αποβιωσάντων έως  31.12.2024

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2023 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους (περ. γ της παρ. 5 του άρθρου 67 του ΚΦΕ), στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης του αποβιώσαντος υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του παρόντος, εμπρόθεσμα έως 31.12.2024. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης μεταβολής των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου του αποβιώσαντος υπηρεσίας, με βάση τη διαδικασία που ορίζεται στην υπό στοιχεία ΠΟΛ.1006/31.12.2013 (Β’ 19), πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγυτέρων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Οι νόμιμοι κληρονόμοι έχουν δικαίωμα προβολής και εκτύπωσης των στοιχείων της βεβαίωσης αποδοχών των κληρονομουμένων.

Οι υποβάλλοντες την δήλωση πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 329. Ο κωδ. 329 συμπληρώνεται στην περίπτωση που η δήλωση υποβάλλεται από κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς, μεσεγγυούχο, προσωρινό διαχειριστή, σύνδικο πτώχευσης, ή δικαστικό εκκαθαριστή. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 1 του παρόντος.

Σε περίπτωση διορισμού δικαστικού εκκαθαριστή κληρονομιάς, ο δικαστικός εκκαθαριστής έχει υποχρέωση να υποβάλει και τις σχετικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέχρι την ημερομηνία θανάτου (στον ΑΦΜ του αποβιώσαντος). Για τα εισοδήματα της κληρονομιάς που αποκτώνται μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου, ο δικαστικός εκκαθαριστής υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 1 του παρόντος, τη δήλωση στον ΑΦΜ του κληρονόμου, ενώ παραμένει η υποχρέωση του κληρονόμου να υποβάλλει δήλωση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE για τα μη κληρονομιαία εισοδήματά του.

Προσοχή: Στην περίπτωση δήλωσης αποβιώσαντος, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη, της περ. θ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ, περιορίζεται σε δωδέκατα, βάσει του αριθμού των μηνών που ο φορολογούμενος ήταν εν ζωή.

2)      Δηλώσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού: Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού υποβάλλονται σύμφωνα έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις και για τους κατοίκους ημεδαπής.  Δηλαδή , σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα μέχρι 26.07.2024.

3)      Δηλώσεις φορολογικών κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά το 2023: Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό εντός του 2023, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2024 [υπό στοιχεία ΠΟΛ.1201/2017 (Β’ 4441) απόφαση του Διοικητή ΑΑΔΕ].

4)      Αναδρομικά:   Οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά ποσά μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών αναδρομικών ποσών φορολογικού έτους 2015 και επόμενων, τα οποία καταβλήθηκαν από το φορολογικό έτος 2018 και επόμενα και για την καταβολή των οποίων αποστέλλεται σχετική πληροφορία στη φορολογική διοίκηση από τον καταβάλλοντα αυτά, υποβάλλονται κατ’ εξαίρεση με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Η υποβολή τους γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έτους δηλαδή μέχρι την Τρίτη 31.12.2024. 

Οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, αναδρομικά επιδομάτων ανεργίας, αμοιβών ιατρών του ΕΣΥ από απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ, παραλαμβάνονται χωρίς πρόστιμα και τόκους, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Οι παραπάνω δηλώσεις υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία. Ειδικά οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν ποσά αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης και επιλέγεται να φορολογηθούν στο έτος στο οποίο ανάγονται, υποβάλλονται με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2017 και προηγούμενα υποβάλλονται ή αποστέλλονται με τους προβλεπόμενους τρόπους στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία.

Προσοχή: Στους νέους κωδικούς 269-270 προσυμπληρώνονται από τη φορολογική διοίκηση βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων που έχει στη διάθεσή της [υπό στοιχεία Α.1025/2024 (Β’1063) απόφαση] ποσά που φορολογούνται αυτοτελώς με φορολογικό συντελεστή 15% ή 20% και αφορούν:

i. την αποζημίωση μελών των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 5 του ν. 4375/2016 (Α’ 51),

ii. τις απολαβές, παροχές και λοιπές αμοιβές από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 52 του ν. 4871/2021 (Α’ 246),

iii. τις αμοιβές των πρώην δικαστικών λειτουργών και μελών του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και του Γενικού Προϊσταμένου που συμμετέχουν στις Επιτροπές Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του πρώτου εδαφίου της παρ. 10 του άρθρου 16 του ν. 4714/2020 (Α’ 148).

iv. τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν εντός του 2023 μερισματούχοι των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και των Ειδικών Λογαριασμών Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα οποία φορολογούνται στο έτος καταβολής τους με φορολογικό συντελεστή 20%, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 60 του ΚΦΕ, όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με το άρθρο 65 του ν. 5042/2023 (Α’ 88).

Ακόμη στους νέους κωδικούς 271-272 αναγράφεται ο φόρος που παρακρατήθηκε για τα εισοδήματα των κωδικών 269-270.

 Αναδρομικά αγροτών

 Να υπενθυμίσουμε ότι με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4772/2021 τροποποιήθηκε η παρ. 4 του άρθρου 8 ΚΦΕ και ορίζεται συμπληρωματικά ότι κατ’ εξαίρεση για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις ως χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και o χρόνος στον οποίο ανάγονται. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021, οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 33 ισχύουν για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2021 και μετά (σχετική η υπό στοιχεία Ε.2059/2021 Εγκύκλιος).

Για την ειδική περίπτωση όπου ως χρόνος κτήσης των αγροτικών ενισχύσεων επιλέγεται o χρόνος στον οποίο ανάγονται (αναδρομική είσπραξη κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης) δεν επιβάλλονται πρόστιμα και τόκοι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από όσους λαμβάνουν αυτές τις αγροτικές ενισχύσεις, εφόσον οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκ του λόγου αυτού δεν ήταν δυνατή η υποβολή δήλωσης για το εισόδημα αυτό εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας. Από το φορολογικό έτος 2018 και μετά οι τροποποιητικές δηλώσεις υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE ενώ για τα προηγούμενα έτη υποβάλλονται στην αρμόδια για την παραλαβή των δηλώσεων υπηρεσία, κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 1 της παρούσας, μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους που εκδόθηκε η βεβαίωση. Η καταβολή του φόρου γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 67 του ΚΦΕ.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή   26  Μαΐου  2024.

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: