Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Επιδεινώνονται τα οικονομικά των Δήμων

Επιδεινώνονται τα οικονομικά των Δήμων

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Επιδεινώνονται τα οικονομικά των Δήμων
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Χαμηλότερο από το αναμενόμενο θα είναι το πλεόνασμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο φέτος, όσο και κατά το επόμενο έτος σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. 
Και αυτό λόγω μειωμένων εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και αυξημένων δαπανών για προσωπικό.
Παράλληλα, αυξάνονται οι απλήρωτες υποχρεώσεις των ΟΤΑ το 2017, ενώ μετριάζονται το 2018.
Συγκεκριμένα, το προσχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα για το 2017 και το 2018:
2017
"Το ισοζύγιο του ενοποιημένου Προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -το οποίο προσδιορίζεται από το αποτέλεσμα των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των Νομικών Προσώπων αυτών, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και από τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεών τους- εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 129 εκατ. ευρώ για το 2017, χαμηλότερο κατά 71 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου που είχε τεθεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021. Η επίπτωση αυτή ειδικότερα εκτιμάται ότι θα προέλθει από:
-το σκέλος των εσόδων και συγκεκριμένα από τα λοιπά ίδια έσοδα που είναι μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ,
-το σκέλος των δαπανών και ιδίως από τις αμοιβές προσωπικού που είναι αυξημένες κατά 52 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ένταξης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ στο μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Επιπλέον, η εκτίμηση για αύξηση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 66 εκατ. ευρώ θα έχει αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο του ενοποιημένου Προϋπολογισμού των ΟΤΑ".
2018
Στο προσχέδιο αναφέρεται πως "το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ενοποιημένου Προϋπολογισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 169 εκατ. ευρώ για το 2018, μειωμένο έναντι του στόχου κατά 229 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση αυτή οφείλεται κυρίως στις προβλέψεις για:
-μειωμένες αποδόσεις από τον Τακτικό Προϋπολογισμό μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 129 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το ΜΠΔΣ 2018-2021, λόγω της νέας μειωμένης πρόβλεψης κυρίως του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) του Τακτικού Προϋπολογισμού, που διαμορφώνουν τους ΚΑΠ,
αύξηση των αμοιβών προσωπικού κατά 77 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ένταξης Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των ΟΤΑ στο μητρώο φορέων της Γενικής Κυβέρνησης,
-αύξηση των λοιπών λειτουργικών δαπανών, κατά 30 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η προβλεπόμενη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 16 εκατ. ευρώ θα επιφέρει ανάλογη βελτίωση στο ισοζύγιο των ΟΤΑ”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: