Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Ποιοι αποφασίζουν για εμπορικές αξίες ακινήτων σε κατάσχεση ή σε πλειστηριασμό Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ

Ποιοι αποφασίζουν για εμπορικές αξίες ακινήτων σε κατάσχεση ή σε πλειστηριασμό
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ
22 Ιαν 2018 - 08:51
Picture 0 for Ποιοι αποφασίζουν για εμπορικές αξίες ακινήτων σε κατάσχεση ή σε πλειστηριασμό
Του Γιώργου Λαμπίρη

Ο δικαστικός επιμελητής είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας ακινήτου που κατάσχεται. Αυτό αναφέρουν σε κοινή τους απόφαση ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης καθώς και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Σε αυτή την περίπτωση ο επιμελητής έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα για το διορισμό πιστοποιημένου εκτιμητή, στον προϊστάμενο της υπηρεσίας, η οποία διεκδικεί την είσπραξη της οφειλής. Προϋπόθεση για το διορισμό του εκτιμητή, αποτελεί να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση, η συνολική οφειλή, για την οποία πραγματοποιείται η κατάσχεση του ακινήτου υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, η τήρηση της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι υποχρεώτική.

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις πλειστηριασμού

Αναφορικά με πλειστηριασμούς – φυσικούς ή ηλεκτρονικούς - που θα πραγματοποιούνται πριν ή μετά την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, καθορίζεται ότι ο υπεύθυνος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας ενός ακινήτου, είναι πιστοποιημένος επιμελητής, διορισμένος από τη δημόσια υπηρεσία που διεκδικεί τα οφειλόμενα.

Εάν ωστόσο έχει διοριστεί ήδη πιστοποιημένος εκτιμητής για τον προσδιορισμό της αξίας του ακινήτου που βγαίνει σε πλειστηριασμό, δεν απαιτείται ο επαναδιορισμός του για την έκδοση του προγράμματος πλειστηριασμού.

Οι κινήσεις του εκτιμητή

Στη συνέχεια, ο εκτιμητής είναι υποχρεωμένος σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών από το διορισμό του, να συντάξει και να παραδώσει γραπτώς την εκτίμησή του στον προϊστάμενο της υπηρεσίας που διεκδικεί την οφειλή.

Πώς αμοίβεται

Η αμοιβή του εκτιμητή για κάθε ακίνητο είναι 100 ευρώ πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, ενώ για κτίρια που υπερβαίνουν τα 200 τ.μ. η αμοιβή είναι μεγαλύτερη κατά 10% για κάθε 100 τ.μ. και όχι μεγαλύτερη από 200 ευρώ συν τον ΦΠΑ.

Για την εκτίμηση οικοπέδων εντός ή εκτός σχεδιόυ πόλεως, η αμοιβή του είναι 50 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Εάν ο ίδιος οφειλέτης έχει περισσότερα από ένα ακίνητα, συντάσσεται από τον εκτιμητή έκθεση εκτίμησης και για κάθε επιπλέον ακίνητο αμοίβεται με 50 ευρώ για το κάθε ένα πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Ο κάθε εκτιμητής για να μπορέσει να πληρωθεί θα πρέπει να προσκομίσει:

-αντίγραφο διορισμού

-βεβαίωση ότι κατέθεση την έκθεση εκτίμησης την υπηρεσία που διεκδικεί τα οφειλόμενα

αντίγραφο ανάληψης υποχρέωσης

-τιμολόγιο ή άλλου είδους παραστατικό

-IBAN

-διαβιβαστικό υπογεγραμμένο από τον διατάκτη

-κατάσταση πληρωμής δαπάνης θεωρημένη εις διπλούν από την υπηρεσία διορισμού και υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο διατάκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: