Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ποιες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα ενώ έχουν παραγραφεί Τον τελικό λόγο θα έχει η ολομέλεια του ΝΣΚ

Ποιες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα ενώ έχουν παραγραφεί
Τον τελικό λόγο θα έχει η ολομέλεια του ΝΣΚ
21 Ιουν 2018 - 08:57
Picture 0 for Ποιες εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα ενώ έχουν παραγραφεί
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην ολομέλεια του Νομικού Συμβουλείου του Κράτους θα κριθεί κατά πόσο παλαιότερες φορολογικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικών φορολογικών δηλώσεων, παραγράφονται στο τέλος του έτους ή κατά πόσο και κάποιες που έχουν ήδη παραγραφεί θα επανέλθουν στο προσκήνιο. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον το Νομικό Συμβούλιο αποφασίσει να παραγραφούν μετά την πάροδο της δεκαπενταετίας, αυτό σημαίνει ότι σειρά περιπτώσεων, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, απαλλάσσονται του ενδεχομένου να τους επιβληθεί πρόστιμο από τη φορολογική αρχή, εφόσον οι φορολογούμενοι δεν είχαν υποβάλλει φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα και την υπέβαλλαν με καθυστέρηση στη συνέχεια.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά υπόχρεους, οι οποίοι για τη χρήση του 2002 δεν είχαν υποβάλλει αρχική δήλωση ή και περιπτώσεις στις οποίες υπέβαλαν εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις από το 2009 και ύστερα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις η παραγραφή πραγματοποιείται στο τέλος του 2018.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και περιπτώσεις, οι οποίες έχουν ήδη παραγραφεί και σε περίπτωση που η ολομέλεια του ΝΣΚ, γνωμοδοτήσει θετικά για την παράταση του χρόνου παραγραφής πέρα από το χρονικό διάστημα της δεκαπενταετίας, ουσιαστικά επανέρχονται στο προσκήνιο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, το β’ τμήμα του ΝΣΚ εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία, έχοντας έχει λάβει υπόψιν του όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ισχύος της πενταετίους παραγραφής, δεν ισχύει το ίδιο και για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης. Έκρινε επομένως ότι η υποβολή αρχικής εκπρόθεσμης δήλωσης, δεν ισοδυναμεί με τη μη υποβολή δήλωσης, γι’ αυτό και ο χρόνος παραγραφής στη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να επιβάλλει φόρο, είναι κατά κανόνα πενταετής και όχι δεκαπενταετής, με δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραγραφής για ακόμα τρία χρόνια, όταν η εκπρόθεσμη δήλωση υποβάλλεται τον τελευταίο χρόνο της πενταετίας.

Γιατί παραπέμθηκε η υπόθεση στην ολομέλεια του ΝΣΚ

Ωστόσο με δεδομένο το γεγονός ότι η τωρινή γνωμοδότηση 111/2018 προσκρούει σε παλαιότερη με αριθμό 173 του 2006, η οποία εξίσωνε την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης με τη μη υποβολή της, και το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου παραγραφόταν μετά την πάροδο δεκαπενταετίας σε αυτή την περίπτωση, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Συμβουλίου.

Η νομολογία του Επικρατείας

Υπενθυμίζουμε ότι στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, 2934, 2935 κλπ, αναφερόταν, πως όποιο στοιχείο εμφανίζεται εντός της αρχικής πενταετίας, και τίθεται σε γνώση της φορολογικής αρχής, δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα παρατάσεως του χρόνου παραγραφής. Επομένως σύμφωνα με το ΣτΕ, ό,τι συμβαίνει εντός της αρχικής πενταετίας, και υποπίπτει στην αντίληψη της φορολογικής αρχής, πρέπει να υπόκειται εντός της πενταετίας σε έλεγχο και όχι μετά το πέρας αυτής, καθότι δεν υπάρχει ζήτημα παράτασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: