Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα Οι ειδικες κατηγορίες φυσικών προσώπων

Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα
Οι ειδικες κατηγορίες φυσικών προσώπων
30 Ιαν 2018 - 09:44
Picture 0 for Ποιοι μπορούν να κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα
Του Γιώργου Λαμπίρη

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όσοι επιθυμούν ή όσοι κυκλοφορούν με αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά πρόσωπα, τα οποία μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επισκέπτονται προσωρινά την Ελλάδα.

Ο χρόνος για τον οποίο μπορεί κάποιος να κυκλοφορεί με ξένες πινακίδες στη χώρα μας δεν μπορεί να ξεπερνάει τους έξι συνεχόμενους μήνεςμκαι τους 12 μήνες όταν αυτοί δεν είναι συνεχόμενοι.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις, στις οποίες μπορούν κατά την κρίση τους τα τελωνεία, να χορηγήσουν παράταση μέχρι δεκαπέντε ημέρες. 

Πότε παραμένουν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα

Σε ό,τι αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα που φέρνουν στην Ελλάδα, πρόσωπα με συνήθη κατοικία στο εξωτερικό, τα οποία δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εφόσον δεν επανεξάγονται-επαναποστέλονται με τη λήξη της διάρκειας των έξι μηνών, πρέπει να ακινητοποιούνται  αρμόδιο τελωνείού, στερα από αίτηση του δικαιούχου, και να παραμένουν ακινητοποιημένα  το λιγότερο έξι μήνες και το ανώτερο εικοσιτέσσερις. μήνες. 

Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να επανακυκλοφορήσει το επιβατικό του


Για να μπορέσει ο δικαιούχος να κυκλοφορήσει εκ νέου το ακινητοποιημένο επιβατικό όχημα, πρέπει κατά το τελευταίο 12μηνο πριν από την αποσφράγιση του οχήματος να αποδεικνύει ότι είχε τη συνήθη κατοικία του στο εξωτερικό, δηλαδή ότι παρέμεινε ο δικαιούχος στο εξωτερικό επί 185 ημέρες τουλάχιστον μετά τη σφράγιση του οχήματος. Ωστόσο, εάν περάσουν 24 μήνες από την ακινητοποίηση, το όχημα κηρύσσεται αζήτητο. 


Αν το αποσφραγίστει πριν από τους 24 μήνες και έχει δικαίωμα κυκλοφορίας μπορεί να το κυκλοφορήσει εκ νέου για 6 μήνες με καταβολή τελών κυκλοφορίας για όλο το διάστημα αυτό. 

Ποιες άλλες κατηγορίες έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν με ξένες πινακίδες

Επίσης, μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητο με ξένες πινακίδες, τα πρόσωπα που μένουν στην Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο. Μεταξύ αυτών είναι οι Έλληνες υπήκοοι, κάτοικοι Ελλάδας που παραμένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο. Eίναι επίσης άτομα, των οποίων οι σύζυγοι έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα, εφόσον εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό μετά τη μετοίκηση των συζύγων τους. 

Στις παραπάνω κατηγορίες προστίθεται και αυτή των ατόμων που είναι παντρεμένα με Έλληνες ή Ελληνίδες μόνιμους κατοίκους Ελλάδας, εφόσον και μετά το γάμο τους εξακολουθούν να παραμένουν πραγματικά στο εξωτερικό 

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης χορηγείται στην κατηγορία αυτή για μέσα μεταφοράς και είδη ατομικής χρήσης για διάστημα έξι μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρουν ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς. 


Το διάστημα αυτό των έξι μηνών, μπορεί να παραταθεί από το αρμόδιο τελωνείο, σε έκτακτες περιστάσεις, μέχρι δεκαπέντε ημέρες.


Ανάλογο δικαίωμα έχουν και τα πληρώματα εμπορικών πλοίων γραμμών εξωτερικού. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Έλληνες υπήκοοι, που είναι ναυτολογημένοι σε εμπορικά πλοία γραμμών εξωτερικού τουλάχιστον έξι μήνες το δωδεκάμηνο. 

Το δικαίωμα προσωρινής εισαγωγής-χρησιμοποίησης, χορηγείται μόνον για το ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο και για διάστημα έξι μηνών, συνεχών ή όχι, ανά δωδεκάμηνο, χωρίς την καταβολή τελών κυκλοφορίας, εφόσον φέρει ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας κανονικής σειράς.

Στις παραπάνω κατηγορίες, προστίθενται και ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που σχετίζονται με σπουδές ατόμων που διαμένουν στο εξωτερικό και έρχονται στην Ελλάδα, καθώς και για πρόσωπα που έρχονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου για να εργαστούν στο ελληνικό δημόσιο, διπλωματικοί υπάλληλοι, καθώς και υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άτομα που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: