Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού

Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
Σε ποιες περιπτώσεις εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού
30 Ιαν 2018 - 09:42
Picture 0 for Ποιοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και ΦΑΠ για συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας θα προχωρήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιων Εσόδων.

Οι νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που θα εκδοθούν, βασίζονται στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και συγκεκριμένα στο άρθρο 32, σύμφωνα με το οποίο, σε περιπτώσεις όπου σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η φορολογική δήλωση δεν συνιστά άμεσο προσδιορισμό φόρου, τότε η φορολογική διοίκηση εκδίδει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδίδεται σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει ο εκάστοτε φορολογούμενος στη φορολογική του δήλωση ή σε άλλο στοιχείο που διαθέτει η φορολογική διοίκηση για εκείνον.

Στην προκειμένη περίπτωση, η μείωση σχετίζεται με τη μείωση των τιμών ζώνης μετά από προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι, θα εκδοθούν νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου Φ.Α.Π. για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 για τα φυσικά πρόσωπα και ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014, 2015, 2016 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που ως τμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας του, λαμβάνεται η τιμή της Β’ Ζώνης της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Συν τοις άλλοις θα εκδοθούν νέες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2017, οι οποίες αφορούν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν στην κατοχή τους εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο που:

-είναι εκτός Α.Π.Α.Α. και βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Παρνασσού του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας,

- είναι εντός Α.Π.Α.Α. και βρίσκεται στους Οικισμούς Επταλόφου, Λιλαίας και Πολυδρόσου της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού του Δήμου Δελφών Ν. Φωκίδας,

-ως τιμή ζώνης για τον υπολογισμό της αξίας του λαμβάνεται η:

α. τιμή της β’ και στ’ ζώνης της δημοτικής ενότητας ψυχικού του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού

β. τιμή της α’ και γ’ ζώνης της δημοτικής ενότητας Φιλοθέης του δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού.

Για το λόγο αυτό, από τις 29 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 2/2/2018 στις 22:00, δεν θα είναι διαθέσιμη η υποβολή δηλώσεων Ε9 στα κατά περίπτωση έτη και μόνο για τους φορολογούμενους που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: