Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Κούρεμα με την ψιλή στο εφάπαξ


Έντυπη Έκδοση 

ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ 5-25% ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Κούρεμα με την ψιλή στο εφάπαξ

Νέο σοκ θα υποστούν όσοι συνταξιοδοτηθούν και από τα τρία Ταμεία Πρόνοιας -Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ-Τραπεζών)- από την 1-1-2014, καθώς τα εφάπαξ που θα λάβουν θα είναι μειωμένα από 5-25%, πέραν των μειώσεων που επιτάσσουν τα Μνημόνια και ήδη έχουν επιβληθεί.

Αιτία του νέου «κουρέματος» είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος πλέον καθίσταται κοινός και για τα τρία προνοιακά ταμεία που χορηγούν τα εφάπαξ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία υπεγράφει πρόσφατα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
«Στέρεψε» ο ΟΣΕ
Είναι χαρακτηριστικό ότι το προνοιακό ταμείο του ΟΣΕ έχει σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό να χορηγεί εφάπαξ, καθώς έχει στην κυριολεξία «στερέψει» από εισφορές, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζει και το εφάπαξ του Ταμείο της ΔΕΗ.
Με το μαθηματικό τύπο θα συνυπολογίζονται οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, τα έτη συσσώρευσης των εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών όλων των ασφαλισμένων και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου, γεγονός που αφήνει περιθώρια για μελλοντική ενσωμάτωση των τριών Ταμείων σε ένα. Εξάλλου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει διαψευστεί από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.
Ετσι, τα εφάπαξ που θα πληρώνονται κατά τη συνταξιοδότηση από τον επόμενο χρόνο θα αποτελούν τη «συσσωρευμένη αξία» των εισφορών τις οποίες θα έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Θα λαμβάνονται όμως υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως η οικονομική κατάσταση των Ταμείων, ο αριθμός των υπόλοιπων ασφαλισμένων που τα «αιμοδοτούν», με αποτέλεσμα ύστερα απ' όλα αυτά να χορηγείται στο τέλος ένα «πλασματικό ποσοστό επιστροφής», το οποίο κάθε χρόνο θα πρέπει να ανακαθορίζεται με βάση το «συντελεστή βιωσιμότητας». Δηλαδή θα είναι στην ευχέρεια του εκάστοτε υπουργού Εργασίας να αναπροσαρμόζει -προς τα κάτω- τα εφάπαξ που θα χορηγούνται στο μέλλον.
Σε ασφαλισμένους που δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις (κυρίως το χρόνο ασφάλισης) για τη λήψη εφάπαξ τα Ταμεία θα επιστρέφουν τις αναλογούσες εισφορές εντόκως αν και όπου προβλέπεται, με «κουρεμένο» όμως επιτόκιο.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ έγιναν έπειτα από οικονομικές μελέτες, ήδη ισχύουν και είναι οι εξής: Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου 2,21%, Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων 17,35%, Προσωπικού Ιπποδρομιών 18,38%, Ξενοδοχοϋπαλλήλων 26,77%, Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών 63,91%, Εμπορικών Καταστημάτων 41,52%, Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου κατά 36,94%, Νομικών 52,21%, Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων 6,19%, Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%, Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσ/νίκης κατά 28,41%, Προσωπικού ΔΕΗ 3,84%, Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας 41,17%, Μηχανικών 17,42%, Δικηγόρων Αθηνών 32,80%, Εργοληπτών Δημοσίων Εργων 83,00%, Αστυνομικών 1,94%, Αστυνομίας Πόλεων 45,49%, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.
Το νέο καθεστώς, τέλος, δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με τις καταβαλλόμενες εισφορές υπέρ των Ταμείων Πρόνοιας οι οποίες κινούνται, στους περισσότερους κλάδους, σε χαμηλά επίπεδα (1-3%) επί των αποδοχών.
«Μαχαίρι» στο Δημόσιο
Στην αναμονή θα βρεθούν οι 30.000 από τους 62.000 δικαιούχους εφάπαξ του Δημοσίου που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2010 και το ποσό έκτοτε έχει μειωθεί 42,29%, καθώς το 1,1 δισ. ευρώ που έλαβε το Ταμείο δεν φτάνει προκειμένου να εξοφλήσει όλους τους δικαιούχους.
Για ασφαλισμένους μέχρι 31/12/1992 που αποχώρησαν από την υπηρεσία από 1/8/2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα.
Οπως προκύπτει από τον πίνακα, έχουν ήδη αρχίσει να ικανοποιούνται οι πρώτες αιτήσεις που είχαν μείνει εκκρεμείς από το 2010 και μέσα στον Ιανουάριο θα δοθούν άλλα 1.000 εφάπαξ. Για το Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί άλλα 1.500 εφάπαξ και 1.900 το Μάρτιο. Από εκεί και πέρα ο προγραμματισμός περιλαμβάνει 3.230 εφάπαξ το μήνα, με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που θα πέσει ο ρυθμός λόγω θερινών διακοπών των υπαλλήλων του Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: