Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Τα 10 νέα «κλειδιά» του Ε9

Τα 10 νέα «κλειδιά» του Ε9

Βήμα βήμα η συμπλήρωση **Υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης για τα εκτός σχεδίου
ΠΡΙΝ προλάβουν καλά καλά να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να ξαναπιάσουν πληκτρολόγιο και ποντίκι για να υποβάλουν και πάλι ηλεκτρονικά, το Ε9.
Ωστόσο, ακόμα μια φορά, το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν έτοιμο για την υπερφόρτωση του συστήματος, με αποτέλεσμα τα πρώτα προβλήματα να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Οι νέες καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει φορολογουμένους και λογιστές να ζητούν από τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να δώσει παράταση στη διαδικασία, που επίσημα λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.
Από φέτος υποχρεωτική είναι η υποβολή του Ε9 και από τους περίπου 4,5εκατ. ιδιοκτήτες εδαφικών εκτάσεων σε περιοχές εκτός σχεδίου, όπως αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι κ. λ.π. Μαζί με αυτούς Ε9 πρέπει να καταθέσουν και όσοι ιδιοκτήτες είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012.
Το φετινό Ε9 έχει νέα πεδία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά, για να μην έχουν προβλήματα με την Εφορία.
Τα νέα στοιχεία που ζητά το Ε9 είναι τα εξής:
1. Το πλήθος των προσόψεων του ακινήτου πρέπει να δηλωθούν στο πεδίο 28 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1 του Ε9).
2. Το μήκος της πρόσοψης της επαγγελματικής στέγης. Στο πεδίο 29 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) θα πρέπει να συμπληρωθεί το μήκος ή το άρθρισμα του μήκους των προσόψεων του ακινήτου.
3. Το μήκος της πρόσοψης οικοπέδου. Στο πεδίο 29 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) για οικόπεδα εντός σχεδίου πρέπει να συμπληρωθεί το μήκος ή το άρθροισμα της πρόσοψης του οικοπέδου
4. Υποχρεωτική είναι πλέον και η συμπλήρωση του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) στο πεδίο 27 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1). Ο κωδικός αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί εφ' όσον η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
5. Από φέτος στο Ε9 θα πρέπει να καταγραφεί εάν το ακίνητο είναι ηλεκτροδοτούμενο. Στο πεδίο 30 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) θα πρέπει να επιλεγεί η λέξη «ΝΑΙ» για τα ηλεκτροδοτούμενα και «ΟΧΙ» για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.
6. Οσοι ιδιοκτήτες έχουν απαντήσει «ΝΑΙ» στο πεδίο 30 (ΠΙΝΑΚΑΣ 1), θα πρέπει στο πεδίο 31 να συμπληρώσουν υποχρεωτικά τα εννιά πρώτα ψηφία του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Στις περιπτώσεις που οι αριθμοί παροχής είναι περισσότεροι από ένας θα πρέπει να διαχωριστούν με κενό χαρακτήρα.
7. Εφ' όσον ο φορολογούμενος συμπληρώσει το Νομό στο πεδίο 3 (ΠΙΝΑΚΑΣ 2 του Ε9) και το Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα στο πεδίο 4α (ΠΙΝΑΚΑΣ 2), τότε εάν υπάρχει μοναδική εδαφική έκταση συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα, διαφορετικά ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει από μια λίστα την επιθυμητή.
8. Στο πεδίο 17α (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) θα πρέπει να συμπληρωθεί η επιφάνεια κατοικιών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα
9. Στο πεδίο 17β (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) θα πρέπει να συμπληρωθεί η επιφάνεια επαγγελματικών ή ειδικών κτηρίων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.
10. Στο πεδίο 17γ (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) θα πρέπει να συμπληρωθεί η επιφάνεια γεωργικών κτισμάτων-αποθηκών με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: