Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων

Ο τιμοκατάλογος των αυθαιρέτων

authaireta_akinita_nomosxedio.jpg

Κατοικίες σε δασικές περιοχέςΣημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα | EUROKINISSI / ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
Μακροχρόνια άνεργοι και πολίτες που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) είναι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά και με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ώστε να διευκολυνθούν στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων τους. Στο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπεται να εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι οι πρώτοι θα έχουν έκπτωση στο οφειλόμενο πρόστιμο 80% και οι δεύτεροι 70%.
Επιπλέον και οι δύο κατηγορίες θα έχουν αναστολή καταβολής δόσεων για δύο χρόνια και στη συνέχεια το περιθώριο να εξοφλήσουν το πρόστιμο σε 80 δόσεις, ενώ θα μπορούν να συνδέσουν τα σπίτια τους με τα δίκτυα ηλεκτρικού και ύδρευσης καταθέτοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες τα αποδεικτικά δήλωσης του αυθαιρέτου στο ηλεκτρονικό σύστημα. Οι σημαντικότερες μειώσεις προστίμων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και καλύπτουν όλες τις κατηγορίες αυθαιρετούχων είναι οι εξής:
►Προβλέπεται ευνοϊκή ρύθμιση και για όλους τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, αφού μπορούν να συνδεθούν με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας καταβάλλοντας μόνο την πρώτη δόση του προστίμου, ενώ με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο πρέπει να έχουν εξοφλήσει το 30%. 
►Παρέχεται έκπτωση 10% σε όσους εξοφλήσουν το 30% του προστίμου και 20% για περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης. 
►Θεσπίζεται για πρώτη φορά μείωση του προστίμου κατά 30% για αυθαίρετα που βρίσκονται σε στάσιμους οικισμούς. Ο κατάλογός τους έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 292 Δ’ του 1983).
►Ορίζεται ότι τα πρόστιμα θα υπολογιστούν με βάση τις νέες Τιμές Ζώνης, που είναι μειωμένες κατά 5-20% σε σχέση με αυτές που λαμβάνονται υπόψη με τον ισχύοντα νόμο 4178/2013.
►Αυξάνονται από τέσσερις σε πέντε οι χρονικές περίοδοι κατασκευής των αυθαιρέτων και έτσι προκύπτει άλλη μια μείωση του προστίμου. Προστίθεται μια νέα κατηγορία για όσα έχουν κατασκευαστεί από 1.1.1983 έως 31.12.1992 που θα έχουν έκπτωση 40%, έναντι 20% που ισχύει σήμερα.
►Προβλέπεται έκπτωση 70% για αλλαγή χρήσης σε υπόγεια, πατάρια και σοφίτες, έναντι 50% που ισχύει σήμερα.

Τα χωρίς άδεια

►Μειώνεται από 1,7 σε 1,5 ο επιβαρυντικός συντελεστής για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια και βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές. Η μείωση διαμορφώνεται στο 1,2 για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι σε εκκρεμότητα η πολεοδομική μελέτη για την ένταξή τους στο σχέδιο.
►Παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης οικοδομών που είναι αυθαίρετες αλλά έχουν τις προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι ιδιοκτήτες τους είναι υποχρεωμένοι να ενταχθούν στο σύστημα πληρώνοντας μόνο το παράβολο που τους αναλογεί, αλλά είναι υποχρεωμένοι να εκδώσουν οικοδομική άδεια μέσα σε δύο χρόνια. Με την καταβολή παράβολου «καθαρίζουν» και οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που πρέπει να κατεδαφιστούν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τα γκρεμίσουν με δικά τους έξοδα μέσα σε έξι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: