Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

ΜΥΦ:Κανονικά θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2018 η υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων

ΜΥΦ:Κανονικά θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2018 η υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων
Προϋποθέσεις για την κατάργηση των συγκεντρωτικών
18 Ιαν 2018 - 08:59
Picture 0 for ΜΥΦ:Κανονικά θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2018 η υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων
Του Γιώργου Λαμπίρη

Κανονικά θα συνεχιστεί και στη διάρκεια του 2018 η υποβολή συγκεντρωτικών δηλώσεων, σύμφωνα με πηγές, με τις οποίες συνομίλησαν τα Φορολογικά Νέα.

Πότε μπορεί να προχωρήσουν οι αρχές σε φορολογικό έλεγχο

Αναφορικά μάλιστα με το τι θα συμβεί σε περίπτωση απόκλισεων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει, ότι κάθε φορολογούμενος, έχει το δικαίωμα να προβεί σε διόρθωση σε διάστημα δύο μηνών. Οι αποκλίσεις αποτελούν μία ένδειξη η οποία σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία  που τυχόν έχουν συλλεχθεί για κάποιον υπόχρεο μπορεί να οδηγήσoυν σε φορολογικό έλεγχο για τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας.

Τι γίνεται σε περίπτωση λύσης εταιρείας

Σε ό,τι αφορά περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιθυμεί να προχωρήσει στη διακοπή εργασιών της εταιρείας του, όπως εξηγεί σχετικά ο φοροτεχνικός και πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ, Δημήτρης Τσαμόπουλος «δεν υπάρχει υποχρέωση διόρθωσης σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο σε περίπτωση που απενεργοποιηθεί το ΑΦΜ μίας εταιρείας, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διορθώσεις σε περίπτωση απόκλισης».

Στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, εντάσσεται η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών δηλώσεων, εφόσον ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των παραστατικών.

Όπως εκτιμά από την πλευρά του ο κύριος Tσαμόπουλος, ακόμα και εάν καταργηθεί στη διάρκεια του 2018 η συγκεκριμένη υποχρέωση – κάτι το οποίο δεν θεωρεί πιθανό – η εφαρμογή του νόμου, εάν για παράδειγμα καταργηθεί τον Ιούνιο, θα αφορά στο πρώτο εξάμηνο του έτους και θα εφαρμοστεί κανονικά γι’ αυτό το διάστημα, με δεδομένο ότι η υποβολή των συγκεντρωτικών πραγματοποιείται ανά τρίμηνο.

Προϋποθέσεις για την κατάργηση των συγκεντρωτικών

«Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη δημιουργία της σχετικής εφαρμογής στο ΤΑΧΙS, αλλά και από τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ούτως ώστε να δέχονται εκτεταμένο όγκο πληροφοριών. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στη διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΦΕΕΑ.

Έως 28 Φεβρουαρίου η καταληκτική προθεσμία

Θυμίζουμε τέλος ότι στις 28 Φεβρουαρίου, είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων εξόδων και εσόδων για το 2017. Και στις δύο περιπτώσεις, υπόχρεοι είναι όσοι διατηρούν διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία. Eπίσης, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. (φυσικά πρόσωπα),  και οι μη υπόχρεοι περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων). Τέλος, οι αγρότες ειδικού καθεστώτος (φυσικά πρόσωπα) αποκλειστικά όμως για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: