Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Πιτσιλής: Στο τέλος Ιουνίου η πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια Με καθυστέρηση η έναρξη λειτουργίας του μητρώου

Πιτσιλής: Στο τέλος Ιουνίου η πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια
Με καθυστέρηση η έναρξη λειτουργίας του μητρώου
14 Ιουν 2018 - 09:08
Picture 0 for Πιτσιλής: Στο τέλος Ιουνίου η πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια
Του Γιώργου Λαμπίρη

Έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για τη βραχυχρόνια μίσθωση, στην οποία θα καταχωρούνται τα στοιχεία των διαχειριστών – ενοικιαστών ακινήτων, τα οποία τελούν υπό τη συγκεκριμένη μορφή εκμετάλλευσης. Το γεγονός γνωστοποίησε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο διεθνές συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων, οι οποίες ανήκουν στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θυμίζουμε ότι το μητρώο για τη βραχυχρόνια μίσθωση επρόκειτο με βάση τις αρχικές δεσμεύεσεις της φορολογικής διοίκησης να έχει κάνει εγκαίνια ήδη από το Μάρτιο. Μάλιστα, και στο πρόσφατο επιχειρησιακό σχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αρχή, περιγράφεται ως μία από τις βασικές προτεραιότητες με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον περασμένο Μάρτιο.

Έλλειψη συνεργασίας από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ο κύριος Πιτσιλής ανέφερε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της ομιλίας του, ότι επιδιώκεται  η εξεύρεση λύσεων σε εθνικό επίπεδο για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσθέτοντας ότι η ελληνική φορολογική αρχή βρίσκεται ταυτόχρονα σε διαπραγμάτευση με τις εν λόγω πλατφόρμες λειτουργίας. «Όλες αυτές οι παράλληλες δράσεις και διαπραγματεύσεις άσκησαν πίεση στις πλατφόρμες, να συμφωνήσουν σε εθνικές προτάσεις. Φοβούμαι όμως ότι οι προσπάθειές μας θα παραμείνουν ελλιπείς, εφόσον δεν αποφασίσουμε για μια κοινή στρατηγική, για μια κοινή στάση και για μια κοινή νομική δράση που θα προστατεύει τις φορολογικές μας βάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ των Φορολογικών Νέων, παρά τις απόπειρες συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει καταστεί εφικτό έως και αυτή τη στιγμή, με τη φορολογική αρχή να ποντάρει στην εφαρμογή παραδοσιακών μεθόδων ελέγχου, όπως είναι η ανίχνευση στοιχείων μέσω διαδικτύου και η μεταμφίεση ελεγκτών σε εν δυνάμει πελάτες καταλυμμάτων.

Στο συνέδριο των φορολογικών διοικήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρευρέθηκε και ο Stephen Quest, γενικός διευθυντής φορολογίας και τελωνειακών υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη ως φορολογική πρωτεύουσα (tax capital), της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: