10 Ερωτήσεις – Απαντήσεις για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις Ακινήτων & το Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής

1. Στις πλατφόρμες καταχωρούμε τον αριθμό ΑΜΑ μαζί με τα μηδενικά ή χωρίς αυτά;
Απάντηση: Καλό να είναι να αναγράφετε μαζί με τα μηδενικά, όπως ακριβώς το δίνει το μητρώο κατά την εγγραφή του ακινήτου.
2. Στις περιπτώσεις που διαχειριστής – μη ιδιοκτήτης έχει αναρτήσει ένα ακίνητο σε ψηφιακές πλατφόρμες και πραγματοποιεί βραχυχρόνιες μισθώσεις, πως αποκτά ΑΜΑ;
Απάντηση: Προκειμένου να τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις της ΠΟΛ.1187/2017, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου-εκμισθωτής να υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας όπου θα επιλέξει το σχετικό πεδίο με το οποίο παραχωρεί το δικαίωμα υπεκμίσθωσης για Βραχυχρόνια Μίσθωση βάσει των διατάξεων του αρ. 111 του Ν.4446/2016 στο μισθωτή. Σημείωση: Αν υπάρχει ήδη προηγούμενη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης θα πρέπει να ξανακατατεθεί νέα (δεν επιβάλλεται πρόστιμο για αυτή) που να αναφέρει στο σχετικό πεδίο τα στοιχεία της αρχικής συμφωνίας μίσθωσης. Στη συνέχεια ο διαχειριστής ακινήτου – μη ιδιοκτήτης με την χρήση των προσωπικών κωδικών Taxis εισέρχεται στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής να καταχωρήσει το εν λόγω ακίνητο ώστε να πάρει ΑΜΑ επιλέγοντας στο πεδίο «Ιδιότητα» την ιδιότητα του «Εκμισθωτή».
3. Στο πεδίο δηλωθέν εισόδημα στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής, ποιο ποσό αναγράφουμε, (είτε για την συγκεντρωτική είτε για τις επιμέρους δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης) το τελικό ποσό ή αυτό πριν την αφαίρεση προμήθειας απ’ την πλατφόρμα (εισπραχθέν ποσό);
Απάντηση: Θα πρέπει να δηλωθεί το μικτό ποσό (μαζί με την προμήθεια της υπηρεσίας της εκάστοτε πλατφόρμας). Το τελικό ποσό και όχι το καθαρό εισπραχθέν της τράπεζας.
4. Έχουν ξεχαστεί να δηλωθούν κρατήσεις στη συγκεντρωτική μέχρι 31/10, η οποία ήδη οριστικοποιήθηκε. Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση?
Απάντηση: Γίνεται τροποποίηση δήλωση συγκεντρωτικής και πρόσθεση των ποσών που δηλώθηκαν έως τις 30/11 που λήγει. Επίσης μπορούν να αναφερθούν στις σημειώσεις αναλυτικά οι αλλαγές που έγιναν.
5. Πως δηλώνονται οι μισθώσεις που πραγματοποιούνται εκτός των ψηφιακών πλατφορμών (π.χ. προφορική ή γραπτή συμφωνία). Δηλώνονται στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής;
Απάντηση: Όχι δεν δηλώνονται στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής. Θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας στο taxisnet η οποία υποβάλλεται μέχρι το τέλος του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης. Δηλώνονται τα εισοδήματα αυτά από τη μίσθωση του ακινήτου στο έντυπο Ε2 που συνυποβάλλεται με τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1) του φορολογικού έτους που αφορά.
6. Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που η διαμονή ακυρώνεται και έχει ήδη υποβληθεί οριστική δήλωση;
Απάντηση: Υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση ως εξής: Τα «στοιχεία διαμονής» παραμένουν ως έχουν στην αρχική δήλωση εφόσον είναι σωστά αλλά διαγράφετε (μένει κενό) το πεδίο «Συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα». Τα «στοιχεία μισθωτή» παραμένουν ως έχουν αν είναι σωστά και συμπληρώνετε τα «Στοιχεία Ακύρωσης».
7. Σε περίπτωση που έχει αποκτηθεί Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) για ακίνητο το οποίο μισθώνεται βραχυχρόνια θα πρέπει να αποκτήσει ΑΜΑ και να εγγραφεί στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής;
Απάντηση: Τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες ή επαύλεις που έχουν αποκτήσει ΕΣΛ ή ΜΗΤΕ μέσω ΕΟΤ και μισθώνουν τα ακίνητα αυτά μέσω ψηφιακών πλατφορμών θα πρέπει να εγγραφούν στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής. Κατά την εγγραφή τους στο πεδίο «Ιδιότητα» θα επιλέξουν «Κάτοχος ΕΣΛ» και το σύστημα θα τους ζητήσει να τον αναγράψουν σε επόμενο πεδίο. Έτσι ολοκληρώνεται η εγγραφή αυτών στο μητρώο χωρίς να παραχθεί ΑΜΑ αλλά διατηρείται ο αριθμός ΕΣΛ του ακινήτου και υποχρεούνται να το αναρτούν σε κάθε καταχώρηση στις ψηφιακές πλατφόρμες. Κατόπιν υποβάλλουν συγκεντρωτική δήλωση και δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής.
8. Τι συμβαίνει όταν ένας διαχειριστής ακινήτου σταματήσει τη διαχείρισή του και την βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου αυτού;
Απάντηση: Αν για οποιοδήποτε λόγο ο διαχειριστής ακινήτου σταματήσει τη βραχυχρόνια μίσθωσή του μπορεί να εισέλθει στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής και να το το διακόψει άμεσα. Το χρονικό όριο ωστε να προβεί στην διακοπή ορίζεται μεταξύ της ημερομηνίας της τελευταίας μίσθωσης έως και την ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.
9. Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία (δηλώσεις βραχυχρόνιας διαμονής) που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο βραχυχρόνιας διαμονής;
Απάντηση: Η 28η Φεβρουαρίου, έτος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προκειμένου να προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημα ανα δικαιούχο εισοδήματος.
10. Αν ο τζίρος ξεπεράσει τα 12.000€ και τις 90 μέρες θα πρέπει να γίνει έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ; Ισχύουν οι περιορισμοί για μίσθωση έως δύο ακινήτων ανα ΑΦΜ;
Απάντηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν ως προς των αριθμό των ακινήτων που μπορεί να εκμεταλλεύεται ίδιο ΑΦΜ ή ως προς τις ημέρες ενοικίασης ή το συνολικό ποσό.
                                                                                                                                        Η ομάδα TaxAccounting