Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Διορθώστε το Ε9 προ τεσσάρων ετών για να εκδοθεί το ΕΤΑΚ του 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορθώστε το Ε9 προ τεσσάρων ετών για να εκδοθεί το ΕΤΑΚ του 2009
Διορθώστε το Ε9 προ τεσσάρων ετών για να εκδοθεί το ΕΤΑΚ του 2009
16/3/2012
Ακόμη μια εμπλοκή για 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα κληθούν από το υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν ηλεκτρονικά δηλώσεις Ε9 που είχαν υποβληθεί πριν από περίπου 4 χρόνια προκειμένου να τους σταλούν τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009.
Σύμφωνα με το Βήμα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει «παγώσει» προσωρινά την αποστολή των περίπου 375.000 ειδοποιητηρίων ΕΤΑΚ 2009 που απομένουν για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που παραμένει ανοικτή και στοιχίζει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στα Δημόσια έσοδα.
Μόνο από τα παραπάνω εκκαθαριστικά, στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν να εισπράξουν έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι πολύ περισσότερα εφόσον σταλούν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ του 2010 (αντικατέστησε το ΕΤΑΚ) και του ΦΑΠ του προηγούμενου έτους.
Όπως αναφέρει στο «Βήμα» αρμόδιος παράγοντας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, οι 250.000 ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο να διορθώσουν τα λάθη που έχουν προκύψει στις δηλώσεις ΕΤΑΚ παρελθόντων ετών και ως εκ τούτου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, το σύστημα TAXIS δεν μπορεί να προσδιορίσει το φόρο.
Μεταξύ των βασικότερων λαθών είναι τα τετραγωνικά του ακινήτου (παράλειψη ή λανθασμένος αριθμός), τα ποσοστά συνιδιοκτησίας μεταξύ των συζύγων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ακίνητο λόγω της διεύθυνσης που έχει δοθεί δεν μπορεί να εντοπιστεί ώστε να προκύψει η αντικειμενική του αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: