Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Ηλεκτρικές συσκευές: Μέχρι και 50% η επιδότηση για την απόσυρση – Τι πρέπει να γνωρίζετε

 Ηλεκτρικές συσκευές: Διευκρινίσεις αναφορικά με την επιδότηση που θα αφορά την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών έδωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Θα χορηγηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ σε 200.000 νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ενώ δεσμεύτηκε ότι «όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, καθώς οι συσκευές αυτές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.
  • Από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά.
  • Τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα.
  • Για την αξιολόγηση των αιτήσεων θα ισχύσουν κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο εισόδημα να αποτελεί το σημαντικότερο από αυτά. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και σε πολύτεκνους.

Εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες συσκευές.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος. Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η διαδικασία αίτησης υπαγωγής θα γίνεται εύκολα και γρήγορα, με ηλεκτρονική αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση και απευθείας στα καταστήματα λιανικής.

Η επιδότηση θα χορηγείται στους ωφελούμενους με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρικών συσκευών. Το πληροφοριακό σύστημα θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις των πολιτών με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης.

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών για ανακύκλωση. Τα στάδια υλοποίησης της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων.

Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών κατά 126.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Σε ποια φορολογικά αντικείμενα χαρίστηκε .. χρόνος Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Επιλεκτικές παρατάσεις ελέω κακοκαιρίας χωρίς … Ελπίδα


 

Σε ποια φορολογικά αντικείμενα χαρίστηκε ..  χρόνος

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Επιλεκτικές παρατάσεις ελέω κακοκαιρίας χωρίς …  Ελπίδα

Το ζήσαμε και αυτό. Αλπικά τοπία στην Αθήνα τον Πειραιά ακόμη και σε δήμους δίπλα στην θάλασσα. Αποκλεισμένους ανθρώπους μέσα σε αυτοκίνητα για ώρες στις εθνικές οδούς και στην πιο σύγχρονη, κατά τα λεγόμενα τους, λεωφόρο της χώρας, την Αττική Οδό. Δυστυχώς όταν βρέχει πνιγόμαστε όταν έχει καύσωνα θρηνούμε άτομα από πυρκαγιές και όταν χιονίζει παραλύει το κράτος. Δεν έγινε ένα λάθος έγιναν πολλά στην σειρά και δεν υπήρχε καμία προετοιμασία καμία πρόληψη και όπως κάθε φορά αποδείξαμε ότι δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας .Δεν μπορεί 6 ημέρες μετά να μην έχουνε αρκετές περιοχές ρεύμα το βασικό αυτό αγαθό και να λεγόμαστε σύγχρονο κράτος. Αντί να πάμε μπροστά πηγαίνουμε προς τα πίσω λες και κάνουμε οπισθοπορεία, για να πάρουμε το δίπλωμα μας στην οδήγηση.  Τα λάθη πολλά και οι αστοχίες πολλές , γιατί πολλοί νομίζουν ότι επιχειρησιακά μπορούν να διοικήσουν από το γραφείο τους και όχι στο πεδίο της «μάχης». Δεν λύνονται έτσι δυστυχώς τα προβλήματα.

Παρατάσεις λόγω «Ελπίδας»

Όπως ήταν φυσικό δόθηκαν παρατάσεις σε ορισμένες φορολογικές, και όχι μόνο, υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Το ερώτημα είναι ότι δόθηκε μόνο για ορισμένες περιοχές. Ναι μάλιστα για τις περιοχές που χτύπησε η καταιγίδα. Όμως δεν γνωρίζει κάποιος από την διοίκηση ότι για παράδειγμα τα λογιστικά γραφεία της Αττικής, εξυπηρετούν και επιχειρήσεις της περιφέρειας, δηλαδή και περιοχές που δεν χτυπηθήκαν από την «Ελπίδα» , αλλά οι λογιστές δεν μπορούσαν να πάνε στο γραφείο τους για να παραλάβουν τα τελευταία παραστατικά και να βγάλουν π.χ. ΦΠΑ;

Ας αναφέρουμε εν συντομία τα φορολογικά αντικείμενα που πήραν παράταση:

Φορολογικές

«Παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, απόδοσης και εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Μέχρι την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

 - Την υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ. (περιοδικές ΦΠΑ απλογραφικών διπλογραφικών , κατάθεση δήλωσης και πληρωμής)

- Την υποβολή κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης. (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών – ΦΜΥ και παρακρατούμε φόρους από εμπορική δραστηριότητα)

[Σχετική απόφαση: Α 1011/27-01-2022 (ΦΕΚ Β' 208/27-01-2022)]

ΕΦΚΑ

Παράταση καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων:

-    Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών. 

-    Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. 

-    Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Επί του πιεστηρίου:

Όταν οι σελίδες ου διαβάζετε βρίσκονταν ήδη στο δρόμο για το πιεστήριο, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε το αυτονόητο:

Την επέκταση της παράτασης ως αύριο, 4 Φεβρουαρίου, στην υποβολή δηλώσεων και ανακεφαλαιωτικών πινάκων ΦΠΑ και κάθε είδους δηλώσεων απόδοσης παρακρατούμενων φόρων εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης και για τους φορολογούμενους, οι οποίοι δεν έχουν την έδρα τους στις πληγείσες, από την κακοκαιρία Ελπίδα, περιοχές, αλλά έχουν εξουσιοδοτήσει λογιστές – φοροτεχνικούς, που εδρεύουν στις περιοχές αυτές. Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι, σε περίπτωση προστίμων και τόκων που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν, αυτά διαγράφονται με αίτημα του φορολογούμενου στην πλατφόρμα ¨Τα αιτήματα μου». Στην ψηφιακή πύλη myAADE.  

 

Λοιπές παρατάσεις με ΠΝΠ

Η κυβέρνηση με την πράξη Νομικού Περιεχομένου [ΠΝΠ 29.1.2022 (ΦΕΚ 14/29.1.2022), μέσα στις άλλες ρυθμίσεις που αναφέρονται, περιέλαβε και παρατάσεις σε θέματα που αφορούν: 

Γονικές παροχές

Δίμηνη παράταση στην προθεσμία που εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου για την οριστική σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Με το άρθρο 4 ης ΠΝΠ Άρθρο τέταρτο «

Υπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1ης.1.2022 έως 31.3.2022», τροποποίηση του άρθρου 49 του ν. 4876/2021 ως προς τον χρόνο σύνταξης των συμβολαίων και διαμορφώνεται ως εξής:

«Υπολογισμός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και γονικής παροχής για συμβόλαια που συντάσσονται από 1η.1.2022 έως 31η.3..2022

Σε οριστικά συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία ή αιτία δωρεάς ή γονικής παροχής, τα οποία συντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, για τον υπολογισμό του οικείου φόρου, θεωρείται ότι η μεταβίβαση έχει συντελεστεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέχρι την ημερομηνία αυτή.».

Χρέη πανδημίας

Φορολογικές

Με το άρθρο 2 της ίδιας ΠΝΠ τροποποιήθηκε και ο χρόνος υπαγωγής τον κορωνο-χρεών στη ρύθμιση των 32 ή 72 δόσεων

Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι επιχειρήσεις δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση αυτή. Στην πρώτη καταληκτική ημερομηνία, που ήταν 31 Δεκεμβρίου 2021, από τις περίπου 820.000 οφειλέτες της εφορίας, που έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες (με βάση τους ΚΑΔ) από την πανδημία, είχαν ανταποκριθεί μόλις 30.000 περίπου επιχειρήσεις.  Μέχρι πριν από λίγες ημέρες πριν την λήξη της δεύτερης καταληκτικής ημερομηνίας (26.1.2022)  , σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, έως τώρα λιγότεροι από 50.000 οφειλέτες έχουν υποβάλει αίτηση. Να θυμίσουμε ότι το ποσό που  θα πρέπει να ρυθμίσουν οι επιχειρήσεις είναι  2,26 δισ. ευρώ.

Η υποβολή της αίτησης θα πρέπει να συνοδευτεί με καταβολή της πρώτης δόσης μέσα σε τρεις ημέρες από την αίτηση για ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε έως 36 μηνιαίες δόσεις χωρίς τόκο, ή σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- έως 1.000 ευρώ, ή κατώτερο από τα 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους- συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων- άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

ΕΦΚΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρατείνεται, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, η προθεσμία των ενοποιημένων ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίες δόσεις τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ενοποίηση των ΚΑΔ, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίζουν συνολικά τις οφειλές τους τόσο απέναντι στη φορολογική διοίκηση όσο και απέναντι στον ασφαλιστικό φορέα τους».

Ρύθμιση αναδρομικών

Με το τρίτο άρθρο της ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα ρύθμιση και παράταση προθεσμίας καταβολής οφειλών φόρου εισοδήματος και προστίμων για αναδρομικά ποσά συντάξεων

Συγκεκριμένα οφειλές από φόρο εισοδήματος και πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών δύνανται, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται σε δύο (2) έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις.

Ακόμη καταβολή του φόρου εισοδήματος που προσδιορίζεται από τροποποιητικές δηλώσεις, με αναδρομικά συντάξεων προηγουμένων ετών, για τα οποία οι βεβαιώσεις συντάξεων εκδόθηκαν εντός του 2021 και η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, γίνεται μέχρι τη 15η Φεβρουαρίου 2022.

Επίδομα θέρμανσης

Με την απόφαση 1009/2022 (ΦΕΚ Β' 188/25-01-2022), το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης χειμερινής περιόδου 2021/2022 έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

Να σημειωθεί ότι για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα πληρωθούν έως 28 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει άλλη μια πληρωμή του επιδόματος έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022.

Για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1 Οκτωβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι οι εξής:

Ø  Χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ø  Χορηγείται για την κατανάλωση των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) ισχύει ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης έχει τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε έναν από τους Δήμους Σερρών, Εορδαίας, Κοζάνης, Αμυνταίου ή Μεγαλόπολης.

Ø  Χορηγείται σε όσους πληρούν τα εξής κριτήρια:

Κριτήριο εισοδήματος. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Κριτήριο ακίνητης περιουσίας. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2021, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, να μην υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης ή μόνο θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης. Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021. Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την  Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022. 






Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ, μόνιμη ελάφρυνση κατά 13%

 Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ».

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

Η κυβέρνηση προχωράει, σήμερα, σε μία νέα γενναία μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Υπερκαλύπτει, έτσι, τη δέσμευσή της για συνολική ελάφρυνση κατά 30% της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Μια απόφαση δίκαιη για την κοινωνία και επωφελής για την οικονομία. Που σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώνουν, πλέον, κάθε χρόνο, 860.000.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2018. Και 350.000.000 λιγότερα, μόνο μέσα στο 2022.

Νιώθω την πολιορκία που δέχεται το μέσο εισόδημα από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις ανατιμήσεις που προκαλεί όπως παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία συνεχίζει να καλύπτει μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Επιμένει, όμως και στη σταθερή αποκλιμάκωση των φόρων και των εισφορών για να τονώσει το διαθέσιμο εισόδημα όλων των νοικοκυριών. Και, την 1η Μαΐου θέτει σε εφαρμογή και δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Με το νέο πλαίσιο, 8 στους 10 συμπολίτες μας θα πληρώνουν ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ. Αρκετοί θα καταβάλουν το ίδιο ποσό. Ενώ, μία μικρή μειοψηφία, περίπου 6%, θα δει μια λελογισμένη επιβάρυνση. Είναι μία στοιχειώδης ανταπόδοση προς όλη την κοινωνία, καθώς η πραγματική αξία της περιουσίας σε ορισμένες περιοχές, έχει διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί.

Το πλήρες σχέδιό μας για την ακίνητη περιουσία θα παρουσιάσει σε λίγο ο Υπουργός Οικονομικών. Πυρήνας του, πάντως, είναι η αισθητή υποχώρηση του βασικού φόρου σε κτίσματα, ενώ στα οικόπεδα η μείωση φτάνει το 50%. Έτσι, το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για ιδιοκτησίες σε ζώνες μέσης και χαμηλότερης αξίας. Πρόκειται δηλαδή, για μία σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ, που ίσχυε έως τώρα. Η κλιμάκωση του φόρου γίνεται δικαιότερη. Και σ’ αυτόν έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που παύει να υφίσταται. Ενώ, όπως είπα, η συνολική μείωση των επιβαρύνσεων για τους πολίτες ανέρχεται στα 350.000.000 ετησίως αντί των 70.000.000 που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Η νέα πρωτοβουλία εδράζεται στη συνεπή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και επιτρέπει ανάλογα πρόσθετα μέτρα ανακούφισης. Επιδρά συνδυαστικά με άλλες μόνιμες ρυθμίσεις, όπως οι μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και ο μηδενισμός του φόρου στις γονικές παροχές. Αλλά και αθροιστικά, με έκτακτες παρεμβάσεις όπως το διπλό Εγγυημένο Εισόδημα του Δεκεμβρίου και τα αυξημένα επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι, ωστόσο, μία κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια. Γιατί κάθε βήμα προς τα εμπρός πρέπει να γίνεται με τρόπο που δεν θα οδηγεί σε δύο βήματα προς τα πίσω. Έτσι η πατρίδα μας έμεινε όρθια και αναπτύχθηκε μέσα στη διετή κρίση. Έτσι θα αντιμετωπίσει, τώρα, και τις πρόσκαιρες παγκόσμιες αναταράξεις. Όρθια η χώρα, αλλά και όρθιοι οι πολίτες. Με τη δική μας στήριξη και τις δικές τους δυνάμεις.

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ, αναλυτικά παραδείγματα με τις μειώσεις ανά περιοχές

 

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ, αναλυτικά παραδείγματα με τις μειώσεις ανά περιοχές (βίντεο)

Μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ κατά 13% σε μόνιμη βάση, φέρνει το νέο σχέδιο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, με τη συνολική μείωση τα 2,5 τελευταία χρόνια να ξεπερνά το 30%, δηλαδή περίπου 860 εκατομμύρια λιγότερα, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μείωση φόρου θα δουν 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, δηλαδή περίπου το 80% των πολιτών που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο, ενώ το 14% των φορολογουμένων δεν θα δουν αλλαγές, ενώ το 6% των φορολογουμένων θα δουν αυξήσεις.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ πλέον θα πληρώνεται σε έως και 10 δόσεις, με τα φετινά εκκαθαριστικά να φτάνουν στο τέλος Απριλίου.

Καταργείται ο συμπληρωματικό φόρος και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο, επί της αξίας του ακινήτου. Επίσης, οι συντελεστές του κύριου φόρου θα μειωθούν και θα ενοποιηθούν κλιμάκια, αλλαγές που θα αφορούν και φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για παράδειγμα ο πρώτος συντελεστής θα μειωθεί κατά 27%. Για αξία οικοπέδου από 75 εώς 100 ευρώ το τ.μ ο συντελεστής μειώνεται κατά 80%.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών εκκίνησης στην πλειοψηφία των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, που οδηγεί σε αύξηση της αξίας αυτών των ακινήτων. Μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Και αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική άνοδο της αξίας των ακινήτων τους.

Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις – λίγες – περιπτώσεις, η αξία του ακινήτου αυξάνεται πάνω από 50% και σε κάποιες διπλασιάζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη νέων ζωνών.

Συγκεκριμένα:

- Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος. Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

- Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ. Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

- Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση. Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

- Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

- Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας. Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων.

Ο νέος, μειωμένος ακόμη περισσότερο ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις

Εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου, και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις. Ο μεγαλύτερος αριθμός δόσεων που έχει δοθεί στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία τηρεί την προεκλογική της δέσμευση, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. Ο φόρος ακίνητης περιουσίας μειώνεται σημαντικά και δίκαια. Ο ΕΝΦΙΑ, συνολικά, μειώνεται κατά το 1/3, ή 860 εκατ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, είπε. 8 στους 10 πολίτες - ιδιοκτήτες θα δουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός εντατικής και μεθοδικής δουλειάς του Υπουργείου Οικονομικών. Ευχαριστώ τα υπηρεσιακά και τα πολιτικά στελέχη για τη συμβολή τους, σε αυτή τη θετική εξέλιξη, συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών. Με τις νέες παρεμβάσεις στον βασικό φόρο των κτισμάτων, στο 65% των προϋπαρχουσών ζωνών θα υπάρξει μείωση, στο 34% ο φόρος παραμένει αμετάβλητος και μόνον στο 1% των ζωνών θα σημειωθεί αύξηση φόρου.

Αντίστοιχες μειώσεις θα ισχύσουν και για τα οικόπεδα, με αποτέλεσμα το 91% των φορολογούμενων να δει μείωση του ΕΝΦΙΑ. Καταργείται επίσης, ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Ο συμπληρωματικός φόρος υπολογίζεται σήμερα στη συνολική αξία της περιουσίας, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Ο φόρος αυτός για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται, πλέον, φόρος επί της αξίας του ακινήτου, με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ.

Επίσης, μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ/τ.μ. αντί 3,70 που ισχύει σήμερα, δηλαδή μείωση 27%. Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ/τ.μ., ενώ με το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ/τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 είναι 6.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις του φόρου στα οικόπεδα. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

Ταυτόχρονα, επέρχεται σημαντική αύξηση των συντελεστών έκπτωσης του φόρου των φυσικών προσώπων για τη μικρομεσαία ιδιοκτησία. Συγκεκριμένα η έκπτωση διαμορφώνεται σε 30% για περιουσία έως 100.000 ευρώ, αντί για περιουσία έως 60.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, και σε 25% για περιουσία πάνω από 100.000 ευρώ και μέχρι 150.000 ευρώ, αντί για 20% που ισχύει σήμερα. Μόνο μέσα από την τελευταία παρέμβαση, ωφελούνται επιπλέον 1.100.000 φορολογούμενοι πολίτες.

Παραδείγματα για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Παραθέτω ορισμένα παραδείγματα, για να αντιληφθούν όλοι την πραγματικότητα αλλά και το ουσιαστικό μέγεθος της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε πρακτικό επίπεδο.

Πρώτο παράδειγμα

Διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, 1ου ορόφου 120 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης, 1.200 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 372,96 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε σε 1.500 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί είναι 282,24 ευρώ. Ενώ η αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 25%, ο φόρος μειώθηκε κατά 24,32%.

Δεύτερο παράδειγμα

Διαμέρισμα στην Ξάνθη, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 220,50 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 33,33%.

Τρίτο παράδειγμα

Διαμέρισμα στην Καισαριανή, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021 310 ευρώ. Και ενώ το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ. Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.

Τέταρτο παράδειγμα

Διαμέρισμα στο Αιγάλεω, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021, 310,80 ευρώ. Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 18%, ο φόρος μειώνεται κατά 29%.

Πέμπτο παράδειγμα

Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Νέας Εγνατίας, 1ου ορόφου 150 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021, 466,20 ευρώ. Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.350 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 352,80 ευρώ.
Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 25%.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022 – Οδηγός για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων

 

Όλες οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2022 – Οδηγός για τον υπολογισμό του νέου φόρου ακινήτων

Με στόχο 8 στους 10 φορολογουμένους να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ αρχίζει να «τρέχει» η κρίσιμη και τελική άσκηση που θα οριστικοποιήσει το νέο πλαίσιο του φόρου ακινήτων τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου

Το Μέλλον Με Πλαστικά Greenpeace
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player
ADVERTISEMENT

Η μείωση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4%, ίσως και οριακά υψηλότερα, λόγω του «κουρέματος» των φετινών εισπράξεων από 60 έως 70 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι σωρευτικά το ποσοστό θα φτάσει το 30% το 2023 (συν το 22% που έχει ήδη γίνει).

Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, αφού η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οδηγεί σε αύξηση του κύριου φόρου στο 60% των περιπτώσεων.

Γι’ αυτόν τον λόγο και προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις -αλλά ελαφρύνσεις- για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, θα ενεργοποιηθεί νέα κλίμακα με βελτιωμένους συντελεστές αλλά και κόφτες για τις περιπτώσεις εκείνες που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την συνεννόηση με τους θεσμούς την προηγούμενη εβδομάδα, έχει δώσει σαφείς οδηγίες για τη νέα άσκηση εκκαθάρισης, ώστε «να διασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσουν οι κόφτες στις επιβαρύνσεις για μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητα μετά τις αυξήσεις έως και 250% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων», όπως αναφέρουν στη Realnews πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης, που θα είναι έτοιμα σε δύο εβδομάδες, θα σταλούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για να τα μελετήσουν και να εξαγάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το ακριβές ύψος του λογαριασμού που θα σταλεί σε εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Η όλη διαδικασία μεταθέτει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η πρώτη από τις δέκα δόσεις να καταβληθεί από τους φορολογουμένους τον Απρίλιο, αντί για τον Μάρτιο που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου, που θα «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα αφορά κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση τον «λογαριασμό» που θα προκύψει, το οικονομικό επιτελείο θα γνωρίζει ποιοι θα δουν φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ να είναι ελαφρύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ποιοι θα δουν… φουσκωμένα ραβασάκια.

Τα δεδομένα στα οποία θα βασίζεται η άσκηση είναι τα εξής:

Νέα κλίμακα με βελτιωμένους συντελεστές (βάσει των οποίων προκύπτει ο τελικός ΕΝΦΙΑ), αλλά και κλιμακωτοί κόφτες στο όριο της αύξησης για την αποφυγή επιβαρύνσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Οι νέοι εκπτωτικοί συντελεστές σχεδιάζεται να είναι κλιμακωτοί, ώστε να ισχύσουν μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις μικρότερες περιουσίες.

Έτσι, ενώ σήμερα οι μειώσεις του βεβαιωθέντος φόρου κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, μετά τη νομοθετική ρύθμιση, οι εκπτώσεις αναμένεται να κυμαίνονται από 30% έως 50%.

Σήμερα, οι εκπτώσεις ανάλογα με την αξία του ακινήτου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Οι κόφτες

‘Οσον αφορά τους κόφτες, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο για περιουσίες έως 100.000 ευρώ και πάνω από την αξία αυτή και ανά 100.000 ευρώ θα βαίνει μειούμενο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα, για τιμή ζώνης (Τ.Ζ.) έως 550 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. 551 ευρώ έως 750 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,8 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. από 751 έως 1.050 ευρώ είναι 2,9 ευρώ/τ.μ., για Τ.Ζ. από 1.051 έως 2.000 ευρώ είναι 3,7 ευρώ, για Τ.Ζ. από 2.001 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι 6 ευρώ, ενώ για υψηλότερες τιμές ζώνης ο ΕΝΦΙΑ ανά τ.μ. φτάνει και τα 13 ευρώ.

Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες αναμένεται να διατηρηθούν, αλλά, επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα εκδοθούν πριν από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα υπολογιστούν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε δεύτερη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση, για να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις φορολογουμένων που είτε δεν δικαιούνται τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τους χορηγήθηκαν, είτε τις δικαιούνται και δεν εμφανίστηκαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στους συντελεστές παλαιότητας, ώστε τα ακίνητα μεγάλης ηλικίας να πληρώνουν μικρότερο φόρο.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ

Εφιαλτικές προβλέψεις για αυξήσεις έως και 30% σε βασικά αγαθά τον Φεβρουάριο – Τι ζητεί η αγορά

 

Εφιαλτικές προβλέψεις για αυξήσεις έως και 30% σε βασικά αγαθά τον Φεβρουάριο – Τι ζητεί η αγορά

Νέο κύμα ακρίβειας αναμένεται να ξεσπάσει στην αγορά τον Φεβρουάριο, με αυξήσεις ακόμη και έως 30%, προκαλώντας ντόμινο οικονομικών επιπτώσεων τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Κάθε παιδί αξίζει μία οικογένεια _ Παιδικά Χωριά SOS
00:00
00:07 / 02:43
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews, οι ανατιμήσεις που θα περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων τον Φεβρουάριο αγγίζουν μεσοσταθμικά περίπου το 10%, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά φτάνουν ακόμη και το 30%.

Στη λίστα των ανατιμήσεων, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: σαπούνια (έως 31%), ελιές σε τάπερ (έως 30%), απορρυπαντικά (έως 17%), χαρτικά (15%), σπορέλαια (9%), ελαιόλαδο (έως 9%), αυγά (6%), δημητριακά (έως 10%), βιολογικό ψωμί (έως 14%), καφές (έως 14%), τοματικά (5,5%), παιδικές τροφές (3%), σοκολάτα (3,5%), φρέσκοι χυμοί (6%) και μπίρες (έως 6%).

Παράλληλα, παραμένει σε υψηλό επίπεδο το κόστος στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα. Η άνοδος των τιμών έχει οδηγήσει στη μείωση της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα των καταναλωτών και ταυτόχρονα έχει ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Με στόχο να περιοριστούν οι αυξήσεις σε δεκάδες βασικά αγαθά και υπηρεσίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζητούν αφενός να παραταθούν τα υφιστάμενα μέτρα και αφετέρου να ληφθούν και νέα όσο συνεχίζονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και μέσα από ελέγχους προσπαθεί να εντοπίσει φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Πέντε εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, με παρεμβάσεις τους στην «R», εστιάζουν στα προβλήματα που δημιουργεί η ακρίβεια σε καταναλωτές και επιχειρήσεις και προτείνουν μέτρα για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Διαβάστε εδώ κι εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

ακρίβεια- αυξήσεις τιμών