Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Dieselgate: Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις και στην Ελλάδα

Dieselgate: Ξεκίνησαν οι αποζημιώσεις και στην Ελλάδα

Κάτι περισσότερο από δύο χρόνια έχουν µπροστά τους οι κάτοχοι ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων της Volkswagen προκειµένου να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις από τη γερµανική εταιρεία, καθώς το 2020 λήγει η προθεσµία παραγραφής. «Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι µπορούν να αξιώσουν αποζηµίωση αν προσφύγουν στη ∆ικαιοσύνη µέχρι το 2020, αφού η απαίτηση από αδικοπραξία παραγράφεται έπειτα από µία πενταετία αφότου ο παθών έµαθε τη ζηµία. Κατά συνέπεια, εφόσον το σκάνδαλο έγινε γνωστό το 2015, οι θιγόµενοι προλαβαίνουν να διεκδικήσουν αποζηµιώσεις» εξηγεί στο «Εθνος» ο Ηλίας Μπέτζιος.
Πρόκειται για τον δικηγόρο της πρώτης καταναλώτριας που δικαιώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια, ανοίγοντας τον δρόµο για τη διεκδίκηση αποζηµιώσεων από τον γερµανικό κολοσσό. Με µια παραίτηση ενώπιον του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από τα δικόγραφά του ο γερµανικός όµιλος της Volkswagen φέρεται να αποδέχτηκε την ανάγκη αποζηµίωσης της καταναλώτριας, θέτοντας ουσιαστικά τη βάση για να τελειώσει το Dieselgate στην Ελλάδα.
Η πρωτόδικη απόφαση 5286/2017 του Ειρηνοδικείου Αθηνών δικαίωσε την κάτοχο αυτοκινήτου Volkswagen, που αξίωσε αποζηµίωση λόγω εξαπάτησης, και το δικαστήριο αναγνώρισε την υποχρέωση της εταιρείας να της καταβάλει το ποσό των 5.200 ευρώ ως αποζηµίωση, πλέον των δικαστικών δαπανών. Η σχετική απόφαση είχε κρίνει ότι το παράνοµο λογισµικό καθιστούσε το αυτοκίνητο εκτός οικολογικών επιλογών του καταναλωτή και µείωνε τη µεταπωλητική του αξία, κρίνοντας ότι ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωµένος να αποδεχθεί διόρθωση λογισµικού από την κατασκευάστρια εταιρεία.
«Προκύπτει από τις προπεριγραφείσες πρακτικές της εταιρείας ότι η ενάγουσα εξαπατήθηκε και οδηγήθηκε στη σύναψη µίας σύµβασης την οποία σε καµία περίπτωση δεν θα είχε υπογράψει εάν γνώριζε την πραγµατική κατάσταση, δανειζόµενη µάλιστα, προκειµένου να αντεπεξέλθει οικονοµικά στο κόστος αποπληρωµής, µε αποτέλεσµα να οδηγηθεί, µεταξύ άλλων, στο να αγοράσει το συγκεκριµένο αυτοκίνητο της εν λόγω εταιρείας -την οποία προτίµησε έναντι άλλων ανταγωνιστριών εταιρειών- πιστεύοντας ότι το απόκτηµά της πληρούσε ορισµένες προδιαγραφές, που τελικά δεν υπήρχαν και λόγω της εξαπάτησης που υπέστη να καταβάλει υψηλότερο τίµηµα της αξίας του αυτοκινήτου που τελικά παρέλαβε» αναφέρει η επίµαχη απόφαση.
Στο µεταξύ, το δικαστήριο δέχτηκε πως τα συγκεκριµένα αυτοκίνητα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που θέτει το πρότυπο Euro 5 σχετικά µε τις εκποµπές αερίων ρύπων, µε αποτέλεσµα να «απουσιάζει» µια συνοµολογηµένη ιδιότητα κατά την αγορά του αυτοκινήτου, το οποίο εντέλει δεν ανταποκρινόταν στην περιγραφή που είχε γίνει από τον πωλητή. Μάλιστα, οι δικαστές αποσαφηνίζουν και το ζήτηµα της προσφοράς από την εταιρεία µιας αναβάθµισης του κινητήρα, υπογραµµίζοντας ότι «η πληγείσα δε από τις ανωτέρω πρακτικές αξιοπιστία της γερµανικής εταιρείας δεν “θεραπεύεται” από την εκ των υστέρων, µετά από χρήση τεσσάρων ετών, πρόσκληση και προσφορά προς την εξαπατηθείσα καταναλώτρια αναβάθµισης του κινητήρα του οχήµατός της και κατά συνέπεια η ενάγουσα υπέστη ζηµία που ανέρχεται στο ποσό των 4.000 ευρώ, το οποίο, κατά την κρίση του δικαστηρίου, είναι το υπερβάλλον του τιµήµατος που κατέβαλε σε σχέση µε την πραγµατική αξία του αυτοκινήτου που αγόρασε».
Πλέον των 4.000 ευρώ το δικαστήριο αναγνώρισε επιπλέον ποσό ύψους 1.200 ευρώ λόγω «του είδους και του βαθµού της ζηµίας που υπέστη, της ψυχικής ταλαιπωρίας που υπέστη έκτοτε και της κοινωνικοοικονοµικής θέσεως των µερών».
Σχετικά µε το ζήτηµα των εισαγωγέων και των αντιπροσώπων της εταιρείας Volkswagen στην Ελλάδα, το δικαστήριο ξεκαθάρισε πως δεν φέρουν ευθύνη, απορρίπτοντας την αγωγή ως προς εκείνους και ρίχνοντας το βάρος µόνο στη µητρική εταιρεία. Χαρακτηριστικά, η απόφαση αναφέρει: «∆εν απεδείχθη δική τους ευθύνη ως προς τη διαπραχθείσα σε βάρος της εναγούσης απάτη. Ειδικότερα, δεν υφίσταται αδικοπρακτική συµπεριφορά των εταιρειών αυτών σε βάρος της εναγούσης και ως εκ τούτου δεν έχουν καµία υπαιτιότητα.
Τούτο, διότι οι εταιρείες αυτές ούτε γνώριζαν κάτι για την εν λόγω µη συµµόρφωση σε κανένα στάδιο της διαδικασίας µέχρι το αυτοκίνητο να φτάσει στην καταναλώτρια, καθώς το πληροφορήθηκαν αρκετό χρόνο µετά, και δη τον Σεπτέµβριο του 2015, όταν το εν λόγω ζήτηµα έγινε παγκοσµίως γνωστό στο ευρύ κοινό από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης». Με το σκεπτικό αυτό απάλλαξε το δικαστήριο τον εισαγωγέα και τον αντιπρόσωπο, δείχνοντας ως αποκλειστική υπαίτια τη γερµανική εταιρεία .
Πηγή: Έθνος

Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού

Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή για τον θεματικό τουρισμό και τις ειδικές μορφές τουρισμού




Κατατέθηκε στη Βουλή νέο νομοσχέδιο  «Θεματικός τουρισμός - ειδικές μορφές τουρισμού - ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις».


Α. Με τις διατάξεις του υπόψη νομοσχεδίου, προβλέπονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:


ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Εισάγονται και τροποποιούνται διατάξεις σχετικά με το θεματικό τουρισμό - τις ειδικές μορφές τουρισμού. Ειδικότερα:

1.    Καθορίζονται:
α. ο σκοπός προώθησης των διατάξεων που αφορούν το θεματικό τουρισμό - τις ειδικές μορφές τουρισμού, ήτοι η ανάπτυξη, οργάνωση και εποπτεία δραστηριοτήτων αναψυχής και επιχειρηματικότητας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η στήριξη των περιφερειακών και τοπικών οικονομιών και κοινωνιών κ.λπ.,

β. οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι προτεινόμενες διατάξεις, ήτοι, η αρχή της ασφάλειας στον τουρισμό, η αρχή της ποιότητας και του υψηλού επιπέδου υποδομών και υπηρεσιών καθώς και η αρχή της συνεργασίας των οικονομικών δραστηριοτήτων, και

γ. η έννοια του όρου θεματικός τουρισμός.    (άρθρα 1-3)

2.    Ορίζεται και αναλύεται:

α. ο τουρισμός υπαίθρου, ο οποίος διακρίνεται σε πέντε (5) κατηγορίες, με βάση τις επιμέρους οργανωμένες δραστηριότητες αναψυχής (αγροτουρισμός, οινοτουρισμός, οικοτουρισμός - πράσινος τουρισμός, περιηγητικές διαδρομές - πεζοπορία, γεωτουρισμός και αλιευτικός τουρισμός). Επίσης ορίζονται οι επιχειρήσεις τουρισμού υπαίθρου, των οποίων οι ειδικότεροι όροι λειτουργίας καθώς και κάθε άλλο σχετικό με αυτές θέμα καθορίζεται με κ.υ.α., 

β. ο αθλητικός τουρισμός, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενεργητική αθλητική δραστηριότητα αναψυχής, ατομικά ή σε ομάδα, την προσωπική εξέλιξη ή βελτίωση της δεξιότητας και την εκμάθηση των κανόνων για την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων αναψυχής ατομικά ή σε ομάδα, και διακρίνεται σε τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων και τουρισμό αθλητικής αναψυχής - περιπέτειας, κ.λπ.    (άρθρα 4-7)

3.    α. Υποχρεούνται, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικά τις σχετικές με τον τουρισμό αθλητικής αναψυχής - περιπέτειας δραστηριότητες, να λάβουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής - Περιπέτειας. Η διαδικασία χορήγησης του εν λόγω σήματος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, και

β. Θεσπίζεται Ειδικό Σήμα Αθλητικού Τουρισμού, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, που χορηγείται από την αρμόδια κατά τόπο Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού με διαδικασία και δικαιολογητικά που καθορίζονται με κ.υ.α. Επίσης, αναφέρονται οι περιπτώσεις ανάκλησής του.    (άρθρο 8)

4.    α. Προβλέπεται, η καταχώρηση των επιχειρήσεων στις οποίες χορηγείται Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής - Περιπέτειας, στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε).

β. Τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού, Γενικό Μητρώο Σημάτων Αθλητικού Τουρισμού, στο οποίο θα καταχωρίζονται οι αποφάσεις χορήγησης σήματος Αθλητικού Τουρισμού, με τα δικαιολογητικά που τις συνοδεύουν. Η διαδικασία τήρησης του Γενικού Μητρώου Σημάτων Αθλητικού Τουρισμού, το οποίο μπορεί να τηρείται και σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα καθορίζονται με υ.α.    (άρθρο 9)

5.    α. Καθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης διοργανώσεων αθλητικού τουρισμού. Ειδικότερα, ορίζονται οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού ως ο αρμόδιος φορέας για την αδειοδότηση των διοργανώσεων των δραστηριοτήτων αυτών και προβλέπεται η έκδοση κ.υ.α. για την κατάρτιση των κανονισμών ασφαλούς διοργάνωσής τους.

β. Για τη διοργάνωση των ανωτέρω δραστηριοτήτων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.3028/2002, εκ των οποίων προβλέπεται η καταβολή τέλους για την αδειοδότησή τους υπέρ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).    (άρθρο 1θ)

6.    Περιγράφονται, οι λοιπές μορφές θεματικού τουρισμού όπως ο αεροπορικός τουρισμός, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός γαστρονομίας, ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας. 

Ειδικότερα μεταξύ άλλων: 
Όσον αφορά τον τουρισμό γαστρονομίας, προβλέπεται η δυνατότητα λήψης του Σήματος Ελληνικής Κουζίνας από το Υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις την υπ’ αριθμ. Τ. 4333/2001 υπουργικής απόφασης, από τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της εστίασης και ενισχύουν την ποιότητα και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Όσον αφορά τον συνεδριακό τουρισμό, προβλέπεται η δυνατότητα διοργάνωσης συνεδρίων όχι μόνον από τουριστικά γραφεία του ν.393/1976 αλλά και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και από σωματεία και ενώσεις προσώπων που οφείλουν στο διακριτικό τίτλο τους ή στους καταστατικούς σκοπούς τους να περιέχουν τον όρο «Συνεδριακές Υπηρεσίες» (Congress). Τα πρόσωπα αυτά υποχρεούνται να γνωστοποιούν τη δραστηριότητά τους με την καταχώρισή τους στο Μητρώο Συνεδρίων και Διοργανωτών Συνεδρίων το οποίο δημιουργείται στο ΜΗ.Τ.Ε που τηρείται στο Υπουργείο Τουρισμού.

Όσον αφορά τον τουρισμό υγείας,
επαναπροσδιορίζεται ο φορέας τήρησης του Μητρώου Ιατρικού Τουρισμού οριζόμενος εφεξής ο ΕΟΠΥΥ αντί του Υπουργείου Τουρισμού που ισχύει σήμερα, και
προβλέπεται ρητά ότι, εντός των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας (Μ.Ι.Θ.), των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού (Κ.Ι.Τ.-Θ) και των Κέντρων Θαλασσοθεραπείας (Κ.Θ.) υφίσταται υποχρεωτικά ιατρείο. Με κ.υ.α. καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις, οι τεχνικές προδιαγραφές, ο εξοπλισμός, η σύνθεση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και οι όροι εργασίας τους, οι δικαιούχοι, το ωράριο λειτουργίας, ο τρόπος παραπομπής των ληπτών υπηρεσιών ιαματικού τουρισμού, η σύνθεση και το έργο των επιτροπών ελέγχου, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
Όσον αφορά τέλος, τον πολιτιστικό τουρισμό και τον θρησκευτικό - προσκυνηματικό τουρισμό, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν.3028/2002 σχετικά με τη διοργάνωσή τους, όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται η καταβολή τέλους υπέρ του ΤΑΠ.    (άρθρα 11-22)

7.    Με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού μπορεί να τίθενται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού επιλεγμένες δράσεις όπως διοργανώσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια, διαγωνισμοί και φεστιβάλ, αν κρίνεται ότι στοχεύουν στην ενίσχυση των προαναφερόμενων ειδικών μορφών τουρισμού.    (άρθρο 23)


ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 393/1976, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών γραφείων, στα εξής κατά βάση σημεία:

Προστίθενται στις εργασίες που δύνανται να φέρουν εις πέρας τα τουριστικά γραφεία η παροχή υπηρεσιών και διοργάνωση δραστηριοτήτων θεματικού τουριστικού χαρακτήρα καθώς και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών τουριστικού συνοδού, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη. 

Προβλέπεται ρητά ότι, τόσο τα φυσικά πρόσωπα υπήκοοι τρίτων χωρών, όσο και τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε τρίτες χώρες, τα οποία δεν έχουν καταστήσει ειδικό πληρεξούσιο για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου, δικαιούνται εφεξής, να παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, μόνο εφ’ όσον συμβάλλονται για τον σκοπό αυτό με νομίμως λειτουργούν στην χώρα μας τουριστικό γραφείο.

Προβλέπεται η έκδοση νέας Βεβαίωσης Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (ΒΣΝΠ), σε αντικατάσταση της υφιστάμενης, σε περίπτωση μετατροπής συμβατικού (δηλ. με φυσική παρουσία) τουριστικού γραφείου σε γραφείο που παρέχει αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου τις υπηρεσίες του, και το αντίστροφο. Για την έκδοση αυτή απαιτείται, μεταξύ άλλων, η καταβολή παράβολου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, εκ του οποίου ποσοστό 50% αποδίδεται στον Ε.Ο.Τ.

Αίρεται η απαίτηση διατήρησης υποκαταστημάτων στον τόπο στον οποίο βρίσκονται τα ξενοδοχεία για την παροχή εκ μέρους των τουριστικών γραφείων υπηρεσιών οργανωμένου ταξιδιού.

Θεσπίζεται κύρωση, [πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) έως πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ], σε περίπτωση πώλησης και διάθεσης εισιτηρίων με τρόπο και σε χώρους διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους από τις κείμενες διατάξεις.    (άρθρα 24-27)


ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν.4093/2012, σχετικά με την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης, αυτοκινήτων με οδηγό. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

α. επιτρέπεται η μεταφορά χωρίς κόμιστρο πελατών τουριστικών γραφείων με επιβατηγό αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, εφόσον η μεταφορά πραγματοποιείται σύμφωνα με το τυπικά προκαθορισμένο πρόγραμμα του ταξιδιού και υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. Η παράβαση των ανωτέρω επισύρει πρόστιμο κυμαινόμενο από δύο χιλιάδες (2.000) μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, κατά περίπτωση. Σε περίπτωση υποτροπής μέσα στην τριετία, επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής μέσα στην τριετία επιβάλλεται τριπλάσιο πρόστιμο και σε κάθε επόμενη υποτροπή μέσα στην τριετία ανακαλείται η βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων της επιχείρησης για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών,

β. προβλέπονται αναλυτικά οι κυρώσεις (επιβολή μεταξύ άλλων χρηματικού προστίμου κυμαινόμενο από Ε000 - 15.000 ευρώ, κατά περίπτωση) σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων των περίπτ. 1 και 5 της υποπαρ.Η2 της παρ. Η του άρθρου πρώτου του ανωτέρω νόμου, σχετικά με την εκτέλεση δραστηριότητας ολικής εκμίσθωσης με οδηγό μέσω προκρατήσεως, κ.λπ.    (άρθρα 28-29)


ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ
Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 4276/2014, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

α. υποχρεούνται, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που υπάγονται στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016, να μεριμνήσουν για την καταχώρηση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης εντός μηνός από την χορήγησή του στο Μητρώο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (Ε000) ευρώ,

β. επανακαθορίζεται η διαδικασία κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων και έγκρισης διακριτικών τίτλων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Δωματίων- Διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:
επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 8 της 8592/2017 κ.υ.α. (χρηματικό πρόστιμο, κ.λπ.), στην περίπτωση που το πιστοποιητικό κατάταξης καταλύματος σε κατηγορία αστέρων δεν τηρείται στο αρχείο της επιχείρησης,
υποχρεούνται οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ, να καταχωρίζουν το διακριτικό τίτλο τους, και σε περίπτωση περισσότερων το σύνολο αυτών, στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Ο διακριτικός τίτλος των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων εγκρίνεται από τις Υπηρεσίες Μιας Στάσης (ΥΜΣ) ή τις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. κατά περίπτωση. Η επιχείρηση υποχρεούται μέσα σε τριάντα ημέρες από την έγκριση του διακριτικού τίτλου να ενημερώσει την οικεία Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού. Προβλέπεται τέλος η επιβολή προστίμου ύψους χιλίων (1.000) ευρώ σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων,
η κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού τηρεί μητρώο διακριτικών τίτλων επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων,

γ. αναπροσαρμόζονται, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας. Ειδικότερα:
διευρύνεται το πεδίο επιβολής του διοικητικού μέτρου της σφράγισης επιβαλλόμενο εφεξής και σε περιπτώσεις τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς τη Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων (Β.Σ.Ν.Π.), ή χωρίς να έχουν υποβάλλει γνωστοποίηση έναρξης, (σήμερα περιορίζεται σε τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας),
μειώνεται από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ που είναι σήμερα, σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, το διοικητικό πρόστιμο που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των πενήντα (50) κ.εκ. χωρίς οδηγό, Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) και ναυλομεσιτικά γραφεία που λειτουργούν χωρίς Ε.Σ.Λ. Η κύρωση αυτή επιβάλλεται εφεξής και στις προαναφερόμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς Β.Σ.Ν.Π. Αν η επιχείρηση, σε συμμόρφωση με την παράβαση που έχει διαπιστωθεί, εκδώσει το Ε.Σ.Λ. ή τη Β.Σ.Ν.Π., αίρεται το διοικητικό μέτρο της σφράγισης. Αν όμως καταληφθεί μέσα στο ίδιο έτος 
διαπίστωσης της παράβασης να λειτουργεί εκ νέου χωρίς Ε.Σ.Λ. ή Β.Σ.Ν.Π., επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο και σφράγιση και σε περίπτωση νέας υποτροπής επιβάλλεται τριπλάσιο πρόστιμο και σφράγιση,
επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ σε τουριστικό κατάλυμα που διαφημίζει ότι ανήκει σε διαφορετική μορφή καταλύματος ή διαφορετική κατηγορία αστέρων ή κλειδιών από την αναγραφόμενη στο πιστοποιητικό κατάταξης που τους έχει χορηγηθεί ή στο Ε.Σ.Λ. ή στην αίτηση γνωστοποίησης έναρξης.    (άρθρα 30-33)


ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 2160/1993, σχετικά με τη λειτουργία, χωροθέτηση, κ.λπ., τουριστικών λιμένων. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

Εκτελείται με ευθύνη και δαπάνες του φορέα διαχείρισής του, ο καθαρισμός θαλάσσιου πυθμένα - αποκατάσταση των ωφέλιμων βαθών εντός θαλάσσιας ζώνης τουριστικού λιμένα και δεν λογίζεται ως μετατροπή, συμπλήρωση ή επέκταση του τουριστικού λιμένα.

Η παρακολούθηση της λειτουργίας των τουριστικών λιμένων πραγματοποιείται μέσω του φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα, ο οποίος υποχρεούται στην υποβολή ετήσιας έκθεσης, πλην των οριζόμενων περιπτώσεων. Προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι οι κυρώσεις σε περίπτωση μη υποβολής της ετήσιας έκθεσης, καθορίζονται με υπουργική απόφαση. Επίσης, ορίζεται ότι η χρήση και η εκμετάλλευση των τουριστικών λιμένων που έχουν χωροθετηθεί ή δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δημοσίου ή του EOT μπορεί να παραχωρείται ύστερα από σύμβαση παραχώρησης στην οποία καθορίζεται και το αντάλλαγμα, σε Ο.Τ.Α. α' ή β' βαθμού ή σε εταιρεία στην οποία μετέχει ο Ο.Τ.Α., ο οποίος και αναλαμβάνει τη δέσμευση εκτέλεσης όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία του τουριστικού λιμένα έργων, είτε ο ίδιος είτε η εταιρεία, χωρίς να είναι κύριος ή επικαρπωτής παράκτιου ακινήτου στη χερσαία ζώνη.

Επιτρέπεται, με υ.α., η νομιμοποίηση των υφιστάμενων καθ’ υπέρβαση ή χωρίς άδεια κατασκευασθέντων έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, σε χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι διαθέτουν περιβαλλοντική αδειοδότηση και αξιοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο, την ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ. Καθορίζονται μεταξύ άλλων με υ.α., οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη τήρησης της απαιτούμενης διαδικασίας για τη λειτουργία τουριστικών λιμένων.
Στις περιπτώσεις που η σύμβαση παραχώρησης απαιτείται να καταρτιστεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα καθώς και όποια δαπάνη απαιτείται έως την ολοκλήρωση της μεταγραφής θα βαρύνουν τον φορέα διαχείρισης του τουριστικού λιμένα.
Σε περιπτώσεις που γίνεται ανάκληση της απόφασης χωροθέτησης, η κατά τόπον αρμόδια κτηματική υπηρεσία λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 27 και 29 του ν.2971/2001, στα 
οποία περιλαμβάνονται και διοικητικά πρόστιμα, που αφορούν σε καταπατήσεις ή εκτέλεση έργων άνευ άδειας ή καθ’ υπέρβαση αυτής, στις οριοθετημένες κοινόχρηστες ζώνες αιγιαλού και παραλίας των τουριστικών λιμένων.
Υποχρεούνται να καταβάλλουν αντάλλαγμα, μέσα σε έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, οι ξενοδοχειακές μονάδες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού η χρήση, η διοίκηση, η διαχείριση και η συντήρηση των τουριστικών λιμένων οι οποίες εξαιρούνταν της υποχρέωσης καταβολής ανταλλάγματος για διάστημα είκοσι (20) ετών. Για το ύψος του ανταλλάγματος και για τον τρόπο καθορισμού του, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για τους τουριστικούς λιμένες του ν 2160/1993.    (άρθρα 34-38)


ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ
Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις του Οργανισμού του Υπουργείου Τουρισμού (π.δ. 127/2017). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:
-επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες διαφόρων τμημάτων του Υπουργείου,
-συστήνεται τμήμα Εκκαθάρισης Δαπανών και Εκτέλεσης ΠΔΕ στη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του εν λόγω Υπουργείου,
-ιδρύεται Γραφείο Υποστήριξης Αερολιμένα Ηρακλείου «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», το οποίο προστίθεται στη διάρθρωση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Κρήτης,
-συνιστώνται δυο (2) θέσεις προσωπικού κατηγορίας ΠΕ ειδικότητας Περιβάλλοντος με αντίστοιχη μείωση δυο (2) θέσεων όμοιας κατηγορίας ειδικότητας Πληροφορικής, στο Υπουργείου Τουρισμού. (άρθρα 39-46)


ΜΕΡΟΣ ΕΒΔΟΜΟ
Ρυθμίζονται διάφορα θέματα αναφορικά με την τουριστική εκπαίδευση. Ειδικότερα:
-ορίζονται τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατέχουν τα άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, προκειμένου να τους χορηγηθεί ειδική, κατ’ εξαίρεση, άδεια ξενάγησης,
-καθορίζονται με κ.υ.α. αντί με προεδρικό διάταγμα που ισχύει σήμερα, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των Α.Σ.Τ.Ε.,
-τοποθετούνται με υ.α., στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) με αριθμό καταρτιζομένων μεγαλύτερο των εκατόν ογδόντα (180), και υποδιευθυντές με τριετή θητεία, εκπαιδευτικοί κατηγορίας ΠΕ και, σε περίπτωση έλλειψης αυτών, διοικητικοί υπάλληλοι του Υπουργείου Τουρισμού -κατηγορίας ΠΕ, οι οποίοι συνεπικουρούν τους διευθυντές στην άσκηση των καθηκόντων τους.    (άρθρα 47-51) 


ΜΕΡΟΣ ΟΓΑΟΟ
Τροποποιείται - συμπληρώνεται ο Οργανισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ. π.δ. 72/2018 και π.δ.343/2001) στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Παρέχεται η δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. να ορίζει ένα ή περισσότερα μέλη του Δ.Σ. να τον συνοδεύουν κατά την εκπροσώπηση του Οργανισμού στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ή και να εκπροσωπούν τα ίδια τον Ε.Ο.Τ.

β. Προστίθεται στο Τμήμα Αποδόσεων Υπολόγων, Πληρωμών και Περιουσίας της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Τ. η αρμοδιότητα της παρακολούθησης, του ελέγχου και της καταγραφής των εκμισθωμένων, μισθωμένων και παραχωρημένων κτιρίων του Ε.Ο.Τ., της εκμετάλλευσης, της αξιοποίησης, της εκμίσθωσης, της μίσθωσης και της παραχώρησης ακινήτων, καθώς και της σύναψης, της ανανέωσης και της τροποποίησης των σχετικών συμβάσεων.

γ. Συνιστάται μία (1) οργανική θέση κατηγορίας ΠΕ ειδικότητας Διοικητικού-Οικονομικού με αντίστοιχη μείωση κατά μία (1) των υφιστάμενων οργανικών θέσεων ειδικότητας ΠΕ Δημοσιογράφων.

δ. Συνιστάται Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού Ισπανίας, με έδρα τη Μαδρίτη και περιοχή τοπικής αρμοδιότητας την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νότια Αμερική.

ε. Η Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων διαιρείται σε δύο νέες Υπηρεσίες, την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα (υφίσταται και σήμερα) και την Υπηρεσία Ε.Ο.Τ. Εσωτερικού Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.

στ. Επαναπροσδιορίζεται η διαδικασία επιλογής προσωπικού των Υπηρεσιών Εξωτερικού Ε.Ο.Τ.

ζ. Επιτρέπεται έως έξι (6) επιπλέον έτη, αντί έως επιπλέον τριών (3) που προβλέπεται σήμερα, η παράταση της μετάθεσης ή απόσπασης υπαλλήλων σε Υπηρεσίες Εξωτερικού του Ε.Ο.Τ.

η. Επανακαθορίζονται τα δικαιώματα και υποχρεώσεις υπαλλήλων του Ε.Ο.Τ. και του Υπουργείου Τουρισμού που μετατίθενται ή αποσπώνται σε Υπηρεσίες Ε.Ο.Τ. Εξωτερικού.    (άρθρα 52-59)


ΜΕΡΟΣ ΕΝΑΤΟ
Ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού. Ειδικότερα:

α. Αποσαφηνίζεται ότι οι οριζόμενες κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται προδιαγραφές συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής (Συνεδριακών Κέντρων, Κέντρων Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού και Ψυχαγωγικών Θεματικών Πάρκων) ισχύουν, από την έναρξη ισχύος του υπο ψήφιση νομοσχεδίου και εφεξής, για την υπαγωγή στο καθεστώς κινήτρων της εκάστοτε αναπτυξιακής νομοθεσίας καθώς και για την ανέγερση των εγκαταστάσεων αυτών χωρίς υπαγωγή σε καθεστώς κινήτρων αναπτυξιακής νομοθεσίας κ.λπ.

β. Επανακαθορίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels).

γ. Για τις συντελεσμένες απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν υπέρ και με δαπάνες του Ε.Ο.Τ., αρμόδιος για τον καθορισμό της επιστραφείσας αποζημίωσης ορίζεται ο Ε.Ο.Τ., ο οποίος είχε καταβάλει και τα ποσά των αποζημιώσεων για τη συντέλεσή τους.

δ. Προβλέπεται, κατόπιν απόφασης, που εκδίδεται είτε από το οικείο δημοτικό συμβούλιο είτε από το οικείο περιφερειακό συμβούλιο, η δυνατότητα χορήγησης άδειας για τη δημιουργία εσοχής στο πεζοδρόμιο, διαφορετικά για την ειδική διαγράμμιση και σηματοδότηση τμήματος του δρόμου, εντός του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους και συγκεκριμένα στο δρόμο που βρίσκεται έμπροσθεν της εισόδου κύριου ξενοδοχειακού καταλύματος, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία από το νόμιμο εκπρόσωπο του καταλύματος αυτού για την προσωρινή στάθμευση ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης, ταξί και επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των πελατών του ξενοδοχειακού καταλύματος.
Με την προαναφερθείσα απόφαση μπορεί να προσδιοριστεί ετήσιο τέλος που καταβάλλει το ξενοδοχειακό κατάλυμα στο δημοτικό ταμείο υπέρ του δήμου, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβεί τα εκατό (100) ευρώ ανά παραχωρούμενο μέτρο.

ε. Επανακαθορίζεται - συμπληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο των Περιοχών Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.). Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης σε ζώνη πεντακοσίων (500) μέτρων, καθώς και δραστηριοτήτων με μη συμβατές προς τη λειτουργία των Π.Ο.Τ.Α. χρήσεις σε ζώνη επτακοσίων (700) μέτρων περιμετρικά των ορίων υφιστάμενων ή δη μιουργούμενων Π.Ο.Τ.Α.

στ. Ορίζεται εφεξής, σε εβδομήντα (70) τ.μ. ανά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία, από εκατό (100) τ.μ. που προβλέπεται σήμερα, το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών.

ζ. Αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο του ν.3986/2011 σχετικά με τη δημιουργία ή τη χρήση υφιστάμενης τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης σε φορείς διαχείρισης για την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων ως περιοχών τουρισμού-αναψυχής ή ως περιοχών παραθεριστικού-τουριστικού χωριού.
(άρθρα 60-74)


ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ
Τίθενται μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των καταλυμάτων που έχουν υπαχθεί στη διαδικασία γνωστοποίησης του ν.4442/2016 υποχρεούνται να μεριμνήσουν για την καταχώριση του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης στο ΜΗ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού εντός μηνός από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου. Σε περίπτωση μη τήρησης της ως άνω υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.    (άρθρα 75-77)





https://www.taxheaven.gr

upd - Ο λογιστής στον ελληνικό κινηματογράφο

upd - Ο λογιστής στον ελληνικό κινηματογράφο





Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
[ Με την βοήθεια των φίλων και των αναγνωστών, επικαιροποιήσαμε το  προηγούμενο άρθρο προσθέτοντας και επιπλέον σκηνές από ταινίες ( Δείτε : αρ. 7 έως 10 ) ]


1) «Μια ζωή την έχουμε» - 1.101.101,10.

[ Ο Δημήτρης Χορν, στην πιο χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας ]
Ταινία του 1958, σε σκηνοθεσία - σενάριο Γιώργου Τζαβέλλα. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Χορν και Υβόν Σανσόν. Πρόκειται για μία από τις ακριβότερες ελληνικές παραγωγές της εποχής.






Η ταινία αφορά τη ζωή ενός φτωχού υπαλλήλου [ Ταμιο-Λογιστή ] τραπέζης (Δημήτρης Χορν), που όταν βλέπει την κοκότα, ερωμένη (Υβόν Σανσόν), του αφεντικού του (Χρήστος Τσαγανέας), την ερωτεύεται, αλλά χωρίς ανταπόκριση. Αργότερα, όμως, όταν θα βρεθεί, κατά λάθος, πλούσιος, γίνεται τολμηρός και τη φλερτάρει, τότε εκείνη ανταποκρίνεται, κι για χάρη της σπαταλάει 1.101.101,10 δραχμές μέσα σε λίγες μέρες.
Στην ταινία συμμετέχει και ο Περικλής Χριστοφορίδης, υποδυόμενος έναν λογιστή τράπεζας που ανακαλύπτει το λάθος του Χορν.

2) Της κακομοίρας (« Ο μπακαλόγατος») – « Ο μόνος μορφωμένος και λογιστικά κατερτισμένος ειμι ηγώ »


[ Κώστας Χατζηχρήστος ( Ζήκος ) παινεύεται για τις λογιστικές του γνώσεις ]
Κωμική ταινία παραγωγής του 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη . Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Κώστας Δούκας, Νίκος Ρίζος και Μαρίκα Νέζερ. Η ταινία επιχρωματίστηκε στα WEST WING STUDIOS inc. στη Φλόριντα και επαναλανσαρίστηκε έγχρωμη το 2017.




«Ο μόνος μορφωμένος και λογιστικά κατερτισμένος ειμι ηγώ. Μάλιστα εμένα που με βλέπεις, εγώ. Διότι εγώ κρατάω και τα βιβλία στο μαγαζί. Τα κρατάω, δεν τα κρατάω δηλαδή όλα πάνω μου γιατί κουράζομαι. Τα πάω από δω εκεί, τ’ αφήνω. Είμαι και σχολικά μορφωμένος. Είμαι τελειόφοιτος τετάρτης δημοτικού. 16 χρόνια σχολιό κύριε Μανόλη εμένα που με βλέπεις. Μάλιστα 16. Έτσι 4 χρόνια κάθε τάξη. Δεν είμαι σαν κι αυτουνούς κυρ Μανώλη εγώ που πάνε ένα χρόνο και σου λέει τα μάθαμε όλα. Τι να μάθεις ρε κύριε σε ένα χρόνο; Τι να μάθεις; Μέχρι να πας ντανγκα ντανγκ το καμπανάκι διάλειμμα, βγαίνεις όξω. Μετά έχουμε γιορτές, καθαροδευτέρες, έχουμε 25η Μαρτίου που θα προλάβεις; Ενώ εγώ 4 χρόνια σχολείο, κάθομαι, πήζει το μυαλό μου και βγαίνω αμέσως, παίρνω και το χαρτί, είμαι φτηχιούχος λογιστικής. Άσε που ξέρω προπαίδεια. 5Χ7=35 με την πρώτη, 6Χ8=48, 7Χ8=56. Τώρα μαθαίνω το 8Χ9 …».


3) «Καλωσήλθε το δολάριο» - « ..να πας και μην ξεχνάς τους ισολογισμούς τις ΑΒΕΠ. …»



« Κύριε διευθυντά μου επιτρέπετε να πάω κάπου κοντά με τη μνηστή μου?. Να πας, να πας και μην ξεχνάς τους ισολογισμούς τις ΑΒΕΠ. …»
[ Στο Λογιστικό Γραφείο - Ορφεας Ζαχος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Νίκη Λινάρδου, Τζόλυ Γαρμπή, Αλέκος Τζανετάκος, Αθηνόδωρος Προύσαλης ].



Η ταινία γυρίστηκε το 1967 και αποτέλεσε την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία, με επεξεργασία εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η ταινία εξελίσσεται στην Τρούμπα της δεκαετίας του 1960, όταν με αφορμή την άφιξη του 6ου Αμερικανικού Στόλου στο λιμάνι του Πειραιά, ο ντροπαλός και αξιοπρεπής λογιστής και καθηγητής Αγγλικών, Φίλιππος Αγγελούτσος (Γιώργος Κωνσταντίνου) θα αναγκαστεί, προκειμένου να συμπληρώσει το πενιχρό εισόδημά του, να δεχτεί την πρόταση της «μαντάμ» Φούλης (Άννα Καλουτά) να παραδώσει μαθήματα Αγγλικών στα κορίτσια του μπαρ Blue Black της Τρούμπας που διευθύνει…….


4) Γκαρσονιέρα για δέκα – « Ώστε έχετε και Λογιστή, πουλάκια μου ….»


[ Ηλιας Λογοθετης και Χρονης Εξαρχακος] .

Η ταινία αυτή ήταν από τις λίγες, τις οποίες ο Χρόνης Εξαρχάκος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ενώ έχει χαρακτηριστεί ταινία, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και την αισθητική της δεκαετίας του 1980. Σκηνοθεσία: Δαδήρας Δημήτρης






Ένας φιλότιμος και ταλαίπωρος λογιστής στο εργοστάσιο των Σουλτάνογλου & Μουράτογλου, ο Χρόνης, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση επειδή ο γαμπρός του έκανε ένα μεγάλο οικονομικό «άνοιγμα». Στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει, διπλοενοικιάζει το σπίτι του στον ερωτύλο Απόστολο Σουλτάνογλου και ταυτόχρονα στη γυναίκα του Ντόρα, η οποία με τα πολλά έχει αποφασίσει να απατήσει τον σύζυγό της. Ο Απόστολος οδηγεί εκεί την πεταχτούλα σταρλετίτσα Άντζελα, ενώ η Ντόρα τον συνέταιρο του άνδρα της Πέτρο Μουράτογλου. Ακολουθεί απερίγραπτο μπέρδεμα, δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση, κι ο Χρόνης τώρα πρέπει να αποδείξει, ενώπιον της αστυνομίας, ότι το σπίτι του δεν είναι άντρο ακολασίας…..

5) «Φωνάζει ο κλέφτης» (1965) – «Άστα και λιγάκι φλού…»


[ Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου – «Κομπίνα, φλού, πισινή ….» ]
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης 





Υπόθεση: Ένας φτωχός αλλά τίμιος λογιστής, βρίσκει στο δρόμο ένα πορτοφόλι και χωρίς να το σκεφτεί, πάει κατευθείαν στο σπίτι του κατόχου του, ενός στρατηγού εν αποστρατεία, για να το παραδώσει. Ο στρατηγός, εντυπωσιασμένος από την τιμιότητά του, τον διορίζει λογιστή στην εταιρεία του όπου όμως αποδεικνύεται ότι γίνονται μεγάλες καταχρήσεις…



6) «Αχ! Αυτή η γυναίκα μου». – « Τα «Καθολικά» και τα «Ορθόδοξα» »


[ Η Σαπφώ Νοταρά κουβαλάει τα λογιστικά βιβλία] .
[1967] Σκηνοθεσία: Σκαλενάκης Γιώργος. Σενάριο: Τσιφόρος Νίκος, Βασιλειάδης Πολύβιος Πρωταγωνιστούν: Βουγιουκλάκη Αλίκη, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Μιχαλόπουλος Γιάννης, Νοταρά Σαπφώ, κ.λπ







 7) «Στουρνάρα 288». – « Δεν είναι παλιολογιστάκος…. είναι λογισταράς, αρχιλογισταράς …»


Το ζεύγος Γαβριηλίδη -Κρεββατά σε μια απολαυστική σκηνή από την ταινία Στουρνάρα 288 του 1959, σε παραγωγή Κλεάρχου Κονιτσιώτη και σε σκηνοθεσία - σενάριο Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό των Μίμη Τραϊφόρου και Δημήτρη Βασιλειάδη.

  
Η ταινία περιγράφει τις ζωές των κατοίκων μιας πολυκατοικίας, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο να έχει και το ρόλο του αφηγητή. ….Άλλοι χαρακτήρες στην ταινία είναι ο βουλευτής Καλοχαιρέτας, ο οποίος υπόσχεται διορισμούς για ψήφους χωρίς στη συνέχεια να τους πραγματοποιεί, η κυρία Κολλιαδήμα η οποία περιποιείται τα σκυλιά της καλύτερα από παιδιά της, η οικογένεια Ασημομύτη που βγάζουν λεφτά κλέβοντας την εφορία και τσακώνονται διαρκώς μεταξύ τους, και η πλέον ξεχασμένη αλλά κάποτε πολύ διάσημη τραγουδίστρια Τζένη Μπλάνς. …


8) «Εθελοντής στον έρωτα». – « Θέλω και άλλη μια βοήθεια εκτός από τα ( λογιστικά ) βιβλία …»
 



Έτος: 1971, Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης , Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης -Πολύβιος Βασιλειάδης. Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ζαμπέτας. Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς, Έλενα Ναθαναήλ, Ρίκα Διαλυνά, Έλσα Ρίζου, Μίτση Κωνσταντάρα, Νίκος Ρίζος, Σωτήρης Τζεβελέκος, , κ.λπ
Πλοκή: Ένας λογιστής σε ασφαλιστική εταιρεία, ο Θωμάς Ραΐζης, γνωρίζει την πανέμορφη Μίρκα, ιδιοκτήτρια μιας μπουτίκ στο Κολωνάκι, η οποία τον παρακαλεί να της κρατήσει τα λογιστικά βιβλία. Εκείνος δέχεται φυσικά, και η Μίρκα στη συνέχεια του ζητάει μια επιπλέον, ιδιάζουσα, χάρη: να προσποιηθεί τον ερωτευμένο μαζί της, μήπως και συνέλθει ο αρραβωνιαστικός της, ο οποίος τον τελευταίο καιρό τής «κάνει νερά». Ο Θωμάς δέχεται να παίξει αυτό το παιχνίδι εξαιρετικά πειστικά, μέχρι που πείθεται και ο ίδιος, κι ερωτεύεται πραγματικά τη Μίρκα. ………


9) «Τυφλός Άγγελος» (1971) - «Ρώτα και τον Λογιστή σου »



Απλά μαθηματικά - Θανάσης Βέγγος …..


10) «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» – « Ο μεγαλύτερος Λογιστής της Αθήνας Νικόδημος, γνωστός ως Παραθυράκιας ή Βρυκόλακας »


Κώστας Τσάκωνας (Νικόδημος, λογιστής «παραθυράκιας») , Νίκος Καλογερόπουλος, Θανάσης Βέγγος και Αρτέμης Μάτσας ( Εφοριακοί ) .
Πλοκή: Ο Θανάσης, ένας τίμιος εφοριακός, δεν τα βγάζει πέρα οικονομικά και έχει πρόβλημα να ζήσει την οικογένεια του. Όταν μάλιστα παρουσιάζεται καμαρώνοντας μπροστά στον διευθυντή του και αποκαλύπτει μια μεγάλη φοροδιαφυγή, εκείνος αντί να του δώσει συγχαρητήρια τον μεταθέτει στα σύνορα. Ο Θανάσης, στην απόγνωση του, κάνει απεργία πείνας έξω από την εφορία. Ο κόσμος του συμπαραστέκεται αλλά τελικά απολύεται. Και στη νέα του δουλειά όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα…


[ Δείτε το βίντεο με την ατμόσφαιρα του γυρίσματος και τις συνεντεύξεις μας με τους Παντελή Βούλγαρη και Ιωάννα Καρυστιάνη, αλλά και τους πρωταγωνιστές …..]




« Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης [ Λογιστής στο επάγγελμα ] (τον ερμηνεύει ο ο Ανδρέας Κωνσταντίνου των «Ουζερί Τσιτσάνης», «Μικρά Αγγλία»), Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936. Την περίοδο της φυλακής του στο Χαϊδάρι, εκτελούσε χρέη διερμηνέα του Γερμανού Διοικητή του στρατοπέδου, Καρλ Φίσερ (στο ρόλο ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε- «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος», «Pandorum», «Η Πτώση») . Μπροστά από τα μάτια του περνούσε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα Κατοχικά χρόνια, με τον ίδιο συνεχώς μάρτυρα βασανιστηρίων, τραγικών περιστατικών και βαριάς ατμόσφαιρας στους θαλάμους με το πλήθος των συγκρατούμενων του. Πολλές ζωές, πολλές μικρές ιστορίες φόβου, φιλίας, συντροφικότητας, ελπίδας, ονειροπόλησης. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό. Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στα χρόνια ανέπτυξε σεβασμό για τον Ελληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό κάποιον άλλον κι έχοντας τη διάθεση να φυγαδεύσει τον ίδιο και την αρραβωνιαστικιά του (την ερμηνεύει η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ των «Tyrant» και «The Borgias») στο Βερολίνο.


https://www.taxheaven.gr

ΤΕΠΑΗ: Από τον Απρίλιο του έτους 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή του τέλους

ΤΕΠΑΗ: Από τον Απρίλιο του έτους 2019 θα ξεκινήσει η καταβολή του τέλους





Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση ΠΟΛ.1214/2018 της ΑΑΔΕ με την οποία μετατίθεται  η έναρξη ισχύος της ΠΟΛ.1210/2018  η οποία ορίζεται πλέον ως η 2-4-2019.

Η μεταβολή αυτή σύμφωνα με την εγκύκλιο έγινε για την παροχή επαρκούς χρόνου για τη θέση σε ισχύ της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η.

Το σχετικό κείμενο της απόφασης 
Αποφασίζουμε:

Άρθρο Μόνο
Τροποποιείται το άρθρο 10 της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αριθμ. ΠΟΛ.1210/7.11.2018 «Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή  του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξης τους» (Β' 5170), ως προς την έναρξη ισχύος της, η οποία ορίζεται ως η 2-4-2019





https://www.taxheaven.gr

ΠΟΛ.1214/2018
Τροποποίηση της απόφασης των Υπουργών Οι- κονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΠΟΛ.1210/07-11-2018 "Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδο- σης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περι- εχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστί- μου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργά- νων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξης τους" (Β' 5170).


ΠΟΛ. 1214/2018

(Τεύχος Β’ 5263/23.11.2018)

Τροποποίηση της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΠΟΛ.1210/2018 "Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξης τους" (Β' 5170).

ΠΟΛ.1214/23.11.2018

(Τεύχος Β’ 5263/23.11.2018)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1.    Τις διατάξεις:
α) της περίπτ. β' της παρ. 3 και της παρ. 7 του άρθρου δέκατου τρίτου του ν. 4211/2013 «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώ- πιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε."» (Α' 256), όπως αντικαταστάθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 85 του ν. 4504/2017 «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυ- νάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις» (Α'184),
β) του άρθρου 10 του ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α' 92),
γ) του Κεφαλαίου Α' «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» του Μέρους Πρώτου του ν. 4389/2016
«Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» (Α' 94),
δ) του ν. 4389/2016 «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διορθωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», και ιδίως το άρθρο 41 αυτού (Α' 94),
ε) του π.δ. 70/2015 «Ανασύσταση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και μετονομασία του σε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού σε Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταφορά Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού» (Α' 114),
στ) του π.δ. 125/2016 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 210),
ζ) του π.δ. 142/2017 «περί του Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών» (Α' 181), όπως ισχύει,
η) του π.δ. 13/2018 «Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής» (Α' 26),
θ) του π.δ. 88/2018 «Διορισμός Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α' 160),
ι) της αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0010218 ΕΞ 2016/14-11-2016
Απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου» (Β' 3696),
ια) της απόφασης του Διοικητή με αριθμ. Δ.Π.Δ.Α. Α.Α.Δ.Ε. Γ 1107473 ΕΞ 2017/13.7.2017 (Β' 2435) «Ανάθεση είσπραξης δημοσίων εσόδων σε Φορείς Είσπραξης».
2.    Την ανάγκη τροποποίησης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αριθμ. ΠΟΛ.1210/7.11.2018 «Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξης τους» (Β' 5170), για την παροχή επαρκούς χρόνου για τη θέση σε ισχύ της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΤΕ.Π.Α.Η.

3.    Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Άρθρο Μόνο
Τροποποιείται το άρθρο 10 της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αριθμ. ΠΟΛ.1210/7.11.2018 «Καθορισμός του τρόπου, της διαδικασίας και του χρόνου απόδοσης του ΤΕ.Π.Α.Η., της διαδικασίας και των αρχών ελέγχου καταβολής του, του τύπου και του περιεχομένου των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή  του, του σχετικού προστίμου και των οργάνων έκδοσης αυτών, των οργάνων και της διαδικασίας απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και του ποσοστού μείωσης του ΤΕ.Π.Α.Η., των ειδικών κριτηρίων για την παροχή της και του τρόπου απόδειξης τους» (Β' 5170), ως προς την έναρξη ισχύος της, η οποία ορίζεται ως η 2-4-2019

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2018
Οι Υπουργοί

Υφυπουργός    Ναυτιλίας και
Οικονομικών    Νησιωτικής Πολιτικής
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ    ΦΩΤΙΟΣ-ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ    ΚΟΥΒΕΛΗΣ


https://www.taxheaven.gr

Πρατηριούχοι: Διαβίβαση δεδομένων από ΦΗΜ σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ

Πρατηριούχοι: Διαβίβαση δεδομένων από ΦΗΜ σε βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ




Για την υλοποίηση των οριζομένων στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010, όπως ισχύει, με την ΠΟΛ.1208/2018 ορίζεται η έκταση εφαρμογής, το περιεχόμενο, ο χρόνος της υποχρέωσης διαβίβασης δεδομένων και λοιπά θέματα ως ακολούθως:

Οι οντότητες με αντικείμενο δραστηριότητας την εμπορία καυσίμων μέσω πρατηρίων, την πώληση πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και την προμήθεια υγραερίου ή πεπιεσμένου φυσικού αερίου σε πρατήρια, υποχρεούνται να διαβιβάζουν, ηλεκτρονικά, τα ακόλουθα δεδομένα των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων με τη χρήση Φ.Η.Μ., η έκδοση των οποίων ορίζεται με τις διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του ν. 4308/2014:

α) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία χονδρικής πώλησης (τιμολόγια):

α) Α.Φ.Μ. εκδότη
β) Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου
γ) Είδος παραστατικού
δ) Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού
ε) Είδος καυσίμου
στ) Ποσότητα καυσίμου
ζ) Αξία συναλλαγής προ Φ.Π.Α.
η) Αξία Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τη συναλλαγή

β) Για τα εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία λιανικής πώλησης για λιανική πώληση αγαθών:

α) Α.Φ.Μ. εκδότη
β) Είδος παραστατικού
γ) Ημερομηνία έκδοσης παραστατικού
δ) Είδος καυσίμου
ε) Ποσότητα καυσίμου
στ) Μικτή αξία πώλησης

Τα δεδομένα των εκδιδόμενων παραστατικών πωλήσεων, που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, διαβιβάζονται από τις υπόχρεες οντότητες αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. ανά Φ.Η.Μ. και για κάθε ένα παραστατικό που εκδίδεται, το αργότερο με το πέρας των διενεργούμενων συναλλαγών, σε ημερήσια βάση. Οι τεχνικές προδιαγραφές πρωτοκόλλου επικοινωνίας και κρυπτογράφησης για τη διαβίβαση δεδομένων σε βάση δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται στην απόφαση Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ.1166/2018.

Η ΠΟΛ 1208/2018 ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2019.

https://www.taxheaven.gr

ΑΑΔΕ: Ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού

ΑΑΔΕ: Ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού




Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο για την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου που δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ ή κατεβάστε το από εδώ.


https://www.taxheaven.gr

ΔΕΔ - Μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος για δήλωση φιλοξενίας

ΔΕΔ - Μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη δήλωση εισοδήματος για δήλωση φιλοξενίας




Μια πρόσφατη απόφαση της Δ.Ε.Δ. έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες άλλες οι οποίες δικαιώνουν τους φορολογούμενους και ακυρώνουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τις Δ.Ο.Υ.,  για την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων με τις οποίες έχουν τροποποιηθεί στοιχεία τα οποία δεν επηρεάζουν το φορολογικό αποτέλεσμα και δεν συνιστούν μεταβολή στην δηλούμενη φορολογητέα ύλη, ούτε δήλωση νέας φορολογητέας ύλης, ούτε τροποποίηση ή συμπλήρωση ουσιαστικών στοιχείων της δήλωσης.

Ιστορικό 
Με την υπ' αριθμ. .. /14-02-2018 απόφαση επιβολής προστίμου άρθρου 54 του ν.4174/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος πρόστιμο για το φορολογικό έτος 2015 ποσού 100,00 ευρώ. Το ως άνω ποσό αφορά πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015, καθώς από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων την 20/09/2016 υπέβαλε εκπρόθεσμα μέσω taxisnet την υπ' αριθμ τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρο 67 παρ. 3 του ν.4172/2013, γεγονός το οποίο επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

Ο προσφεύγων υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή με την οποία ζήτησε τη διαγραφή του προστίμου
Η Δ.Ε.Δ. δικαίωσε το φορολογούμενο και διέγραψε το πρόστιμο.
......
Επειδή ο προσφεύγων υπέβαλε την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 εμπρόθεσμα, από την οποία δεν προέκυψε φόρος για καταβολή. Στη συνέχεια υπέβαλε μεν εκπρόθεσμα στις 20/09/2016 τη με αριθμ.... /2016 1η τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, σε αυτήν ωστόσο δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη καθόσον δηλώθηκε μόνο ότι για ..............  ο προσφεύγων κατοικούσε ως φιλοξενούμενος στον ............ Η παραπάνω τροποποιητική δήλωση δε μετέβαλε τη δηλούμενη φορολογητέα ύλη και ως εκ τούτου εκδόθηκε η υπ' αριθμ ./2016 πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου με μηδενικό ποσό.
Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση, δεν πρόκειται για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την έννοια της επαύξησης ή μείωσης της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, καθώς ο προσφεύγων προέβη στην τροποποιητική δήλωση προκειμένου να διορθώσει το στοιχείο της κατοικίας στην αρχική του δήλωση, χωρίς να έχει παραβεί κάποια φορολογική διάταξη. Η εν λόγω τροποποιητική δήλωση υποβλήθηκε μεν εκπρόθεσμα ωστόσο σε αυτή δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη, καθόσον δηλώθηκε μόνο η φιλοξενία, γεγονός που δεν παράγει τεκμαρτό εισόδημα ή δαπάνη για τον προσφεύγοντα και δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι συμπληρώθηκε ένα πληροφοριακό στοιχείο, το οποίο για λόγους χρηστής διοίκησης δε δύναται να παράξει κυρώσεις.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης 18/04/2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου.......



https://www.taxheaven.gr

ΔΕΔ 4045/2018
Μη επιβολή προστίμου σε εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση για δήλωση φιλοξενίας

Καλλιθέα, 14/09/2018
Αριθμός απόφασης: 4045
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ
ΤΜΗΜΑ Α8 - ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ

Ταχ. Δ/νση : Αριστογείτονος 19
Ταχ. Κώδικας : 176 71 - Καλλιθέα
Τηλέφωνο : 213 1604526
ΦΑΞ : 213 1604567

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Έχοντας υπ' όψη:

1. Τις διατάξεις:
α. Του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (ΦΕΚ Α' 170), όπως ισχύει.
β. Της παρ. 3 του άρθρου 47 του ν. 4331/2015 (ΦΕΚ Α' 69).
γ. Του άρθρου 11 της Δ. ΟΡΓ.Α 1036960 ΕΞ 2017 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (ΦΕΚ 968 Β'/22.03.2017) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)».
δ. Της ΠΟΛ.1064/2017 Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΦΕΚ Β' 1440/27-04-2014) «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 (Ειδική Διοικητική Διαδικασία - Ενδικοφανής προσφυγή), καθορισμός λεπτομερειών για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), την εφαρμοστέα διαδικασία και τον τρόπο έκδοσης των αποφάσεων αυτής και ρύθμιση ζητημάτων καταβολής και αναστολής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής».

2. Την ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Την αριθμ. Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30.8.2016 (ΦΕΚ 2759 / τ. Β' / 01.09.2016) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

4. Την από 18/04/2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου ενδικοφανή προσφυγή του........... , ΑΦΜ , κατοίκου ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, οδός , κατά της υπ' αριθμ ......../14-02-2018 απόφασης επιβολής προστίμου άρθρου 54 ν.417 4/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου φορολογικού έτους 2015, καθώς και τα προσκομιζόμενα με αυτή σχετικά έγγραφα.

5. Την υπ' αριθμ ./14-02-2018 απόφαση επιβολής προστίμου άρθρου 54 ν.4174/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου φορολογικού έτους 2015, της οποίας ζητείται η ακύρωση.

Τις απόψεις της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου.

Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α4, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.

Επί της από 18/04/2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου ενδικοφανούς προσφυγής του ........... , ΑΦΜ , η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα, και μετά την μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:

Με την υπ' αριθμ. .. /14-02-2018 απόφαση επιβολής προστίμου άρθρου 54 του ν.4174/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου επιβλήθηκε σε βάρος του προσφεύγοντος πρόστιμο για το φορολογικό έτος 2015 ποσού 100,00 ευρώ. Το ως άνω ποσό αφορά πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2015, καθώς από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Κορίνθου διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων την 20/09/2016 υπέβαλε εκπρόθεσμα μέσω taxisnet την υπ' αριθμ τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρο 67 παρ. 3 του ν.4172/2013, γεγονός το οποίο επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 54 του ν. 4174/2013.

Ο προσφεύγων, με την υπό κρίση ενδικοφανή προσφυγή, ζητά τη διαγραφή του παραπάνω προστίμου για λόγους επιείκειας και κατανόησης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα βρισκόταν σε απόλυτη οικονομική ένδεια και διέμενε , όντας επίσης ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 67%. Τη φορολογική του δήλωση την υπέβαλε, έστω και καθυστερημένα, μέσω λογιστή στην Κόρινθο .

Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν. 4174/2013 ορίζεται ότι:
«1. Αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
2. Αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα.
3. Τροποποιητική φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης.»

Επειδή στο άρθρο 18 παρ. 1 του ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) ορίζεται:
« 1. Ο υπόχρεος σε υποβολή φορολογικών δηλώσεων υποβάλλει τις φορολογικές δηλώσεις στη Φορολογική Διοίκηση κατά το χρόνο που προβλέπεται από την οικεία φορολογική νομοθεσία.
2 Εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση υποβάλλεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης.»

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 67 του ν. 4172/2013, όπως ίσχυε για το φορολογικό έτος 2015:

«3. Η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ' όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και συνοδεύεται από δικαιολογητικά και στοιχεία που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
7. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται ειδικότερα ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, οι εξαιρετικές περιπτώσεις για τις οποίες επιτρέπεται η μη ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, καθώς και τα δικαιολογητικά ή άλλα στοιχεία τα οποία συνυποβάλλονται με αυτήν.»

Επειδή με τις ΠΟΛ.1044/7.4.2016ΠΟΛ.1090/28.6.2016 και ΠΟΛ.1105/15.7.2016 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των φυσικών προσώπων ως εξής:

ΠΟΛ.1044/7.4.2016: «1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 30η Ιουνίου 2016.»

ΠΟΛ.1090/28.6.2016: «1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν.4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 15η Ιουλίου 2016. »

ΠΟΛ.1105/15.7.2016: «1. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 των φυσικών προσώπων του άρθρου 3 του ν. 4172/2013 παρατείνεται μέχρι την 18η Ιουλίου 2016. »

Επειδή ο προσφεύγων υπέβαλε την αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 εμπρόθεσμα, από την οποία δεν προέκυψε φόρος για καταβολή. Στη συνέχεια υπέβαλε μεν εκπρόθεσμα στις 20/09/2016 τη με αριθμ.... /2016 1η τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015, σε αυτήν ωστόσο δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη καθόσον δηλώθηκε μόνο ότι για ο προσφεύγων κατοικούσε ως φιλοξενούμενος στον ............ Η παραπάνω τροποποιητική δήλωση δε μετέβαλε τη δηλούμενη φορολογητέα ύλη και ως εκ τούτου εκδόθηκε η υπ' αριθμ ./2016 πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου με μηδενικό ποσό.

Επειδή, στις διατάξεις της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 ορίζεται:
« 1. Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο στον φορολογούμενο ή οποιοδήποτε πρόσωπο, εφόσον υπέχει αντίστοιχη υποχρέωση από τον Κώδικα ή τη φορολογική νομοθεσία που αναφέρεται στο πεδίο εφαρμογής του:

α) δεν υποβάλλει ή υποβάλλει εκπρόθεσμα δήλωση ή υποβάλει ελλιπή πληροφοριακού χαρακτήρα ή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση καταβολής φόρου............ »

Επειδή, στις διατάξεις περ. α' της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4174/2013 ορίζεται: «2. Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθορίζονται ως εξής:

α) εκατό (100) ευρώ, σε περίπτωση μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής σχετικά με την περίπτωση α' της παραγράφου 1 και, στις φορολογίες κεφαλαίου, για κάθε παράβαση των περιπτώσεων α', β', γ', δ' στ' και ιγ' της παραγράφου 1, ............ ».

Επειδή σύμφωνα με την ΠΟΛ.1181/23.7.2014:
«Σχετικά με τη διαχείριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων διευκρινίζονται τα εξής:
1. Όλες οι τροποποιητικές ηλεκτρονικά υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ανεξάρτητα από τις μεταβολές που θα δηλώνονται σε αυτές (έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3) θα εκκαθαρίζονται άμεσα και εκ των υστέρων θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με το αντικείμενο της τροποποιητικής (περίπτωση ανάκλησης εισοδήματος ή ανάκλησης τεκμηρίων, τροποποιητικές δηλώσεις για τις οποίες έχει δηλωθεί αυτοέλεγχος κατά την αρχική υποβολή κτλ).
2. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής χρεωστικών τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλονται σύμφωνα με την παραγρ. 18 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013, οι πρόσθετοι φόροι του άρθρου 1του ν. 2523/1997 (προσαύξηση φόρου 1% για κάθε μήνα εκπρόθεσμης υποβολής αρχής γενομένης από 15. 7 2014), ενώ μετά την απόκτηση εκτελεστού τίτλου επιβάλλεται το πρόστιμο του άρθρου 57 και υπολογίζονται οι τόκοι του άρθρου 53 του Κ.Φ.Δ. (4174/2013).
3. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από τις οποίες δεν προκύπτει φορολογική υποχρέωση (μηδενικές ή πιστωτικές) ή τροποποιητικών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα, ισχύει η παράγρ. 19 του άρθρου 66 του ν. 4174/2013 βάσει της οποίας επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 4 παράγρ. 1 εδάφιο 1 του ν. 2523/1997 με τον περιορισμό το καταβλητέο σε κάθε περίπτωση ποσό να μην ξεπερνά τα 100 ευρώ.
4. Υπενθυμίζουμε ότι με την ερμηνευτική εγκύκλιο του ν. 2523/1997ΠΟΛ.1317/2.12.1997. είχε διευκρινισθεί ότι εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλλει εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος νια να δηλώσει κάποιο στοιχείο με την παράλειψη του οποίου. δεν παρέβη κάποια φορολογική διάταξη. δεν επιβάλλεται πρόστιμο.............. »
Επειδή σύμφωνα και με το Δ12Α 1164337 ΕΞ 2014/11.12.2014 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε. με το οποίο δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (ν .4174/2013):
«1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κ.Φ.Δ. (Ν.4174/2013), αν ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στη Φορολογική Διοίκηση περιέχει λάθος ή παράλειψη, υποχρεούται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.
2. Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 19 του Κ. Φ.Δ. ορίζεται ότι, η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων πρέπει να γίνεται οποτεδήποτε μέχρι την έκδοση εντολής ελέγχου από τη φορολογική Διοίκηση ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης με όλες τις συνέπειες περί εκπρόθεσμης δήλωσης. (Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διάταξη δεν έχει εφαρμογή στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, στις οποίες ο Κ.Φ.Δ. θα εφαρμοστεί από 1-1-2015, άρα και η εν λόγω διάταξη) .
3. Επομένως. τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται όταν γίνεται μεταβολή στη δηλούμενη φορολογητέα ύλη ή δηλώνεται νέα φορολογητέα ύλη ή τροποποιούνται ή συμπληρώνονται ουσιαστικά στοιχεία της δήλωσης. σύμφωνα με την οικεία απόφαση που καθιερώνει τον τύπο και το περιεχόμενό της»
Επειδή, στην υπό κρίση περίπτωση, δεν πρόκειται για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος με την έννοια της επαύξησης ή μείωσης της φορολογικής υποχρέωσης του προσφεύγοντος, καθώς ο προσφεύγων προέβη στην τροποποιητική δήλωση προκειμένου να διορθώσει το στοιχείο της κατοικίας στην αρχική του δήλωση, χωρίς να έχει παραβεί κάποια φορολογική διάταξη. Η εν λόγω τροποποιητική δήλωση υποβλήθηκε μεν εκπρόθεσμα ωστόσο σε αυτή δεν περιλαμβάνεται φορολογητέα ύλη, καθόσον δηλώθηκε μόνο η φιλοξενία, γεγονός που δεν παράγει τεκμαρτό εισόδημα ή δαπάνη για τον προσφεύγοντα και δεν αποτελεί φορολογητέα ύλη. Κατά συνέπεια θεωρείται ότι συμπληρώθηκε ένα πληροφοριακό στοιχείο, το οποίο για λόγους χρηστής διοίκησης δε δύναται να παράξει κυρώσεις.

Αποφασίζουμε

Την αποδοχή της με ημερομηνία κατάθεσης 18/04/2018 και με αριθμό πρωτοκόλλου....... ενδικοφανούς προσφυγής του , ΑΦΜ και την ακύρωση της υπ' αριθμ .../14-02-2018 απόφασης επιβολής προστίμου άρθρου 54 ν. 417 4/2013 του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου.

Οριστική φορολογική υποχρέωση του υπόχρεου - καταλογιζόμενο ποσό με βάση την παρούσα απόφαση :

Πρόστιμο του άρθρου 54 του ν. 4174/2013: 0,00 €

Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί από αρμόδιο όργανο με τη νόμιμη διαδικασία στον υπόχρεο.



Ακριβές Αντίγραφο
Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης

Με εντολή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών
Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Επανεξέτασης
ΦΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

https://www.taxheaven.gr

Υπ. Εργασίας: Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών

Υπ. Εργασίας: Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών




Συγκεκριμένα παραδείγματα για τα νέα μέτρα των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες δημοσίευσε η κυβέρνηση στην ιστοσελίδα government.gov.gr:

"Στο πλαίσιο της ψήφισης και υλοποίησης των μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών.

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα παραδείγματα της ουσιαστικής στήριξης, ενίσχυσης και προοπτικής που τα προβλεπόμενα μέτρα σημαίνουν για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών για μη μισθωτούς (άρθρο 1 – Αντικατάσταση του άρθρου 39 του ν. 4387/2016)




Από 1/1/2017 με την ίδρυση του ΕΦΚΑ η πλειονότητα των μη μισθωτών (1,25 εκ.ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες) πληρώνει μικρότερες εισφορές.

· Πιο συγκεκριμένα, το 2016 με το παλαιό καθεστώς, μόλις το 27% των μη μισθωτών πλήρωνε μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200€.

· Το 2018 με το νέο καθεστώς, το 88% των μη μισθωτών πληρώνει μηνιαία εισφορά μικρότερη των 200€.

Το νομοσχέδιο μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές για επιπλέον 250.000 μη μισθωτούς.

Η επιπλέον ελάφρυνση το 2019 είναι 230 εκατ. ευρώ και συνολικά άνω των 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Η συνολική ελάφρυνση για τους μη μισθωτούς από 1/1/2017 έως 31-12-2019 είναι άνω του 1,7 δισ. ευρώ.

Η μείωση των εισφορών, με διατήρηση της ελάχιστης εισφορά στα επίπεδα που προβλέπει ο ν.4387/16, γίνεται ως εξής:

· Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυταπασχολούμενων με ετήσιο εισόδημα άνω των 7.032€, μειώνεται κατά 33,3% (από 20% σε 13,33%).

Διατηρείται η ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 117,2€ (με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό) για εισοδήματα από 7.032€ έως 10.550€.

· Σημειώνεται πως οι κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% στις εισφορές ΕΦΚΑ –ΕΟΠΥΥ για τους αυταπασχολούμενους, για όσους έχουν εισόδημα 7.032 -58.000 ευρώ, θα συνεχίζουν να ισχύουν για το 2019 και για το 2020.

Προκειμένου να δικαιωθούν μεγαλύτερης σύνταξης οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά εισφοράς.

Παραδείγματα ελεύθερων επαγγελματιών

· Σε ετήσιο μεικτό εισόδημα 9.000€ η μείωση των εισφορών είναι 22,14% και το όφελος 400€ τον χρόνο (151€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 117 € μετά την 1/1/19).
· Για εισοδήματα 12.000€, αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 33,35% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 803€, (201, € τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 134€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).
· Για εισοδήματα 20.000 € αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 33,35% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 1.336 € (334€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 223€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).
· Για εισοδήματα 30.000 € αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 33,35% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 2.003 € αντίστοιχα (501€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 334€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).
 

Δικηγόροι, μηχανικοί και γιατροί








Οι ελαφρύνσεις για τους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς είναι κατά τι μικρότερες έως τις 31-12-2020 καθώς έως τότε ίσχυαν και εξακολουθούν να  ισχύουν οι μεταβατικές εκπτώσεις του άρθρου 98.

· Για εισοδήματα 20.032 € αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 24,8% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 684€ (230€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 173€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).

· Για εισοδήματα 30.032 € αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 27,5% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 1.104€ αντίστοιχα (334€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 242€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).

· Για εισοδήματα 40.032 € αντίστοιχα, η μείωση των εισφορών είναι 29% σε όλες τις κλίμακες και το ετήσιο όφελος 1.584€ αντίστοιχα (455€ τον μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα και 323€ μετά την 1/1/19 και αντιστοίχως).

Όμως οι ωφέλειές τους είναι μεγαλύτερες σε συνδυασμό με τις μειώσεις των εισφορών στην επικουρική και το εφάπαξ.
Εισόδημα €
Μείωση στο σύνολο των Εισφορών
Ετήσιο Όφελος
9.000
17,11%
450€
20.000
32,96%
1.401€
30.000
40,35%
2491€
40.000
44,67%
3.755€
60.000
60,56%
10.734€



Νέοι επιστήμονες κάτω της 5ετίας

Τι ισχύει σήμερα:
· 0-2 χρόνια ασφάλισης ->14% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€
· 2-5 χρόνια ασφάλισης ->17% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.
Τι θα ισχύσει από 1/1/2019:
· 0-5 χρόνια ασφάλισης -> 13,33% ασφάλιστρο στην ελάχιστη βάση των 410€ (70%του ισχύοντα κατώτατου μισθού).
Δηλαδή:
· Μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη : 54,6€
· Μηνιαία εισφορά για επικουρική σύνταξη : 27,6€
· Μηνιαία εισφορά για εφάπαξ : 16,4€



Ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών (άρθρο 3 – Αντικατάσταση του άρθρου 40 του ν. 4387/2016)


Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών με ετήσιο εισόδημα άνω των 4.922€, μειώνεται κατά 33,3% (από 18% που θα ίσχυε το 2019 σε 12%).


Διατηρείται η ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 74€ (με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό) για εισοδήματα από 4.922€ έως 7.400€.






Παραδείγματα:

1. Αγρότης με ετήσιο μεικτό εισόδημα 10.022€ θα πλήρωνε το 2019 μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη 150€, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 100€ (-33,3%). Ετήσιο όφελος : 601€

2. Αγρότης με ετήσιο μεικτό εισόδημα 27.022€ θα πλήρωνε το 2019 μηνιαία εισφορά για κύρια σύνταξη 405€, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 270€ (-33,3%). Ετήσιο όφελος : 1.621€


Νέο μεταβατικό καθεστώς:
       
→ 2020  εισφορά  12,66% αντί 19%
→ 2021 εισφορά  13% αντί 19,5%
→ 2022  εισφορά  13,33% αντί για 20%

Προκειμένου να δικαιωθούν μεγαλύτερης σύνταξης οι ασφαλισμένοι έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν μεγαλύτερα ποσά εισφοράς.

Ασφάλιστρα για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ (άρθρο 4-5 – Τροποποίηση του άρθρου 97 και 35 του ν. 4387/2016)

Για μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού.

Ανεξαρτήτως εισοδήματος η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5€ (41€ για επικουρική και 23,5€ για εφάπαξ, με βάση τον ισχύοντα κατώτατο μισθό).

Η ρύθμιση για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ ισχύει από 01-01-2017. Για την αποπληρωμή των εισφορών αυτών σε δόσεις θα υπάρξει υπουργική απόφαση. Προβλέπεται πάντα επίσης και η δυνατότητα καταβολής επιπλέον εισφορών για τη λήψη μεγαλύτερου ποσού επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων και του τ. Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Αρτοποιών του τ. ΟΑΕΕ του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ η νομοθετική ρύθμιση ισχύει από 1.12.2012 και από 1.1.2015 αντίστοιχα. Για τις κατηγορίες αυτές δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν οι εισφορές βάσει του προηγούμενου καθεστώτος και έμενε ως εκκρεμότητα η οποία επιλύεται με το νομοσχέδιο αυτό με τον πιο ευνοϊκό για τους ασφαλισμένους τρόπο.

Παράδειγμα:
Δικηγόρος ή Μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 25.032€ θα πλήρωνε μηνιαία εισφορά για επικουρική και εφάπαξ 151€, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 64,5€ (-57,3%). Ετήσιο όφελος : 1.038€
Δικηγόρος ή Μηχανικός με ετήσιο εισόδημα 40.032€ θα πλήρωνε μηνιαία εισφορά για επικουρική και εφάπαξ 245, ενώ με την ελάφρυνση θα πληρώνει 64,5€ (-73,7%). Ετήσιο όφελος : 2.166€"

https://www.taxheaven.gr