Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ποιους κωδικούς «κλειδώνει» η ΑΑΔΕ για μισθωτούς και συνταξιούχους Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.


 

Ποιους κωδικούς  «κλειδώνει» η ΑΑΔΕ για μισθωτούς και συνταξιούχους

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Ποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την προσυμπλήρωση των δηλώσεων, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τον φορολογούμενο.

Βρισκόμαστε στην εποχή που έρχεται ο λογαριασμός για το φορολογικό έτος 2023. Σε λίγες ημέρες έρχονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις της πολιτικής διοίκησης αλλά και του διοικητή της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ανοίξει και το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Βέβαια δεν έχουν βγει ακόμη ούτε οι αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των λοιπών ατομικών επιχειρήσεων με τον τεκμαρτό τρόπο, αλλά ούτε και τα έντυπα για την υποβολή της δήλωσης.

Δεν φτάνει μόνο αυτό. Πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται να κατατεθεί τροπολογία για το κλείδωμα των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα.

Τι θα «κλειδώσει».

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες , για τους φορολογούμενους που απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, και όχι από άλλες πηγές, οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης. Η αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή αφορά περίπου 1.000.0000 φορολογούμενους.

Επίσης ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα το πράξει για αυτούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ποιοι κωδικοί θα είναι  «κλειδωμένοι».

          i.            Στοιχεία για συνταξιούχους. Στον πίνακα 2, ο κωδικός 013-014 θα είναι προσυμπληρωμένος για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί, για το φορολογικό έτος 2023, θα έχουν τσεκαριστεί για τους φορολογούμενους που είναι συνταξιούχοι και έχουν γεννηθεί μέχρι 31-12-1958. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί συμπληρώνονται και από τους φορολογούμενους στους οποίους χορηγείται μηνιαία σύνταξη σύμφωνα με τον ν. 1296/1982 και την περ. 5 της υποπαρ. ΙΑ6 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, για την εφαρμογή της περ. ζ του άρθρου 33 ΚΦΕ

        ii.            Ποσά μισθών ή συντάξεων.

Στον πίνακα 4Α θα είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί 301-302, 321-322

Κωδικοί 301-302

Θα συμπληρώνεται το καθαρό εισόδημα, αθροίζοντας όλα τα καθαρά ποσά που πήρατε ως μισθωτός από μισθούς, ημερομίσθια, επιδόματα, κ.λπ. καθώς και το ποσό που προκύπτει από την αποτίμηση τυχόν χορηγούμενης παροχής σε είδος που σύμφωνα με το άρθρο 13 του ΚΦΕ προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημά σας. Στους κωδικούς αυτούς θα συμπληρωθούν και οι καθαρές αποδοχές συντακτών ή δημοσιογράφων που αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία. Τα ποσά αυτά αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών που σας χορήγησε ο εργοδότης σας (Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Επιχειρήσεις, Οργανισμοί κ.λπ.). Επιπλέον, στους ίδιους κωδικούς προσυμπληρώνεται από τη φορολογική διοίκηση βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων που έχει στη διάθεσή της και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους εξακοσίων (600) ευρώ, που έλαβε το ένστολο προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής επί της οποίας δεν επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ και κατά την καταβολή της δεν διενεργήθηκε παρακράτηση φόρου εισοδήματος.

Τα ποσά που αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να συμφωνούν με τη βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία προκύπτουν το είδος των αποδοχών ή συντάξεων, το ακαθάριστο και καθαρό ποσό, οι κρατήσεις, ο φόρος και το ποσό που παρακρατήθηκε έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ.

Κωδικοί 303-304

Θα συμπληρώνεται το άθροισμα των καθαρών ποσών από κύριες συντάξεις, που πήρατε ως συνταξιούχος από κύρια ταμεία συντάξεων. Τα ποσά των συντάξεων, κ.λπ. συμπληρώνονται βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων από το ασφαλιστικό σας ταμείο. Αν στη βεβαίωση περιλαμβάνεται εκτός από την κύρια σύνταξη και επικουρική, αλλά σε ξεχωριστή σειρά η καθεμιά, στους κωδικούς αυτούς θα συμπληρώνεται μόνο το ποσό της κύριας σύνταξης και το ποσό της επικουρικής σύνταξης συμπληρώνεται στους κωδικούς 321-322.

Κωδικοί 321-322

Θα συμπληρώνεται το άθροισμα των καθαρών ποσών από επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και βοηθήματα που πήρατε ως συνταξιούχος από Ταμεία Μετοχικά, Αρωγής ή Αλληλοβοηθείας και Επικουρικά.

Προσοχή: Διευκρινίζεται ότι οι ενδείξεις και τα ποσά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων που χορηγεί ο εργοδότης ή ο ασφαλιστικός φορέας δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση να μεταβάλλονται. Εάν συντρέχει περίπτωση, μεταβάλλονται μόνο από τον κατά νόμο αρμόδιο εκδότη αυτών, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι φορολογούμενοι.

Παρατήρηση: Σε περίπτωση που υπάρχει λανθασμένη βεβαίωση ή αλλαγή από τον ασφαλιστικό φορέα στην βεβαίωση που έχει αποσταλεί στην ΑΑΔΕ, ο φορολογούμενος πρέπει να κάνει τροποποιητική δήλωση; Το ρωτάμε γιατί  η ανάρτηση λανθασμένων αρχείων από τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης είναι σύνηθες φαινόμενο. Πολλές φορές έχουν γίνει αλλαγές στα αρχεία αυτά εν αγνοία των φορολογουμένων , με αποτέλεσμα αρκετοί να έχουν επιβαρυνθεί με πρόστιμο γιατί έκαναν τροποποιητική δήλωση μετά την παρέλευση του χρόνου αποστολής εμπρόθεσμής δήλωσης.

Θα πρέπει λοιπόν να προβλεφθεί τρόπος ειδοποίησης των φορολογουμένων και αυτός δεν μπορεί να είναι μόνο μέσω του e ενημέρωση του taxis ή του email γιατί, ειδικά για τις συντάξεις, μιλάμε για ηλικίες που είναι ιντερνετικά αναλφάβητοι.  

      iii.            Φόροι που έχουν παρακρατηθεί.

 Θα είναι συμπληρωμένοι οι κωδικοί 315-316.

Κωδικοί 315-316

Θα συμπληρώνεται το σύνολο του φόρου που παρακρατήθηκε στα εισοδήματα που δηλώνονται στους κωδικούς 301-326 (περ. 1, 2, 3, 4 και 19 του Υποπίνακα 4Α), όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των ποσών που αναγράφονται στις αντίστοιχες στήλες των βεβαιώσεων αποδοχών (φόρος που παρακρατήθηκε). Στους κωδικούς αυτούς αναγράφεται και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα για το εισόδημα των κωδικών 359-360 (περ. 19 του Υποπίνακα 4Α).

      iv.            Τόκοι καταθέσεων

Κωδικοί 667-668

Τόκοι (προ φόρου) ημεδαπής προέλευσης. Δηλώνονται οι τόκοι που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, τόκοι δανεισμού, τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι που επιδικάστηκαν, κ.λπ., πριν από την αφαίρεση του φόρου.

Κωδικοί 669-670

Τόκοι (προ φόρου) αλλοδαπής προέλευσης. Δηλώνονται, όπως παραπάνω, οι τόκοι που αποκτώνται στο εξωτερικό.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στους κωδικούς 667-668 και 669-670 του υποπίνακα αυτού δηλώνονται οι τόκοι που εισπράττονται ανάλογα με την προέλευσή τους (ημεδαπής ή αλλοδαπής) και επιλέγεται, κατά την υποβολή με τη χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, αν προέρχονται από τραπεζικές καταθέσεις ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Αναφορικά με τα μερίσματα και τους τόκους αλλοδαπής προέλευσης που προκύπτουν από επενδύσεις που πραγματοποιούνται μέσω ημεδαπού θεματοφύλακα, δεν απαιτείται η αναγραφή της χώρας προέλευσής τους για το καθένα ξεχωριστά και δεν επιλέγεται αλλοδαπή χώρα, αναγράφεται όμως ο ΑΦΜ του ημεδαπού θεματοφύλακα.

Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά.

Παρατήρηση: Αλήθεια πως θα κάνει την κατανομή των τόκων η ΑΑΔΕ στους κοινούς λογαριασμούς; Θα φορολογηθεί στο πρώτο όνομα; Θα επιτρέπεται να γίνει κατανομή; Για παράδειγμα αν υπάρχει κοινός λογαριασμός γονέα και παιδιού που σπουδάζει και είναι πρώτο όνομα του παιδιού, τότε αυτό αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα και πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση υποχρεωτικά.  

Ακόμη  η ΑΑΔΕ έχει πλέον την πληροφορία μόνο για τους τόκους εσωτερικού.

        v.            Φόροι από τόκους

Κωδικοί 675-676

Φόρος που παρακρατήθηκε για τόκους ημεδαπής προέλευσης. Δηλώνεται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί από τόκους που εισπράχθηκαν στην Ελλάδα.

Κωδικοί 677-678

Φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα για τόκους αλλοδαπής προέλευσης. Δηλώνεται ο φόρος που έχει τυχόν παρακρατηθεί από ημεδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα κατά την εισαγωγή των τόκων στην Ελλάδα.

      vi.            Στοιχεία για τις κατοικίες (τεκμήριο διαβίωσης)

Στην περίπτωση αυτή η ΑΑΔΕ θα φέρει αυτόματα τα ακίνητα , πρώτη και δεύτερη κατοικία, που έχει δηλωθεί την προηγούμενη χρονιά.

Παρατήρηση: Αν υπάρχουν αλλαγές , και οι κωδικοί είναι «κλειδωμένη» , πως θα γίνονται οι αλλαγές που πρέπει. Θα πρέπει ο φορολογούμενος να καταθέσει τροποποιητική δήλωση. Γιατί αν ο φορολογούμενος επέμβει στην ειδική αυτή δήλωση δεν θα είναι πια «κλειδωμένη»

    vii.            Στοιχεία για αυτοκίνητα (τεκμήριο διαβίωσης)

Αυτός ο κωδικός θα είναι από τους λίγους που δεν θα χρειάζεται αλλαγές μιας και είναι και σήμερα κλειδωμένος, δηλαδή δεν μπορείς και σήμερα να επέμβει ο φορολογούμενος.

  viii.            Δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων (τεκμήριο διαβίωσης)

 

Κωδικός 769

Ετήσια αντικειμενική δαπάνη για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

Συμπληρώνεται η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που καταβάλατε για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Εμφανίζεται πίνακας προς διευκόλυνση της συμπλήρωσης με τα ποσά που έχει στην διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση από την ηλεκτρονική πληροφόρηση της ΠΟΛ.1033/2014 Απόφασης.

Παρατήρηση:  α. Στην περίπτωση διαζευγμένων γονέων όπου άλλος γονέας βαρύνεται με τα τέκνα και άλλος καταβάλλει τις δαπάνες διδάκτρων των τέκνων, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα βαρύνει τον γονέα που καταβάλλει τις δαπάνες αυτές.

β. Εάν τα δίδακτρα κλπ καταβάλλονται από εταιρεία που εργάζεται γονέας, η αντικειμενική δαπάνη εξακολουθεί να επιβαρύνει τον γονέα αυτόν (ΠΟΛ.1076/2015 εγκύκλιος). Στην περίπτωση των κοινών δηλώσεων έγγαμων φορολογούμενων η δαπάνη αυτή επιμερίζεται και στους δύο συζύγους, ενώ στην περίπτωση χωριστών δηλώσεων η δαπάνη αναγράφεται στη δήλωση του γονέα που βαρύνεται με την καταβολή του ποσού.

Προσοχή: Σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης θεωρούνται τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια, όχι οι παιδικοί σταθμοί, τα πανεπιστήμια, τα κολλέγια, τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά ΙΕΚ, τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, τα ινστιτούτα σπουδών και οι επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, τα δίδακτρα των οποίων δεν συνιστούν δαπάνη υπαγόμενη σε τεκμήρια.

      ix.            Αποπληρωμή δανείων – καρτών

Κωδικοί 727-728

Συμπληρώνεται το ποσό της ετήσιας δαπάνης που καταβάλατε το έτος 2022 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά. Επίσης, συμπληρώνεται το ποσό που καταβάλατε για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, εφόσον οι χρεώσεις αυτές οφείλονται σε αγορά μη καταναλωτικών αγαθών μέσω αυτών των πιστωτικών καρτών (αγορά αυτοκινήτου, μηχανήματος, πινάκων ζωγραφικής και λοιπών περιουσιακών στοιχείων). Στην περίπτωση αναγραφής ποσού στους κωδικούς 727-728, θα συμπεριλάβετε στα ποσά αυτά και το ποσό τυχόν τόκων υπερημερίας.

Παρατήρηση: Εδώ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ενώ το δάνειο είναι μεν στο όνομα του φορολογούμενου αλλά αποδεδειγμένα αποπληρώνεται από άλλο άτομο π.χ. δάνειο στο όνομα που παιδιού που αποπληρώνεται από γονέας ή δάνειο που αποπληρώνεται από τον εγγυητή ή ακόμη αποπληρωμή δάνειο συζύγου από σύζυγο.

Επίσης τι θα γίνει με τα δάνεια ιδιωτών; Αν δηλαδή κάποιος φορολογούμενος έχει πάρει δάνειο από ιδιώτη και το αποπληρώνει , θα έχει την δυνατότητα να γράψει το ποσό αποπληρωμής στους σχετικούς κωδικούς;

Τέλος σε περίπτωση κάλυψης δανείου με πλειστηριασμό , η τράπεζα θα στείλει μεν την αποπληρωμή του δανείου στους κωδικούς 727-728, αλλά ο φορολογούμενος για να μην επιβαρυνθεί με το τεκμήριο αποπληρωμής του πρέπει να συμπληρώσει το ίδιο ποσό στους κωδικούς 781 -782  «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.», και συγκεκριμένα την υποπερίπτωση «Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5)».

 

        x.            Δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα

Θα είναι γραμμένο το ποσό των δαπανών που πραγματοποιήσατε στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., και έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)], με πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και με καταβολή μετρητών προς Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών του ν. 4537/2018 [(σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay).

Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που συμπληρώνονται στους εν λόγω κωδικούς είναι αυτές που ορίζονται με την περίπτωση δ' της παραγράφου 6 του άρθρου 15 ΚΦΕ και την απόφαση Υφυπουργού Οικονομικών Α.1163/2020 (Β 3119).

Παρατήρηση: Θα μπορεί ο φορολογούμενος να προσθέσει δαπάνες που έχουν πληρωθεί στα γκισέ ή στα μηχανήματα των τραπεζών, όπως για παράδειγμα εξόφληση των λογαριασμών των πρώην ΔΕΚΟ;

 Στην ΑΑΔΕ καταγράφονται οι αποπληρωμές είτε με κάρτες πιστωτικές και χρεωστικές είτε μέσω του e-banking. Δεν μπορεί να ξέρει τις εξοφλήσεις στα γκισέ των τραπεζών 

      xi.            Εξαρτώμενα τέκνα

Παρατήρηση: Αν είναι «κλειδωμένος» ο σχετικός κωδικός και το τέκνο αποκτά εισόδημα πέραν των 3.000 ευρώ , θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής του τέκνου, αφού σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ – Ν.4172/2013);

« 2. Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β'( ανήλικα τέκνα έως 18 και σπουδαστές έως 25) , δ' (ανιόντες)  της παραγράφου 1 δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο. Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης γ' (με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%) της παραγράφου 1, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη, εάν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ».

    xii.            Ποσά που καλύπτουν τεκμήρια

Αφορά ουσιαστικά τα επιδόματα που καταγράφονται στον ΠΙΝΑΚΑΣ 6. Πρόσθετα ποσά εισοδήματος και λοιπά πληροφοριακά στοιχεία.

Σε αυτούς τους κωδικούς καταγράφονται τα επιδόματα που λαμβάνει ο φορολογούμενος  από κρατικούς φορείς, π.χ. επίδομα τέκνων, αποζημιώσει από το ΙΚΑ για διάφορες παροχές κλπ.

Παρατήρηση: Σύμφωνα με την απόφαση Α 1025/13.02.2024 (ΦΕΚ Β' 1063/14-02-2024), ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) δεν έχει την υποχρέωση να αποστείλει βεβαιώσεις για ορισμένες κατηγορίες επιδομάτων, όμως μερικά από αυτά μπορούν να καλύψουν τεκμήρια.

Βλέποντας και κάνοντας

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε την νομοθέτηση της σχετικής υποχρέωσης αυτής για τους φορολογούμενους και πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Θα θέλαμε απλά να παρατηρήσουμε ότι, παρά την επικοινωνιακή καταιγίδα για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων, οι δηλώσεις είναι ήδη προ συμπληρωμένες αρκετά χρόνια τώρα, με στοιχεία που υποβάλλουν τα λογιστήρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων, το Δημόσιο, καθώς και οι άλλοι οργανισμοί, τράπεζες κλπ. και δεν το ανακαλύψαμε ξαφνικά στο 2024.

Η σημαντική διαφορά που θα υπάρχει φέτος είναι ότι κάποιες δηλώσεις που ίσως ξεχαστούν να υποβληθούν από τον υπόχρεο στην προθεσμία που έχει αναφέρει η ΑΑΔΕ,30.6.2024 θα υποβάλλονται αυτόματα από το σύστημα αντί του φορολογούμενου.

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή  24  Μαρτίου  2024