Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΑΕΔ : Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και τον Αύγουστο του 2020

ΟΑΕΔ : Πάνω από ένα εκατομμύριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και τον Αύγουστο του 2020

Σε 1.090.133 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2020 έναντι 1.095.997 ατόμων τον Ιούλιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -0,54%) και 961.749 ατόμων τον Αύγουστο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +13,35%)


ε 1.090.133 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Αύγουστο του 2020 έναντι 1.095.997 ατόμων τον Ιούλιο του 2020 (ποσοστιαία μεταβολή -0,54%) και 961.749 ατόμων τον Αύγουστο του 2019 (ποσοστιαία μεταβολή +13,35%).
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), τον Αύγουστο του 2020, ανήλθε σε 1.036.582 άτομα. Από αυτά, 536.423 (ποσοστό 51,75%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 500.159 (ποσοστό 48,25%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανήλθαν σε 360.166 (ποσοστό 34,75%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 676.416 (ποσοστό 65,25%).
Το σύνολο των εγγεγραμμένων λοιπών (μη αναζητούντων εργασία), τον Αύγουστο του 2020, ανήλθε σε 53.551 άτομα. Οι άνδρες ανήλθαν σε 17.202 (ποσοστό 32,12%) και οι γυναίκες σε 36.349 (ποσοστό 67,88%).
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Αύγουστο του 2020, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 143.005 άτομα, από τα οποία οι 135.984 (ποσοστό 95,09%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 7.021 (ποσοστό 4,91%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων. Οι άνδρες ανήλθαν σε 52.253 (ποσοστό 36,54%) και οι γυναίκες σε 90.752 (ποσοστό 63,46%).
Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 111.310 (ποσοστό 77,84%) είναι κοινοί, 1.686 (ποσοστό 1,18%) είναι οικοδόμοι, 7.021 (ποσοστό 4,91%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.340 (ποσοστό 0,94%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 21.084 (ποσοστό 14,74%) είναι εκπαιδευτικοί και 564 (ποσοστό 0,39%) είναι λοιποί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Β.Ε.Α. e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA

Β.Ε.Α.: e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA

Β.Ε.Α.
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020
Δελτίο Τύπου
e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA
Με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και λογιστών, πραγματοποιήθηκε χθες από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ενημερωτική εκδήλωση – εξ΄ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα την Ηλεκτρονική Διαβίβαση Δεδομένων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
Η ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την συμμετοχή της ΠΟΦΕΕ, ενώ προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής, ήταν το εξειδικευμένο στέλεχος της ΑΑΔΕ κ Αντώνης Ντίνος. Τη Διοίκηση του Β.Ε.Α εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος.
Σκοπός του σεμιναρίου, ήταν η ενημέρωση των επιχειρήσεων για την “πλατφόρμα myDATA”, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν ήδη θέσει το πλαίσιο για την έναρξη της διαβίβασης δεδομένων των συναλλαγών των επιχειρήσεων σε αυτήν.
Επίσης, η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ, Επιμελητηρίων, επιχειρήσεων και λογιστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα η «πλατφόρμα», δεδομένου ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ τα δυο πρώτα χρόνια 2020 και 2021 θα είναι χρόνια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη βελτίωση, την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών, που σχετίζονται με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα λαθών και παραλείψεων, αλλά και να βελτιώσει τον εσωτερικό έλεγχο.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο, θα πρέπει να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις:
  • να υπάρξει επαρκής χρόνος προσαρμογής, με δεδομένη και τη δυσμενή τρέχουσα συγκυρία. Ενδεχομένως δε, να προβλεφθούν και κάποιες ελαφρύνσεις, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.
  • Η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την κατάργηση άλλων, παράπλευρων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες με το νέο καθεστώς δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης ή χρησιμότητα για τις Αρχές. Παράδειγμα, η τήρηση συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών.
  • Να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης προς τις επιχειρήσεις, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και σε αυτό της προσαρμογής.
Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος τέλος, μεταφέροντας και την δέσμευση του Προέδρου Παύλου Ραβάνη, δήλωσε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα Μέλη του.

"Κλειδώνει" η παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Πότε θα πάρουμε τα εκκαθαριστικά

"Κλειδώνει" η παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Πότε θα πάρουμε τα εκκαθαριστικά

Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας η αποστολή των 7 εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων μετά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής

"Κλειδώνει" η παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ - Πότε θα πάρουμε τα εκκαθαριστικά

Και αλλαγή αντικειμενικών αξιών και θέσπιση νέας απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στο... παρά ένα της εκκαθάρισης. Το αποτέλεσμα; Αλλάζει η ημερομηνία αποστολής των ειδοποιητηρίων (θα έπρεπε να έχουν ήδη αποσταλεί από τις 15 Σεπτεμβρίου) αλλά και το χρονοδιάγραμμα της πληρωμής του φόρου. Τα δύο σενάρια για το νέο δοσολόγιο. 

Ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ από την ΑΑΔΕ καθώς η αναδρομική μεταβολή των αντικειμενικών αξιών σε 16 περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ακίνητα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, απαιτεί νέες προσαρμογές. Το πιθανότερο πλέον είναι ότι η ανάρτηση θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Και επειδή το ημερολόγιο θα γράψει 26 ή 27 Σεπτεμβρίου, από τις αρχές της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει από τώρα να ετοιμάζεται για την κατάθεση τροπολογίας που θα αλλάζει για μια ακόμη φορά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων. Δύο τα σενάρια: Να ακολουθηθεί το «μοντέλο» του φόρου εισοδήματος και να πληρωθούν ταυτόχρονα οι δόσεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου. Το δεύτερο σενάριο –πιο ήπιο- προβλέπει ότι τελικώς ο φόρος θα σπάσει σε 5 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι και θα αποπληρωθεί από το τέλος Οκτωβρίου έως και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
Σε μια επεισοδιακή σε όλα τα επίπεδα χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει κανονικά καθώς οι αλλαγές μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν ελάχιστες σε σχέση με πέρυσι και πρακτικά περιορίζονταν μόνο σε αυτούς που είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους κατά την 1/1/2020 σε σχέση με την 1/1/2019. Στο πλαίσιο όμως των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της συμμόρφωσης με τις δικαστικές αποφάσεις έγιναν δύο αλλαγές που ανέτρεψαν τα χρονοδιαγράμματα. Η πρώτη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορούσε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για απαλλαγή των κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως και 1200 κατοίκους από τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αλλά τώρα πρέπει να γίνει ο επανυπολογισμός του φόρου για περισσότερους από 20.000 πολίτες. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο τον κύριο αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο, τα νέα δεδομένα πρέπει να ενσωματωθούν στον μηχανισμό της εκκαθάρισης πριν ξεκινήσει η διαδικασία για όλη την επικράτεια.
Το ίδιο ισχύει και με την απόφαση της τελευταίας στιγμής για την τροποποίηση των 16 τιμών ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί η έκταση των αλλαγών να είναι περιορισμένη, ωστόσο άγνωστος είναι ο αριθμός των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ που επηρεάζονται δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι που μπορεί να έχουν ακίνητα στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες.
Μόλις γίνει η ενσωμάτωση και αυτών των αλλαγών στην πλατφόρμα του ΕΝΦΙΑ, θα ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης η οποία θα κρατήσει περίπου ένα 24ωρο. Πιθανότερο είναι να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει –και μάλιστα νωρίτερα- πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε τροπολογία στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συνταξιούχοι που εργάζονται : Αναδρομική αύξηση των συντάξεων με πέντε ταχύτητες

Συνταξιούχοι που εργάζονται : Αναδρομική αύξηση των συντάξεων με πέντε ταχύτητες

 0
Όσοι συνταξιούχοι συνεχίζουν να απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότηση θα υπόκεινται σε μείωση 30% στη σύνταξή τους και όχι 60%, μετά την αναδρομική αλλαγή του καθεστώτος γιατην συγκεκριμένη κατηγορία.
Ημερομηνία-τομή για την αλλαγή αυτή είναι η 29η Φεβρουαρίου 2020, οπότε ξεκινά η αναδρομική ισχύς του νέου ασφαλιστικού νόμου Βρούτση, όπως διευκρινίζει εφαρμοστική εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, από την 29η Φεβρουαρίου 2020, περιορίζεται στο μισό η μέχρι προ 6 μηνών ισχύουσα μείωση.
Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα εφαρμοστεί με τρεις ταχύτητες.
– Όσοι συνταξιούχοι είχαν αναλάβει εργασία πριν τις 13 Μαΐου 2016 και εξαιρούνταν από την εφαρμογή της μείωσης 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Βρούτση (που προβλέπει μείωση 30%) από την 1η Μαρτίου 2022, δηλαδή δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου Βρούτση.
– Όσοι συνταξιούχοι είχαν αναλάβει εργασία προ της 29ης Φεβρουαρίου 2020 (και δεν εξαιρούνταν από τον νόμο Κατρούγκαλου), θα υπαχθούν από την 29η Φεβρουαρίου 2020 στις διατάξεις του νόμου Βρούτση. Δηλαδή έως τις 28 Φεβρουαρίου θα υπόκειται μείωση 60% (σ.σ. 100% για τους συνταξιούχους του δημοσίου που συνεχίζουν να απασχολούνται μετά τη συνταξιοδότηση) και από την 29η Φεβρουαρίου 2020 θα υπόκειται υποδιπλάσια μείωση, δηλαδή 30%.
– Όσοι, επίσης, συνταξιούχοι ανέλαβαν εργασία μετά την 29η Φεβρουαρίου 2020, θα υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Βρούτση, δηλαδή θα υποστούν μείωση μόνο 30%.
Εξάλλου, για τους συνταξιούχους που ανέλαβαν εργασία στο δημόσιο, είτε προ, είτε μετά της 29ης Φεβρουαρίου 2020, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 61o έτος της ηλικίας τους έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και το 62ο έτος από την 1η Μαρτίου 2022 και εφεξής.
Τέλος, για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ οι οποίοι από 01η.03.20 και έπειτα εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται σε χώρα εκτός Ε.Ε. ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας, προβλέπεται ότι οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα.

Καταβολή Εισφορών – Αξιοποίηση χρόνου ασφάλισης

Για όσο διάστημα οι συνταξιούχοι απασχολούνται, υποχρεούνται να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές τους ως μισθωτοί ή ως αυταπασχολούμενοι κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τον χρόνο απασχόλησης του συνταξιούχου καταβάλλονται, ανάλογα με την αναληφθείσα απασχόληση, εργασία ή ιδιότητα, οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.
Ο απασχολούμενος συνταξιούχος πρέπει να καταβάλλει εισφορά ασθένειας, ενώ γίνεται και η σχετική παρακράτηση από την σύνταξή του.
Οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται για παροχή υγειονομικής περίθαλψης εκτός ΕΟΠΥΥ, δεν καταβάλουν διπλή εισφορά συνταξιούχων και απασχολούμενων, αλλά εξακολουθούν να ισχύουν τα προβλεπόμενα από τους κανονισμούς των φορέων ασθένειας που έχουν διατηρήσει την αυτοτέλεια τους.
Οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των παραπάνω συνταξιούχων.
Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να το δηλώσουν στους Ασφαλιστικούς τους Οργανισμούς.
Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου ποσού ίσου με το ύψος 12 μηνιαίων συντάξεων.
Το οφειλόμενο ποσό μπορεί να αποπληρωθεί με παρακράτηση επί της κύριας σύνταξης.
Αναφορικά με το ποσό οφειλής της επικουρικής σύνταξης μπορεί να αποπληρωθεί με συμψηφισμό του συνόλου της επικουρικής ή και του εφάπαξ ή διαφορετικά άλλως το ποσό της οφειλής εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Εξαιρέσεις από την παρούσα ρύθμιση

Εκείνοι που εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου Βρούτση είναι οι ακόλουθοι:
• Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτοτελή ή αναλογική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.
• Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ.
• Οι ψυχικά ασθενείς, για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται αναλυτικά στις ως άνω αναφερόμενες διατάξεις.
• Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρα-τετραπληγία.
• Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα (ν.1140/1981) ή το επίδομα του αρ. 54 του Π.Δ. 169/07.
• Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζων έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
πηγή: capital.gr

«ΓΕΦΥΡΑ»: Άρση τραπεζικού απορρήτου και για τους συγγενείς α’ βαθμού

«ΓΕΦΥΡΑ»: Άρση τραπεζικού απορρήτου και για τους συγγενείς α’ βαθμού

 0
Η υποχρέωση άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του δανειολήπτη, κυρίως όμως των συγγενών του πρώτου βαθμού, φρενάρει τη δυναμική ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα», το οποίο προβλέπει τη γενναία επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος για περίοδο εννέα μηνών.
της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Μέχρι σήμερα, περίπου 78.000 δανειολήπτες έχουν προχωρήσει στην οριστική υποβολή της αίτησης, ενώ περίπου 100.000 δανειολήπτες έχουν συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr ότι «δύσκολα θα επιτευχθεί ο αρχικός στόχος για ένταξη στο πρόγραμμα 330.000 δανειοληπτών». Κι αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συνεπών μέχρι και την έναρξη του προγράμματος δανειοληπτών να δώσουν το πράσινο φως για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου όλων των μελών της οικογένειας.
«Αν ο νόμος ζητούσε μόνο την άρση του απορρήτου του κύριου δανειολήπτη, τότε η ανταπόκριση θα ήταν μεγαλύτερη. Η υποχρέωση για τους συγγενείς πρώτου βαθμού είναι αυτή που φρενάρει την οριστική υποβολή της ρύθμισης», αναφέρει τραπεζικό στέλεχος. Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης θα παραμείνει ανοικτή έως την 30ή Σεπτεμβρίου, εκτός κι αν εντέλει δοθεί μια μικρή παράταση.

Και οι επιτήδειοι

Πλην του δισταγμού των συνεπών δανειοληπτών, στην εξίσωση έρχεται να προστεθεί και η αποφυγή των κατά συνείδηση ασυνεπών δανειοληπτών να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους μέσω της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. «Δεν περιμέναμε οι στρατηγικά κακοπληρωτές να ευθυγραμμισθούν με το γράμμα του νόμου. Εξάλλου εδώ και μια δεκαετία κινούνται με μοναδικό γνώμονα την απόκρυψη των εισοδημάτων τους και τη δόλια μη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας για μια ακόμη φορά τη διάσταση του προβλήματος που προκαλούν στο σύστημα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
«Δεν τους ενδιαφέρει η γενναία κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης. Εξάλλου, αν συναινέσουν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου των ιδίων και των συγγενών τους πρώτου βαθμού, έχουν να χάσουν, με βάση την κουλτούρα τους, πολύ περισσότερα», προσθέτει ο συνομιλητής μας.

Το ύψος της επιδότησης

  1. Για τους συνεπείς δανειολήπτες, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο και το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
  2. Για τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φτάνει τα 500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τους δανειολήπτες που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί η ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα και εν συνεχεία η υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  3. Για τα καταγγελμένα δάνεια, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της ανέρχεται σε 300 ευρώ,
πηγή: euro2day

Σταϊκούρας: Στα 37,8 δισεκατομμύρια τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

Σταϊκούρας: Στα 37,8 δισεκατομμύρια τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας

1:46 πμ, Παρασκευή 18 Σεπ 2020
Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας διαδικτυακά στο «London road show» που διοργανώνει ο όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας και αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια από την Ε.Ε. που της κατανεμήθηκαν θα εισέλθει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων αναπτυξιακών ρυθμών.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε προς τους ξένους υποψήφιους διεθνείς επενδυτές, ότι με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, και παρά τις δυσμενείς προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί, το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9%, και ειδικότερα στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. Όπως επισήμανε, οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση, ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία - κάτι που αναγνωρίστηκε από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της.
Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε, ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα, (που η συνολική τους αξία αναμένεται να φτάσει ή και να υπερβεί τα 24 δισ. ευρώ) για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα, τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο - ιστορικά - κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Απευθυνόμενος στους διεθνούς επενδυτές, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που προχώρησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήφιση και υλοποίηση με επιτυχία, προγράμματος στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού, στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, την προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας (όπως το Ελληνικό κλπ.) και τη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας, δίνοντας μεγάλη σημασία στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου. Ενός σχεδίου, που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, ώστε να επιτύχουμε υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.
Μιλώντας στο διαδικτυακό road show ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, απευθυνόμενος στους διεθνείς επενδυτές, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από το παγκόσμιο σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και την χώρα μας, η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας οδήγησε για πρώτη φορά πολλούς Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό να γυρίσουν στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις και ανθρώπινα ταλέντα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι θα συμβάλουν στις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας.
Για το τραπεζικό σύστημα, είπε μεταξύ άλλων, ότι με σειρά δράσεων όπως το Σχέδιο «Ηρακλής», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περίπου στο μισό, ενώ σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν και από το πρόγραμμα «Γέφυρα», τόσο οι δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, όσο και οι τράπεζες. Εκτίμησε δε, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πανδημία.
Ερωτηθείς για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και ειδικότερα με τη Τουρκία ο κ. Πατέλης εξέφρασε μεταξύ άλλων την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στους χειρισμούς του πρωθυπουργού, που χτίζει και ενισχύει διεθνείς συμμαχίες - κάτι που αναγνωρίζεται και από διεθνή μέσα. Επισήμανε ότι προς συμφέρον και των δυο πλευρών δεν είναι η ένταση στις μεταξύ τους σχέσεις.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τόνισε ότι αυτή την φορά δεν θα περιλαμβάνουν μόνον επενδύσεις, αλλά θα έχουν να κάνουν και με μεταρρυθμίσεις. Επανέλαβε τους επενδυτικούς τομείς που θα επικεντρωθεί η διάθεση των κεφαλαίων, αναφέροντας ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα - Όλες οι λεπτομέρειες

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα - Όλες οι λεπτομέρειες

7:50 πμ, Παρασκευή 18 Σεπ 2020
Το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας θα αρχίσει την 1η Οκτωβρίου και ισχύει μέχρι να εξαντληθούν οι επιδοτούμενες θέσεις. Με τις διατάξεις της τροπολογίας η οποία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Αθλητισμού προβλέπεται ότι οι νέες συμβάσεις εργασίας εξάμηνης διάρκειας αφορούν σε κάθε είδους επιχείρηση-εργοδότη και είναι επιπρόσθετες σε σχέση προς τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του καθαρού μηνιαίου μισθού, καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας, καταβάλλονται από το υπουργείο Εργασίας με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, μετά την υποβολή από την επιχείρηση-εργοδότη της σχετικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Σε περίπτωση που η νέα πρόσληψη αφορά σε μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η νέα πρόσληψη επιδοτείται πέραν των ανωτέρω και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα διατήρησης των θέσεων εργασίας, μετά το πέρας του προγράμματος, με μετακύλιση του ασφαλιστικού κόστους στους εργοδότες-επιχειρήσεις.
Επίσης, ορίζεται, σύμφωνα με το e-dimosio.gr, ότι οι επιχειρήσεις που εντάσσουν τους εργαζομένους τους στο νέο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας δεν μπορούν να τοποθετήσουν τους ίδιους εργαζόμενους στο πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ούτε να αναστείλουν τις σχετικές συμβάσεις εργασίας τους. Μεταξύ άλλων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις ένταξης επιχειρήσεων στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας, καθώς και οι κυρώσεις που δύναται να επιβληθούν στις επιχειρήσεις-εργοδότες που, κατόπιν διασταυρώσεων, προκύψει ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα έως το τέλος του χρόνου - Πώς θα υπολογίζονται από το 2021

Κτηματολόγιο: Παγώνουν τα πρόστιμα έως το τέλος του χρόνου - Πώς θα υπολογίζονται από το 2021

8:46 πμ, Παρασκευή 18 Σεπ 2020
Πάγωμα των προστίμων για τις τελευταίες 105 ημέρες (έως το τέλος του χρόνου), έναρξη το καλοκαίρι του 2021 της συλλογής δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα, Θεσπρωτία και κατάργηση των υποθηκοφυλακείων έως τον Ιανουάριο του 2022 είναι οι τρεις άξονες που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα το Κτηματολόγιο. Σε ό, τι αφορά στα πρόστιμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", πρέπει να γνωρίζουν τα εξής: Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, παγώνουν έως το τέλος του χρόνου. Με το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί από την επόμενη χρονιά, τα νέα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από έναν άλλον που θα καθυστερήσει τρεις μήνες. Και η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Και όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο; Δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Και αυτό επειδή, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα και επικαλείται η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.
Για τις δηλώσεις οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία η συλλογή δηλώσεων θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2021. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν (και ηλεκτρονικά) είναι λίγα. Ωστόσο, ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει πού βρίσκεται το ακίνητό του για να το εντοπίζει πάνω στους χάρτες. Εκτός από το έντυπο της δήλωσης πρέπει να υποβληθούν: απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας, απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής/ εγγραφής στο υποθηκοφυλάκειο, στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου, απλό φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας αλλά και εγγράφου που αποδεικνύει τον ΑΦΜ. Σημειώνεται πως το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους.

Τα μυστικά για να βγείτε στη σύνταξη - Τι ισχύει για τα πλασματικά έτη και τα όρια ηλικίας

Τα μυστικά για να βγείτε στη σύνταξη - Τι ισχύει για τα πλασματικά έτη και τα όρια ηλικίας

9:54 πμ, Παρασκευή 18 Σεπ 2020
"Κύμα" φυγής στη σύνταξη αναμένεται το επόμενο διάστημα. Κλειδί για τη συντόμευση του χρόνου απονομής της σύνταξης είναι η έκδοση πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης βεβαιώσεων για τον χρόνο ασφάλισης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η οποία απαντά σε σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν στους υποψήφιους συνταξιούχους. Μεταξύ αυτών των ερωτήσεων είναι οι εξής:
1. Πώς υπολογίζονται οι συντάξεις;
Το ποσό της σύνταξης εξαρτάται:
- Για την εθνική σύνταξη (384 ευρώ) απαιτούνται 20 έτη ασφάλισης και 40 έτη παραμονής στην Ελλάδα ή 15 έτη ασφάλισης (345,60 ευρώ).
- Για την ανταποδοτική σύνταξη βάσει του συνολικού χρόνου ασφάλισης και του μέσου μισθού των αποδοχών από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση. Και επιπλέον προσαυξήσεις για όσους καταβάλλουν μεγαλύτερες του 20% ασφαλιστικές εισφορές (βαρέα, ΔΕΚΟ- τράπεζες, 13ος- 14ος μισθός, παράλληλη ασφάλιση).
2. Ποιο είναι το καθεστώς των πλασματικών ετών;
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να κερδίσουν με εξαγορά έως και 10 πλασματικά έτη ασφάλισης. Η αναγνώριση και η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης που προβλέπεται από τη νομοθεσία αποτελεί μια επιλογή για να μπορέσει όχι μόνο να βγει νωρίτερα στη σύνταξη κάποιος, αλλά και να αυξήσει το ποσό της σύνταξης που θα πάρει. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι οι εξής:
- Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
- Γονική άδεια
- Εκπαιδευτική άδεια
- Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
- Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου -30% (θεμελίωση 2011-2014)
- Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου -30% (θεμελίωση 2011-2014)
- Χρόνος σπουδών
- Αναγνώριση τέκνων
- Κενός χρόνος
3. Με βάση ποιες αποδοχές υπολογίζονται οι εξαγορές πλασματικών ετών;
Με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησης που προηγείται του μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Στην περίπτωση που η απασχόληση δεν είναι πλήρης, τότε ανάγεται σε πλήρη απασχόληση και υπολογίζεται στις αποδοχές που αντιστοιχούν σε αυτή. Η καταβολή του ποσού της εξαγοράς γίνεται:
α) εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Εξαγορά χρόνου που υπολείπεται του έτους δεν τυγχάνει έκπτωσης.
β) Σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με τον αριθμό μηνών που αναγνωρίζονται. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το ποσό αυτής επιβαρύνεται με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη.
γ) Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, το ποσό εξαγοράς παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσού ίσου με το 25% του ποσού της σύνταξης.
4. Ποιες αλλαγές επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2022;
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έως το 2022 υπάρχουν δυνατότητες για ευνοϊκότερα όρια ηλικίας εφόσον έχουν κατοχυρωθεί κάποια συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από το 2022 και μετά έχουμε 67 όριο ηλικίας για 15 έτη ασφάλισης και 62 για 40 έτη ασφάλισης. Θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
α)Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι 31/12/21 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.
β) Η κατάργηση αφορά όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).
5. Ποιες είναι οι αλλαγές στις νέες συντάξεις;
Τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και πάνω αυξάνονται. Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά (Δεκέμβριος) από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε πέντε δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική διαφορά τους να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι, πάντως, απλώς θα διαπιστώσουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, δηλ. λογιστικό συμψηφισμό της όποιας αύξησης επρόκειτο να λάβουν από τον νόμο Βρούτση και όχι χρήματα στο χέρι.
Πηγή πληροφοριών εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"