Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Τα κριτήρια χορήγησης κρατικού δανείου στις επιχειρήσεις

Τα κριτήρια χορήγησης κρατικού δανείου στις επιχειρήσεις

 0
Ξεπέρασαν τις 139.000 οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή ή διαφορετικά το κρατικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ. Από σήμερα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ξεκινούν να ελέγχουν τα στοιχεία των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα για να διαπιστωθεί πόσες από όσες έκαναν αίτηση θα λάβουν το κρατικό δάνειο.
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Εν συνεχεία θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί ο αλγόριθμος με βάση τον οποίο θα προκύψει το ποσό που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα κριτήρια για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβε και η μείωση των κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θα λάβει υπόψη του:

1. Τους τζίρους Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.
2. Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.
3. Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μία επιχείρηση που πουλάει τηλεοράσεις έχει πτώση του τζίρου 5 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν θα πληρώσουμε τις τηλεοράσεις που δεν πωλήθηκαν αλλά θα συνυπολογισθεί στον αλγόριθμο η μείωση του κέρδους για τον Μάρτιο.
4. Τα στοιχεία των εισροών, δηλαδή των αγορών που πραγματοποίησε τον Μάρτιο η επιχείρηση.

Πότε θα δοθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να πιστώσει στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Μαΐου τα ποσά που θα προκύψουν στις επιχειρήσεις.
Δεν αποκλείεται το δάνειο να δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το αποπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο.
Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών. Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα κλικάρουν και θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό τους.
Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Taxis.
Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.). Επί της ουσίας, με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία.
Οπως έχουν δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο αρμόδιος υφυπουργός και συντονιστής του προγράμματος Θ. Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών είναι να επαναληφθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για μία ακόμα φορά τον Μάιο.
πηγή: Έντυπη Καθημερινή

Οικονομικό Επιμελητήριο: Eρωταπαντήσεις για τα νομοθετικά μέτρα του υπ. Εργασίας

Οικονομικό Επιμελητήριο: Eρωταπαντήσεις για τα νομοθετικά μέτρα του υπ. Εργασίας

 0
Aπαντήσεις στις ερωτήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του ενημερωτικού σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Πέμπτη, για το σύνολο των έκτακτων νομοθετικών μέτρων του Υπ. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, δίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Δείτε τις ερωταπαντήσεις εδώ.

Eπιδότηση της ευέλικτης εργασίας την επόμενη μέρα του Covid -19 – Τι προβλέπει το πρόγραμμα Sure

Eπιδότηση της ευέλικτης εργασίας την επόμενη μέρα του Covid -19 – Τι προβλέπει το πρόγραμμα Sure

 0
Σχέδιο για την επόμενη μέρα στον χώρο της εργασίας μελετάει του υπουργείο Εργασίας καθώς από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει πάγωμα των προσλήψεων και των απολύσεων ενώ εκτιμάται ότι μετά το διάστημα της σχετικής απαγόρευσης  θα υπάρξει τσουνάμι απολύσεων καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, το νέο σχέδιο που βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία βασίζεται στο πρόγραμμα Sure, ο οποίο θα χρηματοδοτήσει το βασικό μέρος του μισθού, και προβλέπει καταβολή προσαύξησης μισθού και ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με μερική απασχόληση και με εκ περιτροπής εργασία.


Το σχέδιο στήριξης με την ονομασία Sure συζητήθηκε σε σχετική τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης με τους θεσμούς και θα αφορά μόνο τις χώρες της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα με βάση το σχέδιο θα καταβάλλεται στους εργαζόμενους με ευέλικτη μορφή εργασίας ένα επιπλέον ποσό στον μισθό τους με αντίστοιχη προσαύξηση στις ασφαλιστικές τους εισφορές διατηρώντας έτσι την θέση εργασίας. Ωστόσο η προσαύξηση μαζί με τον μισθό σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει στο μισθό πλήρους επιδότηση απασχόλησης.

H Φον Ντερ Λάιεν

Εξάλλου και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έχει αναφερθεί σε πρόγραμμα “ασφάλισης” της εργασίας των εργαζομένων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω COVID-19, ώστε να μη χρειαστεί να κάνουν απολύσεις.
Το πρόγραμμα SURE, όπως είπε, θα λειτουργήσει στη βάση των διδαγμάτων της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008: το κράτος-μέλος που θα ενεργοποιήσει το μέσο θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να παραμείνουν στη δουλειά τους και τις εταιρείες να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με τους υπαλλήλους τους, δηλαδή χωρίς να κάνουν απολύσεις.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν όπως έχει τονίσει “η βραχυχρόνια εργασία που θα υποστηρίζεται από το κράτος θα μετριάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης, θα κρατήσει τους ανθρώπους στην εργασία και θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στις αγορές με ανανεωμένο σφρίγος”. “Η ιδέα είναι απλή. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι εταιρείες δεν εργάζονται λόγω προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως ο COVID19 δεν θα πρέπει να απολύουν τους εργαζόμενούς τους. Θα συνεχίζουν να τους απασχολούν. Ακόμα κι αν υπάρχει λιγότερη εργασία. Στον ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι μπορεί να διδαχθούν για παράδειγμα νέες δεξιότητες που θα ωφελήσουν τόσο την εταιρεία όσο και τους εαυτούς τους”, αναφέρει.
Σχόλιο Forolinευζήν
Τα προγράμματα της “ευέλικτης” εργασίας όπως και εκείνα της τηλεργασίας & της δουλειάς από το σπίτι, θα αποτελέσουν σε μεγάλο βαθμό, τη νέα πραγματικότητα στην “covid19 εποχή” καθώς ήρθαν-κατά τη γνώμη μας- για να μείνουν και μετά από αυτή, μαζί με το φόβο. Οι επιπτώσεις, στα εργασιακά δικαιώματα στην “μετά covid19 εποχή” θα είναι καταλυτικές και θα επικρατήσουν ως φυσιολογική & λογική εξέλιξη!

ΟΑΕΔ: Τα 6 βήματα για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

ΟΑΕΔ: Τα 6 βήματα για τα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους

 0
Ξεκίνησε η διαδικασία της επιβεβαίωσης ή (όπου δεν υπάρχει) της καταχώρησης ΙΒΑΝ από τους μακροχρόνια άνεργους που είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ.
Η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 3 Μαΐου:
Η ηλεκτρονική διαδικασία,  απαιτεί 6 βήματα ως εξής : 

Βήμα 1

Είσοδος στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr και επιλογή → Εργασία και ασφάλιση
bima1oaed.jpg

Βήμα 2

Επιλογή του συνδέσμου → Ανεργία
bima2oaed.jpg

Βήμα 3

Επιλογή από την λίστα την → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους
bhma4oaed.jpg

Βήμα 4

Η είσοδος στη φόρμα επιβεβαίωσης ή καταχώρισης IBAN, όπως και σε όλες τις e-υπηρεσίες του Οργανισμού που παρέχονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημόσιου gov.gr, γίνεται :
  1. με τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών του ΟΑΕΔ ή
  2. με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet
bhma5oaed.jpg
Εφόσον επιλέγεται η είσοδος με κωδικούς taxisnet ακολουθεί η σχετική εξουσιοδότηση με τους κλειδάριθμους
bhma6oaed.jpg
bhma7oaed.jpg

Βήμα 5

Πιστοποίηση χρήστη με τον αριθμό ΑΜΚΑ
bhma8oaed.jpg

Βήμα 6

Ο μακροχρόνια άνεργος είναι πλέον μέσα στην ηλεκτρονική καρτέλα του όπου με ειδικό κουμπί μπορεί να καταχωρίσει ή να διορθώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού.
Από την στιγμή που ο δικαιούχος “κλικάρει” την υποβολή του επικαιροποιημένου ΙΒΑΝ ακολουθεί έλεγχος της υπηρεσίας. Μετά τον έλεγχο αποστέλλεται το αρχείο πληρωμής. Ο δικαιούχος βλέπει τα χρήματα στον λογαριασμό του αυθημερόν μετά την αποστολή ή μετά από 2 εργάσιμες ανάλογα την τράπεζά του και τις διαδικασίες του συστήματος ΔΙΑΣ.
Όπως έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ, οι πληρωμές θα εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 2-4 εργάσιμων ημερών μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του ΙΒΑΝ. Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Μέχρι τις 3 Μαίου

Η διαδικασία αφορά 168.000 μακροχρόνια ανέργους και μέχρι σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου το πρωί είχαν επικαιροποιήσει το ΙΒΑΝ τους πάνω από 25.000 μακροχρόνια άνεργοι.
Η ηλεκτρονική διαδικασία επιβεβαίωσης ή η καταχώρισης IBAN θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Μαΐου.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που :

  • απόκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020,
  • παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ) και
  • δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Λογιστές: Επιτέλους μια συλλογική αντίδραση, γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι…

Λογιστές: Επιτέλους μια συλλογική αντίδραση, γιατί απλά δεν είναι όλοι ίδιοι…

 0
Με ανακοίνωση τους, συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στην ΕΦΕΕ Αττικής και στην ΠΟΦΕΕ, επιτέλους εκφράζουν μια συλλογική αντίδραση στα πρόσφατα τεκταινόμενα στο χώρο των Λογιστών, που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση εξαιτίας της επέκτασης του κορωνοϊού στη Χώρα μας.
“…Εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε επιφορτιστεί (πέρα από το ασφυκτικό πλαίσιο των τακτικών εργασιών που διεκπεραιώνουμε μηνιαία ) με το έργο της ερμηνείας και υλοποίησης ασυνάρτητων ,αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών Π.Ν.Π-Κ.Υ.Α και ερμηνευτικών και εν τοις πράγμασι είμαστε ο ιμάντας παροχής της ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης , που δίνονται με το σταγονόμετρο και πιο πολύ προσομοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας παρά με βοήθεια και στήριξη της Οικονομίας και της κοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες…”Τονίζουν στην ανακοίνωση τους, ενώ ασκούν κριτική στη συνδικαλιστική ηγεσία των Λογιστών, προτείνοντας παράλληλα και άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα.

Διαβάστε αναλυτικά την Ανακοίνωση:

Σε μια οικονομία και κοινωνία που ήταν ήδη διαλυμένη από τις μνημονιακές πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια προστέθηκε η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού που τείνει να εξελιχθεί σε τεράστια οικονομική κρίση απειλώντας να εξαϋλώσει μεγάλα κοινωνικά στρώματα.
Ευτυχώς το Δημόσιο σύστημα υγείας παρ όλη την μεθοδευμένη αποδυνάμωση που δέχθηκε από την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας τα τελευταία 20 χρόνια κατάφερε να κρατηθεί όρθιο και να συμβάλει τα μέγιστα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Η επόμενη ημέρα είναι πολύ δύσκολο να χαρτογραφηθεί και να βρούμε την θέση που θα βρίσκεται ο κλάδος μετά από αυτή την καταστροφή που συντελείται.
Ο κλάδος των Λογιστών βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορωνοϊού και αναμένεται να ζήσει πιο δύσκολες συνθήκες εργασίας με την τηλεργασία που θα καθιερωθεί στο άμεσο μέλλον και στον τομέα των αυτοαπασχολουμένων ( πέραν των μισθωτών ) που θα μεταβάλλει άρδην τον τρόπο που ασκούμε το επάγγελμα μας.
Εν μέσω αυτής της κατάστασης έχουμε επιφορτιστεί (πέρα από το ασφυκτικό πλαίσιο των τακτικών εργασιών που διεκπεραιώνουμε μηνιαία ) με το έργο της ερμηνείας και υλοποίησης ασυνάρτητων ,αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών Π.Ν.Π-Κ.Υ.Α και ερμηνευτικών και εν τοις πράγμασι είμαστε ο ιμάντας παροχής της ανεπαρκέστατων μέτρων στήριξης της κυβέρνησης , που δίνονται με το σταγονόμετρο και πιο πολύ προσομοιάζει με το μαρτύριο της σταγόνας παρά με βοήθεια και στήριξη της Οικονομίας και της κοινωνίας που τόσο έχει ανάγκη σε αυτές τις τραγικές συνθήκες.
Παράλληλα , η οικονομική στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο είναι ανύπαρκτη μετά το φιάσκο της τηλεκατάρτισης και οι συνάδελφοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ έως τώρα όταν τα έσοδα τους έχουν εξατμισθεί εν μέσω lockdown.
Στην καθημερινότητα μας πρέπει να διαχειριστούμε χιλιάδες παραστατικά πελατών μας τα οποία οφείλουμε να απολυμάνουμε για 72 ώρες προτού τα καταχωρήσουμε προκειμένου να υποβάλλουμε τις δηλωτικές υποχρεώσεις που αφορούν ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους.
Πέραν τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε ΑΠΔ Μαρτίου με τις ιδιαιτερότητες που έχουν λόγω των αναστολών συμβάσεων εργασίας και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει ακόμη τις σχετικές οδηγίες ελάχιστες ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής καταληκτικής προθεσμίας.
Προφανώς είναι απασχολημένοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες με το να συμμαζέψουν το σκάνδαλο των voucher και δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα τρέχοντα θέματα.Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε συνεχίζουν να παίζουν το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ακολουθώντας κατά γράμμα την διαχρονική λογική των ΄”συνεργατών” του Υ.Ο και της Α.Α.Δ.Ε.
Ασμένως αποδέχτηκαν την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης και καμία αντίδραση δεν επέδειξαν στο θέμα της κατάπτυστης τηλεκατάρτισης που από την αρχή είχε καταγγελθεί στα Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α ως σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος που όπως αποδείχτηκε τελικά αυτό ακριβώς ήταν.
Ζητάμε από τις ηγεσίες της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε:
Άμεση σύγκλιση έκτακτου διευρυμένου Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε με την χρήση τηλεδιάσκεψης με τα παρακάτω θέματα.
  • Παράταση υποβολής των δηλωτικών υποχρεώσεων για ΦΠΑ –παρακρατούμενους φόρους και ΑΠΔ Μαρτίου.Το 90 % των επιχειρήσεων έχει λάβει το ευεργέτημα της αναστολής πληρωμών των υποχρεώσεων του για αυτές τις υποχρεώσεις. Συνεπώς μια παράταση στην υποβολή τους δεν προκαλεί κανένα κενό στα Δημόσια Έσοδα.
  • Άμεση χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους Λ-Φ.
  • Αναβολή της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών βιβλίων ( MyData) για το έτος 2021.
  • Μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30/9 και επανεξέταση της κατάστασης για χορήγηση περαιτέρω παράτασης.
Αδριανός Γιάννης (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Αναστασία Αναστασίου (Εκπρόσωπος ΕΛΕΚΦΑ στο Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ)
Ηλιόπουλος Δημήτριος (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Κανέλλου Ευαγγελία (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Μανωλωπουλου Μαρία (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Μελαχροινούδης Ιωάννης (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Ντάλλας Απόστολος (Εκπρόσωπος ΔΙΚΤΥΟΥ στο Δ.Σ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωπος στην ΠΟΦΕΕ)
Πανόπουλος Παναγιώτης (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Πλουμπίδη Ειρήνη (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Τσιάκαλος Κοσμάς (Αντιπρόσωπος του ΔΙΚΤΥΟΥ στην ΠΟΦΕΕ)
Φρουντζής Παναγιώτης (Αντιπρόσωπος της ΕΚΕΛΦΑ στην ΠΟΦΕΕ)
Την ανακοίνωση υπογράφουν μέλη του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ και αντιπρόσωποι στην ΠΟΦΕΕ, από δύο ξεχωριστές παρατάξεις (ΔΙΚΤΥΟ & ΕΚΕΛΦΑ), ευελπιστώντας να κοινοτοποιήσουν και άλλες δυνάμεις στο χώρο των Λογιστών, αλλά κυρίως τους ίδιους τους Λογιστές, που εκτιμούν ότι συνδικαλιστική ηγεσία τους, υπήρξε ανεπαρκής και “σιωπηλή” στα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία τόσο για τον Κλάδο όσο και για τη Χώρα μας.

Με νέα απόφαση η διαδικασία πληρωμής των 600€ στους πληττόμενους επιστήμονες μετά την κατάργηση των vouchers

Με νέα απόφαση η διαδικασία πληρωμής των 600€ στους πληττόμενους επιστήμονες μετά την κατάργηση των vouchers

Οικονομικές Ειδήσεις

25 Απρίλιος 2020

Taxheaven.gr



Με νέα κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα, θα καθοριστεί η διαδικασία πληρωμής των 600€ των πληττόμενων επιστημόνων, μετά την κατάργηση του ειδικού προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher).

Στόχος του Υπουργείου είναι τα ποσά αυτά να καταβληθούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου. Ταυτόχρονα, όσοι ήδη έχουν λάβει την προκαταβολή των 400€, θα λάβουν και τα υπόλοιπα 200€.

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γ. Βρούτσης στην εκπομπή του κ. Γ. Αυτιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα κληθούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση.

Ανέφερε επίσης πως την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η επόμενη πληρωμή των 800€ για τους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η εργασία τους.

Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων πρώτου, έκτου, δέκατου τρίτου, δέκατου τέταρτου, πεντηκοστού τετάρτου και εξηκοστού δευτέρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84/Α’) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» Ε.2055/23.4.2020

Απόφαση

Ε.2055/23/4/2020

  • Eισόδημα
  • Φ.Π.Α.
  • covid-19
Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων πρώτου, έκτου, δέκατου τρίτου, δέκατου τέταρτου, πεντηκοστού τετάρτου και εξηκοστού δευτέρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84/Α’) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις»
Ε.2055/23.4.2020
Με την παρούσα εγκύκλιο κοινοποιούνται οι διατάξεις των άρθρων πρώτου, έκτου, δέκατου τρίτου, δέκατου τέταρτου, πεντηκοστού τετάρτου και εξηκοστού δευτέρου της από 13.4.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 84 Α’) «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».
1. Άρθρο πρώτο «Επέκταση οικονομικών ενισχύσεων» και άρθρο δέκατο τέταρτο «Απασχόληση ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση έκτακτών αναγκών»
Με το άρθρο πρώτο, με το οποίο αντικαθίσταται η παρ. 1 του όγδοου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'/68), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του Ν.4683/2020 (ΦΕΚ 83/Α'), καθώς και με το άρθρο δέκατο τέταρτο προβλέπεται ότι αφενός οι οικονομικές ενισχύσεις του όγδοου άρθρου της παραπάνω Π.Ν.Π, όπως ισχύει, και αφετέρου η αμοιβή των προσώπων του άρθρου δέκατου τετάρτου είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
2. Άρθρο έκτο - Χρόνος εφαρμογής της εξαίρεσης από τον Φ.Π.Α. σε δωρεές για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19
Με το άρθρο αυτό προβλέπεται ότι η παρ. 3 του όγδοου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’/64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν.4682/2020 (Α’/76), εφαρμόζεται και για τις δωρεές που εμπίπτουν σε αυτό, των οποίων η αποδοχή από τον Υπουργό Υγείας διενεργήθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της από 30.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’/64).
3. Άρθρο δέκατο τρίτο - Διαδικασία αποδοχής δωρεών προς τον Ε.Ο.Δ.Υ. για την καταπολέμηση του κορωνοϊού COVID-19
Στην παρ. 4 προβλέπεται ότι, για τις δωρεές των οποίων η διαδικασία αποδοχής διενεργείται σύμφωνα με το άρθρο αυτό, εφαρμόζεται η περ. ιστ’ της παρ. 1 του άρθρου 27 του Ν.2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ, Α’/248).
4. Άρθρο πεντηκοστό τέταρτο «Οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για δράσεις και προγράμματα στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού»
Με το εν λόγω άρθρο, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων (επιχορηγήσεων) για δράσεις και προγράμματα του σύγχρονου πολιτισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στην παράγραφο 2 του άρθρου αυτού, προβλέπεται ρητά ότι το ποσό της ανωτέρω επιχορήγησης είναι ακατάσχετο.
5. Άρθρο εξηκοστό δεύτερο «Ανάθεση μελέτης και κατασκευής έργου δημιουργίας κλινών ΜΕΘ»
Με το εν λόγω άρθρο, προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης ποσού από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τη μορφή δωρεάς για την κατασκευή και προμήθεια νέων κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας. Στην παράγραφο 1 του άρθρου αυτού προβλέπεται ότι, η δωρεά αυτή απαλλάσσεται παντός φόρου, τέλους, εισφοράς ή κρατήσεως, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων φορολογικών διατάξεων και ως προς τη δωρεά αυτή δεν επιβάλλεται κατάσχεση στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης, γενικής ή ειδικής, διάταξης. Σχετικά με τον Φ.Π.Α. εφαρμόζεται η απαλλακτική διάταξη της περ. ιστ' του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν.2859/2000, Α’/248), χωρίς να απαιτείται έγκριση από τον Υπουργό Οικονομικών.



Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Α.Α.Δ.Ε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Φορολογικές δηλώσεις …με τηλεπάθεια ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




Φορολογικές  δηλώσεις …με τηλεπάθεια

ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Περιμέναμε να ανοίξει η πλατφόρμα για την δήλωση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση των 800 ευρώ….. η πλατφόρμα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μας προέκυψε!

Μάλλον , εκεί στην ΑΑΔΕ τα μπέρδεψαν και αντί να ανοίξουν την πλατφόρμα για τις αιτήσεις των επιχειρήσεων , που βάσει των εξαγγελιών θα άνοιγε στις 6 Απριλίου 2020, άνοιξε το taxis, αναγκάζοντας  και τον ίδιο τον Νίκο Χαρδαλιά να αναφερθεί  στις 16 Απρίλη  και να ζητήσει να μην προσέλθουν στα λογιστικά γραφεία οι ευπαθείς ομάδες.

 Επί λέξει  αναφέρθηκε « στην κινητικότητα που παρατηρήθηκε στα λογιστικά γραφεία, λόγω έναρξης υποβολής φορολογικών δηλώσεων». Τόνισε  ότι οι συμπολίτες μας  μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους λογιστές  τους για να  διεκπεραιώσουν ασφαλώς και σωστά τη διαδικασία από το σπίτι  χωρίς να διακυβεύεται η υγεία τους.

«Εμείς θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η ημερομηνία λήξης υποβολής  των φορολογικών δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης και συνωστισμού. Ας περιφρουρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό που μέχρι σήμερα όλοι μαζί έχουμε πετύχει, καθώς η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό.», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανυπέρβλητα εμπόδια

Οι λογιστές δεν μπορούν να  κάνουν δηλώσεις αν δεν έχουν απέναντι τους τον φορολογούμενο, αν δεν λάβουν όλα τα παραστατικά που δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά συμπληρωμένα στις δηλώσεις και το βασικότερο αν δεν πάρουν την τελική υπογραφή του φορολογούμενου για την ορθότητα των φορολογικών στοιχείων της δήλωσης, ώστε να μπορέσουν να την ανεβάσουν στο taxis.

Το ότι οι δηλώσεις κατατίθενται  ηλεκτρονικά δεν σημαίνει ότι πατάς ένα κουμπί και…. φεύγει η δήλωση. Και για  να τελειώσει αυτό το παραμυθάκι μια και καλή και να προσέχουν αυτοί που παραμυθιάζουν τους αδαής για  το αντίθετο ,θα τους  θυμίσουμε τα πρόστιμα για ανακριβή δήλωση , που τα έχω ξαναγράψει τόσες φορές.

Όποιος βιάζεται…

Να θυμίσουμε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια μάλλον το βίτσιο όλων είναι να ανοίξει το σύστημα νωρίς. Λες και το πρόβλημα είναι αυτό, και όχι να είναι όλα τα στοιχεία μέσα στο σύστημα . Επιπλέον γινόμαστε μάλλον γραφικοί να αναφέρω το πόσες φορές έγιναν τροποποιητικές για αυτό τον λόγο πριν από  3 χρόνια, με την βιασύνη των ιθυνόντων απλώς να ανοίξουν το σύστημα νωρίς χωρίς να έχει ενημερωθεί από τα στοιχεία του δημόσιου λογιστηρίου, των τραπεζών κ.,α.

Το χούι δεν αλλάζει!

Το σύστημα πρέπει να είναι ανοικτό για δηλώσεις  μεγαλύτερο χρονικό διάστημα , όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες, και αναλόγως να καθορίζονται οι δόσεις από το εναπομένων χρονικό διάστημα από την λήξη του φορολογικού  έτους με βάσει την υποβολή.

Το χούι δεν αλλάζει έλεγαν οι γηραιότεροι έτσι και οι φορολογούμενοι , όσο νωρίς και να ανοίξεις το σύστημα πάντα τελευταία στιγμή θα θυμηθούν την σημαντική αυτή υποχρέωσή τους στο κράτος (παλιά κατάλοιπα).

Δεν γίνεται

Είναι σαφές ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να λήξουν , όπως είπε και παραπάνω ο κ. Χαρδιαλιάς, στις 30 Ιουνίου 2020.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, το πρόβλημα είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου. Δεν υπερβάλουμε . 
Δεν μπορεί από την μια οι επιστήμονες –λοιμοξιολόγοι   να ζητούν από τους πολίτες με μεγαλύτερη ηλικία  και τις ευπαθείς ομάδες, να μείνουν στο σπίτι αρκετά ακόμη και από την άλλη η ΑΑΔΕ να θέλει να τελειώσουν οι δηλώσεις μέχρι της 30.6.2020. Ας το κατανοήσουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο 
ακόμα με αυτήν την  πανδημία.

Οξύμωρο

Επίσης πρέπει αν γίνει κατανοητό στην διοίκηση ότι οι περισσότερες δηλώσεις περνούν από τα λογιστικά γραφεία. Μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε καμία όρεξη να κάνουμε δηλώσεις τον Αύγουστο , αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία την δική μας των συνεργατών μας και των οικογενειών μας.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βάζει πρόστιμο για να μείνουμε σπίτι από την μία και από την άλλη να ζητά να συνωστίζονται στα λογιστικά γραφεία οι φορολογούμενοι για τις δηλώσεις, όταν όλος ο όγκος της γραφειοκρατικής διαδικασίας τώρα στην κρίση περνάει από εμάς.

Επί του θέματος θεωρούμε ότι η όποια παράταση πρέπει αν δοθεί ΣΗΜΕΡΑ, ώστε να γίνει σωστός προγραμματισμός.

Θα μου πείτε: Τι θα γίνει με τα έσοδα του κράτους. Μπορεί και αυτό να λυθεί. Όσοι υποβάλλουν κανονικά μέχρι 30 Ιουλίου θα έχουν και περισσότερες δόσεις, λόγω και της έκτακτης κατάστασης, ενώ όσοι υποβάλλουν αργότερα θα χάνουν αντίστοιχα τις δόσεις.

Η συλλογή αποδείξεων

Είναι κατανοητό ότι με κλειστή αγορά, οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να καταναλώσουν, άρα δεν θα μπορούν στο τέλος της χρονιάς να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματος τους ώστε να μην έχουν το «πέναλτι» του 22%.

Όπως είναι γνωστό από 1.1.2020 για το αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών και  όλους του φορολογουμένους που έχουν εισόδημα από μισθούς, συντάξεις , αγροτικά, ατομική επιχείρηση και ενοίκια χρειάζεται να γίνουν πληρωμές με την γνωστή διαδικασία.

Έως και αύριο ανοιχτή η πλατφόρμα My business support *

Η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ των ατομικών επιχειρήσεων και των εταιριών πλην Ανωνύμων Εταιριών, άνοιξε τελικά στις 16.4 και θα μείνει ανοιχτή μέχρι 24.4.2020, αν δεν πάρει παράταση. Σε πρώτη φάση η υπεύθυνη δήλωση αναφέρει ότι την ενίσχυση μπορούν να την πάρουν οι επιχειρήσεις με προσωπικό μέχρι  5 άτομα. Αναμένουμε να ανοίξει και να επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις μέχρι 20 άτομα.

Θα πρέπει λοιπόν το υπουργείο να δει το θέμα σοβαρά, μαζί με άλλα βέβαια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η έκτακτη αυτή πανδημία.

*
Το κείμενο δημοσιεύτηκε 23 Απριλίου . Με την ΓΔΟΥ88/24.4.2020 δόθηκε παράταση στη ημερομηνία υποβολής αίτησης για την  αποζημίωσης ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις (800 ευρώ), έως τις 28.4.2020. Η παράταση δόθηκε γιατί έγινε νόμος του κράτους η επέκταση του προσωπικού που πρέπει αν έχουν οι επιχειρήσεις για να καταθέσουν αίτηση από 5 σε 20 άτομα

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 23 Απριλίου   2020.