Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Οι δύο φόροι της πανδημίας που θα εξοφληθούν σε έως 72 δόσεις

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Με τα χρέη στην εφορία να διογκώνονται αλλά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών στο δημόσιο, κυρίως των χρεών που δημιουργήθηκαν τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Εκτός από τα χρέη της πανδημίας τα οποία τέθηκαν σε αναστολή πληρωμής η κυβέρνηση στον σχεδιασμό της έχει εντάξει και τις οφειλές τόσο από τον φόρο εισοδήματος όσο και από τον ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα παρουσιασθεί στους θεσμούς και οι διαπραγματεύσεις της επόμενης εβδομάδας θα κλειδώσουν το οριστικό πλάνο το οποίο άμεσα θα δημοσιοποιηθεί στους φορολογούμενους.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών στην Εφορία σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις καθώς η τρέχουσα που έχει ανακοινωθεί, των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων με επιτόκιο 2,5% για τις οφειλές που έχουν "παγώσει" έως το τέλος του 2021, δεν είναι επαρκεί.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ελαφρώς περισσότερες δόσεις με στόχο να "περάσει" το σχέδιο από τους θεσμούς.

Συγκεκριμένα η αποπληρωμή των οφειλών μπορεί να γίνει σε 24 άτοκες δόσεις οι οποίες θα μπορούν να φθάσουν τις 72 έντοκες με επιτόκιο το οποίο θα κλιμακώνεται. Δηλαδή, όσο περισσότερες δόσεις τόσο υψηλότερο επιτόκιο.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος, υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων με "κουρεμένα" ενοίκια, που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται μήνα με τον μήνα.

Η νέα ρύθμιση θα τρέξει από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου ενώ από το υπουργείο Οικονομικών αποκλείει σενάρια που συνδέονται με διαγραφή χρεών.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

1.  Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή

2. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

3. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

4. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Οι οφειλές των παραπάνω φορολογουμένων που θα υπαχθούν  στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι:

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων)

- Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες

- Εχει προταθεί και η ένταξη του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει να παράσχει τη δυνατότητα επανένταξης στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή αλλά υπό προϋποθέσεις. Επισημαίνεται ότι το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Απριλίου διαμορφώθηκε στα 109,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ οι "κόκκινοι" οφειλέτες –φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις– αυξήθηκαν κατά 20.637 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 με αποτέλεσμα να φτάνουν στους 3.937.848 υπόχρεους.

Φοροεκτιμήσεις… Θέματα που ενδιαφέρουν! 0

 

Φοροεκτιμήσεις… Θέματα που ενδιαφέρουν!

 0

Έκπτωση δαπάνης ενοικίου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση προς έκπτωση δαπάνης ενοικίου είναι η εξόφλησή του με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Διευκρινίστηκε ότι η κατάθεση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή, η χρήση τραπεζικής επιταγής, η έκδοση επιταγής σε διαταγή του εκμισθωτή ή η χρήση συναλλαγματικών οι οποίες εξοφλούνται μέσω τραπέζης αποτελούν ενδεικτικά κατάλληλα μέσα πληρωμής των δαπανών ενοικίων ώστε να υπάρχει δικαίωμα αναγνώρισής τους προς έκπτωση από το ακαθάριστο εισόδημα. Το μέτρο εφαρμόζεται για δαπάνες που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2020 και μετά. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι αντισυμβαλλόμενοι είναι παράλληλα προμηθευτές και πελάτες επιτρέπεται να προβούν σε εκατέρωθεν λογιστικούς συμψηφισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζεται κάποια διάταξη νόμου και ότι τυχόν υπόλοιπο από τον συμψηφισμό θα καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανεξάρτητα από το ύψος του. Εφόσον το ενοίκιο εξοφληθεί από τρίτο πρόσωπο με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκμισθωτή, τότε η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα αυτού. Συνεπώς, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα ανωτέρω σχετικά με τον τρόπο εξόφλησης του ενοικίου, η εν λόγω δαπάνη δεν θα αναγνωριστεί προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του μισθωτή (Ε 2109/2021).

Τέλη χαρτοσήμου και προσύμφωνο

Επειδή, εάν κατά τη συνομολόγηση (κατάρτιση) προσυμφώνου λαμβάνει χώρα καταβολή ποσού, ιδία λόγω αρραβώνα, οφείλεται αναλογικό τέλος χαρτοσήμου στο ποσό του αρραβώνα μόνο στην περίπτωση που η οριστική σύμβαση υπόκειται σε αναλογικό, επίσης, τέλος χαρτοσήμου (ΣτΕ 995/1985, 4005/1985, 2711/1986, 4884/1986, Υπ. Οικ. Σ. 211/19/ΠΟΛ.16/1986, Σ. 605/98/ΠΟΛ.44/1987). Αντίθετα, σε κάθε άλλη περίπτωση, δε θα οφείλεται στο προσύμφωνο αναλογικό τέλος χαρτοσήμου.


Έτσι δεν οφείλεται αναλογικό τέλος χαρτοσήμου στην περίπτωση που η οριστική σύμβαση απαλλάσσεται από το τέλος χαρτοσήμου. Σημειώνεται ότι το προσύμφωνο, και ειδικότερα το καταβαλλόμενο κατά τη συνομολόγηση αυτού ποσό του αρραβώνα, δεν υπόκειται σε αναλογικό τέλος χαρτοσήμου, έστω και αν η υπογραφή της οριστικής σύμβασης έγινε μετά την προθεσμία που είχε συμφωνηθεί με το προσύμφωνο, ή δεν υπογράφηκε η οριστική σύμβαση (ΣτΕ 4884/1986 και Υπ. Οικ. 052632/1956/0014/ΠΟΛ.1185/1989).

Αντικατάσταση μέλους Δ.Σ.

Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απώλειας της ιδιότητας μέλους ή μελών του διοικητικού συμβουλίου, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εκλέγει μέλη αυτού σε αντικατάσταση των μελών που εξέλιπαν. Η εκλογή αυτή επιτρέπεται εφόσον η αναπλήρωση των παραπάνω μελών δεν είναι εφικτή από αναπληρωματικά μέλη, που έχουν εκλεγεί από τη γενική συνέλευση ή διοριστεί από μέτοχο ή μετόχους, σύμφωνα με το άρθρο 81. Η εκλογή από το διοικητικό συμβούλιο γίνεται με απόφαση των απομενόντων μελών, αν είναι τουλάχιστον τρία (3), και ισχύει για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους που αντικαθίσταται. Η απόφαση της εκλογής υποβάλλεται σε δημοσιότητα και ανακοινώνεται από το διοικητικό συμβούλιο στην αμέσως προσεχή γενική συνέλευση, η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τους εκλεγέντες, ακόμη και αν δεν έχει αναγραφεί σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Εισφορά μετρητών σε κεφάλαιο εταιρείας

*Με την υπ’ αριθ. 713/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Τμήμα Β’) κρίθηκε ότι δεν συνιστά συμπληρωματικό στοιχείο η εισφορά σε μετρητά ποσού σε κεφάλαιο της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω υπόθεση κρίθηκε ότι η εισφορά κεφαλαίων των ιδρυτών της συγκεκριμένης ναυτικής εταιρείας μπορούσε να είναι γνωστή στη φορολογική αρχή, εν όψει του δημόσιου χαρακτήρα του Ειδικού Μητρώου ΝΕΠΑ. Έγινε δεκτό ότι η επίμαχη δαπάνη (εισφορά 4.500.000 ευρώ στο κεφάλαιο) αναγραφόταν και, επομένως, προέκυπτε από το νομίμως δημοσιευμένο (ήδη από το έτος 2007) καταστατικό της εταιρείας, το οποίο βρισκόταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του ελέγχου, και, επομένως, ο έλεγχος μπορούσε ήδη από το έτος 2007 να εξετάσει την πηγή προέλευσης του ανωτέρω ποσού, το οποίο οι αναιρεσίβλητοι είχαν εισφέρει στην προαναφερθείσα εταιρεία. Το γεγονός ότι χρειαζόταν περαιτέρω έλεγχος και ότι, ενδεχομένως, η φορολογική αρχή προέβαινε σε τέτοιου είδους ειδικότερους και εκτεταμένους ελέγχους μόνον αν υπήρχε σχετικό «κίνητρο» δεν καθιστά το ανωτέρω στοιχείο (εισφορά χρηματικού ποσού στο κεφάλαιο εταιρείας) «συμπληρωματικό» δυνάμενο να οδηγήσει σε παρέκταση του χρόνου παραγραφής της φορολογικής αξιώσεως του Δημοσίου από πενταετία σε δεκαετία.

Κοινοί λογαριασμοί και άτυπη δωρεά

*Με την υπ’ αριθ. 1359/2021 απόφαση της ΔΕΔ Αθήνας έγινε δεκτό ότι, κατά ρητό ορισμό του άρθρου 2 παρ. 2 εδ β’ του ν. 5638/1932 η κατάθεση σε κοινό λογαριασμό περιέρχεται στους δικαιούχους ελεύθερη από κάθε φόρο κληρονομίας ή τέλος και η ρήση αυτή του νόμου έχει την έννοια ότι η ενάσκηση του ενοχικού δικαιώματος της ανάληψης και η λήψη χρημάτων από (οποιοδήποτε) δικαιούχο δεν θα φορολογηθεί. Παρατηρείται όμως ότι ο νόμος σταματά στο σημεία αυτό (δηλ. θέλει αφορολόγητη την ανάληψη) και δεν προχωρεί προδήλως σκόπιμα, γιατί ενόσω η κατάθεση σε κοινό λογαριασμό μπορεί να περικλείει δωρεά ή περαιτέρω διάθεση των χρημάτων (που αναλήφθηκαν αφορολογήτως) δεν θα πρέπει να διαφεύγει από τη φορολογία του ν. 2961/2001 (προϊσχύον Ν.Α. 118/1973), όταν εμφανίζει στοιχεία άτυπης δωρεάς. Περαιτέρω, με την απόφαση διατυπώνεται ότι «ο έλεγχος της υπηρεσίας τονίζει ότι ναι μεν τα χρήματα που αναλαμβάνονται από τέκνο από κοινό λογαριασμό Τράπεζας δεν υπόκεινται σε φορολογία, όμως όταν εμφανισθούν αξιοποιούμενα, δηλαδή αγορασθεί με αυτά ακίνητο, θα πρέπει να φορολογηθούν, γιατί λαμβάνει χώρα άτυπη δωρεά η οποία φορολογείται αυτοτελώς».


Πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή είναι η ορθή, αν και πολλές φορές δεν εφαρμόζεται ορθά από τα ελεγκτικά όργανα. Πράγματι, δεν είναι η ανάληψη χρηματικού ποσού από κοινό λογαριασμό φορολογητέα πράξη, εκτός αν προκύπτει ότι έγινε στα πλαίσια άτυπης δωρεάς, δηλαδή το ποσό χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση περιουσιακού στοιχείου από το τέκνο.

Από την έντυπη έκδοση https://www.naftemporiki.gr/
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Υποχρέωση προς αποζημίωση του εργαζομένου που εργάζεται σε οθόνη, εφόσον αποδείξει ότι υπέστη συγκεκριμένη βλάβη της σωματικής του υγείας

 

Υποχρέωση προς αποζημίωση του εργαζομένου που εργάζεται σε οθόνη, εφόσον αποδείξει ότι υπέστη συγκεκριμένη βλάβη της σωματικής του υγείας

 0

Στο ΣτΕ εισήχθη αγωγή πρώην υπαλλήλου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», με την οποία ζητούσε αποζημίωση, κατά τα άρθρα 105 και 106 του ΕισΝΑΚ και, επικουρικώς, κατά τις διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, αφενός για την παράνομη, κατά τους ισχυρισμούς του ενάγοντος, μη τήρηση εκ μέρους του εναγομένου των προβλεπόμενων στο π.δ. 398/1994 ελάχιστων προδιαγραφών ασφάλειας και υγείας κατά την εργασία με οθόνες οπτικής απεικόνισης, και, ειδικότερα, για την παράνομη παράλειψη χορήγησης του προβλεπόμενου ολιγόλεπτου διαλείμματος ανά δίωρο απασχόλησης ενώπιον οθόνης ηλεκτρονικού υπολογιστή, αφετέρου ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, εξαιτίας της μη τήρησης των ως άνω προστατευτικών της υγείας του διατάξεων.

Οι διατάξεις των άρ. 1 έως 3 της Οδηγίας 90/270/ΕΟΚ και των αντίστοιχων διατάξεων του εκδοθέντος σε εφαρμογή αυτής π.δ. 398/1994 θεσπίζουν τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται από τον εργοδότη για να προστατευθεί η υγεία κάθε εργαζομένου, ο οποίος χρησιμοποιεί «τακτικά και κατά ένα μη αμελητέο τμήμα της κανονικής του εργασίας» εξοπλισμό με οθόνη οπτικής απεικόνισης.


Δεδομένου ότι ούτε στην Οδηγία ούτε στο ως άνω π.δ. διευκρινίζεται πιο συγκεκριμένα το ζήτημα του εάν ο χρόνος που περνά ο εργαζόμενος ενώπιον της εν λόγω συσκευής είναι «μη αμελητέος» ή σημαντικός, το ζήτημα αυτό εντέλει εναπόκειται στην εκτίμηση του εθνικού δικαστή σε συνάρτηση με τις γενικότερες συνθήκες απασχόλησης του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Περαιτέρω, δυνάμει των προαναφερόμενων διατάξεων, καθιερώθηκε αφενός η υποχρέωση του εργοδότη να προβαίνει σε ανάλυση των θέσεων εργασίας, αξιολογώντας τις συνθήκες ασφάλειας και υγείας που παρουσιάζουν για τους εργαζομένους του, ιδίως σε σχέση με το ενδεχόμενο κινδύνων για την όραση και για πνευματική καταπόνηση ή σωματικά (μυοσκελετικά) προβλήματα, αφετέρου το δικαίωμα των εργαζομένων να υποβάλλονται σε κατάλληλη εξέταση των ματιών και της όρασης, τόσο κατά την πρόσληψη όσο και ανά διαστήματα κατόπιν, αλλά και στην περίπτωση ενοχλήσεων στην όρασή τους ή το μυοσκελετικό σύστημα, καθώς και το δικαίωμά τους να λαμβάνουν ειδικά γυαλιά ανάλογα με την εκάστοτε εργασία και εφόσον τα αποτελέσματα των σχετικών εξετάσεων το καθιστούν αναγκαίο.

Ειδικά ως προς την προστασία της υγείας των εργαζομένων σε οθόνες οπτικής απεικόνισης, καθιερώθηκε η υποχρέωση – και όχι ευχέρεια – του εργοδότη να σχεδιάζει τη δραστηριότητα του εργαζομένου με τέτοιο τρόπο, ώστε η καθημερινή εργασία σε οθόνες οπτικής απεικόνισης να διακόπτεται είτε με αλλαγή δραστηριότητας του εργαζομένου, είτε, εφόσον δηλαδή δεν είναι εφικτή η αλλαγή αυτή, με διαλείμματα, με το συνολικό χρόνο απομάκρυνσης του εργαζομένου από τη θέση του εργασίας με οθόνη οπτικής απεικόνισης να είναι διάρκειας έως 15 λεπτών ανά δίωρο απασχόλησης ενώπιον της οθόνης.

Επιπλέον, ο εργοδότης υποχρεούται, δίχως να είναι απαραίτητη η σχετική πρωτοβουλία από πλευράς εργαζομένων, να διαβουλεύεται με τους τελευταίους ή τους εκπροσώπους τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικότερα καθήκοντα και τους ενδεχόμενους κινδύνους των επιμέρους θέσεων εργασίας, καθώς και τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας συνολικά.

Εν προκειμένω, κρίθηκε ότι η παράλειψη του εργοδότη να προβεί, μετά από διαβουλεύσεις, στην αξιολόγηση και την οργάνωση της δραστηριότητας των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται τακτικά και κατά μη αμελητέο τμήμα της κανονικής τους εργασίας ενώπιον οθόνης οπτικής απεικόνισης και να προβλέψει είτε εναλλακτικούς τρόπους εργασίας είτε, αν τούτο δεν είναι εφικτό, διαλείμματα, ανά δίωρο απασχόλησης ενώπιον οθόνης, που να περιορίζουν τον φόρτο ενώπιον της οθόνης για χρονικό διάστημα, κάθε φορά, μέχρι 15 λεπτών, είναι παράνομη και συνεπάγεται υποχρέωση προς αποζημίωση του εργαζομένου, κατά τα άρθρα 105 και 106 ΕισΝΑΚ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο εργαζόμενος να ισχυρισθεί και να αποδείξει ότι, εξαιτίας της παράλειψης λήψης των προστατευτικών αυτών μέτρων, υπέστη συγκεκριμένη βλάβη της σωματικής του υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και ανεξάρτητα από την απόδειξη της επέλευσης συγκεκριμένης βλάβης της υγείας του, ο εργαζόμενος που απασχολείται υπό τις προεκτεθείσες συνθήκες ενώπιον οθόνης οπτικής απεικόνισης, εφόσον, κατά παράβαση του νόμου, δεν έχουν ληφθεί από τη Διοίκηση τα επιβαλλόμενα ως άνω προστατευτικά μέτρα, δικαιούται αποζημίωση για ηθική βλάβη, συνισταμένη στην εξαιτίας της παράλειψης έκθεση της υγείας του στους αντίστοιχους κινδύνους.


Δείτε την περίληψη της απόφασης εδώ.

Πηγή: https://www.lawspot.gr/

Πήρε νέα παράταση η Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου 0

 

Πήρε νέα παράταση η Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

 0
Για άλλη μια φορά πήρε παράταση η Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, η οποία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα γινόταν υποχρεωτική από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Η επιβολή των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, με τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία να κλείνουν για αρκετές μέρες λόγω της μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων εκείνη την περίοδο έκανε πρακτικά αδύνατη την συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την μεταβίβαση των ακινήτων (πώληση/αγορά, γονική παροχή, δωρεά)


Έτσι, το υπουργείο έδωσε παράταση στην ισχύ των βεβαιώσεων μηχανικών των οποίων η αυτοψία είχε γίνει από 01/01/2021 έως τις 31/01/2021, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1 Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτιρίου, ωστέ να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να πραγματοποιηθούν τα συμβόλαια έως και τις 30 Ιουνίου του 2021.

Φαίνεται όμως ότι ο χρόνος που δόθηκε για την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων δεν ήταν αρκετός, δεδομένου ότι του αριθμού των ραντεβού που είχαν συσσωρευτεί από το πολυήμερο lockdown στα υποθηκοφυλακεία. Γι’ αυτό , όπως έγινε γνωστό σήμερα, με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπεται 3μηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού, έως και τις 30/09/2021, με αναδρομική ισχύ, με σκοπό να ολοκληρωθούν ομαλά οι μεταβιβάσεις.

Ταγαράς: Γνωρίζουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σχετικά με την παράταση, ο αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δήλωσε:

«Γνωρίζουμε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και μεριμνούμε έγκαιρα για την ομαλή λειτουργία της διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας τους. Στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, με την 3μηνη παράταση στη διάρκεια ισχύος βεβαίωσης της αυτοψίας μηχανικού, δίνουμε εκείνο το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε όσες διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων -ή άλλες πράξεις-βρίσκονται σε εξέλιξη, να μπορέσουν να ολοκληρωθούν ομαλά».

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που πρέπει να περιλαμβάνονται στο φάκελο της Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

Τα δικαιολογητικά, καθώς και τα στοιχεία πληρότητας που πρέπει να περιληφθούν στην Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου είναι τα εξής:

  • το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,
  • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  • οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεων α’, β’ και ε’,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας και η μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται,
  • ο πίνακας χιλιοστών και η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον απαιτούνται,
  • το Πιστοποιητικό Πληρότητας για Ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.

Τέλος στα αυθαίρετα

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (π.χ. τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματιστούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων / γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

Πηγή: https://www.businessnews.gr/

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Οι κωδικούς που πρέπει να προσέξουμε στις δηλώσεις του 2020 Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης Εκατοντάδες δηλώσεις είναι έτοιμες να ανέβουν στο σύστημα, αλλά δεν μπορούν Το κράτος αδυνατεί και πάλι να διαχειριστεί τα του οίκου του….


 

Οι κωδικούς που πρέπει να προσέξουμε στις δηλώσεις του 2020

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Εκατοντάδες δηλώσεις είναι έτοιμες να ανέβουν στο σύστημα, αλλά δεν μπορούν

Το κράτος αδυνατεί και πάλι να διαχειριστεί τα του οίκου του….  

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ κινδυνεύουν να γίνουν ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Τελειώνει ο μήνας Ιούνιος και δεν μπορούμε να στείλουμε δηλώσεις ακόμη, αλλά κατά τα άλλα ανοίξαμε 27 Μάιου και μετράει ήδη ο μήνας που είναι ανοιχτό το σύστημα αλλά μόνο για να μας δείχνει την προθεσμία λήξης υποβολής.

Το κράτος αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τα του οίκου του, μιας και δεν μπορεί να στείλει  αρχεία στο taxisnet με τα επιδόματα που έχουν δοθεί από το υπουργείο εργασίας για τις αναστολές, δηλαδή τα  αρχικά 800 ευρώ για Μάρτιο Απρίλιο, τα 534 ευρώ  στην συνέχεια, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά και το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να ανεβάσει την επιδότηση των 600 ευρώ που πήραν οι επιστήμονες για το γνωστό «σχοιλ ελικίκου».

Εκατοντάδες δηλώσεις είναι έτοιμες να ανέβουν στο σύστημα, αλλά δεν μπορούν να σταλούν γιατί δεν έχουν «ανέβει» αυτά τα ποσό ακόμη , αλλά και γιατί οι σχετικές αιτιολογίες είναι «κλειδωμένες» με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρωθούν από τους φορολογούμενους, παρόλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Θα αποτελέσει άραγε αστεία δικαιολογία για την παράταση ή όχι της ημερομηνίας λήξης των δηλώσεων, καλά δεν σας φτάνουν τρεις μήνες για την υποβολή των δηλώσεων,  γιατί μπήκαμε στον Ιούλιο και χάθηκε ήδη ένας μήνας από τους τρείς ,ρητορική η ερώτηση μάλλον.

Επιδότηση λόγω Covid 19

Σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε από την ΑΑΔΕ σχετικά με τα επιδόματα (ΔΕΑΦ 1051307 ΕΞ 2021) , σε επιστολή του Οικονομικού Επιμελητήριου (ΟΕΕ):

«Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για την προσυμπλήρωση ποσών που αποτελούν εισόδημα ή αποζημίωση (κωδ.617-618 και κωδ.781-782, αντίστοιχα)

Ø  Για τα ποσά που υπόκεινται σε φόρο ή αποτελούν εισόδημα που όμως απαλλάσσεται από φόρο και εισφορά αλληλεγγύης (Κωδ. 617 - 618), διενεργείται προσυμπλήρωση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι φορείς που τα χορήγησαν. Αν δεν έχει αποσταλεί σχετικό αρχείο από τον αρμόδιο φορέα, μπορούν να συμπληρωθούν από τον ίδιο το φορολογούμενο (Κωδ. 657 - 658). (ΕΙΚΟΝΑ 1)





Εικόνα 1

Ø  Τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά αποζημίωση συμπληρώνονται προαιρετικά από τον φορολογούμενο στους κωδικούς 781 - 782 και χρησιμεύουν μόνο στην κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η συντριπτική πλειονότητα των ενισχύσεων που δόθηκαν εντός του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Όπως γνωρίζετε, τα ποσά των κωδικών 781 -782 συμπληρώνονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο, ο οποίος τα γνωρίζει και τα επικαλείται. Ωστόσο, για την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, για πρώτη φορά φέτος, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε προσυμπλήρωση των κωδικών 781 - 782. Ειδικότερα, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχει προσυμπληρώσει στους κωδικούς αυτούς ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής και Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που καταβλήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της ΑΑΔΕ και είναι σε διαρκή συνεργασία με τους λοιπούς φορείς που χορήγησαν αντίστοιχες ενισχύσεις αποζημιωτικού χαρακτήρα, ώστε να τις συμπεριλάβει και αυτές στους κωδικούς 781 - 782.

Επιδοτήσεις ενοικίων

Τα ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, λόγω Covid -19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021. (Δελτίο Τύπου 7.6.2021)

Τεκμήριο αγοράς ακινήτου σε μικρότερη αξία

Ένα από τα πολλά  πρόβλημα που έχουν δημιουργηθεί φέτος, είναι και η δήλωση της αγοράς ακινήτου σαν τεκμήριο.

«γ) Αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης. Ως τίμημα αγοράς λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. (άρθρο 32 ΚΦΕ)».

Δηλαδή στους κωδικούς 735-736, θα έπρεπε να ανεβούν τα ποσά που δόθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2020, συν τα έξοδα για την αγορά του ακινήτου , διότι, όπως λέει και το σχετικό άρθρο, στα ποσά των κωδικών αυτών θα συμπεριληφθεί το άθροισμα του τιμήματος, του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, των συμβολαιογραφικών εξόδων καθώς και λοιπών εξόδων και φόρων, που καταβλήθηκαν το 2020 για την αγορά ή χρονομεριστική ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων.

Παρόλα αυτά αν στο ποσό δεν βάλει ο φορολογούμενος την αντικειμενική αξία και τα έσοδα , η δήλωση βγαίνει σε έλεγχο.

Όπως επισημαίνει γη ΑΑΔΕ στο έγγραφο ΔΕΑΦ 1051307 ΕΞ 2021:

«Ως προς τα αναφερόμενα στην επιστολή σας για το τεκμήριο αγοράς ακινήτων (κωδ. 735 - 736)

Σύμφωνα με το νόμο, στην περίπτωση απόκτησης ακινήτου, ως δαπάνη αγοράς λαμβάνεται το πραγματικό τίμημα, όπως έχει καταγραφεί στα ηλεκτρονικά βιβλία μεταγραφής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων των ΔΟΥ και όχι η τυχόν μικρότερη αντικειμενική αξία. Οπότε στην περίπτωση αναγραφής στη δήλωση μικρότερου ποσού, η δήλωση οδηγείται για έλεγχο στη ΔΟΥ και ο φορολογούμενος χρειάζεται να αποστείλει ψηφιακά το αντίστοιχο συμβόλαιο αγοράς στη ΔΟΥ για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της δήλωσης.

Συνεπώς, όσα αναφέρονται στην επιστολή σας δεν είναι «σφάλμα», αλλά εφαρμογή των συστημικών ελέγχων για την ορθή δήλωση των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα συμβόλαια που οι φορολογούμενοι έχουν υπογράψει.»

Συνεπώς, όσα αναφέρονται στην επιστολή σας δεν είναι «σφάλμα», αλλά εφαρμογή των συστημικών ελέγχων για την ορθή δήλωση των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τα συμβόλαια που οι φορολογούμενοι έχουν υπογράψει.»

Δηλαδή στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής ΑΛΛΑ κύρια στο όνομα της αδυναμίας μηχανογράφησης του τμήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, δηλαδή της ηλεκτρονική καταγραφής των συμβολαίων μεταβιβάσεων με πώληση ή με γονική παροχή ή κληρονομιά, πρέπει να μπούμε στην «ηλεκτρονική» γραφειοκρατία.

Κατά τα άλλα το MyDATA μας μάρανε!!

Συμπερασματικά, λοιπόν, έχουμε ένα φορολογούμενο που αγόρασε ένα σπίτι αξίας 100.000 και θα το εξοφλήσω σε 5 χρόνια με την κατάθεση 20.000 σε δυο δόσεις, 10.000 τον Ιουνίου και 10.000 τον Δεκέμβριο . Το πραγματικό γεγονός είναι ότι έχω τεκμήριο 20.000 για 5 χρόνια . Κάθε χρόνο θα πρέπει να πηγαίνει το συμβόλαιο στην ΔΟΥ γιατί κάθε χρόνο θα βγαίνω σε έλεγχο.

Άρα κάθε χρόνο και μέχρι να γίνει η εκκαθάριση ο φορολογούμενος αυτός θα χάνει ότι επίδομα θα λήγει μέχρι την ημερομηνία αυτή, όπως και τις αιτήσεις για το Α21 , του παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ. . Διότι είναι γνωστό ότι σε όλα αυτά και όσα άλλα έχουν ως κριτήριο το εισόδημα , θέλει εκκαθαριστικό εφορίας.

Δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής





Εικόνα 2

Σχετικά με τις αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (Κωδ. 049-050), η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, και φέτος οι κωδικοί 049-050 δεν προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ, καθώς την πλήρη εικόνα των εν λόγω δαπανών έχει ο ίδιος φορολογούμενος. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, υπάρχει σχετικό πεδίο όπου ο κάθε φορολογούμενος μπορεί να δει τα ποσά ετήσιων δαπανών που έχει αποστείλει γι' αυτόν η τράπεζά του. Εφόσον συμφωνεί με αυτά, μπορεί να μεταφέρει το άθροισμα τους στους παραπάνω κωδικούς. Εφόσον διαπιστώσει κάποιο σφάλμα, μπορεί να συμπληρώσει το ορθό κατά την κρίση του ποσό.

Συνεπώς, η διαδικασία αυτή είναι από ετών γνωστή και δεν αποτελεί ειδικό ζήτημα ή πρόβλημα των φετινών δηλώσεων.

e-αποδείξεις και εξαιρούμενοι.

Εδώ θα πρέπει να γίνει  διευκρίνηση ότι μετά τον Ν.4646/2019, που επέβαλε την κάλυψη του 30% του πραγματικού εισοδήματος που αφορά μισθούς , συντάξεις, εισόδημα από ενοίκια,  σε αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όσες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την συλλογή αυτών των αποδείξεων ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ και συμπλήρωση των κωδικών 049 - 050. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί συμπληρώνουν τους κωδικούς 023-024, που από το φορολογικό έτος 2020 και εφεξής, συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και κλικάρουν μια από της παρακάτω επιλογές που αφορούν τον λόγω απαλλαγής τους

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στην εν λόγω εξαίρεση είναι τα ακόλουθα:

Ø  Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους ήτοι όσοι γεννήθηκαν έως και την 31-12-1950.

Ø  Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Ø  Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Ø  Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

Ø  Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.

Ø  Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (για το φορολογικό έτος 2020 όσοι γεννήθηκαν από την 1-1-2002 και έπειτα).

Ø  Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

Ø  Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Ως τουριστικοί τόποι ορίζονται όσοι περιλαμβάνονται στο Π.Δ. 899/1976, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 664/1977.

Ø  Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του άρθρου 29 του ν.4659/2020 [(πρώην Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)].

Ø  Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).

Ø  Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Ø  Οι φυλακισμένοι.

Ειδικές κατηγορίες απαλλαγής

Εδώ θα πρέπει να  σημειώσουμε ότι οι κωδικοί αυτοί 023-024 αφορούν τα πρόσωπα που γενικώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και, ειδικά για φέτος, τους φορολογουμένους άνω των 60 ετών (ειδικά για τους τελευταίους, η σχετική πληροφορία λαμβάνεται από το αρχείο του μητρώου της ΑΑΔΕ).

Οι κωδικοί αυτοί δεν συμπληρώνονται από πληττόμενους από την πανδημία.

Γι' αυτούς, προστέθηκαν επιπλέον κωδικοί στον πίνακα 9 (κωδ.985-986), οι οποίοι προ-συμπληρώνονται με βάση τα διαθέσιμα αρχεία και οι φορολογούμενοι αυτοί απαλλάσσονται φέτος τόσο από την υποχρέωση επίκλησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες όσο και, υπό προϋποθέσεις, από για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποια περίπτωση δικαιούχων εξαίρεσης από την επίκληση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που δεν έχει αντιμετωπιστεί μέσα από την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1.

Λοιπές Αλλαγές

Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε και στις υπόλοιπες παρατηρήσεις που έδωσε με το δελτίο τύπου τις 7.6.2021 και την   ΔΕΑΦ 1051307 ΕΞ 2021

Έχουν ήδη προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2020 ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Προσοχή: Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2020, πρέπει να  αντιμετωπισθούν ως δάνεια και δεν θα επηρεάσουν το φορολογικό αποτέλεσμα.

Για την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων, τα παραπάνω ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής και Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού θα έχουν προσυμπληρωθεί κατά περίπτωση στους κωδικούς 781/782 του εντύπου Ε1. 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Πέμπτη 1 Ιουλίου  2021.