Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Οι αλλαγές στα έντυπα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης Δεν περιορίζονται στην εμφάνιση των εντύπων, αλλά αφορούν και στο περιεχόμενο - Άνοιξε η πλατφόρμα, αλλά - ως συνήθως – λείπουν ακόμη αρκετά στοιχεία

 



Οι αλλαγές στα έντυπα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων

Γραφεί ο Απόστολος Αλωνιάτης

Δεν περιορίζονται στην εμφάνιση των εντύπων, αλλά αφορούν και στο περιεχόμενο - Άνοιξε η πλατφόρμα, αλλά  - ως συνήθως – λείπουν ακόμη αρκετά στοιχεία

Για μια ακόμη φορά η διοίκηση μας εξέπληξε, όπως το συνηθίζει άλλωστε. Το βράδυ τις 31 Μαρτίου, άνοιξε μετά από σχετική αναβάθμιση , το σύστημα του taxisnet (ΑΑΔΕ πλέον) και η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022 . Βέβαια οι αποφάσεις για τον τύπο και το περιεχόμενο των εντύπων αλλά και οι σχετικές οδηγίες για την υποβολή τους βγήκαν αμέσως μετά!

Από τις πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σύστημα δεν είναι πλήρως ενημερωμένο. Δεν έχει όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες, δεν έχει τα επιδόματα καθώς και κάποιες από τις επιδοτήσεις. Κατά την πάγια τακτική των ασφαλιστικών ταμείων , είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι θα υπάρχουν προβλήματα τόσο στις κύριες  όσο και στις επικουρικές συντάξεις, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο.

Αλλαγές στην εμφάνιση

Από την πρώτη ματιά βλέπουμε αλλαγή στην εμφάνιση των εντύπων, στην μορφή που δημοσιευτήκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης (ΦΕΚ). Εδώ η διοίκηση δεν επέδειξε καμιά οικολογική συνείδηση αφού το μεν έντυπο του φορολογίας φυσικών προσώπων (Ε1) έχει γίνει οκτώ (8) σελίδες από τέσσερις (4), η Αναλυτική Κατάσταση Μισθωμάτων Ακίνητης Περιουσίας (Ε2) τρεις από δυο  ενώ το Εκκαθαριστικό Σημείωμα πέντε (5)  από μία. (Αλήθεια το υπουργείο θα δώσει επίδομα για την αγορά χαρτιού και μελανιών για την εκτύπωση των εντύπων εφέτος;)

 Αλλαγές στο έντυπο Ε1

Βασικές αλλαγές δεν υπάρχουν στο έντυπο, μιας και δεν υπάρχουν και αλλαγές στην  νομοθεσία.

Αγροτικά εισοδήματα

Στον Πίνακα 2 για τα πληροφοριακά στοιχεία των φορολογουμένων (ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ), σε όσους είναι αγρότες, εκτός από τον κωδικό  037 – 038 για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι φορολογούμενοι που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 15 του Ν.4938/2022 (Συμβολαιακή Γεωργία)  , πρέπει αν συμπληρώσουν και τους κωδικούς 035-036

13.

Είστε κατ' επάγγελμα αγρότης;

037

ΝΑΙ

038

ΝΑΙ

14.

Υπάγεστε στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 4935/2022;

035

ΝΑΙ

036

ΝΑΙ

 

Προσοχή: Τα εισοδήματα από την Συμβολαιακή Γεωργία πρέπει να συμπληρωθούν στον πίνακα ΣΤ του εντύπου της Κατάστασης Οικονομικών Στοιχειών από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3), στο οποίο προστέθηκαν νέοι κωδικοί 942 και 982 «Φορολογητέα καθαρά αποτελέσματα από αγροτική - βιολογική δραστηριότητα που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 15 του Ν. 4935/2022 (Συμβολαιακή Γεωργία)»

Οι κωδικοί αυτοί αφορούν την εφαρμογή του κινήτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος για την Συμβολαιακή Γεωργία Ν. 4935/2022). Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε και την απόφαση  127754 ΕΞ 2022.

Αποδείξεις 049 - 050

Ως γνωστό από την 1.1.2022, οι φορολογούμενοι πέρα από την υποχρέωση που έχουν να εξοφλήσουν  το 30% των δαπανών τους με ηλεκτρονικά μέσα, έχουν και το «προνόμιο» αυτές οι αποδείξεις ή να μετρούν διπλά στην κάλυψη του 30% ή αυτές οι αποδείξεις να μπορούν να αφαιρούνται και από το εισόδημα τους.

Στο έντυπο, όπως δημοσιεύτηκε, δεν θα παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στους κωδικούς 04-050. Όμως αν κάποιος «πατήσει» πάνω στους κωδικούς αυτούς , ανοίγει ένα νέο παράθυρο στην πλατφόρμα της υποβολής της δήλωσης, όπου υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τις αποδείξεις.  

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει το «παράθυρο» που ανοίγει και έχει τίτλο «Δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.»

«Τα ποσά συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών εμφανίζονται στις στήλες (1) έως (5) με βάση τα δεδομένα των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών κατά τα οριζόμενα στην Α.1163/2020 και στην ΚΥΑ Αριθ.35565 ΕΞ2022 ΦΕΚ 1369/Β/23.3.2022.

Στις στήλες (α) έως (ε) συμπληρώνονται τα ποσά που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και αποδεικνύονται με κάθε πρόσφορο μέσο.

Επισημάνσεις :

             Η στήλη (1) αφορά δαπάνες όλων των κατηγοριών που δεν εμπίπτουν σε κάποια ειδικότερη υποκατηγορία και συμπληρώνονται στη στήλη (α).

             Η στήλη (2) πιθανόν να περιλαμβάνει δαπάνες (αγορά οχημάτων, σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών) οι οποίες δεν συμπληρώνονται στη στήλη (β).

             Τα ποσά της στήλης (3) που αφορούν δαπάνες υγείας συμπληρώνονται διπλασιασμένα στη στήλη (γ).

             Τα ποσά της στήλης (4) εφόσον αφορούν πρόσωπο που έχει τύχει εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 39Β δεν συμπληρώνονται στη στήλη (δ) αλλά στη στήλη (α).

             Τα ποσά της στήλης (5) συμπληρώνονται στη στήλη (ε).

             Τα ποσά των στηλών (δ) και (ε) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.»




Εικόνα 1.


 

Εικόνα 2.

 

Οι ανάλυση αυτοί μεταφέρεται στους κωδικούς 049-050 και ανάλογά επηρεάζουν και την εκκαθάριση του φορολογουμένου.

Λοιπές αλλαγές

Πίνακας 3 ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Στους κωδικούς 001-002 (Δικαιούστε μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας από 67% και άνω; *) υπάρχει η υποσημείωση και δεν αλλάζει κάτι άλλο στο λεκτικό της περίπτωσης αυτής

* Δεν συμπληρώνονται όταν υπάρχει απόφαση συνταξιοδότησης ασφαλιστικού φορέα

Πίνακας 4

Στους κωδικούς κωδικοί 343-344 (8.          Εισόδημα των περιπτ. 1,2,3,4,6,17 & 19 πιν. 4Α και παρ. 4 αρθρ. 13 ΚΦΕ χωρίς ηλεκτρονική πληροφόρηση) , προστέθηκε και η περίπτωση 17 (Αποδοχές για υπηρεσίες που παρέχονται στην αλλοδαπή από φορολογικό κάτοικο Ελλάδας και καταβάλλονται από ημεδαπές εταιρίες κωδικοί 393 -394).

Προστέθηκε η περίπτωση 21 Αποζημίωση λόγω διακοπής εργασιακής σχέσης αλλοδαπής προέλευσης με κωδικούς 387-388.

 Αμοιβές από μερίσματα πλοίο

Έχουν προστεθεί πολλοί κωδικοί που αφορούν μερίσματα πλοίων είτε εισάγονται στην Ελλάδα είτε παραμένουν στο εξωτερικό. 

Πίνακας  7

ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Ή ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟ

Στον πίνακα επτά «μπήκαν νέοι κωδικοί

635-636 Δωρεές προς την εταιρεία "Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.

Στους νέους κωδικούς 635-636 αναγράφονται οι χρηματικές δωρεές προς την εταιρεία «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.», το συνολικό ποσό των οποίων εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή, αναλογικά, ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος, του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η δωρεά (άρθρο 72, ν.4914/2022).

063-064 - Δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα και εγγεγραμμένες οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών του ν. 4873/2021

Στους νέους κωδικούς 063-064 συμπληρώνονται οι χρηματικές δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα και τις εγγεγραμμένες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών. Για τις δωρεές αυτές, το ποσό του φόρου μειώνεται κατά σαράντα τοις εκατό (40%) επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς αυτούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ.1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ. Το συνολικό ποσό των δωρεών στην περίπτωση αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει το σαράντα τοις εκατό (40%) του φορολογητέου εισοδήματος (παρ. 1 αρ. 19 ΚΦΕ).

Πίνακας  8

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

Στον πίνακα των εξαρτώμενων μελών προστέθηκε το επώνυμο των τέκνων και ο ΑΔΤ.

Συγκεκριμένα στον πίνακα αυτό αναγράφεται το όνομα, το επώνυμο, το έτος γέννησης, η σχολή ή το σχολείο, ο ΑΦΜ και ο ΑΔΤ στις περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί και ο ΑΜΚΑ. Οι φορολογούμενοι που δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών τους, υποβάλλουν τις δηλώσεις τους στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 1 της παρούσας. Επίσης συμπληρώνεται και το σχετικό πεδίο, εφόσον συντρέχει περίπτωση, ότι πρόκειται για ανήλικα εξαρτώμενα τέκνα που είναι υπόχρεα σε υποβολή δήλωσης και υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του ανήλικου που υποχρεούται να υποβάλει δήλωση.


Εικόνα 3.

 

Έντυπο Ε2

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Πέρα από τις αλλαγές στην παρουσίαση του εντύπου στην έντυπη μορφή του, η νέα αλλαγή που έχει το έντυπο είναι το μήνυμα που εμφανίζεται κατά την είσοδο του φορολογουμένου στην εφαρμογή.






 

Εικόνα 4.

Με την είσοδο στο έντυπο Ε2 εμφανίζεται μήνα το οποίο αναγράφει « Από τα αρχεία της υπηρεσίας προκύπτει  ότι έχετε εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων ποσού ……..»

Είχαμε αναφέρει και παλαιότερα ότι η παράταση για τακτοποίηση της λήξης των μισθωτηρίων , προμηνύει την αυτόματη συμπλήρωση του εντύπου Ε2. Προς το παρών εμφανίζεται μήνυμα με κάποιο ενδεικτικό ποσό και επιτρέπει την συμπλήρωση του εντύπου με τα στοιχεία του φορολογούμενου. ¨όμως το πρώτο βήμα έχει γίνει για την προσυμπλήρωση

Νέα παράταση

Να σημειώσουμε εδώ ότι με την απόφαση Α. 1044/2023 (ΦΕΚ Β 2131/31.3.2023), δίνεται και νέα παράταση στους φορολογουμένους για την λήξη των μισθωτηρίων που δεν είναι ενεργά μέχρι και τις 30.6.2023. Η δήλωση λύσης μίσθωσης στην ΑΑΔΕ για μισθώσεις θα γίνει με ημερομηνία την  31η Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με την απόφαση

«Άρθρο 1 : Η παρ. 2 του άρθρου 9 της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1162/ 2018 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β' 3579) αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Σε περίπτωση που συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο εκμισθωτής υποχρεούται να δηλώσει μέχρι την 30η Ιουνίου 2023 την ημερομηνία της λύσης, διαφορετικά η συμφωνία της μίσθωσης θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.».

Άρθρο 2: Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από την 01.04.2023.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Τι ισχύει για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Ποιες επιχειρήσεις τη δικαιούνται και με ποιες προϋποθέσεις  

Διευκρινήσεις για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, δόθηκαν με την απόφαση Α. 1040/2023 (ΦΕΚ Β 2122/31.3.2023).

Με την απόφαση καθορίζονται ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του μέσου αριθμού εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι Δικαιούχοι

1. Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι:

α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και

β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες,

ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ.

2. Για την εξαίρεση των πιο πάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τρόπος υπολογισμού

Ο Τρόπος υπολογισμού της αύξησης του μέσου αριθμού εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης:

1. Για τον υπολογισμό της αύξησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (ή 25%) του μέσου αριθμού των εργαζομένων των δικαιούχων επιχειρήσεων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του αριθμού των απασχολούμενων κατά το κρινόμενο (για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος) έτος, ο οποίος συγκρίνεται με τον μέσο όρο των απασχολούμενων του προηγούμενου φορολογικού έτους. Βάση υπολογισμού του μέσου αριθμού των εργαζομένων είναι ο αριθμός των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 του προηγούμενου φορολογικού έτους, σε συνάρτηση με τον αριθμό των απασχολούμενων από την 1/1 έως και την 31/12 κατά το κρινόμενο έτος.

2. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται ανά μήνα από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου για το σύνολο του έτους.

3. Στους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης συμπεριλαμβάνονται οι εποχικοί απασχολούμενοι.

4. Ειδικά σε περίπτωση συγχώνευσης επιχειρήσεων, ο μέσος όρος των εργαζομένων στην προερχόμενη από τη συγχώνευση εταιρεία θα προκύπτει από το άθροισμα των μέσων όρων των εργαζομένων που απασχολήθηκαν σε κάθε μία από τις συγχωνευόμενες επιχειρήσεις για το χρονικό διάστημα της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης τους.

5. Εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος, ο οποίος απασχολείται στην επιχείρηση τουλάχιστον κατά μία ημέρα πλέον του μισού ημερολογιακού μήνα, δηλαδή πλέον των 15 ημερών ανά μήνα, υπολογίζεται σε ετήσια βάση ως ένα δωδέκατο (1/12).

6. Κατά τον υπολογισμό του μέσου όρου απασχολούμενων, ποσοστά μικρότερα του 0,5 στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω και ποσοστά μεγαλύτερα ή ίσα του 0,5 στρογγυλοποιούνται προς τα πάνω.

Επαλήθευση

 

Ο τρόπος και διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων-διαδικασία υποβολής ενστάσεων

1. Για τον έλεγχο της προϋπόθεσης της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της παρούσας το ποσό των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (έντυπο Ε3) και συγκεκριμένα, από τον κωδικό (047) του εντύπου του εκάστοτε φορολογικού έτους.

2. Ο μέσος αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης υπολογίζεται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανά μήνα από το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας. Τα εξαχθέντα στοιχεία διαβιβάζονται αρμοδίως από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην ΑΑΔΕ.

3. Η ΑΑΔΕ ενημερώνει, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πέμπτου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις επιχειρήσεις που πληρούν την προϋπόθεση της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας. Εφόσον οι επιχειρήσεις αυτές πληρούν και την προϋπόθεση της παρ. 1 του άρθρου 2 εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το οικείο φορολογικό έτος. Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

4. Οι επιχειρήσεις που δεν λαμβάνουν το ηλεκτρονικό μήνυμα της προηγούμενης παραγράφου, λόγω μη διακρίβωσης της πλήρωσης των προϋποθέσεων του προηγούμενου άρθρου, δικαιούνται να υποβάλλουν ένσταση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαπενθημέρου του έκτου μήνα από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Η ένσταση υποβάλλεται με τη συμπλήρωση σχετικού εντύπου εντός του περιβάλλοντος του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Οι ενστάσεις εξετάζονται από Επιτροπή, που θα συσταθεί από τον Γενικό Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων. Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται, επί ποινή απαραδέκτου της ένστασης, να συνυποβάλλουν με το ως άνω έντυπο, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα απαραίτητα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και στοιχεία για την τεκμηρίωση της ένστασης. Η απόφαση που εκδίδεται από την Επιτροπή Ενστάσεων κοινοποιείται στην επιχείρηση και γνωστοποιείται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, το οποίο αποστέλλει για τις περιπτώσεις αυτές επικαιροποιημένα στοιχεία στην ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις επιχειρήσεις των οποίων η ένσταση γίνεται αποδεκτή. Εάν κατά τον χρόνο λήψης του ηλεκτρονικού μηνύματος από την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους, υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση προκειμένου να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το έτος αυτό.

Φορολογικά ζητήματα

1. Εφόσον μια επιχείρηση εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και τα υποκαταστήματα αυτής, όπως αυτά ορίζονται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011.

2. Για τις επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση διαφορετική του ημερολογιακού έτους, το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων προκύπτει από τον κωδικό (047) της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) του εκάστοτε φορολογικού έτους, ενώ ο σχετικός μέσος αριθμός εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης υπολογίζεται, αντίστοιχα, για τους μήνες που απαρτίζουν το εν λόγω φορολογικό έτος.

3. Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του έτους, για το εν λόγω φορολογικό έτος πραγματοποιείται οίκοθεν αναγωγή του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων που έχουν δηλωθεί στον κωδικό (047) του εντύπου Ε3 σε δωδεκάμηνη βάση. Αντιστοίχως, θα πραγματοποιηθεί αναγωγή-υπολογισμός του μέσου αριθμού πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων της επιχείρησης για τα υπόψη χρονικά διαστήματα σε δωδεκάμηνη βάση.

4. Γ ια τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκαναν έναρξη εργασιών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου φορολογικού έτους ή που προέβησαν σε διακοπή της δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια του κρινόμενου φορολογικού έτους, πραγματοποιείται, αντιστοίχως, αναγωγή του μέσου αριθμού πλήρως απασχολούμενων εργαζομένων της επιχείρησης των υπόψη χρήσεων σε δωδεκάμηνη βάση, προκειμένου για τη σύγκρισή τους με τον μέσο αριθμό του επόμενου της έναρξης ή του προηγούμενου της διακοπής φορολογικού έτους.

Υποχρεώσεις επιχειρήσεων

1. Τα ανωτέρω πρέπει να προκύπτουν από τις μισθοδοτικές καταστάσεις των επιχειρήσεων που ανήκουν στους δικαιούχους της παρούσας και τα λοιπά στοιχεία που τηρούνται βάσει της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, τα οποία θα προσκομίζονται σε περίπτωση ελέγχου προκειμένου να πιστοποιείται η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 3α του άρθρου 31 του ν. 3986/2011.

2. Οι εν λόγω επιχειρήσεις οφείλουν να διαφυλάττουν τα λογιστικά αρχεία για όσο χρόνο ορίζεται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4987/2022).

Έναρξη ισχύος

Οι διατάξεις της παρούσας ισχύουν από την 1η.9.2022 και έχουν εφαρμογή προς τον σκοπό θεμελίωσης εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος φορολογικού έτους 2022 και εφεξής.

 

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Voice (Finance & Markets Voice) , την Κυριακή 9 Απριλίου    2023.