Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Δημοτικά τέλη - Τέλη Δήμου Αθηναίων - Απαλλαγή κενών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

 Δημοτικά τέλη - Τέλη Δήμου Αθηναίων - Απαλλαγή κενών ακινήτων

Για τις τελευταίες σημαντικές και συνεχείς εξελίξεις στο θέμα των δημοτικών τελών των ακινήτων παρακαλούμε να συμβουλεύεστε την τρέχουσα ειδησεογραφία της ιστοσελίδας μας και την ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ για την Πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων σας. 


ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΜΒΑΔΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν απορίες σχετικά με την πλατφόρμα και τον τρόπο διόρθωσης των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους πρέπει:

*Να διαβάσουν προσεκτικά τις σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις που αναγράφονται  σ΄αυτήν, οι οποίες εμπλουτίζονται συνεχώς,  

*Να απευθύνονται στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου,

*Να απευθύνονται στον φοροτεχνικό που υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις,

*Να απευθύνονται στην ΠΟΜΙΔΑ αποκλειστικά μέσω της ειδικής φόρμας υποβολής ερωτήσεων της ΣEΛΙΔΑΣ ΜΕΛΩΝ της, και με τους κωδικούς πρόσβασής τους, καθόσον δεν υπάρχει ούτε πρακτική δυνατότητα αλλά ούτε και υποχρέωση απάντησης στα εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με ερωτήματα τρίτων που μας αποστέλλονται βροχηδόν... 


ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΚΕΝΩΝ - ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Η κατάργηση της υποχρέωσης των ιδιοκτητών κενών ακινήτων, ιδιαίτερα επαγγελματικών, να πληρώνουν στους οικείους Δήμους δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ήταν από τους πρώτους, ιδρυτικούς θα λέγαμε, στόχους της ΠΟΜΙΔΑ. Μετά από προσπάθειες 20 περίπου ετών, με τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 1 του Νόμου  3345/2005, την οποία ζήτησε επίμονα η ΠΟΜΙΔΑ και αποδέχθηκε και εισήγαγε στη Βουλή ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται πλέον πλήρως από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού, όταν το ακίνητό τους δεν ρευματοδοτείται και δεν χρησιμοποιείται (είναι κενό), εφόσον μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης καταθέσουν στον οικείο Δήμο αίτηση απαλλαγής τους από την χρέωση δημοτικών τελών, μαζί με τη βεβαίωση διακοπής της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και με σχετική υπεύθυνη δήλωση προς το Δήμο ότι το ακίνητο δεν ηλεκτροδοτείται και δεν χρησιμοποιείται καθ΄οποιονδήποτε τρόπο.

Η ρύθμιση αυτή στην ουσία δεν καθόριζε πότε πρέπει να υποβληθεί η προβλεπόμενη δήλωση στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, κατά τον χρόνο διακοπής της ηλεκτροδότησης ή και μεταγενέστερα, όπως συμβαίνει στην πράξη μετά από τόσα χρόνια ισχύος της σχετικής διάταξης. Αρκετοί Δήμοι αξίωναν την πληρωμή δημοτικών τελών βασιζόμενοι σε ερμηνεία από το ΥΠΕΣ που θεωρούσε ότι η απαλλαγή αρχίζει από την υποβολή δήλωσης στο Δήμο. Αντίθετα ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε ότι είναι δικαίωμα του πολίτη να απαλλαγεί, ακόμη και αν εκ των υστέρων υποβάλει τη σχετική δήλωση στον οικείο Δήμο.

Στις 19.7.2018 δημοσιεύτηκε ο νέος νόμος 4555/2018 για την τοπική αυτοδιοίκηση, με το άρθρο 222 του οποίου επαναρρυθμίστηκε το πρόβλημα της απαλλαγής των αδήλωτων κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Τα σημεία της νέας ρύθμισης, για την οποία είχε προηγηθεί συνάντηση του Προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, είναι τα εξής:

1. Παγιώθηκε νομοθετικά η απαλλαγή των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, η οποία υπήρξε ζωτικής σημασίας ιστορική κατάκτηση της ΠΟΜΙΔΑ με το Ν.3345/2005, μετά από αγώνες που διήρκεσαν μια ολόκληρη εικοσαετία!

2. Σε ότι αφορά το παρελθόν, η νέα διάταξη έδινε εξάμηνη προθεσμία (δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019) σε όλους τους ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που ως τώρα δεν το είχαν δηλώσει στον οικείο Δήμο, να σπεύσουν να το δηλώσουν τώρα και να απαλλαγούν πλήρως από κάθε χρέωση, εφόσον υπήρχε αχρησία και διακοπή του ρεύματος.

3. Για το μέλλον όμως η νέα διάταξη ορίζει ότι «Ακίνητα, στα οποία διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, απαλλάσσονται από την καταβολή τελών καθαριότητας και φωτισμού από την ημερομηνία υποβολής δήλωσης του ιδιοκτήτη τους ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτού προς τον οικείο δήμο ότι δεν ηλεκτροδοτούνται και ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.»  Μέχρι την υποβολή της ανωτέρω δήλωσης, τα τέλη οφείλονται και θα βεβαιώνονται σε βάρος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ αν, παρά τη δήλωση, γίνεται χρήση ή ηλεκτροδότηση του ακινήτου, θα βεβαιώνεται επιπλέον και ισόποσο πρόστιμο!  

4. Όμως η αυστηρή αυτή προυπόθεση αφήνει τον απλό και απληροφόρητο πολίτη, που δεν θα γνωρίζει για τη νέα αυτή υποχρέωση, εκτεθειμένο στον κίνδυνο να χρεωθεί χωρίς έλεος με τεράστιες αναδρομικές οφειλές έως και 20ετίας, που ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα θα έχουν κυριολεκτικά δημευτικό χαρακτήρα αφού θα μπορεί να υπερβούν και τη σημερινή αξία του ίδιου του ακινήτου! Επίσης η ρύθμιση αυτή έρχεται και σε αντίθεση και με τη γνωστή πρόσφατη γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη για την απαλλαγή των ακινήτων αυτών από τα δημοτικά τέλη.

5. Με άλλα άρθρα του ίδιου νόμου δίνεται στους ΟΤΑ η δυνατότητα έως και διπλασιασμού των ισχυόντων δημοτικών τελών  στα επαγγελματικά ακίνητα (άρθρο 182), αφού επιτρέπει έως και δεκαπλάσια τέλη σε σχέση με τέλη της οικιακής χρήσης, ενώ σήμερα επιτρέπεται έως το πενταπλάσιο. Επίσης με το άρθρο 185 προβλέπεται η καθιέρωση τριών κλιμακίων ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού, αντί των ισχυόντων δύο.

Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 50Α/26.3.2019 ο ν. 4604/2019,  το άρθρο 103 του οποίου περιέχει νέες ρυθμίσεις για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι ρυθμίσεις αυτές ζητήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ και έγιναν δεκτές από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση κατά τη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εσωτερικών την 15η Ιανουαρίου 2019.

Με την παρ. 1 του άρθρου 103 δίνεται η δυνατότητα υποβολής δήλωσης περί μη χρήσης ακινήτου, στο οποίο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές από τέλη καθαριότητας και φωτισμού ή να παραληφθεί η βεβαίωσή τους. 

Με την παρ. 2 του άρθρου 103 προβλέπεται η διαγραφή ή η παράλειψη βεβαίωσης τελών καθαριότητας και φωτισμού για ακίνητα που δεν είχαν προηγούμενα ηλεκτροδοτηθεί, εφόσον ο δήμος δεν στοιχειοθετεί τη χρήση αυτών, δεδομένου ότι, με την τροποποίηση της παρ. 1 του αρ. 3 του ν. 25/1975 (Α’ 74) με την παρ. 1 του άρθρου 222 του ν. 4555/2018 (Α’133) κατέστη σαφές ότι για ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί, η επιβολή τελών πρέπει να συνέχεται με τη χρήση του ακινήτου. Η καινοτόμος αυτή ρύθμιση καταλαμβάνει μόνον οφειλές που έχουν ήδη βεβαιωθεί, και δεν αφορά το μέλλον, ούτε τις αβεβαίωτες οφειλές, και ως προς αυτό, θα πρέπει να υπάρξει σύντομα νέα ρύθμιση, ανάλογη με τη ρύθμιση της παρ. 1.

Διαβάστε και τυπώστε το συνημμένο έντυπο της δήλωσης απαλλαγής προς το Δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητό σας, στο τέλος της σελίδας αυτής!


ΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ; ΣΤΗΝ 20ΕΤΙΑ!!!

Με το άρθρο 32 του Ν. 4304/2014, όπως συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, και ισχύει από 23.10.2014, η 5ετής παραγραφή οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. παραγραφή αυξήθηκε σε 20ετή ως εξής: "Χρηματικές αξιώσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορούν σε απόδοση φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών και προκύπτουν εξαιτίας μη υποβολής από τους υπόχρεους των αναγκαίων στοιχείων για τη βεβαίωση τους ή υποβολής ανακριβών ή ελλιπών στοιχείων ή λανθασμένα βεβαιωμένων οφειλών, βεβαιώνονται σε βάρος των υπόχρεων εντός εικοσαετίας από τη λήξη του οικονομικού έτους που δημιουργήθηκε η σχετική υποχρέωση προς καταβολή τους. Τυχόν πρόστιμα που επιβάλλονται για τις ανωτέρω περιπτώσεις, υπολογίζονται επί των οφειλών που ανάγονται στα πέντε (5) προηγούμενα της βεβαίωσης έτη.".

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΑ ΜΙΣΘΩΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Επ΄αυτού η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει τα εξής:

ΒΔ 24-9/20-10/1958 (ΒΔ  ΦΕΚ Α 171 1958): ΕΣΟΔΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ κλπ. ΟΤΑ (36594)

Αρθρ. 21. Δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. 

1. Δια τας υπό του δήμου ή κοινότητος παρεχομένας  υπηρεσίας καθαριότητος των οδών, πλατειών και κοινοχρήστων εν γένει χώρων, της περισυλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμάτων, ως και της κατασκευής και λειτουργίας κοινοχρήστων αφοδευτηρίων, επιβάλλεται τέλος οριζόμενον δι`αποφάσεως του συμβουλίου, υποκειμένης (εις την έγκρισιν του νομάρχου)". *** Η παρ. 1 αντικαταστάθηκε ως άνω από το άρθρ. 4 Ν. 1080/20-22 Οκτ. 1980, ΦΕΚ Α` 246.

........................

5. Το τέλος καθαριότητος και αποκομιδής απορριμάτων βαρύνει τον ποιούμενον χρήσιν των ακινήτων, υποχρεούμενον εις την καταβολήν τούτου ανά εξάμηνον εις το δημοτικόν ή κοινοτικόν ταμείον.   Εαν το ακίνητον τελή υπό μίσθωσιν, το τέλος καταβάλλεται υπό του εκμισθωτού, εντός της κατά το προηγούμενον εδάφιον προθεσμίας όστις και εισπράττει τούτο παρά του μισθωτού. Εις ας περιπτώσεις δεν καθίσταται δυνατή η βεβαίωσις του τέλους εις βάρος του εκμισθωτού  τούτο βεβαιούται εις βάρος του μισθωτού. Η μη καταβολή υπό του μισθωτού του τέλους εις τον εκμισθωτήν αποτελεί λόγον εξώσεως και παρέχει εις τούτον το δικαίωμα να ζητήση την έξωσιν του μισθωτού κατά τας διατάξεις του Νόμ. ΒΧΗ`.

............................................

"7. Εν περιπτώσει συνεισπράξεως των δημοτικών και κοινοτικών τελών καθαριότητος και φωτισμού υπό υπό της Δ.Ε.Η. τα τέλη βαρύνουν τον εκάστοτε υπό ταύτης φερόμενον καταναλωτήν και, άν ούτος είναι πρόσωπον διάφορον του πράγματι καταναλωτού ηλεκτρικής ενεργείας, τον τελευταίον τούτον υποχρεούμενον εις την καταβολήν των ως άνω τελών επί τη βάσει της  εις τον βεβαιωτικόν κατάλογον του δήμου ή της κοινότητος εγγραφής του φερομένου υπό της Δ.Ε.Η. ως  καταναλωτού. Αι κοινοποιήσεις των αποσπασμάτων των βεβαιωτικών καταλόγων του δήμου ή της κοινότητος ενεργούνται προς τον φερόμενον υπό της Δ.Ε.Η. ως καταναλωτήν και εν περιπτώσει μετοικήσεως αυτού θυροκολλούνται εις την εξώθυραν του ακινήτου συντασσομένου αποδεικτικού ενώπιον δύο μαρτύρων".*** Η παρ. 7 προσετέθη δια του άρθρου 32 Α.Ν. 344/1968.


Διαβάστε και τυπώστε από τη σελίδα μελών:

Απαλλαγή κλειστών ακινήτων από Δημοτικά Τέλη (Ν. 3345/2005). 

Εγκύκλιος της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. για την απαλλαγή ακινήτων από Δημοτικά Τέλη

Εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών για την απαλλαγή ακινήτων από Δημ. Τέλη

Ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων για δημοτικά τέλη και Τ.Α.Π.

Σελίδα Δήμου Αθηναίων για τα Ανταποδοτικά Τέλη


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει το δικαίωμα από την ισχύουσα νομοθεσία να επιβάλλει διάφορα τέλη και φόρους επί των ακινήτων. Εκτός από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που το φορολογικό του πλαίσιο είναι καθορισμένο από το Κράτος (Ν. 2130/1992),  συνηθέστερα τέλη τα οποία επιβάλλονται από τους Δήμους σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτης περιουσίας , με ύψος καθοριζόμενο από τους ίδιους τους ΟΤΑ, είναι τα εξής:

1.Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας - Φωτισμού 

2. Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

3. Δημοτικά Δυνητικά Τέλη (με διάφορες αιτιολογίες)

4. Δημοτικά Τέλη κατάληψης πεζοδρομίου.


ΤΕΛΗ & ΦΟΡΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Στην παρούσα ενότητα θα παρουσιάσουμε τις χρεώσεις δημοτικών τελών του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, του Δήμου Αθηναίων, η σημερινή ηγεσία του οποίου (Δήμαρχος ο κ. Γιώργος Καμίνης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών ο κ. Γιώργος Μπρούλιας), έχει εφαρμόσει μια πολιτική συνεχών ετήσιων μικρών μειώσεων των χρεώσεων αυτών.

                         


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΒΑΣΙΚΟΣ ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: 1,55€/τ.μ. ετησίως.*

* Το 2016 ήταν 1,59 ευρώ/τ.μ. και κατά τα προγούμενα έτη μειωνόταν κατά 2-2,50% ετησίως.

 ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

 Η Δημοτική Αρχή θέλοντας να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ελάφρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών επιμέρους κοινωνικών ομάδων ορίζει τις απαλλαγές καθώς και τις  μειώσεις των Τελών Καθαριότητας και Φωτισμού στα πλαίσια της παραγράφου 3 του άρθρου 202 το Ν. 3463/2006 όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρ. 13 του Ν. 4368/2016 ως κάτωθι:

-Την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των πολυτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι  του ποσού των 25.000 € προσαυξημένο κατά 10.000 € για το τρίτο τέκνο, 8.000 € για το τέταρτο τέκνο,6.000 € για το πέμπτο τέκνο και 5.000 € για κάθε τέκνο πέραν του πέμπτου. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση αντιγράφου Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας καθώς επίσης και του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμοδίας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου και των απαραιτήτων εγγράφων που απαιτείται κατά περίπτωση .

-Την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των τριτέκνων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι  του ποσού των 25.000 € προσαυξημένο κατά 10.000 € για το τρίτο τέκνο, ήτοι σύνολο 35.000 €. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση του Ε1 και του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμοδίας Δ.Ο.Υ καθώς και των απαραιτήτων εγγράφων που απαιτείται κατά περίπτωση .

-Την απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού για την πρώτη κατοικία των απόρων όπως   αυτοί οριοθετούνται από την κείμενη νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αφού προηγουμένως προσκομίζονται σε αυτή το έγγραφο που αποδεικνύει την οικονομική τους αδυναμία όπως εκπορεύεται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας τους. Για τα επόμενα έτη την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ

-Τη μείωση των τελών καθαριότητος και φωτισμού κατά 50% για την πρώτη κατοικία των αναπήρων με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 20.000 € . Η μείωση αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση στην αρμόδια υπηρεσία βεβαίωσης Υγειονομικής Επιτροπής για το ύψος της αναπηρίας, αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας καθώς και εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμοδίας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου.

-Την μείωση των τελών καθαριότητος και φωτισμού κατά 50% για την πρώτη κατοικία των μονογονεϊκών οικογενειών με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης φορολογικό έτος, μέχρι του ποσού των 25.000 €. Η μείωση αυτή θα χορηγείται με την προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης που βεβαιώνει την μονογονεϊκότητα, αντίγραφο Ε1 για εξακρίβωση της πρώτης κατοικίας, του εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμοδίας Δ.Ο.Υ του φορολογουμένου καθώς και των απαραίτητων εγγράφων που απαιτείται κατά περίπτωση.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: 6,24€/τμ. ετησίως*.

*Είχε μειωθεί το 2015 και 2016 κατά 2% κάθε έτος, δηλαδή από 6,50 ευρώ σε 6,37 το 2015 και σε 6,24 το 2016.

ΜΕΙΩΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Πέραν του ισχύοντος επαγγελματικού συντελεστή 6,24 ευρώ /τ.μ  ετησίως που παραμένει ο ίδιος, και στα πλαίσια της κατηγοριοποίησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ο Δήμος Αθηναίων με την απόφαση 402138/21/12/2016 του Δημοτικού του Συμβουλίου όρισε από 1.1.2017 ότι θα επιβληθούν διαφορετικοί συντελεστές χρέωσης τελών καθαριότητας και φωτισμού για επαγγέλματα που κατά κοινή παραδοχή παράγουν διαφορετική ποσότητα απορριμμάτων ,προσθέτοντας δύο νέους συντελεστές επαγγελματικών χώρων που αφορούν λιανικό εμπόριο και παρεχόμενες υπηρεσίες. Για να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι των νέων αυτών μειώσεων, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα δημοτικών τελών του Δήμου Αθηναίων που αναμένεται η έναρξη λειτουργίας της. 

-Για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, με κύρια δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο, ο συντελεστής  τελών καθαριότητας και φωτισμού προσδιορίζεται στα 6 ευρώ/τ.μ ετησίως, ήτοι μειωμένος κατά 0,24 ευρώ/τ.μ  έναντι του ανωτέρω ισχύοντος (μείωση 3,8 %).

-Για τους επαγγελματικούς χώρους στους οποίους ασκούνται δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών με κύρια δραστηριότητα υπηρεσίες, ο συντελεστής τελών καθαριότητας και φωτισμού προσδιορίζεται στα 5,80ευρώ/τ.μ ετησίως, ήτοι μειωμένος  κατά 0,44 ευρώ/τ.μ  έναντι του ανώτερου ισχύοντος (μείωση 7%).

-Για τους σταθμούς αυτοκινήτων (parking) ο συντελεστής τελών καθαριότητας και φωτισμού παραμένει με κλίμακα από 0 μέχρι 1000™ με 4,68 € ανά ™ ετησίως ( στο 75% του επαγγελματικού συντελεστή), από 1.001 έως 6.000™ με 2,34 € ανά ™ και από 6.001τ.μ. και άνω με 2,81€/τ.μ. ετησίως.

Για την ένταξη των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, επαγγελματιών και επιτηδευματιών στις ανωτέρω τρεις κατηγορίες θα πρέπει ο λογαριασμός ρεύματος να εκδίδεται στο όνομα της επιχείρησης ( ή του νόμιμου εκπροσώπου αυτών ) ή του επαγγελματία-επιτηδευματία και να υποβληθεί σχετική αίτηση στα γραφεία της υπηρεσίας προσκομίζοντας πρόσφατη βεβαίωση άσκησης δραστηριότητας από την ΔΟΥ, καθώς και το λογαριασμό ρεύματος που ηλεκτροδοτεί το ακίνητο στο οποίο ασκείται η επαγγελματική δραστηριότητα.


ΦΟΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΦΗΧ) ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Με την πράξη 2006/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων καθορίστηκαν για το έτος 2009 (και στη συνέχεια ισχύουν αμετάβλητα) ως εξής:

Στεγασμένοι ηλεκτροδοτούμενοι χώροι:      0,330 ευρώ/τ.μ.

Ασκεπείς (ακάλυπτοι) χώροι:                        0,165 ευρώ/τ.μ.


ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΤΑΠ)

Καθορίζεται παγίως από τον εξής τύπο υπολογισμού: Ετήσιο Ποσό Τέλους =

Εμβαδόν Ακινήτου x Τιμή Ζώνης x Συντελ. Παλαιότητος x Συντελ.ΤΑΠ 0,35 ο/οο.

Το ΤΑΠ εισπράττεται από τον αρμόδιο Ο.Τ.Α. μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. εφόσον το ακίνητο ρευματοδοτείται.  Αν το ακίνητο δεν είναι ρευματοδοτούμενο ή είναι οικόπεδο ο ΤΑΠ επιβάλλεται κανονικά, πλην όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσέρχεται, συχνά χωρίς ειδοποίηση, και να τον καταβάλλει κάθε χρόνο στην οικονομική υπηρεσία του αρμόδιου Ο.Τ.Α.

ΑΔΗΛΩΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Σε περίπτωση ύπαρξης αδήλωτων μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων απαιτείται δήλωσή τους στην οικονομική υπηρεσία του οικείου Δήμου, συνοδευόμενη από τίτλο ιδιοκτησίας και σχεδιάγραμμα.  Αν η δήλωση γίνει μέχρι την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους, ο οικείος Ο.Τ.Α. θα επιβάλλει το τρέχον τέλος  (ΤΑΠ) χωρίς προσαύξηση, αλλά θα χρεώσει τον ιδιοκτήτη αναδρομικά με το τέλος της προηγούμενης πενταετίας και τη νόμιμη προσαύξηση για αδήλωτα ακίνητα, η οποία ανέρχεται σε ποσοτό 200%! Ορισμένοι Δήμοι δέχονται μείωση του ποσοστού αυτού με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής τους, αν ο ιδιοκτήτης εξηγήσει επαρκώς γιατί το ακίνητό του ήταν αδήλωτο.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΜΗ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ: Εάν σε οικόπεδο εντός σχεδίου υπάρχει κτίσμα που όμως δεν εξαντλεί τον συντελεστή δόμησης τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται ξεχωριστά για το κτίσμα (σύμφωνα με τον παραπάνω τύπο) και ξεχωριστά για το οικόπεδο από το εμβαδόν του οποίου όμως αφαιρείται το διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος.

ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: Επισημαίνεται ότι ο ΤΑΠ επιβάλλεται καταρχήν μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης του εκάστοτε Ο.Τ.Α. Αν ωστόσο σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα τότε ο ΤΑΠ υπολογίζεται στο διπλάσιο του εμβαδού του κτίσματος ανεξάρτητα από το εμβαδόν του αγροτεμαχίου.

Διαβάστε τη σχετική νομοθεσία για το ΤΑΠ (για μέλη)

Για περισσότερες πληροφορίες, αποτανθείτε στην Υπηρεσία Εσόδων του Δήμου Αθηναίων, οδός Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10 438, Τηλ. 210 5277000.


ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

Η δήλωση "τακτοποίησης" διαφόρων χώρων βάσει των νόμων ν.3775/09, ν.3843/10, ν.4014/11 και ν.4178/13 δημιουργεί και υποχρέωση δήλωσης των χώρων αυτών για την πληρωμή δημοτικών τελών κια ΤΑΠ προς τους οικείους ΟΤΑ, και μάλιστα αναδρομικά, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του ΥΠΕΚΑ ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει προς την ΚΕΔΕ να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την νομοθέτηση της αυτόματης επαύξησης των εμβαδών των ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ως προς τους πρόσθετους δηλωθέντες χώρους τους, βάσει των στοιχείων που κατέχει το ΤΕΕ στην πληροφοριακή βάση του, χωρίς όμως αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα. Για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί και  ειδική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει λεπτομερώς τα δημοτικά τέλη επί νομιμοποίησης αυθαιρέτων , ανάλογα με το νόμο και το χρόνο δήλωσης.

Ηδη όμως με το άρθο 104 παρ. 5 του πολεοδομικού νόμου 4495/2017, ως χρόνος μέχρι τον οποίο φθάνει η αναδρομική χρέωση δημοτικών τελών και λοιπών οφειλών ορίστηκε η 8.8.2013. Με το συγκεκριμμένο άρθρο ορίστηκαν τα εξής:

"4. Για τις αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης πριν από τις 28.7.2011, που εξαιρούνται από την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή εξαιρέθηκαν από την επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3843/2010 (Α΄ 62), 4014/2011 (Α΄ 209) και 4178/2013 (Α΄ 174), δεν οφείλονται αναδρο- μικά ασφαλιστικές εισφορές (ΕΦΚΑ κ.λπ.) και οποιοσδή- ποτε φόρος, καθώς και οποιασδήποτε μορφής πρόστιμα και τέλη, όπως το τέλος ακίνητης περιουσίας, καθαριό- τητας, φωτισμού και άλλα ανταποδοτικά τέλη. Φόροι, τέλη και πρόστιμα που καταβλήθηκαν δεν αναζητούνται. Η αλλαγή χρήσης δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπο- λογισμό του τέλους του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α΄ 62), καθώς και των τελών του ν. 25/1975 (Α΄ 74) και του άρθρου 25 του ν. 1828/1989 (Α΄ 2) και δεν επιβάλλονται αναδρομικά διαφορές που προκύπτουν ως προς το ύψος των τελών ούτε και σχετικές προσαυξήσεις οι οποίες προέρχονται από την αλλαγή χρήσης. Ως χρόνος λήξης της αναδρομικής απαλλαγής των αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσης είναι η 8.8.2013. Το Τ.Ε.Ε. αποστέλλει ανά εξάμηνο στους κατά τόπον αρμόδιους Ο.Τ.Α. στοιχεία των υπαγωγών προκείμενου να βεβαιωθούν τα αναλογούντα τέλη.". 


ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΠΡΟΣ ΟΤΑ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ.

Παλιές υποχρεώσεις αναβιώνουν για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας που έχουν την… τύχη το ακίνητό τους να συνορεύει με οικόπεδο το οποίο ο δήμος το απαλλοτρίωσε και το μετέτρεψε σε άλσος ή πλατεία. Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Εσωτερικών, μη μπορώντας να αυξήσει τις κρατικές επιδοτήσεις προς τους δήμους, προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν σωστά, «ξεπάγωσε» νόμο του 1931 δίδοντας το δικαίωμα στους δημάρχους να εισπράξουν τα χρήματα που δαπάνησαν για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου.

Ηδη κάποιοι δήμοι έχουν κινήσει τη διαδικασία στέλνοντας «ραβασάκια» σε ιδιοκτήτες παρόδιων ιδιοκτησιών ζητώντας τους να πληρώσουν τις απαλλοτριώσεις του παρελθόντος, τις οποίες συχνά επί δεκαετίες δεν ζητούσαν να τις πληρωθούν λόγω πολιτικού κόστους. Ωστόσο η κρίση και η οικονομική «ασφυξία» στην οποία έχει περιέλθει γενικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάγκασαν πολλούς δημάρχους να ζητούν τα χρήματα που είχαν ξοδέψει οι προηγούμενοι, καθώς τα συγκεκριμένα έξοδα έχουν βεβαιωθεί μαζί με τους τόκους και τις προσαυξήσεις σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων με πρόσοψη στις συγκεκριμένες πλατείες.

 Ο επίμαχος νόμος 5269/1931, ο οποίος τροποποιήθηκε το 1989, προβλέπει την καταβολή του ποσού της απαλλοτρίωσης από τους παρόδιους ιδιοκτήτες της απαλλοτριωμένης έκτασης, με το σκεπτικό ότι με τη δημιουργία μιας πλατείας ή ενός άλσους το ακίνητο αναβαθμίζεται και ανεβαίνει η εμπορική του αξία. Το κόστος της κάθε παρόδιας ιδιοκτησίας υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της πρόσοψης του κάθε κτιρίου προς την πλατεία ή το άλσος που δημιουργήθηκε, και σε βάθος το πολύ 10 μέτρων. Αν το κτίριο είναι πολυκατοικία, το ποσό διαιρείται με παρονομαστή τα διαμερίσματα, όπως συμβαίνει με τα κοινόχρηστα.

Το άρθρο 67 του νόμου 4483/2017 δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν τα χρέη τους προς τους δήμους για τις απαλλοτριώσεις πλατειών μέσα σε 15 χρόνια, με τις εξής πρόσθετες διευκολύνσεις:

«Ο δήμος υποχρεούται να βεβαιώνει και να εισπράττει από τους υπόχρεους σε καταβολή αποζημίωσης, λόγω προσκύρωσης ή ρυμοτόμησης εκτάσεων, σε εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, το ποσό που κατέβαλε για λογαριασμό τους στους δικαιούχους της αποζημίωσης. Η εξόφληση των οφειλών της παραγράφου αυτής γίνεται ατόκως σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, σε διάστημα μέχρι 15 ετών, που ορίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το ποσό της κάθε δόσης επιβαρύνεται, λόγω εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ολόκληρου του ποσού της οφειλής παρέχεται έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%).».

Οφειλές προς δήμους από την εφαρμογή της παρ. 11 του άρθρου 26 του Ν. 1828/1989 που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, ανεξαρτήτως αν έγινε ή όχι διακανονισμός της εξόφλησής τους σε δόσεις, απαλλάσσονται από τον νόμιμο τόκο και από κάθε άλλη προσαύξηση. Οι τόκοι και οι λοιπές προσαυξήσεις που έχουν εισπραχθεί συμψηφίζονται στο κεφάλαιο της κύριας οφειλής. Για τον συμψηφισμό γίνεται νέα βεβαίωση και διακανονισμός εξόφλησης, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της ίδιας παραγράφου, όπως τροποποιείται με το παρόν άρθρο και παύει κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων. Τόκοι που έχουν βεβαιωθεί αυτοτελώς, για δόσεις που έχουν εξοφληθεί άτοκα στο παρελθόν, διαγράφονται».

 

Κλίμακες φορολογίας ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ)

 Κλίμακες φορολογίας ακινήτων

                            *Δείτε στο τέλος τις προισχύσασες φορολογικές κλίμακες ακινήτων από το έτος 2004 και μετά 

1. Κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος ακινήτων *

Ύψος ΕισοδήματοςΦορολογικός συντελεστής
0 – 12.000 €15%
12.001 – 35.000 €35%
35.001 € και άνω45%

2. Κλίμακα φορ. εισοδήματος φυσικών προσώπων

Εισόδημα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επιχειρηματίες, επαγγ/τίες)Φορολογικός συντελεστής
0 – 20.000 €22%
20.001 – 30.000 €29%
30.001 – 40.000 €37%
40.001 € και άνω45%

3. Κλίμακα ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων

Ύψος ΕισοδήματοςΦορολογικός συντελεστής
0 – 12.000 €0,0%
12.001 – 20.000 €2,2%
20.001 – 30.000 €5%
 30.001 – 40.000 €6,5%
40.001 – 65.000 €7,5%
65.001 – 220.000 €9%
220.001 € και άνω10%

*Το εισόδημα από κάθε είδους μίσθωση (πλην μισθωμάτων κατοικιών) επιβαρύνεται επιπλέον με τέλος χαρτοσήμου 3,6%.

*Ο συμπληρωματικός φόρος 1,5-3% έχει καταργηθεί.

*Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης ακινήτου δεν προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα αλλά ετήσια αντικειμενική δαπάνη («τεκμήριο διαβίωσης».

*Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου, σε φόρο εισοδήματος υπόκειται το τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

*Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστεία, το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

*Σε περίπτωση ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικού ακινήτου κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων, εκπίπτει το τεκμαρτό μίσθωμα κατά το μέτρο που δεν υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμενικής αξίας του.

*Τα φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής απαλλάσσονται των τεκμηρίων διαβίωσης, ακόμη και εάν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ή αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

*Δεν επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος επομένου έτους για τα μισθώματα που εισπράττονται από τα φυσικά πρόσωπα.


4. Κλίμακα τεκμηρίου δαπάνης κατοικίας (ιδιόκτητης, μισθωμένης κλπ.)

Εμβαδόν ΚατοικίαςΕτήσια Τεκμαρτή Δαπάνη
Μέχρι 80 τ.μ.40 ευρώ / τ.μ.
Για τα 81-120 τ.μ.65 ευρώ / τ.μ.
Για τα 121-200 τ.μ.110 ευρώ / τ.μ.
Για τα 201-300 τ.μ.200 ευρώ / τ.μ.
Για τα άνω από 300 τ.μ.400 ευρώ / τ.μ.

Το τελικό ποσό της τεκμαρτής δαπάνης διαμορφώνεται αφού ληφθούν υπόψη τα εξής:
Προσαυξάνεται κατά 40% αν η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 2.800€/τ.μ.
Προσαυξάνεται κατά 70% αν η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 5.000€/τ.μ.
Προσαυξάνεται κατά 20% στις μονοκατοικίες
Προσαυξάνεται με 40€/τ.μ. για κάθε είδους βοηθητικούς χώρους & αυθαίρετα.
Μειώνεται στο 50% για κάθε δευτερεύουσα κατοικία.
Μειώνεται κατά 30% για συνταξιούχους άνω των 65 ετών.


5. ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ (ΕΝΦΙΑ-Ν. 4223/2013) - Διαβάστε/τυπώστε το κωδικοποιημένο κείμενό του:
Α. Κλίμακα βασικού φόρου ανά περιουσιακό στοιχείο που υπήρχε την 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ:

Νέα κτίσματα:    2,50 - 16,25 €/ανά τ.μ.
Οικόπεδα:    0,0037 - 11,25 €/ανά τ.μ.

 

Βασικός φόρος ΕΝΦΙΑ για κτίσμα άνω των 25 ετών 

Τιμή ζώνηςΦόρος ανά τ.μ.
0 - 550 €2,00€
551 -750 €2,80 €
751 - 1.050 €2,90 €
1.051 - 2.000 €3,70 €
2.001 - 2.500 €6,00 €
2.501 - 3.000 €7,60 €
3.001 - 3.500 €9,20%
3.501 - 4.000 €9,50 €
4.001 - 4.500 €11,10 €
4.501 - 5.000 €11,30 €
5.001 € και άνω13,00 €

Β. Κλίμακα συμπληρωματικού φόρου (πρώην ΦΑΠ) φυσικών προσώπων που υπήρχε την 1η Ιανουαρίου

ΚλιμάκιαΦορολογικός
Συντελεστής
Φόρος ΚλιμακίουΣύνολο
Ακίνητης ΠεριουσίαςΦόρου
250.0000%0250.0000
50.0000,15%75300.00075
100.0000,3%300400.000375
100.0000,5%500500.000875
100.0000,6%600600.0001.475
100.0000,8%800700.0002.275
100.0000,9%900800.0003.175
100.0001%1.000900.0004.175
100.0001,05%1.0501.000.0005.225
1.000.0001,10%11.0002.000.00016.225
Υπερβάλλον1,15%---

ΕΝΦΙΑ 2019. Για το 2019 ο ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων μειώθηκε κατά 10-30% αναλόγως του συνολικού ύψους της αξίας της περιουσίας του κάθε φορολογούμενου, ως εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 60.000 ευρώ, μείωση κατά 30%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 70.000 ευρώ, μείωση κατά 27%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 80.000 ευρώ, μείωση κατά 25%
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 20% και
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, μείωση κατά 10%.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Η ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων φορολογείται με γενικό αναλογικό συντελεστή 0,55%, και με μειωμένο συντελεστή σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων ή μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων.


6. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ - ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:

Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και την αντιπαροχή24,00%
Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων3,00%
Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)1,50%
Φόρος Διανομής Ακινήτων0,75%
Φόρος Χρησικτησίας Ακινήτων3,00%
Φόρος Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων (υπό αναστολή)15,00%

7. Κλίμακα φόρου δωρεών - κληρονομιών - γονικών παροχών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄ (σύζυγος-τέκνα-εγγονοί-γονείς)
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΓΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗ-ΔΩΡΕΑ

ΚλιμάκιαΣυντελεστήςΦόρος ΚλιμακίουΣυν. Αξία ΠεριουσίαςΑναλογών Φόρος
150.0000%0150.0001
150.0001%1.500300.0001.500
300.0005%15.000600.00016.500
Υπερβάλλον10%   

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
Οι άτυπες δωρεές χρημάτων φορολογούνται εκτός κλίμακας με μοναδικό συντελεστή 10% και χωρίς αφορολόγητο όριο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄ (λοιποί κατιόντες και ανιόντες-αδέλφια-θείοι-ανεψιοί)
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΔΩΡΕΑ

ΚλιμάκιαΣυντελεστήςΦόρος ΚλιμακίουΣυν. Αξία ΠεριουσίαςΑναλογών Φόρος
30.0000%030.0000
70.0005%3.500100.0003.500
200.00010%20.000300.0023.500
Υπερβάλλον20%   

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄ (λοιποί συγγενείς-ξένοι)
ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ-ΔΩΡΕΑ

ΚλιμάκιαΣυντελεστήςΦόρος ΚλιμακίουΣυν. Αξία ΠεριουσίαςΑναλογών Φόρος
6.0000%06.0000
66.00020%13.20072.00013.200
195.00030%58.500267.00071.700
Υπερβάλλον40%   

8. Πίνακας αφορολόγητων ποσών για απόκτηση πρώτης κατοικίας με αγορά - κληρονομιά - δωρεά

Είδος ΑκινήτουΚατηγορία ΔικαιούχουΑφορολόγητο Ποσό
ΚατοικίαΆγαμος200.000
ΚατοικίαΈγγαμος250.000
ΚατοικίαΈγγαμος ΑΜΕΑ275.000
ΟικόπεδοΆγαμος50.000
ΟικόπεδοΈγγαμος100.000

Για αγορά κατοικίας τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.
Για αγορά οικοπέδου τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 15.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα παιδιά.


ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ, ΔΩΡΕΩΝ, ΓΟΝ. ΠΑΡΟΧΩΝ & ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ:

1. Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Ο κληρονόμος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του (άρθρο 61 του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών – Δωρεών – Γονικών Παροχών, ο οποίος κυρώθηκε με το ν. 2961/2001).

2. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Η δήλωση φόρου κληρονομιάς πρέπει να υποβληθεί μέσα σε έξι μήνες, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα, ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος απεβίωσε στην αλλοδαπή ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά το χρόνο θανάτου στην αλλοδαπή. Η προθεσμία αρχίζει από το θάνατο του κληρονομουμένου ή τη δημοσίευση της διαθήκης ή τη δημοσίευση της τελεσίδικης απόφασης που κηρύσσει την αφάνεια ή το θάνατο του υπόχρεου σε δήλωση, αν αυτός δεν υπέβαλε δήλωση ή το διορισμό των κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών, των εκτελεστών διαθήκης, των συνδίκων πτώχευσης ή την αναγνώρισή τους, σε περίπτωση κληρονόμων σχολαζουσών κληρονομιών. Η κατά τα άνω εξάμηνη ή ετήσια προθεσμία μπορεί να παραταθεί για τρεις (3) κατ’ ανώτατο όριο μήνες, με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ, αν συντρέχουν αποχρώντες λόγοι.

3. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται κατά την υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;

α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

β) Αντίγραφο διαθήκης.

γ) Κληρονομητήριο ή πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής Αρχής περί του είδους και του βαθμού συγγενείας προς τον κληρονομούμενο.

δ) Πιστοποιητικό του γραμματέα του Ειρηνοδικείου περί μη δημοσιεύσεως νεότερης διαθήκης ή περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης στην περίπτωση της εξ αδιαθέτου διαδοχής.

ε) Πιστοποιητικό για την ηλικία του επικαρπωτή, όταν για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η ηλικία αυτού.

στ) Εγγραφο νομιμοποιήσεως, σε περίπτωση πληρεξουσίου.

ζ) Τα έγγραφα που αποδεικνύουν τη μετάθεση του χρόνου γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης.

η) Αποδεικτικά χρεών της κληρονομιάς (σχετικό άρθρο 67 του Κώδικα).

4. Ποια είναι αρμόδια ΔΟΥ για την παραλαβή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς;

Η ΔΟΥ της κατοικίας του κληρονομουμένου ή η ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, αν ο κληρονομούμενος ήταν κάτοικος αλλοδαπής. Αν όμως ο κληρονομούμενος είχε την κατοικία του στην αλλοδαπή αλλά πέθανε στην Ελλάδα, αρμόδια είναι η ΔΟΥ του τόπου θανάτου.Ως κατοικία του κληρονομουμένου θεωρείται αυτή που προκύπτει από το ΑΦΜ αυτού.

5. Ποιος είναι υπόχρεος υποβολής δήλωσης φόρου δωρεάς – γονικής παροχής;

Είναι οι συμβαλλόμενοι δωρητής – δωρεοδόχος, γονέας – τέκνο και, σε περίπτωση άτυπης δωρεάς, ο δωρεοδόχος.

6. Ποια είναι αρμόδια ΔΟΥ για την παραλαβή δήλωσης φόρου δωρεάς – γονικής παροχής;

Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ της κατοικίας του δωρητή. Ως κατοικία του δωρητή θεωρείται αυτή που προκύπτει από τον ΑΦΜ αυτού.

7. Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου δωρεάς – γονικής παροχής;

Η δήλωση υποβάλλεται πριν από την κατάρτιση του συμβολαίου, το οποίο συντάσσεται με βάση θεωρημένο αντίγραφο της δήλωσης, και, προκειμένου για άτυπες δωρεές, μέσα σε έξι μήνες από την παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς στο δωρεοδόχο.

8. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις απαλλαγής της απόκτησης πρώτης κατοικίας από το φόρο κληρονομιών και γονικών παροχών;

Ο κληρονόμος (σύζυγος ή τέκνο του κληρονομουμένου) ή το τέκνο που αποκτά τη γονική παροχή ή ο σύζυγος αυτού ή τα ανήλικα τέκνα τους να μην έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων (και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων) είναι 70 τ.μ. προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

9. Ποια είναι τα αφορολόγητα ποσά για την απόκτηση πρώτης κατοικίας αιτία θανάτου ή γονικής παροχής;

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 € για έγγαμο ή για συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή το συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. Επίσης χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 € για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 100.000 € για κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης κληρονόμο. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή το συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 10.000 € για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 15.000 € για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον στο δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου. Αντίστοιχη απαλλαγή παρέχεται και κατά τη γονική παροχή πρώτης κατοικίας (άρθρα 26 ενότητα Α’ και 43 ενότητα Α’).

10. Ισχύουν ειδικές απαλλαγές για τους αγρότες;

Από 23-4-2010 καταργήθηκαν οι γεωργικές απαλλαγές και ο φόρος υπολογίζεται πλέον με βάση τα αφορολόγητα ποσά και τους φορολογικούς συντελεστές της αντίστοιχης κατηγορίας, όπως και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία.

11. Σε πόσες δόσεις καταβάλλεται ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών;

Ο βάσει δήλωσης φόρος καταβάλλεται σε 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις των 500 €. Σε περίπτωση κληρονομιάς, αν ο κληρονόμος είναι ανήλικος, ο αριθμός των δόσεων διπλασιάζεται, με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 500 €, πλην της τελευταίας.

12. Ποιος είναι ο χρόνος φορολογίας για την κτήση αιτία θανάτου;

Κατά κανόνα χρόνος φορολογίας είναι ο χρόνος θανάτου. Ο χρόνος φορολογίας μετατίθεται σε μεταγενέστερο του θανάτου χρονικό σημείο αυτοδίκαια στις περιπτώσεις αναβλητικής αίρεσης, επιδικίας περί το κληρονομικό δικαίωμα ή περί την κληρονομιά, διαχωρισμού επικαρπίας από την κυριότητα κ.λπ. ή με απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας 


9. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΦΟΡΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ:

2004-2005,  20062007.  2008-2010,  2011-2012,  2013,  2014-20152016 .

 http://www.pomida.gr/forologikes_klimakes.php

Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΙΔΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

 "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ"

 

 

Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΜΙΔΑ ΤΩΝ ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ  ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ!

*ΠΡΟΣΟΧΗ: Η αντιγραφή και αναδημοσίευση του παρόντος  επιτρέπεται μόνον με αναφορά της πηγής και της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης, ως εξής: Πηγή: "Παρατηρητήριο Φορολογίας Ακινήτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) - www.pomida.gr ".

2021: OI ΙΣΧΥΟΝΤΕΣ ΦΟΡΟΙ-ΤΕΛΗ-ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ 
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Α. Φόροι - τέλη - κρατήσεις επί του εισοδήματος από ακίνητα

1. Φόρος Εισοδήματος μισθωμάτων δείτε τη σχετική κλίμακα

15/35/45,00 %

 2. Τέλος Χαρτοσήμου + ΟΓΑ (πλην μισθωμάτων κατοικιών) 3,6 %

3.  Ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων δείτε τη σχετική κλίμακα .

*Δεν θα επιβληθεί ειδικά στα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν το έτος 2021.

2,20-10,00%

4. Τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας προς τέκνα ή γονείς, για το άνω των 200 τ.μ. τμήμα της, ή προς τρίτο για όλο το εμβαδόν

3% επί αντικ.αξίας

5. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α'+ β' κατοικία

Αναλόγως εμβ.& Τ.Ζ.

 6. Τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης 3 % επί αντικ.αξίας
  
Β. Ετήσιοι φόροι επί της κατοχής ακινήτων

1. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο φυσικών & νομικών προσώπων, δείτε τη σχετική κλίμακα . Μειώθηκε κατά 10-30% για το 2019 & 2020

Κτίσματα: 2,50-16,25 €/τμ

Οικόπεδα:0,0037-11,25 €/τμ

 2Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου αστικής περιουσίας με αφορολόγητο ποσό 250.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, δείτε τη σχετική κλίμακα . Μειώθηκε κατά 10-30% για 2019 & 2020

Φυσ.πρόσ.:1,5‰-1,15%

Νομ.πρόσ.:2,5-5,50‰

3. Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα)

0,25-0,35‰ (δυνητικά έως 10πλάσιο στους υπερ χρεωμένους ΟΤΑ!)

4. Ετήσιος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών

15 % (πλην απρόσοδων κλπ)

5. Φόρος Αναπροσαρμογής Αξίας ακινήτων επιχειρήσεων (περιοδικός)

Γη 5 %, κτίρια 8 %

Γ. Φόροι - τέλη κατά τη μεταβίβαση ακινήτων

1. Φ.Π.Α. στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (υπό αναστολή έως 31.12.2022)

24 %

2. Φόρος Υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων (υπό αναστολή έως 31.12.2022)

15 %

3. Φόρος Μεταβίβασης / Χρησικτησίας Ακινήτων

3 %

4. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)    

1,5%

5. Φόρος Διανομής Ακινήτων

0,75%

6. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) Δημοτικός φόρος και

β) Νέος φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας (Ν.4110/13)

3 % επί του ΦΜΑ

7% επί του ΦΜΑ

7. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων

4,75‰ στα έμμισθα υποθηκοφυλακεία

5‰ + 1‰ στα νέα κτηματολογικά γραφεία

Δ. Φόροι κληρονομιάς/γονικής παροχής & δωρεάς ακινήτων

1. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

Δείτε τις σχετικές κλίμακες

Α' Κατηγορία: προς τέκνα (γον. παροχή), εγγονούς, συζύγους, γονείς

1-10 %

Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, ανιψιούς, παππούδες κλπ.

5-20 %

Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους

20-40 %

2. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

Δείτε τις σχετικές κλίμακες

Α' Κατηγορία: προς εγγονούς, συζύγους, γονείς

1-10 %

Β' Κατηγορία: προς κατιόντες, αδελφούς, θείους, ανιψιούς, παππούδες κλπ. 

5-20 %

Γ' Κατηγορία: προς άλλους συγγενείς και ξένους

20-40 %

 3. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών

7,75‰ στα υποθ/κεία

8‰+1‰ στα κτηματ.γραφεία

Ε. Τέλη, φόροι και εισφορές υπέρ Ο.Τ.Α. και τρίτων

1. Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας - Φωτισμού 

Καθορίζονται από κάθε ΟΤΑ

2. Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων

Καθορίζονται από κάθε ΟΤΑ

3. Δυνητικά Δημοτικά Τέλη (με διάφορες αιτιολογίες)

Καθορίζονται από κάθε ΟΤΑ

 4. Ειδικό Τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  Kwh x Μον.Χρ.€/Kwh
 5. Τέλος υπέρ της ΕΡΤ ευρώ/μήνα

6. Τέλη Αποχέτευσης ακινήτων (σύνδεση-χρήση).

Καθοριζ. από ΔΕΚΟ - ΟΤΑ

7. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν.1337/83, Ν.2508/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.7 Ν.4315/2014,ΦΕΚ Α 269/24.12.2014 κλπ.)

σε γη 10 έως 50%,

σε χρήμα έως 25%

Ζ. Τέλη κτηματογράφησης, αντιγράφων κλπ. προς το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"
  1. Εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης: 35€/δικαίωμα + 1‰ επί αντικ. αξίας άνω των 20.000€ με όριο τα 900 ευρώ, η είσπραξη του οποίου εκκρεμεί.
  2. Αναλογικά τέλη εγγραφής προσημειώσεων: 8‰.
  3. Πάγιο τέλος για την καταχώρηση κάθε δικαιοπραξίας: 20€.
  4. Τέλος έκδοσης αντιγράφου από το αρχείο του Κτημ. Γραφείου: 9,5€.
  5. Τέλος έκδοσης πιστοποιητικού από τα βιβλία του Κτημ. Γραφείου: 9,5€.
  6. Τέλος έκδοσης αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος: 15€.
  7. Τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος: 33€.
  8. Πρόσθετο τέλος μεταγραφής επί της αξίας κάθε ακινήτου:1‰.
 
Η. Φόροι, Τέλη & Εισφορές οικοδ. αδείας - ανέγερσης κτιρίων - αυθαιρέτων κλπ.

1. Τέλος έκδοσης οικοδομικής αδείας εντός σχεδίου ακινήτου

       -επί εκτός σχεδίου ακινήτου, υπέρ του Πράσινου Ταμείου (Ν.4759/2020)

1 % επί προυπολ.

5% επί κόστους αδείας

2. Τέλος οικοδομικών εργασιών

Ψήφισμα ΚΗ΄/1947

3. Κράτηση υπέρ Δήμου, ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ

Επί προϋπολογισμού

4. Εργοδοτικές εισφορές προς ΕΦΚΑ

+-90 % επί τεκμαρτού  ημερομισθίου

5. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επί οικοδομικών υλικών και εργασιών

24 %

6. Δημοτικά Τέλη Κατάληψης Πεζοδρομίου

Καθορίζονται από κάθε ΟΤΑ

7. Τέλος ρευματοδότησης ακινήτου (υπέρ ΔΕΗ και Δημοσίου)

Ν.4483/65 (άρθρο 8)

8. Πολεοδομικά πρόστιμα αυθαιρέτων κλπ.

 Καθορίζονται από το Ν.4759/20

      ΟΙ  20 ΦΟΡΟΙ, ΤΕΛΗ ΚΛΠ. ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ
  ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
 
1. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου 3 % επί αντικειμενικής αξίας

2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης  επαγγελματικής στέγης

3 % επί αντικειμενικής αξίας

3. Αντικειμενική δαπάνη ("τεκμήριο") διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη α' + β' κατοικία

Αναλόγως εμβαδού & Τ.Ζ.

4. Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ανά περιουσιακό στοιχείο

Κτίσματα: 2,50-16,25€/τμ

Οικόπεδα: 0,0037-11,25€/τμ

5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας- αφορολόγητο ποσό 250.000 €

Φυσ. πρόσωπα:1,5‰-1,15%

Νομικά πρόσωπα:2,5-5,50‰

6. Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) (κτίσματα+οικόπεδα)

0,25-0,35‰

7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών

15%

8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή (επί της αξίας των κτισμάτων)

24 %

9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων

3 %

10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: α) Δημοτικός φόρος &

β) Φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας (Ν.4110/13)

3 % επί του ΦΜΑ

7% επί του ΦΜΑ

11. Φόρος Ανταλλαγής (- συνένωσης οικοπέδων)    

1,5 %

12. Φόρος Διανομής Ακινήτων

0,75%

13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων

3 % επί Φ.Μ.Α.

14Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων     

4,75‰ στα έμμισθα υποθ/κεία

5‰+1‰ στα κτηματ. γραφεία

15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων

Δείτε τις σχετικές κλίμακες

16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων

Δείτε τις σχετικές κλίμακες

17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών

7,75‰ στα υποθ/κεία

8‰+1‰ στα κτηματ. γραφεία

18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το "Ελληνικό Κτηματολόγιο"

1 επί αντ. αξίας άνω των 20.000€ με όριο τα 900 ευρώ

19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων

Βλ. Ν.4759/2020

20. Εισφορές σε γη & χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων (Ν.1337/83, Ν.2508/97, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παρ.7 του Ν.4315/2014, ΦΕΚ Α 269/24.12.2014 κλπ.)

σε γη 10 έως 50%,

σε χρήμα έως 25%


ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ & ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Α. ΟΙ 8 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ, ΕΛΕΓΧΟΙ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Με σειρά διαφόρων νομοθετημάτων έχουν θεσμοθετηθεί τελευταία στη χώρα μας οι εξής υποχρεωτικές βεβαιώσεις, επιθεωρήσεις, έλεγχοι και πιστοποιήσεις κτιρίων, με αποκλειστική δαπάνη των ιδιοκτητών τους, και για ... το καλό τους:


1. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΩΝ (ΠΕΑ): Υποχρεωτική έκδοση και επισύναψη ενεργειακών πιστοποιητικών ανά 10ετία σε κάθε πώληση ή μίσθωση κτιρίου, ή απλή διαφημιστική καταχώρηση, με αμοιβή ενεργ. επιθεωρητών ελεύθερα διαπραγματεύσιμη.  
2. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΛΠ.  Υποχρεωτικές επιθεωρήσεις λεβήτων, καυστήρων, κλιματιστικών ανά 2-4 έτη, με αμοιβή ενεργ. επιθεωρητή ελεύθερα διαπραγματεύσιμη.
3. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ για πολεοδομική νομιμότητα σε όλα τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ακινήτων, ακόμη και τα αδόμητα, (Ν.4759/2020), ανεξαρτήτως ύπαρξης αυθαιρεσίας, με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής μηχανικού.
4. ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ για τις μεταβιιβάσεις και γονικές παροχές όλων των εκτός σχεδίου ακινήτων (ν. 4030/2011 για τις άδειες οικοδομής) και τις δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
5. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΠΡΟΣΘΗΚΩΝ (άρθρο 7 ν. 4030/2011, Α’ 249) από τους "ελεγκτές δόμησης" με ελάχιστο ύψος αμοιβής 450€ και μέγιστο 3.550€.
6.  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΡΧΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ παλαιών ανελκυστήρων  (σύσταση 95/216 ΕΕ) και επιθεωρήσεων ασφαλείας νέων ανελκυστήρων (Οδηγία 95/16 ΕΕ, με απροσδιόριστο ύψος αμοιβής ηλεκτρολόγου μηχανολόγου.
7. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥ "νέου τύπου" για περιοδικές επιθεωρήσεις ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υποχρεωτικά σε κάθε νέα ρευματοδότηση ακινήτου, με ύψος αμοιβής ηλεκτρολόγου πολλαπλάσιο του παλαιού (Ν. 4483/1965 αρ. 2, Υ.Α. Φ.7.5/1816/88/ 27.2.2004, ΚΥΑ Φ Α΄50/12081/642/26.7.2006, Υ.Α. Φ.50/503/168/19.4.2011, όπως ισχύουν).
8.  "ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ": Eπιθεωρήσεις σε όλα τα υφιστάμενα κτίρια και σε κάθε μεταβίβασή τους, για την έκδοση του "πιστοποιητικού πληρότητας" της «ταυτότητας κτιρίων», με αμοιβές επιθεωρητών (μηχανικών, μηχανολόγων κλπ.) απροσδιόριστου ύψους (ν. 3843/2010 και επόμενοι, Ν. 4759/2020).

Β. ΚΑΙ 8 ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...

Πέραν των παραπάνω, σύμφωνα με έρευνα της UIPI, από την Ευρωπαική Ένωση έχει δρομολογηθεί ήδη η θέσπιση των εξής ακόμη ελέγχων στα κτίρια, εμπνευσμένων ασφαλώς από τις προτάσεις των ενδιαφερομένων οργανώσεων των βιομηχανιών και επαγγελματιών, αλλά πάντοτε ...για το καλό μας!


1. Σύσταση (2001/331): Περιβαλλοντική επιθεώρηση επαγγελματικών ακινήτων.
2. Οδηγία (98/83): Επιθεώρηση ποιότητας ποσίμου νερού (όρια μολύβδου).
3. Οδηγία (83/477): Επιθεώρηση προστασίας κατοίκων από αμίαντο.
4. Οδηγία (2007/60): Επιθεώρηση προστασίας κτιρίων από πλημμύρες.
5. Πρόταση: Επιθεώρηση Εξοικονόμησης Νερού στα κτίρια (επί του παρόντος απορρίφθηκε με παρέμβαση της UIPI ως στερούμενη κοινωνικού οφέλους).
6. Πρόταση: Επιθεώρηση κτιρίων για έλεγχο εκπομπής αερίων θερμοκηπίου.
7. Πρόταση: Επιθεώρηση προσβασιμότητας κτιρίων από Α.Μ.Ε.Α.
8. Πρόταση: Νέες προδιαγραφές για τους ανελκυστήρες.

 

Γ. ΟΙ 30 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ


I. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΑ

Α. Προστασία της φύσης

1. Απαγόρευση ή Περιορισμός Δόμησης ή χρήσης σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε λίμνες, βιότοπους, θαλάσσια πάρκα κλπ. ή και απλά ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χωρίς καμία αποζημίωση.*
2. Περιορισμός των Επιτρεπόμενων Χρήσεων των ακινήτων, ή και πλήρης απαγόρευσή τους, χωρίς καμιά αποζημίωση*

Β. Δασική - Αγροτική Νομοθεσία

3. Κατάργηση και αμφισβήτηση κυριότητας,  απαγόρευση δόμησης*
4. Δέσμευση ιδιοκτησιών που δεν είναι πράγματι δασικές (ακόμη και φυτειών με δένδρα), αυθαίρετη ανακήρυξη ιδιοκτησιών ως δήθεν αναδασωτέων*
5. Περιορισμοί στο δικαίωμα εκποίησης αγροτικών εκτάσεων

ΓΠολεοδομική Νομοθεσία

6. Απαγόρευση ή Περιορισμοί δόμησης, ιδίως σε μικρά οικόπεδα*
7. Μακροχρόνιες και Αναιτιολόγητες Αναστολές Οικοδομικών Εργασιών
8. Πολυετής Δέσμευση ιδιοκτησιών από μη κύρωση πράξεων εφαρμογής σχεδίων πόλεως*
9Πολυετής Αναγκαστική Δέσμευση ακινήτων για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων χωρίς αποζημίωση*
10. Απαγόρευση Κατάτμησης των εκτός σχεδίου μεγάλων ιδιοκτησιών
11. Υποχρεωτική Ανεξέλεγκτη Μετακίνηση Ιδιοκτησιών κατά την πολεοδομική εφαρμογή νέων σχεδίων πόλεως
12. Υποχρεωτική "Εξαγορά"  ανύπαρκτων θέσεων στάθμευσης σε νέες οικοδομές (ΕΤΕΡΠΣ)
13. Υποχρεωτική Κατασκευή υποσταθμών ΔΕΗ στις οικοδομές με εξοντωτικούς όρους

Δ. Νομοθεσία Διατηρητέων & Τίτλων Μεταφοράς Συντ. Δόμησης

14. Απαγόρευση Ανοικοδόμησης ή Επισκευής Διατηρητέων Κτιρίων*
15. Ουσιαστική Αχρήστευση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης*
16. Ακύρωση Τίτλων  μεταφοράς συντελεστή δόμησης από το ΣτΕ και οικονομική καταστροφή των ιδιοκτητών τους*

Ε. Νομοθεσία Δημοσίων Έργων- Απαλλοτριώσεων-Επιτάξεων

17. Αναγκαστικές Απαλλοτριώσεις χωρίς Αποζημίωση*
18. Περιορισμοί Δόμησης από άξονα οδών κλπ. χωρίς αποζημίωση
19. Αναγκαστική Διέλευση Πυλώνων ΔΕΗ, δικτύων νερού, φυσικού αερίου κλπ. χωρίς αποζημίωση
20. Πολυετής Καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων λόγω γραφειοκρατίας ή έλλειψης κονδυλίων, καταβολή μειωμένων αποζημιώσεων*
. ΛΟΙΠΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

Α. Αρχαιολογική Νομοθεσία

21. Αφαίρεση Κυριότητας η διηνεκής δέσμευση.*
22. Απαγόρευση Δόμησης χωρίς αποζημίωση*
23. Απαλλοτρίωση Ακινήτων με μειωμένη αποζημίωση*

Β. Στρατιωτική Νομοθεσία

24. Περιορισμοί ανοικοδόμησης, χρήσεων γης*
25. Επιτάξεις, Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις με περιορισμένη αποζημίωση
26. Περιορισμός ή Απαγόρευση Εκποίησης παραμεθόριων ακινήτων

Γ. Μισθωτική Νομοθεσία

27. Αναγκαστική μείωση μισθωμάτων σε ευρείες κατηγορίες μισθώσεων επαγγελματικές και κατοικίας λόγω κορονοιού. 

28. Διαρκής αναγκαστική παράταση μισθώσεων θεάτρων-κινηματογράφων*
29. Υποχρεωτική Αποζημίωση εμπόρων λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης (ισχύει πλέον μόνον για τις παλαιές μισθώσεις)
30. Μισθώσεις Δημοσίου: Αναγκαστική παράταση μισθώσεων δημοσίου και Ο.Τ.Α., υποχρέωση των ιδιοκτητών να επισκευάζουν τα ακίνητα που εκμισθώνουν στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως κόστους, και δικαίωμα του δημόσιου τομέα να αποχωρεί πρόωρα και αναιτιολόγητα από οποιαδήποτε μίσθωση χωρίς ουσιαστική αποζημίωση του εκμισθωτή-ιδιοκτήτη. 

*Οσες περιπτώσεις σημειώνονται με αστέρι συνιστούν de facto αντισυνταγματική απαλλοτρίωση χωρίς αποζημίωση.