Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Κάτω από 400 ευρώ παίρνει ένας στους τρεις εργαζομένους

Κάτω από 400 ευρώ παίρνει ένας στους τρεις εργαζομένους

Στα 400 ευρώ φθάνει ο μισθός για χιλιάδες Έλληνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, σύμφωνα με το οποίο, τρεις στους δέκα εργαζομένουςαμείβονται με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αποτέλεσμα τόσο της κρίσης όσο και των ελαστικών μορφών εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται, δηλώνονται ή ασφαλίζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ αμείβονται με περίπου 396 ευρώ τον μήνα.
Το ημερομίσθιο στη μερική απασχόληση δεν ξεπερνά τα 25 ευρώ. Καλύτερη είναι η εικόνα στην πλήρη απασχόληση, με το μέσο ημερομίσθιο να υπολογίζεται στα 51,28 ευρώ και τον μέσο μισθό σε 1.182 ευρώ. Οι κλάδοι οι οποίοι αποτελούν τους τροφοδότες της αγοράς εργασίας είναι κυρίως το εμπόριο και ο τουρισμός.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ TAXISNET ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α 2019

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ TAXISNET ΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΝ.Φ.Ι.Α 2019

 Αναρτήθηκαν σήμερα στο Τaxisnet τα Εκκαθαριστικά του  ΕΝ.Φ.Ι.Α 2019.
Καταβάλλεται σε  5 δόσεις. (30/09/2019, 31/10/2019, 29/11/2019, 31/12/2019, και 31/01/2020.)

Για την είσοδο στην εφαρμογή πατήστε Εδώ.

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ

Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 18:28
 
UPD:19:02
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+
Απο ώρα 19:00 σήμερα, μία ημέρα πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, ξεκινά σταδιακά από την ΑΑΔΕ η ανάρτηση στους προσωπικούς λογαριασμούς 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων των εκκαθαριστικών με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ του 2019.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ φθάνει το 30% για τους μικροϊδιοκτήτες και τη μεσαία τάξη, ενώ ανέρχεται σε 10% για ακίνητη περιουσία μεγαλύτερης αξίας. Πρόκειται για τις μειώσεις τις οποίες ανακοίνωσε και ψήφισε στη Βουλή η νέα κυβέρνηση, υλοποιώντας έναν χρόνο νωρίτερα τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για τον ΕΝΦΙΑ.Ο φόρος θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις, με την προθεσμία για την πληρωμή τής πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020.
Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με τον φόρο που καταβλήθηκε πέρυσι, είναι:
  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα δικαιούνται, βάσει εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων, οι τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με τρία εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη 18.000 ευρώ κοκ. Στην περίπτωση έγγαμου με δύο εξαρτώμενα μέλη όπου το ένα έχει αναπηρία 80% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο διαμορφώνεται στις 15.000 ευρώ. Τα εισοδήματα αυτά αφορούν το 2018 και δηλώθηκαν στην εφορία φέτος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Στο μειωμένο ποσό του φόρου που θα προκύψει βάσει των νέων διατάξεων θα υπάρξει επιπλέον έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% βάσει των εξής κριτηρίων:
  • Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με δύο παιδιά.
  • Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επικαλείται τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Αργεντινής για τη μονομερή διευθέτηση μέρους του χρέους της καθώς και τη μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση στη χώρα.
Ο Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής | in.gr
Reuters
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της Αργεντινής σε τοπικό και ξένο νόμισμα σε «RD» (επιλεκτική χρεοκοπία).

Τι λέει ο Fitch

Οπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η υποβάθμιση σημειώνεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να αναβάλει μονομερώς την αποπληρωμή ορισμένων βραχυπρόθεσμων ομολόγων εκπεφρασμένων σε πέσος και δολάρια, τα οποία λήγουν στις 30 Αυγούστου.
Ο Fitch επισημαίνει, επίσης, πως τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που έγιναν στην Αργεντινή στις 11 Αυγούστου έδειξαν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει η πολιτική κατεύθυνση της χώρας, γεγονός που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από το Taxis

ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από το Taxis

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019.
ΕΝΦΙΑ 2019: Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό από το Taxis | in.gr
Στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxis αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2019 από το taxisnet.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2019 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.
Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:
  1. Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  2. Επιλέξτε το τρέχον έτος (2019).
  3. Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2018.
  4. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
  5. Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  6. Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  7. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019

Στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019





Αναρτήθηκαν χθες το βράδυ στην ηλεκτρονική εφαρμογή του περιουσιολογίου (Ε9) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019.






Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε έως και 5 δόσεις 





https://www.taxheaven.gr

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ

Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ

Πρόσκληση σε περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους πέριξ των 10 δισ. ευρώ και εγγύηση στην α’ κατοικία, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου… νόμου Κατσέλη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» χρέους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, σχεδιάζουν να απευθύνουν μαζικά οι τράπεζες.
Πρόσκληση σε 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ | in.gr
Πρόσκληση σε περίπου 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους πέριξ των 10 δισ. ευρώ και εγγύηση στην α’ κατοικία, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου… νόμου Κατσέλη, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, «κούρεμα» χρέους και κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, σχεδιάζουν να απευθύνουν μαζικά οι τράπεζες.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, μετά την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να άρει την υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» τη διαδικασία ένταξης στον επίμαχο νόμο, σειρά παίρνουν οι τράπεζες, αναλαμβάνοντας ήδη από μεθαύριο την ενημέρωση των δικαιούχων -σε ατομικό επίπεδο- για τα οφέλη του.
«Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες παράτασης της ισχύος του νέου Κατσέλη και μετά το τέλος του 2019 είναι πλέον 50/50, τα ιδρύματα φέρεται να έχουν αποφασίσει να κινηθούν “επιθετικότερα” στο επίμαχο ζήτημα», σχολιάζουν στον Ελεύθερο Τύπο αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας πως από τον περασμένο Ιούλιο μόλις δύο από τους 16.562 χρήστες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία, πετυχαίνοντας ευνοϊκή ρύθμιση για τα δάνειά τους. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση ορίστηκε η εξόφληση σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιδότηση 40% της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, και στη δεύτερη αποπληρωμή σε βάθος 25ετίας, με επιτόκιο 2% και κρατική επιχορήγηση της τάξεως του 50%.
«Τις επόμενες ημέρες θα στείλουμε επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στα κριτήρια υπαγωγής του νέου νόμου, το συνολικό χρέος των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ, με σκοπό την πληρέστερη δυνατή ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Θεόδωρος Καλαντώνης, για να προσθέσει: «Hδη με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγκαινιάσαμε στις αρχές Ιουλίου ένα πιλοτικό πρόγραμμα ενημέρωσης των πελατών μας μέσω τηλεφωνικών μηνυμάτων και τώρα θα γίνει και η ενημέρωση όλων όσοι μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους». Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο των 180.000 οφειλετών, που δικαιούνται υπαγωγής στον νέο νόμο Κατσέλη, η Eurobank κατέχει ποσοστό πέριξ του 20% (36.000 στον αριθμό).
Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιποι όμιλοι, αφού, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει συνεννόηση ως προς το επίμαχο ζήτημα. «Στο τέλος της ημέρας η κάθε τράπεζα θα επιλέξει τη δική της στρατηγική, το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα πρέπει να είναι το ίδιο: να αυξηθούν οι ρυθμίσεις μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ)», καταλήγουν.

Τα οφέλη

Haircut οφειλής, μεγάλο εύρος αποπληρωμής, χαμηλός τοκισμός και επιδότηση -από 30% έως 50%- της μηνιαίας δόσης. Αυτά μπορούν να κερδίσουν οι δανειολήπτες που θα αιτηθούν την ένταξή τους στο Νόμο 4605/2019. Πιο αναλυτικά:
• Η διαγραφή οφειλής γίνεται στην περίπτωση που το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της πρώτης κατοικίας. Εστω, δηλαδή, ότι το υπόλοιπο του δανείου είναι 130.000 ευρώ και η εμπορική αξία του ακινήτου 80.000 ευρώ. Προκειμένου, λοιπόν, ο λόγος Loan To Value (LTV) να διατηρηθεί στο 120%, τότε θα πρέπει να υπάρξει απομείωση της οφειλής κατά 34.000 ευρώ (υπόλοιπο δανείου στις 96.000 ευρώ).
• Ο χρόνος αποπληρωμής έχει οριστεί σε έως και 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ό έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης είτε μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος ως εγγυητής του δανείου.
• Το επιτόκιο υπολογίζεται σε 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
• Το ποσοστό της επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου κυμαίνεται από 20% έως και 50%. Αυτό διαμορφώνεται με βάση την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη, όσον αφορά στα νοικοκυριά, ενώ για τους επαγγελματίες υπάρχουν αντίστοιχα εισοδηματικά κριτήρια, που οδηγούν σε 30% οριζόντια επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση του Δημοσίου διαρκεί όσο και η ρύθμιση, ενώ κάθε χρόνο επανεξετάζονται αυτεπαγγέλτως οι προϋποθέσεις και το ποσό της επιδότησης. Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο, τότε η επιδότηση διακόπτεται.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

1. Η αξία της πρώτης κατοικίας, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ εάν στις οφειλές συμπεριλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση (φυσικά πρόσωπα).
2. Το οικογενειακό εισόδημα (τελευταίου έτους) κυμαίνεται από 12.500 ευρώ έως 36.000 ευρώ. Ειδικότερα:
α) 12.500 ευρώ, εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο ένα άτομο.
β) 21.000 ευρώ για δύο άτομα.
γ) 26.000 ευρώ για τρία άτομα (δηλαδή, με ένα προστατευόμενο μέλος, είτε τέκνο ή άλλο συγγενή).
δ) 31.000 ευρώ για τέσσερα άτομα (δύο προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλους συγγενείς).
ε) 36.000 ευρώ για πέντε άτομα (τρία προστατευόμενα μέλη, είτε τέκνα ή άλλους συγγενείς).
3. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν πρέπει να είναι ανώτερο των 130.000 ευρώ ανά πιστωτή. Για τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια «ταβάνι» είναι οι 100.000 ευρώ.
4. Οι καταθέσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία τις 80.000 ευρώ.
5. Οι οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Έρχεται ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έρχεται ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι δόσεις, οι εκπτώσεις και η πλήρης απαλλαγή
Έρχεται ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε | in.gr
Αναρτώνται το διήμερο 30-31 Αυγούστου στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019
Αναρτώνται το διήμερο 30-31 Αυγούστου στο taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Αυτήν τη φορά ο φόρος έρχεται µειωµένος για όλους τους Έλληνες.
Τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις ισχύουσες εκπτώσεις είναι τα εξής:
1. Η µείωση του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από το 10% και θα φθάνει στο 30%.
2. Θα ισχύουν οι εκπτώσεις 50% και 100% για αναπήρους, πολυτέκνους και τριτέκνους, µε αναπηρία άνω του 80%.
3. Θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις.
4. Θα τον καταβάλουν περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
5. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Σεπτεµβρίου του 2019 και η τελευταία δόση τέλος Ιανουαρίου του 2020.
6. Η µείωση του ΕΝΦΙΑ θα ισχύει ως εξής: Για περιουσία έως 60.000 ευρώ κατά 30%, για περιουσία µέχρι 70.000 ευρώ 27%, για περιουσία µέχρι 80.000 ευρώ 25%, για περιουσία µέχρι 1.000.000 ευρώ στο 20% και για περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ κατά 10%.
7. Προσοχή για τους ιδιοκτήτες. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωµάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού.
8. Αν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ εκδοθεί µέχρι τη 16η Σεπτεµβρίου 2019, η πρώτη δόση του φόρου πληρώνεται έως την 30ή Σεπτεµβρίου 2019.
9. Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ίσες µηνιαίες δόσεις, µε την τελευταία να εξοφλείται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.
10. Πάνω από 475.000 ιδιοκτήτες που δε θα είχαν µείωση, γιατί έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, θα έχουν µείωση 20%.
11. Η µείωση θα υπολογιστεί και στο συµπληρωµατικό φόρο.
12. Ο φόρος θα υπολογιστεί σε όλους µε βάση τις ισχύουσες αντικειµενικές αξίες.
13. Θα ισχύσουν ως ίσχυαν οι απαλλαγές από το φόρο 50% και 100% για ειδικές κοινωνικές οµάδες.
14. Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούµενοι που έχουν χαµηλά εισοδήµατα έως 9.000 ευρώ, αν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους εντός των ηµεροµηνιών του νόµου, η ακίνητη περιουσία τους να µην ξεπερνά τα 150 τ.µ., ενώ η αξία τις 200.000 ευρώ για µια τετραµελή οικογένεια.
15. Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτοµα µε αναπηρία, αν έχουν υποβάλει εµπρόθεσµα και σωστά τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Αν το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα του προηγούµενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος, το σύνολο της επιφάνειας των ακινήτων τα 150 τετραγωνικά µέτρα και η αξία της περιουσίας τις 85.000 ευρώ για τον άγαµο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαµο ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε ένα εξαρτώµενο τέκνο, και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαµο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώµενα τέκνα τους ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε δύο εξαρτώµενα τέκνα.
16. Πλήρης απαλλαγή στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαµβάνουν ανάπηρα άτοµα κατά ποσοστό 80% και άνω, µε τις ακόλουθες προϋποθέσεις: συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος. Σύνολο επιφανείας ακινήτων 150 τετραγωνικά µέτρα.
17. Στον προσδιορισµό του ΕΝΦΙΑ στο οικογενειακό εισόδηµα υπολογίζονται και έκτακτα εισοδήµατα, δηλαδή αποζηµιώσεις απόλυσης, κοινωνικές παροχές, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως τα επιδόµατα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόµατα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι µισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιµισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
18. Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν τα επιδόµατα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόµατα των αναπήρων.