Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει τα περί ελλείμματος στον ΕΦΚΑ

Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει τα περί ελλείμματος στον ΕΦΚΑ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 28/06/2018

Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την EUROSTAT.

Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα αλλά έλλειμμα το 2017.

Σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 τα Δημοσιονομικά Στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε η EUROSTAT.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015.

Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπολοίπων φορέων μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.

Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό το νέο Ενιαίο Φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν, για πολλά χρόνια, στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


https://www.taxheaven.gr

Η άξια των stands που παραχωρούνται για χρήση σε πελάτες - εμπόρους, καταχωρείται σε λογαριασμό παγίων και εκπίπτει, μέσω των αποσβέσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και ο αναλογών ΦΠΑ εκπίπτει από το ΦΠΑ εκροών - ΣΟΛ ΑΕ

Η άξια των stands που παραχωρούνται για χρήση σε πελάτες - εμπόρους, καταχωρείται σε λογαριασμό παγίων και εκπίπτει, μέσω των αποσβέσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και ο αναλογών ΦΠΑ εκπίπτει από το ΦΠΑ εκροών - ΣΟΛ ΑΕ



ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΛ

Αναδημοσίευση από το Ενημερωτικό Δελτίο Μαρτίου 2018 της ΣΟΛ ΟΡΚΩΤΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ Α.Ε.

www.solae.gr

Η άξια των stands που παραχωρούνται για χρήση σε πελάτες – εμπόρους, καταχωρείται σε λογαριασμό παγίων και εκπίπτει, μέσω των αποσβέσεων, από τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας και ο αναλογών ΦΠΑ εκπίπτει από το ΦΠΑ εκροών

ΕΡΩΤΗΜΑ

Εταιρεία αγοράζει stands (που φέρουν το λογότυ­πο της εταιρείας) αξίας περίπου 3 χιλ. ευρώ το κα­θένα,, τα οποία στη συνέχεια παραχωρεί σε πελάτες της (εμπό­ρους) για να τοποθετήσουν τα προϊόντα της στα κατα­στήματά τους.
Ερώτημα 1ο: Η δαπάνη αυτή για τη κατασκευή των stands αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθά­ρι­στα έσοδα;
Ερώτημα 2ο: Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία των stands εκπίπτει από το ΦΠΑ των εκροών;

ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματά σας είναι η εξής:
Ερώτημα 1.
Τα stands (ράφια) που αγόρασε η εταιρεία με σκοπό να τα παραχωρήσει χωρίς αντάλλαγμα σε πελάτες της, προκειμένου να τοποθετήσουν αποκλειστικά τα προϊό­ντα της στα καταστήματά τους και φέρουν το λογότυπο της εταιρείας, αποτελούν πάγια στοιχεία της, το κόστος των οποίων μέσω των αποσβέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Κ.Φ.Ε, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσο­δά της.
Ερώτημα 2.
Στο άρθρο 30 του Ν. 2859/2000 «Δικαίωμα έκπτω­σης του φόρου» ορίζονται τα εξής:
«1. Ο υποκείμενος δικαιούται να εκπέσει, από το φόρο που αναλογεί στις ενεργούμενες από αυτόν πράξεις παράδοσης αγαθών, παροχής υπηρεσιών και ενδοκοι­νοτικής απόκτησης αγαθών, το φόρο με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που έγιναν σε αυτόν και η εισαγωγή αγα­θών, που πραγματοποιήθηκε από αυτόν, καθώς και το φόρο που οφείλεται για τις ενδο­κοινοτικές αποκτήσεις αγαθών που πραγματο­ποιήθηκαν από αυτόν.
Η έκπτωση αυτή παρέχεται κατά το μέρος που τα αγα­θά και οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται για την πραγμα­τοποίηση πράξεων που υπάγονται στο φό­ρο.
Ειδικά, για τα αγαθά επένδυσης, το δικαίωμα έκπτω­σης κρίνεται οριστικά κατά το χρόνο έναρξης χρησιμο­ποίησης των αγαθών αυτών.  (…)».
Στην 269/1995 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ
(ΠΟΛ.1184/6.7.1995),
 αναφέρονται τα εξής:
«...Αναγνωρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης ή επιστρο­φής του Φ.Π.Α. των δαπανών κατασκευής και το­ποθέτησης διαφημιστικών τεντών από εταιρίες παρα­γωγής παγω­τών, γλυκών κλπ., στα σημεία πώλησης των προϊό­ντων τους (περίπτερα, κυλικεία κλπ.), καθώς και της παραχώρησης κατά χρήση επενδυτικών αγαθών επι­χειρήσεων (δεξαμενών, ψυγείων κλπ.) χωρίς αμοιβή προκειμένου να απο­θηκεύονται σε αυτό προϊόντα πα­ραγωγής τους, τα οποία πωλούν στους πελάτες τους, δεδομένου ότι εμπίπτουν στην έν­νοια των αγαθών επένδυσης του άρθρου 26 παρ. 4 του Ν.1642/1986, όπως ισχύει.
Η παρούσα έχει εφαρμογή και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση παραχώρησης, κατά χρήση, επενδυ­τικών αγαθών επιχείρησης, εφόσον εμπί­πτουν στην έννοια των προαναφερομένων δια­τάξεων του ίδιου ως άνω νόμου, και πληρούνται οι προϋποθέσεις της κοινοποι­ούμενης γνωμοδότησης».
Σύμφωνα με τα ανωτέρω η εταιρεία έχει δικαίωμα έκ­πτωσης του ΦΠΑ του συνόλου της δαπάνης για την κατασκευή ραφιών (stands) από το ΦΠΑ των εκροών της.
Νομοθεσία - Νομολογία
Άρθρο 24 Κ.Φ.Ε
Άρθρο 30 του Ν. 2859/2000
ΠΟΛ.1184/1995

https://www.taxheaven.gr

Ασφαλιστική κάλυψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα ενήλικα μέλη οικογένειας ασφαλισμένου υπηκόου πολίτη τρίτης χώρας

Ασφαλιστική κάλυψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα ενήλικα μέλη οικογένειας ασφαλισμένου υπηκόου πολίτη τρίτης χώρας




Σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη για παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα ενήλικα μέλη οικογένειας ασφαλισμένου υπηκόου πολίτη τρίτης χώρας, εκδόθηκε η εγκύκλιος 827963/28.6.2018, σύμφωνα με την οποία:

Με την εγκύκλιο 20/2018 είχαν δοθεί οδηγίες για θέματα ασφαλιστικής ικανότητας και μεταξύ άλλων στη σελ.4 παρ.5.β αναφέρεται:

β) «Ασφαλισμένοι πολίτες τρίτων χωρών και τα μέλη οικογένειάς τους, όπως αυτά ορίζονται στην περίπτωση λγ΄ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4251/2014 (Α΄ 80), δικαιούνται παροχές ασθένειας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μόνιμης και νόμιμης διαμονής.»

Συγκεκριμένα ως μέλη οικογένειας ασφαλισμένου υπηκόου τρίτης χώρας θεωρούνται ρητά (ν.4251/2014 άρθρο 1 παρ.λγ):

1. Ο έτερος των συζύγων εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

2. Τα κάτω των 18 ετών άγαμα τέκνα, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν νομίμως υιοθετηθεί.

Σας γνωρίζουμε ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 39 του Ν. 4546/2018 προστέθηκε στην περίπτωση ε΄ του άρθρου 6 του ν.4251/2014 νέο εδάφιο ως εξής:

Τα τέκνα των πολιτών τρίτων χωρών μετά την ενηλικίωση τους συνεχίζουν να ασφαλίζονται για υγειονομική περίθαλψη ως έμμεσα μέλη, στον οικείο ασφαλιστικό φορέα του γονέα, σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία για υγειονομική περίθαλψη που ισχύει για τους ημεδαπούς και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα.

Συνεπώς από την ημερομηνία δημοσίευσης (12-06-2018) της αναφερόμενης σχετικής διάταξης νόμου ισχύουν όσα προαναφέρονται υπογραμμισμένα.
https://www.taxheaven.gr

GDPR: Η ΑΠΔΠΧ δεν έχει πλέον υποχρέωση να απαντά στα ερωτήματα και αιτήματα των υπευθύνων επεξεργασίας, των υποκειμένων των δεδομένων και τρίτων, σχετικά με ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων

GDPR: Η ΑΠΔΠΧ δεν έχει πλέον υποχρέωση να απαντά στα ερωτήματα και αιτήματα των υπευθύνων επεξεργασίας, των υποκειμένων των δεδομένων και τρίτων, σχετικά με ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων




ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
          
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018
Γ/ΕΞ/5817

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής 52/2018, «από τις ρυθμίσεις του ΓΚΠΔ και ιδίως από τις διατάξεις του για τα καθήκοντα και τις εξουσίες των εποπτικών αρχών, στις οποίες απαριθμούνται οι αρμοδιότητές τους, συνάγεται ότι η Αρχή δεν έχει υποχρέωση να απαντά στα ερωτήματα και αιτήματα είτε των υπευθύνων επεξεργασίας, είτε των υποκειμένων των δεδομένων ή τρίτων, σχετικά με ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, που δεν εμπίπτουν στις προβλεπόμενες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ αρμοδιότητές της. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις εκκρεμείς αιτήσεις κατά την 25.5.2018, δεδομένου ότι υπό το προϊσχύον νομοθετικό καθεστώς της Οδηγίας 95/46 ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του αντίστοιχου ν. 2472/1977 (ΦΕΚ Α΄ 50) αφενός η Αρχή δεν είχε υποχρέωση να επιλαμβάνεται ερωτημάτων και αιτημάτων των υποκειμένων των δεδομένων και τρίτων και αφετέρου η προβλεπόμενη στη διάταξη του άρθρου 19 παρ. 1 περ. ιγ΄ του ν. 2472/1977 αρμοδιότητά της να εξετάζει αιτήσεις των υπευθύνων επεξεργασίας, με τις οποίες ζητείται ο έλεγχος και η εξακρίβωση της νομιμότητας της επεξεργασίας, δεν συνάδει με την αρχή της λογοδοσίας που καθιερώνεται με τον ΓΚΠΔ, σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα».


www.dpa.gr

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση η Αρχή δεν έχει πλέον υποχρέωση να απαντά στα ερωτήματα και αιτήματα των υπευθύνων επεξεργασίας, των υποκειμένων των δεδομένων και τρίτων, σχετικά με ζητήματα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων. Σχετικά ερωτήματα και αιτήματα που τυχόν αποστέλλονται στην Αρχή, τίθενται στο αρχείο, τυχόν δε εκκρεμείς αιτήσεις δεν θα εξετασθούν και θα τεθούν στο αρχείο.

Τμήμα Επικοινωνίας


https://www.taxheaven.gr

Παράταση υποβολής αιτήσεων των επιχειρηματιών για τα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Παράταση υποβολής αιτήσεων των επιχειρηματιών για τα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ



https://opeka.gr

Παρασκευή, 29 Ιουνίου

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ


Με απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, δίνεται εκ νέου παράταση από την Δευτέρα 2/7/2018 έως και την Δευτέρα 9/7/2018 στους επιχειρηματίες (παρόχους) για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, δηλαδή για την συμμετοχή στο πρόγραμμα Κοινωνικού – Ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, έτους 2018.
https://www.taxheaven.gr

ΕΦΚΑ: Τροποποίηση της εγκυκλίου περί μείωσης εισφοράς κατά 50% ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης

ΕΦΚΑ: Τροποποίηση της εγκυκλίου περί μείωσης εισφοράς κατά 50% ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης




Με την εγκύκλιο 14/2018 της Δ/νσης Εισφορών Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ προσδιορίστηκε, μεταξύ άλλων, το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 13 άρθρο 39 του Ν. 4387/2016 περί μείωσης εισφοράς κατά 50% ασφαλισμένων που συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης. Ειδικότερα:
Αναφέρεται ότι η νέα διάταξη δεν έχει εφαρμογή σε απασχολούμενους συνταξιούχους.
Με τη νέα εγκύκλιο 29/2018 τροποποιείται η εγκύκλιος 14 κατά τούτο:
Στην νέα διάταξη εμπίπτουν απασχολούμενοι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του χρόνου συνταξιοδότησης και ανάληψης της νέας εργασίας ή δραστηριότητας, που έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης πριν την συνταξιοδότηση.
Παράδειγμα: ασφαλισμένος π. ΤΣΑΥ που έχει καταστεί συνταξιούχος με τη συμπλήρωση της χρονικής προϋπόθεσης των 40 ετών ασφάλισης, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης περί καταβολής μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, εφόσον απασχοληθεί εκ νέου.

https://www.taxheaven.gr

Αποκατάσταση λειτουργίας διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών Αγροτών ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)

Αποκατάσταση λειτουργίας διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών Αγροτών ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Το τεχνικό πρόβλημα που αφορούσε τις διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες Αγροτών ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) αποκαταστάθηκε. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες σε Ασφαλισμένους, Συνταξιούχους και Ανταποκριτές.

Ο ΕΦΚΑ ζητάει την κατανόηση ασφαλισμένων και ανταποκριτών για την ταλαιπωρία.

https://www.taxheaven.gr

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας ασφαλισμένων της Περιφερειακής Β' Δ/νσης Ασφάλισης - Παροχών ΤΑΙΣΥΤ από 01/07/2018

Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας ασφαλισμένων της Περιφερειακής Β' Δ/νσης Ασφάλισης - Παροχών ΤΑΙΣΥΤ από 01/07/2018



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Από 01/07/2018 για τις κατηγορίες ασφαλισμένων της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ Β' Δ/ΝΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΑΙΣΥΤ του ΕΦΚΑ που αναφέρονται στο άρθρο 20 του Ν.4498/2017, η χορήγηση της ασφαλιστικής ικανότητας θα πραγματοποιείται από τον ΕΔΟΕΑΠ.

Κατόπιν αυτού παρακαλούνται οι παραπάνω ασφαλισμένοι να απευθύνονται στον ΕΔΟΕΑΠ για χορήγηση της ασφαλιστικής τους ικανότητας, δεδομένου ότι η ασφαλιστική τους ικανότητα θα διακοπεί από τον ΕΦΚΑ σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 814339/26-06-2018 έγγραφο της ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ του ΕΦΚΑ από 01/07/2018.

https://www.taxheaven.gr

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική υπηρεσία δήλωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική υπηρεσία δήλωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ)



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο ΕΦΚΑ ενημερώνει τους ασφαλισμένους που δικαιούνται επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου που έχει προκύψει από την εκκαθάριση ασφαλιστικής οφειλής έτους 2017, ότι τα ποσά θα πιστωθούν σε Τραπεζικό Λογαριασμό (IBAN) που έχει δηλωθεί από του δικαιούχους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ.

Ασφαλισμένοι που δεν έχουν ενημερώσει το Ατομικό τους Μητρώο με τον αριθμό λογαριασμού Τραπέζης (ΙΒΑΝ) που επιθυμούν, να προβούν άμεσα σε καταχώρηση του στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΕΦΚΑ, ακολουθώντας τη διαδρομή: Ηλ. Υπηρεσίες -> Ατομικά στοιχεία "Στοιχεία Επικοινωνίας".

https://www.taxheaven.gr

Εξόφληση εισφοράς Μαΐου 2018 μέσω Πάγιας Εντολής

Εξόφληση εισφοράς Μαΐου 2018 μέσω Πάγιας Εντολής



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου 2018, που καταβάλλονται μέσω άμεσης χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή) θα εξοφληθούν την Δευτέρα 2/7/2018.

https://www.taxheaven.gr

Παράταση προθεσμίας καταβολής των έως 31-12-2016 εισφορών των ασφ/νων π. ΟΓΑ και των αναδρομικών α' εξαμήνου 2013 του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Παράταση προθεσμίας καταβολής των έως 31-12-2016 εισφορών των ασφ/νων π. ΟΓΑ και των αναδρομικών α' εξαμήνου 2013 του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ



Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

ΛΗΞΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

1. ΤΩΝ ΕΩΣ 31-12-2016 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ π. ΟΓΑ

2. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2013 ΤΟΥ Ν. 3986/2011ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ π. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ

Ο Ε.Φ.Κ.Α. ανακοινώνει ότι η προθεσμία καταβολής

- των αναδρομικών οφειλών του Α΄ εξαμήνου 2013 του ν. 3986/2011 των ασφαλισμένων του τ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, και

- των έως 31-12-2016 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του π. ΟΓΑ (αυτοτελώς απασχολούμενων και εργοδοτών) λήγει την 31-7-2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (π.χ. ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα, παροχές αγροτικής εστίας).

Οι ως άνω ασφαλισμένοι καλούνται να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

https://www.taxheaven.gr

Πόσα χρήματα βεβαιώθηκαν και έχουν εισπραχθεί από τις διάφορες «λίστες»

Πόσα χρήματα βεβαιώθηκαν και έχουν εισπραχθεί από τις διάφορες «λίστες»




Επιμέλεια: 
Ρένα Λιαπάτη

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31.3.2018 από τις «λίστες» και αντίστοιχα πόσα έχουν εισπραχθεί μέχρι και τις 12/4/2018
1. ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
ΕΤΟΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ
20141533823.476.199,73623.144.724,07
20158396173.959.416,25155.255.503,44
20162576546.691.299,4952129.115,00
201715223370.321.224,558482.641,70
1/1-31/3/201823747.492.803,57120,00
ΣΥΝΟΛΟ668506321.940.945,5921158.611.984,21

Για τα ως άνω ποσά βεβαίωσης είχαν εισπραχθεί έως την 12/4/2018, 48.427.150,83 ευρώ.

2. ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ
ΕΤΟΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΛΙΣΤΑΣ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΙΑΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ
Μέχρι και το000,00000,00
2015
201618733.507.882,622600,00
201790105106.494.699,4018275.316.069,84
1/1 - 31/3/20182215902.911,94330,00
ΣΥΝΟΛΟ299123110.905.494,0647305.316.069,84

Για τα ως άνω ποσά βεβαίωσης είχαν εισπραχθεί έως την 12/4/2018,  17.236.021,54 ευρώ.

ΕΤΟΣΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΑΡΙΘΜΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ
Μέχρι και το 20151.015584263.761.067,7341118023.210.078,15
2016264853.468.080,402018048.031.969,72
20171120248.652.211,1410326043.533.970,35
1/1 - 31/3,/2018323110,003117411.660.11
ΣΥΝΟΛΟ1.375845365.881.362,27746537115.187 .678,33

3. ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Για τα ως άνω ποσά βεβαίωσης είχαν εισπραχθεί έως την 12/4/2018,  48.733.484,79 ευρώ.

https://www.taxheaven.gr

Αντιπαράθεση Υπ. Εργασίας - ΣΕΒ για τις εργολαβίες-υπεργολαβίες του νομοσχεδίου του Υπουργείου

Αντιπαράθεση Υπ. Εργασίας - ΣΕΒ για τις εργολαβίες-υπεργολαβίες του νομοσχεδίου του Υπουργείου


               

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 29/06/2018

Η επιβολή κανόνων στο καθεστώς των εργολαβιών και των υπεργολαβιών, είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για πρώτη φορά θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου, έναντι των εργαζομένων κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, διευρύνουν την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων για την καταβολή οφειλόμενων αποδοχών, ασφαλιστικών εισφορών και τυχόν οφειλόμενων αποζημιώσεων απόλυσης, για την αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος και την εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η στάση του ΣΕΒ, που ζητά απόσυρση των διατάξεων αυτών με πρόφαση την επίκληση του «διαχειριστικού κόστους» για τις επιχειρήσεις, ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην επιβολή κανόνων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ιδίως, μάλιστα, όταν το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ρυθμίσεις που αίρουν χρόνια γραφειοκρατικά βάρη για τις επιχειρήσεις.

Η θέση του Υπουργείου Εργασίας είναι σαφής και ξεκάθαρη, οι επιχειρήσεις, οι εργολάβοι και οι υπεργολάβοι θα αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους.

Όσοι επιθυμούν «τυφλά σημεία» και «μαύρες τρύπες» στα εργατικά δικαιώματα, όσοι θέλουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων για τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους θα δυσαρεστηθούν.

Το δελτίο τύπου του ΣΕΒ:

Η Κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις του Υπουργείου Εργασίας για τις εργολαβίες-υπεργολαβίες

8.400 ευρώ πρόσθετο χαράτσι για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση 


Σε μια περίοδο ακραίας υπερφορολόγησης, όπου το ζητούμενο -κατά την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό -είναι  η ελάφρυνση των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν με επενδύσεις την αναπτυξιακή διαδικασία, συζητείται στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, που περιέχει μια σειρά επικίνδυνων και άτοπων ρυθμίσεων σχετικά με το πλαίσιο που διέπει τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες.  Το Υπουργείο Εργασίας υποπίπτει, έτσι, για άλλη μια φορά σε ένα διπλό ατόπημα: να νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων της αγοράς και –ακόμη χειρότερα- να επιβαρύνει με πρόσθετα και εντελώς περιττά κόστη τις επιχειρήσεις εξαιτίας των κακοσχεδιασμένων και εν τέλει ανεφάρμοστων διατάξεων που εισηγείται.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, επί του οποίου ο ΣΕΒ είχε αποστείλει αναλυτικά τις θέσεις του όταν τέθηκε σε διαβούλευση την 1η Ιουνίου 2018, περιλαμβάνει διατάξεις που δημιουργούν σύγχυση στις επιχειρήσεις, αυξάνουν το διοικητικό βάρος και το μισθολογικό τους κόστος και δυσχεραίνουν τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Για άλλη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι η διαβούλευση που πραγματοποίησε το Υπουργείο υπήρξε προσχηματική και άνευ ουσίας, καθώς στο κατατεθέν κείμενο αγνοήθηκαν παντελώς οι παρατηρήσεις και προτάσεις των φορέων της αγοράς. 

Η νομική ασάφεια που διέπει τις εν λόγω διατάξεις στη διατύπωσή τους, ειδικότερα ως προς τη διάκριση μεταξύ εργολαβίας και προμήθειας, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Κατά τον νομοθέτη, κάθε σύμβαση έργου μεταξύ επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου.

Συγκεκριμένα στο αρ.9 του νομοσχεδίου, προβλέπεται η «εις ολόκληρον και αλληλεγγύως ευθύνη» κάθε αναθέτουσας με σύμβαση έργου εταιρίας με τον αναλαμβάνοντα εργολάβο, με την επίκληση πρόκλησης δυσμενών επιπτώσεων στο προσωπικό του εργολάβου. Η ευθύνη αυτή αφορά την καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών, των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τυχόν αποζημιώσεων απόλυσης, για τα απορρέοντα εκ της μεταξύ τους συμβατικής σχέσης. Για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων που αναθέτουν έργα σε εργολάβους,προσδιορίζεται μια πολυδαίδαλη, χρονοβόρα και υψηλού διαχειριστικού κόστους  σειρά ενεργειών από τα στελέχη τους. Ένα από τα προβληματικά σημεία της ρύθμισης, είναι για παράδειγμα ότι η αναθέτουσα εταιρεία θα πρέπει να διαχειριστεί στοιχεία που περιέχουν προσωπικά δεδομένα των μισθωτών του εργολάβου και των υπεργολάβων του (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, λογαριασμό τράπεζας, ύψος μισθού κ.λπ.) για αριθμό ατόμων που ενδεχομένως είναι μεγαλύτερος από το ίδιο το προσωπικό του.

Σημειώνεται ότι οι αναθέσεις σε τρίτους-εξωτερικούς συνεργάτες αποτελεί μια πάγια και εξαιρετικά διαδεδομένη πρακτική της αγοράς.  Με βάση το νέο πλαίσιο και υπολογισμούς του ΣΕΒ, επί πραγματικών δεδομένων, προκύπτει ότι κατά μέσο όρο μια αναθέτουσα επιχείρηση μεσαίου μεγέθους θα πρέπει να απασχολήσει ένα έμπειρο στέλεχος της περίπου 9 ημέρες πλήρους απασχόλησης το μήνα, απλά και μόνο για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του νομοσχεδίου. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν το μέσο ετησιοποιημένο κόστος (αμοιβές μόνον) του στελέχους αυτού, προκύπτει ετήσιο κόστος 8.400 € για ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ αποκλειστικά και μόνο για την συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νομοσχεδίου.

 Εντύπωση, βέβαια, προκαλεί ότι η μοναδική αλλαγή στις εν λόγω ρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, αφορά σε προσθήκη διάταξης που εξαιρεί τις δημόσιες συμβάσεις έργων και προμηθειών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τη διακριτική μεταχείριση του Δημοσίου από το Υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, οι πολλαπλές γκρίζες περιοχές της ρύθμισης μπορούν να μας ξαναφέρουν στα χρόνια όπου ανεφάρμοστες διατάξεις χρησιμοποιούνταν από επίορκους υπαλλήλους για κατάχρηση της εξουσίας τους. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν εισάγεται  ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων για την προστασία της αδήλωτης εργασίας αλλά και των επιχειρήσεων, όπως πρεσβεύει το Υπουργείο Εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε και δημόσια –μετά τις επανειλημμένες άκαρπες προσπάθειες επικοινωνίας με την Υπουργό και το επιτελείο της- την απόσυρση των ρυθμίσεων αυτών από το Νομοσχέδιο και τον ορισμό άμεσης συνάντησης με το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί ενδελεχώς και να αναζητηθούν από κοινού οι πλέον πρόσφορες και λειτουργικές λύσεις που να βελτιώνουν στην πράξη το πλαίσιο ρύθμισης των εργολαβιών/υπεργολαβιών.
https://www.taxheaven.gr

Ξεκινάει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού

Ξεκινάει το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού




Ολοκληρώθηκε η κλήρωση ανάδειξης των δικαιούχων για τον Κοινωνικό – Ιαματικό Τουρισμό, για το εκδρομικό πρόγραμμα, τα δωρεάν εισιτήρια θεάτρου και τα δωρεάν βιβλία, από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ έτους 2018.
Τα ονόματα των κληρωθέντων δικαιούχων και οι κατάλογοι των συμβεβλημένων με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ επιχειρήσεων (παρόχων) για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr.

Οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων Κοινωνικού και Ιαματικού Τουρισμού ακολουθούν τα εξής βήματα για να παραλάβουν τα δελτία τους:

- κάνουν έγκαιρα κράτηση δωματίου στο κατάλυμα της επιλογής τους, το οποίο πρέπει να τους στείλει απαραιτήτως την επιβεβαίωση κράτησης (voucher).

- μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καταχώρηση κράτησης δωματίου» η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr καταχωρούν οι ίδιοι ή μέσω των ΚΕΠ από την Δευτέρα 2/7, τα στοιχεία της κράτησης δωματίου (κατάλυμα και ημερομηνίες διαμονής), σύμφωνα με την επιβεβαίωση κράτησης (Voucher).

- μετά την καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή, μπορούν να προσέρχονται από την Δευτέρα 2/7/2018 σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για να παραλάβουν τα δελτία τους. Η παραλαβή των δελτίων μπορεί να γίνει και την ίδια ημέρα με την ηλεκτρονική κράτηση δωματίου, αρκεί να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών μετά την ηλεκτρονική καταχώρηση των σχετικών στοιχείων (καταχώρηση κράτησης δωματίου).

Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού είναι η 31/8/2018.

Για τα υπόλοιπα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ, οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.


https://www.taxheaven.gr

Εποπτεία των επιχειρήσεων: Νέο νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών

Εποπτεία των επιχειρήσεων: Νέο νομοσχέδιο έως το τέλος του έτους
Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με αντιπροσωπεία του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕΛ) είχε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Δημήτρης Αυλωνίτης.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σημείωσε ότι τα αιτήματα του ΣΟΕΛ θα εξεταστούν και συμφωνήθηκε να υπάρξει διαρκής διάλογος με τη Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Ειδικότερα, ως προς το θέμα της ουσιαστικοποίησης των ελέγχων, θα εξεταστούν και θα ενσωματωθούν σχετικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει, έως το τέλος του έτους, για την εποπτεία των επιχειρήσεων,  στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας συνολικής αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου, η οποία περιλαμβάνει τον νέο νόμο για τις Ανώνυμες Εταιρείες (ν. 4548/2018), την τροποποίηση του ν. 3190/1955 για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης και το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τους μετασχηματισμούς και τις συγχωνεύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, o κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου εποπτείας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχουν ανακύψει με την «υπόθεση Folli Follie», ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κάλεσε το ΣΟΕΛ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστικοποίηση των ελέγχων, ώστε οι έλεγχοι να έχουν αποτέλεσμα. Στόχος, η πληρέστερη διαφάνεια, ενημέρωση και προστασία τόσο των μετόχων και των συναλλασσόμενων όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.

Ενόψει της νομοθέτησης, το επόμενο διάστημα αντίστοιχες απόψεις θα ζητηθούν και από τους άλλους φορείς της αγοράς.

Από το Γραφείο Τύπου

https://www.taxheaven.gr

Παράταση προθεσμίας καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων έως 06.07

Παράταση προθεσμίας καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 Μη Μισθωτών Ασφαλισμένων έως 06.07




Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο ΕΦΚΑ ανακοινώνει ότι, παρατείνεται η προθεσμία καταβολής εισφορών Μαΐου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχολούμενων και Ελευθέρων Επαγγελματιών έως την Παρασκευή 6.7.2018.

Δικαιώματα και ευεργετήματα που συνδέονται με την καταβολή των εισφορών παραμένουν ενεργά μέχρι την ημερομηνία αυτή (ρυθμίσεις, ασφαλιστική ενημερότητα, ασφαλιστική ικανότητα).

https://www.taxheaven.gr

«Παγώνει» η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά

«Παγώνει» η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά





Ο Πρωθυπουργός κος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ότι, έδωσε εντολή ώστε να προχωρήσει άμεσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου — διότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου— με την οποία θα αναιρεθεί η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α. στα πέντε νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.




https://www.taxheaven.gr

Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες

Αναρτήθηκαν στην ΑΑΔΕ οι λίστες με τους μεγαλοφειλέτες




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο www.aade.gr τα ονόματα 9.332 φυσικών προσώπων και 14.581 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.
Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.
Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.
Τα ονόματα είναι διαθέσιμα στους παρακάτω συνδέσμους:





https://www.taxheaven.gr

Οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018

Οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018




Απαντώντας σε 3 επίκαιρες ερωτήσεις στην βουλή, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε έγγραφα, στα οποία αναφέρει μεταξύ άλλων τις διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων από τον Μάιο του 2017 έως τον Μάιο του 2018. 

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρεται στα έγγραφα της Γενικής γραμματείας Εμπορίου και προστασίας καταναλωτή.


Η Διεύθυνση Ελέγχων και Παρατηρητηρίων υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης. Αρμοδιότητα της είναι η εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/24.08.2017 (ΦΕΚ 2983/Β '/30.08.2017) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Δ/.Ε.Π.Π. Υ.) όπως ισχύει και του Ν. 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 173/Α'/08.08.2013). Η αρμόδια υπηρεσία διενεργεί καθημερινά εντατικούς ελέγχους τόσο εντός Αττικής όσο και εκτός, προς διαπίστωση της εφαρμογής των κανόνων που διέπουν τη διακίνηση των προϊόντων στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, την ύπαρξη ή μη επ' αυτών όλων των προβλεπόμενων ενδείξεων και την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών, του υγιούς ανταγωνισμού και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα.
Επισημαίνεται ότι, στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς οι τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων διαμορφώνονται ελεύθερα σύμφωνα με το νόμο της Προσφοράς και της Ζήτησης και ενδεχόμενες παραβάσεις από επιχειρήσεις ελέγχονται με το νόμο «Περί ανταγωνισμού». Ειδικότερα, εμπίπτει στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 114 της Υπουργικής Απόφασης 91354/24.08.2017 (ΦΕΚ 2983/Β'/30.08.2017) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.) όπως ισχύει, σχετικά με την υποχρέωση γνωστοποίησης των λιανικών τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων, του υγραερίου κίνησης (AUTOGAS), του πετρελαίου για θέρμανση και του πεπιεσμένου φυσικού αερίου καθώς και ο έλεγχος κατοχής και έκδοσης όλων των προβλεπόμενων παραστατικών εμπορίας και διακίνησης. Η μη γνωστοποίηση των μεταβολών των τιμών λιανικής πώλησης των υγρών καυσίμων από τους πρατηριούχους με έναν από τους προβλεπόμενους τρόπους στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr επιφέρει πρόστιμα σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι στην συγκεκριμένη Διεύθυνσή υφίσταται και λειτουργεί το τμήμα Παρατηρητηρίων Τιμών που είναι αρμόδιο επί του προκειμένου για την παρακολούθηση - ανάρτηση στο δικτυακό τόπο www.fuelprices.gr των τιμών λιανικής­χονδρικής πώλησης καυσίμων καθώς και η πληροφόρηση, μέσω των συστημάτων για τα επίπεδα και την εξέλιξη των τιμών. Οι στοχευμένοι έλεγχοι και η επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες πέραν των άλλων λειτουργεί και αποτρεπτικά για οποιονδήποτε παραβιάζει δολίως ή όχι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Στα πλαίσια αυτά, η αρμόδια Υπηρεσία, το 2017 διεξήγαγε 63 ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων όπου διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 12.000 €, ενώ το 2018 έχουν γίνει 36 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 13.750€, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ελέγχων Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γίνονται σε εβδομαδιαία βάση διασταυρώσεις στοιχείων τιμών και ενημερώνονται κατά περίπτωση οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εντός του 2018 έχουν γίνει διασταυρώσεις σε πάνω από 340 πρατήρια στην Αττική.
Επίσης σύμφωνα με την παρ. 3 του αρθρ. 4 του ν.4177/2013 προβλέπεται η δυνατότητα του Υπουργού, κατόπιν γνώμης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εφόσον αυτό επιβάλλεται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να καθορίζονται για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανώτατες τιμές πώλησης προϊόντων σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής και παροχής υπηρεσιών, όταν εξ αντικειμένου δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και το επίπεδο των τιμών υγρών καυσίμων, σας επισυνάπτουμε το με α.π. 50643/11-5-18 ενημερωτικό σημείωμα της Γραμματείας μας (Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή).
Τέλος, όσον αφορά τις αντιδράσεις της αγοράς και το αν εκμεταλλευτούν οι παράγοντες αυτής τη γενικότερη κατάσταση προκειμένου να κερδοσκοπήσουν αθέμιτα. Όπως αναφέρουμε και στο επισυναπτόμενο ενημερωτικό σημείωμα, οι διυλιστηριακές τιμές καθορίζονται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και είναι ευθέως συνδεδεμένες με τις τιμές Platts. Όσον αφορά το κομμάτι της εμπορίας, παρατηρείται μείωση των εκτιμώμενων μικτών περιθωρίων κέρδους των εταιρειών εμπορίας και το πρατηρίων. Στον παρακάτω πίνακα αναλύουμε διεξοδικά των τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτ και στο πετρέλαιο κίνησης για τρεις διαφορετικές περιόδους μεταξύ των οποίων υπήρξε αύξηση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.

 Μάιος 2017Ιάν. 2018Μάιος 2018Διαφ. ιάν. 18 - Μαιος 18Διαφ. ιάν. 18 - Μαιος 18 %Διαφ. Μάιος 18 - Μάιος 17Διαφ. Μάιος 18 - Μάιος 17 %
ΤΙΜΗ BRENT (USD/bbι)51,41469,022076,9547,93211,49%25,54049,68%
ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ 95οκt. (τιμές σε€/ lt)
Τιμές Platts0,36650,41090,47710,06616,11%0,110730,20%
Διυλιστηριακές Τιμές0,39360,43470,49890,06414,77%0,105326,76%
Σύνολο Σταθερών Φόρων0,87260,87260,872600,00%0,00000,009%
Σύνολο Μεταβλητών Φόρων0,13020,13770,15270,01510,83%0,022517,28%
Σύνολο Φόρων1,00281,01031,02530,0151,48%0,02252,249%
Μικτά Περιθώρια Επορίας0,11420,10100,0934-0,008-7,60%-0,0208-18,25%
Τιμή Αvτλίας1,51061,54611,61750,0714,62%0,10707,089%
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΒΙΟ (τιμές  σε €/ lt)
Τιμές Platts0,35440,42790,49110,063314,78%0,136838,59%
Διυλιστηριακές Τιμές0,45530,52600,58670,060711,53%0,131428,85%
Σύνολο Σταθερών Φόρων0,51120,51120,51120,00000,00%0,00000,009%
Σύνολο Μεταβλητών Φόρων0,15310,16550,18020,01488,92%0,027117,72%
Σύνολο Φόρων0,66430,67670,69140,01482,18%0,02714,089%
Μικτά Περιθώρια Ε1.utοpίας0,14250,11720,1126-0,0045-3,86%-0,0299-20,96%
Τιμή Αvτλίας1,26211,31991,39080,07095,37%0,128610,19%

Από τα ανωτέρω στοιχεία εξάγεται το συμπέρασμα ότι σε περιόδους αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, αφενός μεν οι διυλιστηριακές τιμές αυξάνονται σε βαθμό χαμηλότερο από τις αντίστοιχες διεθνείς τιμές, αφετέρου δε, τα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων βαίνουν μειούμενα. Επομένως, προς το παρόν, αν υπάρχουν φαινόμενα εκμετάλλευσης, αυτά είναι μεμονωμένα και δεν επηρεάζουν την διαμόρφωση της τιμής σε γενικότερο επίπεδο.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι λόγω των αυξημένων αναγκών, όπως αναλυτικά εκτίθενται παραπάνω, κλιμάκια της Υπηρεσίας μας, μετέβησαν στη Ρόδο, όπου διεξήγαγαν συνολικά 16 ελέγχους, σε πρατήρια υγρών καυσίμων όπου διαπιστώθηκαν συνολικά τρείς παραβάσεις για «αποστολή ανακριβών τιμών στο παρατηρητήριο» και επιβλήθηκαν στους παραβάτες πρόστιμα ύψους 3.000€. Αντίστοιχες δράσεις θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

https://www.taxheaven.gr

Έως 31.12.2018 παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο

Έως 31.12.2018 παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο





Δημοσιεύθηκε  στο ΦΕΚ η παράταση της κατάργησης της μείωσης του ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.


(ΦΕΚ Αρ. Φύλλου A' 115/29.06.2018)

ΠΡΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 1 του άρθρου 44 του Συντάγματος.

2. Την έκτακτη περίπτωση της εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης των συνεπειών του προσφυγικού σε νησιά του Αιγαίου με παράταση της προθεσμίας που προβλέπεται στην παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201).

3. Τη σχετική πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου,

αποφασίζουμε:

Άρθρο Πρώτο

Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Α΄ 248), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 74 του ν. 4509/2017 (Α΄ 201), αντικαθίσταται ως εξής: 

«4. Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός: 

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,
γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,
δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.».

Άρθρο Δεύτερο

Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2018

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ Β. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Πρωθυπουργός

ΑΛΕΞΙΟΣ Π. ΤΣΙΠΡΑΣ


https://www.taxheaven.gr

Αριθμ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1098156 ΕΞ 2018 Έκδοση του «Εγχειριδίου Ενημέρωσης Εισαγωγέων - Εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις», Ιουνίου 2018

Αριθμ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1098156 ΕΞ 2018
Έκδοση του «Εγχειριδίου Ενημέρωσης Εισαγωγέων - Εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις», Ιουνίου 2018

Αθήνα, 27 Ιουνίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Δ 1098156 ΕΞ 2018/27-06-2018

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ KAI ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (Δ.ΟΡΓ.)
ΤΜΗΜΑ Δ’

Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
10184 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Ιωάννα Ράνιου
Τηλέφωνο : 210-3222577
Fax : 210-3230829
Url : www.aade.gr

ΘΕΜΑ: Έκδοση του «Εγχειριδίου Ενημέρωσης Εισαγωγέων – Εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις», Ιουνίου 2018.

ΣΧΕΤ: Το αριθ. Δ. ΟΡΓ. Δ 1131882 ΕΞ 2016/12.9.2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Οργάνωσης, με υπογραφή του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ανθρώπινου Δυναμικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.

1. Σε συνέχεια του ως άνω σχετικού εγγράφου, σας στέλνουμε, συνημμένα, τη νέα βελτιωμένη έκδοση του αναφερόμενου στο θέμα Εγχειριδίου, στην οποία έχει επικαιροποιηθεί η ύλη του Εγχειριδίου, έκδοσης Αυγούστου 2016, από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Διευθύνσεις Δασμολογικών Θεμάτων, Ειδικών Καθεστώτων και Απαλλαγών και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. και Ε.Φ.Κ.).

2. Υπενθυμίζεται ότι οι ως άνω αρμόδιες για την κατάρτιση της ύλης του Εγχειριδίου Υπηρεσίες της Γ.Δ.Τ. και Ε.Φ.Κ., στις οποίες αποστέλλεται, επίσης, το παρόν πρέπει, σε περίπτωση μεταβολής του περιεχομένου του Εγχειριδίου, κατά τον τομέα αρμοδιότητάς τους, να ενημερώνουν αμέσως τη Διεύθυνση Οργάνωσης, με έγγραφό τους, προκειμένου να προβαίνει στην επικαιροποίηση της ύλης αυτού.

3. Το παρόν αποστέλλεται, επίσης, στη Διεύθυνση Υποστήριξης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (Δ.ΥΠ.ΗΛ.Υ.), η οποία παρακαλείται, ύστερα από συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Συντονισμού Μεταρρυθμιστικών Δράσεων και Επικοινωνίας, να καταχωρήσει το ηλεκτρονικό αρχείο του Εγχειριδίου στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε.: www.aade.gr και στην Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη αυτής.




ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Α.Α.Δ.Ε.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ κ.α.α.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΛΕΓΑΚΗ, ΠΕ/Α’
https://www.taxheaven.gr

Υπ. Εργασίας: Σχετικά με την πορεία του ΕΦΚΑ και την λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Υπ. Εργασίας: Σχετικά με την πορεία του ΕΦΚΑ και την λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


                                                 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
      
Δελτίο Τύπου
                                                                                                   
Αθήνα, 28/06/2018


Η ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ επιχειρεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για τη θετική πορεία του ΕΦΚΑ και την πλεονασματική λειτουργία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Στην προσπάθειά της αυτή αμφισβητεί τη Διεύθυνση Οικονομικών του ΕΦΚΑ, τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών, την Εθνική Στατιστική Αρχή και την EUROSTAT.

Με ένα άνευ προηγουμένου αφήγημα δημιουργικής λογιστικής, η ΠΟΠΟΚΠ υποστηρίζει πως ο ΕΦΚΑ δεν είχε πλεόνασμα αλλά έλλειμμα το 2017.

Σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 τα Δημοσιονομικά Στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχτηκε η EUROSTAT.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015.

Στο πλεόνασμα αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο ΕΦΚΑ όχι μόνο πετυχαίνοντας πλεόνασμα ο ίδιος ως φορέας, αλλά ενισχύοντας σημαντικά τα έσοδα και των υπολοίπων φορέων μέσω της βελτίωσης της είσπραξης των συνεισπραττόμενων εισφορών ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ.

Το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό το νέο Ενιαίο Φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν, για πολλά χρόνια, στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει να αμφισβητούν την ύπαρξη των πλεονασμάτων, προφανώς υπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.


https://www.taxheaven.gr

Αίτημα ΕΦΕΕΘ για παράταση υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2018-2019»

Αίτημα ΕΦΕΕΘ για παράταση υποβολής αιτήσεων στη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2018-2019»


ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Ε.Φ.Ε.Ε.Θ.)
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 22 - 546 26 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310/554.073 - FAX: 2310/523.666 
www.efeeth.gr, e-mail: efeethe@otenet.gr
  
ΠΡΟΣ E.E.T.A.A. A.E.
ΥΠΟΨΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 2018-2019»


Κας ΑΓΓ. ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Θεσσαλονίκη 27/6/2018

Αξιότιμη Κυρία Σκορδίλη,

Στις 3/7/2018, λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για τη δράση «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ 2018-2019».

Επειδή βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην παραπάνω δράση είναι η προσκόμιση του εκκαθαριστικού σημειώματος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017 και

Επειδή η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει παραταθεί μέχρι 26/7/2018, παρακαλούμε να δοθεί παράταση στην υποβολή της παραπάνω αίτησης μέχρι 31/7/2018.


Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                             
Δόβελος Ιωάννης                                         

Ο Γεν. Γραμματέας
Φιλίππου Κων/νος

https://www.taxheaven.gr

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα σε θάλασσες και παραλίες

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα σε θάλασσες και παραλίες




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα σε θάλασσες και παραλίες

Την ενίσχυση 12 Δήμων με συνολικά 2 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών που θα εξασφαλίζουν αυτόνομη πρόσβαση σε θάλασσες και παραλίες για τα ΑμΕΑ και άλλες κατηγορίες ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ, Ευγενία Φωτονιάτα, υπέγραψε τις αποφάσεις για την ένταξη των πρώτων έργων στη Δράση «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ).

Τα έργα αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων υποδομών για αυτόνομη πρόσβαση των ΑμΕΑ και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυοι, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά) σε παραλίες και θαλάσσιους χώρους κολύμβησης, καθώς και την τοποθέτηση βοηθητικών εγκαταστάσεων, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής κ.ά.  Για τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται οι Δήμοι Κατερίνης, Αλμυρού, Ήλιδας, Αγιάς, Φιλιατών, Ηγουμενίτσας, Γλυφάδας (Νομού Αττικής), Αρταίων, Σιθωνίας, Κομοτηνής, Χίου και Λοκρών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, τριπλασιάστηκε και ανέρχεται πλέον στα 15 εκατ. ευρώ (από τα 5 εκατ. ευρώ), ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση από τους φορείς.

Για τη χρηματοδότηση των έργων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Δίνουμε έμφαση σε Δράσεις με κοινωνικό πρόσημο, οι οποίες ταυτόχρονα ενισχύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές των τοπικών οικονομιών. Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και στη συνέχεια αυξήσαμε τον προϋπολογισμό, ώστε να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αριθμό προτάσεων των Δήμων και να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομών σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες της χώρας.
Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, υλοποιούμε έργα που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση για όλους τους συμπολίτες μας σε θάλασσες και παραλίες, συμβάλλοντας και στην ανάπτυξη τουρισμού για ΑμΕΑ και άλλα άτομα με περιορισμένη κινητικότητα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αξιοποιούμε την αναπτυξιακή δυναμική του παραλιακού μετώπου της Ελλάδας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης
».

Από το Γραφείo Τύπου

https://www.taxheaven.gr